Vágólapra másolva!
Majd egy évtizede nem volt példa arra Magyarországon, hogy a bajnokság ezen szakaszában a listavezető előnye olyan nagy legyen, mint most a Videotoné. A székesfehérváriak nagyon közel kerültek az aranyéremhez, azonban még ekkora fórt is le lehet adni - amint azt az MTK vagy a Newcastle United példája is mutatja.

Tizenegy fordulóval a Monicomp Liga zárása előtt a listavezető Videoton előnye szinte behozhatatlannak tűnik: a Ferencváros elleni rangadó megnyerésével immár kilenc ponttal vezet a második helyen álló zöld-fehérek előtt. Mezey György együttese jó úton halad afelé, hogy megszerezze a klub történetének első aranyérmét.

14 éve a listavezető 13 ponttal vezetett

A fehérváriak által 19 mérkőzésen gyűjtött 43 pont az elmúlt éveket tekintve egyáltalán nem kiemelkedő teljesítmény, ám ez most mégis hatalmas előnyre elegendő. 1998 óta egyszer sem volt arra példa, hogy 11 játéknappal a zárás előtt a listavezető ilyen sok ponttal vezessen Magyarországon.

A legnagyobb különbség az első és a második között a bajnokság hasonló szakaszában az 1998-99-es szezonban alakult ki: akkor a 18 csapatos ligában a 23. játéknapot követően az MTK 59 ponttal állt az élen - a második Győrnek pedig 46 pontja volt. Az Egervári Sándor által irányított csapat a biztos vezetés tudatában sem lazított, végül 19 pontot vert a második helyezett Ferencvárosra.

Az MTK-nak akkor 19 forduló után 47 pontja volt, vagyis néggyel szerzett többet, mint jelenleg a Videoton. Ez azonban nem számít rekordnak az NB1 közelmúltjában, elvégre a 2001-2002-es bajnokságban a kék-fehérek még ezt is felülmúlták. Ekkor a csapat 19 mérkőzést követően 48 ponttal rendelkezett, a második Zalaegerszeg viszont csak harmincnyolccal.

Más kérdés, hogy akkor a bajnoki rendszer más volt: a mezőnyt 12 csapat alkotta, és 33 forduló után alsó- és felsőházra oszlott a liga, így az aranyérem összesen 38 fordulót követően dőlt el. A 19. forduló tehát pont a szezon felét jelentette, de az MTK előnye így is túl tekintélyesnek tűnt - azonban az aranyérem mégsem a Hungária körútra került.

2002-ben az MTK nagyobb előnyt bukott el

A Bognár György által irányított kék-fehérek az ősszel szedték össze jelentős előnyüket, a tavaszi folytatásnál, 22 forduló után 11 ponttal vezettek a ZTE előtt. Márciusban aztán első három meccséből kettőt elveszített a gárda, ám a Hungária körúton ekkor még mindig nem gondoltak arra, hogy nagy lenne a baj. "Kár lenne tagadnunk, az őszi menetelést követően kicsit kényelmessé vált a csapat. Biztos vagyok abban, hogy az elkövetkezendő hetekben ismét rátalálunk a saját ritmusunkra. Ha így lesz, akkor sikerül megtartanunk az előnyünket is riválisainkkal szemben" - nyilatkozta akkor Bognár, és úgy tűnt, hogy igaza van, hiszen a 30. fordulót követően, vagyis nyolc meccsel a zárás előtt a fór még mindig nyolc pont volt.

Ebből a nyolc mérkőzésből azonban az MTK hetet elveszített, és így nem hogy a bajnokságot nem nyerte meg, de még az ezüstéremről is lecsúszott. Pedig a playoffban már nem Bognár ült a kispadon: a tréner maga kérte, hogy mentsék fel az edzői teendők ellátása alól, amit azzal indokolt, hogy érzése szerint már nem tudta úgy motiválni a focistákat, mint az őszi szezonban. "Csalódott vagyok, hogy nem jöttek az eredmények, ez a helyzet egy folyamat következménye" - nyilatkozta akkor. Helyére Hollandiából Popovics Sándor érkezett, akinek irányításával hat meccsből mindössze egyet nyert meg a gárda, és így harmadik lett a Zalaegerszeg és a Ferencváros mögött.

Csak hat országban van ekkora differencia

A Videotonnál tehát nem lehetnek nyugodtak a tetemes előny birtokában sem, főleg, hogy az előző idényben a fehérváriak szintén viszonylag nagy fórral rendelkeztek, mégsem tudták megnyerni a bajnokságot. Akkor a 23. forduló után a Vidi hét ponttal előzte meg a második Debrecent, igaz, a Loki egy meccsel kevesebbet játszott, vagyis a veszített pontok tekintetében csak négyegységnyi volt a különbség.

Hat fordulóval a zárás előtt azért ez sem kevés, de a két csapat rangadója még hátravolt, amit a Debrecen nyert meg, és a Vidi ezt követően üldözöttből üldözővé vált, végül pedig ezüstérmes lett. A fehérváriak most még nagyobb előnyt halmoztak fel, aminek elvesztése nem túl valószínű - a következő fordulóban a Debrecen elleni találkozón lehet, hogy minden eldől.

Fotó: Magócsi Márton [origo]
Kabáték az utolsó lehetőséget ragadhatják meg, ha nyerni tudnak Fehérváron

Európában jelenleg egyébként hat olyan bajnokság van, ahol a listavezető legalább ekkora előnnyel rendelkezik. Dániában a legnagyobb a különbség, itt az FC Köbenhavn 21 ponttal vezet az FC Midtjylland ellen - Görögországban az Olimpiakosz, Máltán a Valletta FC, Németországban a Borussia Dortmund, Portugáliában az FC Porto, Ukrajnában pedig a Sahtar Doneck szerzett legalább kilencpontos fórt. Ekkora előnyt ilyen rövid idő alatt csak nagyon ritkán szoktak leadni, de azért akadt már rá példa.

A legemlékezetesebb ezek közül alighanem a 1995-96-os angol bajnokság, amelyben a Newcastle Unitednek 1995 karácsonyakor tízpontos előnye volt, de még februárban is kilenccel vezetett a Manchester United előtt - amely ráadásul eggyel több meccset játszott. Elég volt azonban egyetlen rosszabb sorozat ahhoz, hogy a különbség elfogyjon, és végül a manchesteriek nyerték meg az aranyat.

www.global-soccer.eu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!