Vágólapra másolva!
Nem egy edző vagy futballista beszélt már a jó szezonkezdet kiemelt jelentőségéről, azt fejtegetve, hogy a bajnokság elején aratott sikerek hosszú távra lendületet és önbizalmat adhatnak a csapatnak. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy a kezdeti győzelmi sorozatot sokszor annál nagyobb visszaesés követi, vagyis a Debrecen és Győr üldözőinek van miben reménykedniük.

Hét forduló után szokatlan képet mutat a magyar élvonal tabellája. A Vasas, Ferencváros és Újpest alkotta fővárosi trió az utolsó helyeken szégyenkezik, az újonc Pécs a harmadik, az élen pedig két százszázalékos együttes áll. A DVSC-TEVA és a Győri ETO eddig mindegyik mérkőzését megnyerte, és ennek köszönhetően máris tekintélyesnek nevezhető előnyt szedett össze.

Újpesti szárnyalás arany nélkül

Hasonlóan kiemelkedő bajnoki rajtra az NB I-ben utoljára az 1997-98-as szezonban volt példa, amikor a Győri ETO első hét mérkőzésén egyetlen pontot sem veszített. A Reszeli-Soós István által irányított csapat első hazai találkozóján a Zalaegerszeg ellen még csak kétezren voltak a győri stadionban, a hatodik játéknapon a Gázszer ellen viszont már 12 ezren zsúfolódtak be a létesítménybe. Egy héttel korábban, az ötödik fordulóban a győriek a másik hibátlan csapat, az MTK otthonában léptek pályára, és 4-2-re nyertek.


A Fehér Miklós, Szarvas János, Mracskó Mihály, Korsós György nevével fémjelzett együttes végül a nyolcadik körben a BVSC ellen veszített először pontot, de csak a 13. fordulóban kapott ki először a Ferencváros otthonában. A fantasztikus szezonrajt ellenére az ETO a bajnokság végén csupán negyedik lett, az aranyérmet az Újpest szerezte meg, amely hét forduló után hétpontos hátrányban volt.

Az újpestiek három évvel korábban produkáltak még elképesztőbb szezonkezdetet: 1994 késő nyarán az első nyolc fordulóban egyaránt nyerni tudtak. Ráadásul a mérkőzések nagy részében nem is akárhogyan: nyolc mérkőzés alatt az Újpest 33 gólt szerzett, ami jobb a meccsenkénti négyes átlagnál, az ősi rivális Ferencvárost pedig idegenben győzte le 3-0-ra


Garami József csapatában Egressy Gábor, Véber György és Wukovics László vitték a prímet, és bár a győzelmi széria a kilencedik játéknapon, a Békéscsaba ellen megszakadt, az első vereségre a 11. fordulóig kellett várni. Ez a parádés rajt sem volt elég azonban a bajnoki címhez, hiszen a lila-fehérek végül másodikak lettek a Ferencváros mögött - amely nyolc forduló után kilenc ponttal volt lemaradva.

Ha valaki hét győzelemmel kezd, a Dortmund lesz a bajnok

Úgy tűnik, hogy az NB I-ben nem szerencsés hosszú győzelmi szériával kezdeni, mert az ezt megelőző utolsó hasonló sorozat sem jelentett aranyérmet az Újpestnek. Az 1976-77-es bajnokságban a Dózsa szintén megnyerte az első nyolc bajnokiját, ugyancsak rendkívül látványos futballal (a nyolc összecsapáson 30 gólt szerzett a Fazekas László, Törőcsik András, Fekete László, Tóth András fémjelezte együttes), ám végül csak második lett a Vasas mögött - amelyet pedig a fenti sorozat utolsó meccsén 5-4-re vert a Fáy utcában.

