Vágólapra másolva!
Közel egy hete keresi új edzőjét a Liverpool, de a jelöltek többsége már tárgyalásra is nemet mondott. A patinás klub kispadja a nagyobb neveknek valószínűleg túl nagy kockázatot jelent az elmúlt évek kudarcai után, az viszont már felér egy pofonnal, hogy még a Swansea edzője is csípőből visszautasította a tizennyolcszoros angol bajnokot. 

A Liverpool felemás idényt zárt, mert bár a klub hat év után ismét kupát nyert (a ligakupát szerezte meg), a bajnokságban megint messze elmaradt a várakozástól. Csak a nyolcadik helyen fejezte be a Premier League-et, sorozatban harmadszor maradt le a Bajnokok Ligájáról, így nem volt meglepő, hogy az amerikai tulajdonosok menesztették Kenny Dalglisht.

Forrás: AFP/Ian Kington

Úgy tűnik azonban, hogy nem lesz könnyű megtalálniuk utódját, mert a klub egyre kevésbé vonzó az edzők számára.

A liverpooli profil

Miután a Fenway Sports Group úgy döntött, hogy leváltja Dalglisht, természetesen rögtön megindultak a találgatások arról, hogy ki lesz a patinás klub új edzője. A brit lapok egybehangzó állítása szerint a tulajdonosok felállítottak egy kívánságlistát a jelöltekről, és szempontjaik között szerepelt, hogy az új mester lehetőleg a fiatalabb generációba tartozzon, ambiciózus legyen, és fel tudjon mutatni valamilyen trófeát, amit edzőként nyert meg.

A jelöltek többségének jelenleg is van klubja: Jürgen Klopp a Borussia Dortmundnál, Frank de Boer (képünkön) az Ajax Amsterdamnál, Didier Deschamps az Olympique Marseille-nél dolgozik.

Forrás: AFP/Thomas Coex

Ők mindannyian tökéletesen beleillenek a felállított profilba, míg Brendan Rodgers (Swansea City) és Roberto Martínez (Wigan Athletic) fiatal és ambiciózus ugyan, ám még semmilyen címet nem nyertek. Rajtuk kívül a szezon után már csapat nélküli Josep Guardiolát, André Villas-Boast és Fabio Capellót is emlegették, utóbbi nem fiatal ugyan, de nála rutinosabb és sikeresebb trénert aligha találni.

A sikeredzők nemet mondtak

A fenti lista azonban gyorsan elolvadt, miután a jelöltek többsége nemes egyszerűséggel nemet mondott már a tárgyalásra is. Guardiola komolyan gondolta, hogy egy évig pihenni szeretne, Kloppnak esze ágában sincsen otthagyni a Dortmundot, amellyel sorozatban két bajnokságot nyert, és hasonlóan vélekedett De Boer is, aki az Ajaxnál szeretne további sikereket elérni. Ezeket az indoklásokat meg lehet érteni, az viszont már sokkal meglepőbb volt, hogy Brendan Rodgerst sem érdekelte a lehetőség. Amikor a Liverpool engedélyt akart kérni a Swansea Citytől, hogy felvegye vele a kapcsolatot, a tréner kijelentette: úgy érzi, letett már annyit az asztalra, hogy ne kelljen állásinterjúra mennie még az Anfieldre sem.

Forrás: AFP/Ian Kington

Rodgers visszautasítása a liverpooli drukkerek számára alighanem felért egy pofonnal. Sokak szerint a Liverpool még mindig az egyik legnagyobb klub az angol futballban, és ez bizonyos szempontból igaz is, de az eredmények mindezt egyre kevésbé támasztják alá. A Vörösök immár 22 éve nem nyertek bajnokságot (Premier League-elsőségük tehát egyetlen sincsen), és az elmúlt három idény egyikében sem tudták beverekedni magukat az első négy közé, vagyis folyamatosan hiányoznak a Bajnokok Ligájából. Becslések szerint ez utóbbi tény évente minimum 30 millió fonttal kevesebb bevételt jelent.

Kinek éri ez meg?

Ezt a negatív spirált nagyon nehéz megállítani, alapvetően az kéne hozzá, hogy sokat és jól költsenek a csapatra, de a kettő közül az amerikai tulajdonosoknak eddig csak az első jött össze. A tavaly nyári igazolások nem váltak be, és még egy hasonló hibát aligha követhetnek el, ezért is igyekszik az FSG rendkívül körültekintően kiválasztani az új szakembert.

Egy sikeredzőnek azonban túl nagy a rizikó a Liverpoolnál: végül is egy olyan csapat élére kerülhet, amelyiknek négy év alatt négy trénere volt, a játékoskerete a jelek szerint nem elég erős, hogy versenyben legyen a legjobbakkal, az elvárások viszont hatalmasak. Az eddig a Wigannel a kiesés ellen küzdő Martínez számára még ez a kockázat is megéri, hiszen ha elbukik, akkor nyugodtan mondhatja, hogy nem ő az első. Klopp vagy Deschamps viszont alaposan lerombolná a renoméját.

Sportigazgató is érkezik

A klub nemcsak vezetőedzőt, hanem sportigazgatót is keres, mivel Dalglishon kívül a szakmai irányítást végző Damien Comollit is menesztették. A Liverpoolnak erre a pozícióra is több jelöltje volt, és jelzésértékű lehet, hogy mindannyian megfordultak az FC Barcelonánál: korábban felmerült Johan Cruyff és Aitor "Txiki" Beguiristain neve, a legfrissebb hírek szerint pedig Louis van Gaal lehet a befutó. Bárki is érkezik tehát a kispadra, a játékoskeret összetételét illetően nem egyedül az övé lesz a döntés, ami szintén visszatartó erő lehet.

www.globalsoccerapp.com

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!