Az MTK az 1996-97-es szezonban 15 győztes meccsel rajtolva utcahosszal megnyerte a bajnokságot, azt megelőzően viszont az utolsó magyar csapat, amely a kiugró szezonkezdet után bajnoki címet tudott szerezni az 1967-es Ferencváros volt. A Fradi szintén nyolc győzelemmel rajtolt, de később sem esett vissza, mindössze kétszer kapott ki: az utolsó két fordulóban, amikor az aranyérem már a zsebükben volt.


Nem akármilyen csapat volt ez Varga Zoltánnal, Novák Dezsővel, Mátrai Sándorral, Páncsics Miklóssal és legfőképpen Albert Flóriánnal, aki 27 bajnokin 28 gólt ért el, és az év végén pedig megkapta a France Football Aranylabdáját.

De nem csak magyar specialitás, hogy a bajnokságot hosszú győzelmi sorozattal kezdő együttes nem tudja megnyerni az aranyérmet. A Bundesligában az előző szezonban a Mainz (Szalai Ádámmal) állította be a német rekordot azzal, hogy az első hét mérkőzésén nem veszített pontot - de végül csak ötödik lett a bajnokságban. Rekorder a Kaiserslautern is: a 2001-2002-es idényben rajtolt hét győzelemmel, de végül még a Mainznál is rosszabbul végzett, mert csak a hetedik pozíció lett az övé. A harmadik csapat, amelyik hét diadallal rajtolt, a Bayern München volt (1995-96), de szintén nem lett bajnok, csak az ezüstöt tudta megszerezni. Ami pedig különösen érdekessé teszi a dolgot, hogy mind a három alkalommal a Borussia Dortmund nyerte meg az aranyérmet.

Tíz diadal is kevés volt a MU-nak

Spanyol- és Olaszországban a hasonló parádés rajtok viszont legtöbbször aranyérmet értek. A Primera Divisiónban a rekordot a Real Madrid tartja, amely az 1968-69-es szezonban kilenc győzelemmel nyitott, és utcahosszal végzett az élen, kilenc ponttal megelőzve a második Las Palmast. Hét évvel korábban a madridiak nyolc győzelemmel kezdtek, és akkor is simán elsők lettek, mint ahogyan az 1987-88-as bajnokságban is, amikor szintén nem veszítettek pontot az első nyolc találkozójukon. Az 1979-80-as idényben viszont a Sporting Gijón hiába nyerte meg az első hét bajnokiját, végül csak harmadik lett a Real Madrid és a Real Sociedad mögött.

A Serie A-ban a Juventus a csúcstartó, amely a 2005-2006-as bajnokságban kilenc győzelemmel kezdett, és a pályán elért eredmények alapján meg is nyerte a scudettót - más kérdés, hogy a calciopoli-botrány miatt elvették tőle. Az 1985-86-os sorozatban a torinóiak az első nyolc fordulóban nem veszítettek pontot, és övék lett a bajnoki cím.

A Premier League-ben a legjobb szezonkezdetet eddig a Chelsea produkálta: a José Mourinho által irányított együttes kilenc forduló után maximális pontszámmal állt a 2004-2005-ös bajnokságban, és az idény végén nyolc pontot vert a második Manchester Unitedre.

A Premier League-et megelőző időszakban, vagyis 1992 előtt viszont kétszer is megesett, hogy a fantasztikus bajnoki rajt nem volt elég az aranyhoz. Az 1990-91-es szezonban a Liverpool kezdett nyolc győzelemmel, de végül az az Arsenal lett a bajnok, amelynek ekkor hat pont volt a hátránya. De mindez semmiség ahhoz képest, amit a Manchester United művelt az 1985-86-os bajnokságban. A csapat tíz győzelemmel nyitott, kilenc pont volt a fórja a Liverpoollal szemben, de végül csak a negyedik helyre futott be. Sokak szerint ez is hozzájárult ahhoz, hogy nem sokkal később menesztették a trénert, Ron Atkinsont, akinek a helyére Alex Ferguson került.

www.global-soccer.eu

Mindent egy helyen az Eb-ről