A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Az Arsenal és a Barcelona is nehéz helyzetben van a Bajnokok Ligájában, hiszen kétgólos hátrányt kellene ledolgozniuk a nyolcaddöntő visszavágóján - a londoniaknak ráadásul idegenben. A BL történetében eddig mindössze négyszer fordult elő, hogy ekkora hátrányból továbbjutott csapat, azonban ehhez mindig kellett egy idegenbeli gól is - ami most a Barcának nincsen.

Már csak négy hely kiadó a Bajnokok Ligájában a legjobb nyolc között, és az előzetesen az egyik legnagyobb favoritnak kikiáltott Barcelonának nagyon nehéz dolga lesz a visszavágón. Messiék az első meccset 2-0-ra elveszítették a Milan otthonában, és ez bizony komoly hátránynak számít - anno a csúcsformában lévő Barcának sem sikerült ledolgoznia a kétgólos differenciát 2010-ben az Inter ellen. A Barcelonánál már csak az Arsenal van rosszabb helyzetben: a londoniak szintén két góllal kaptak ki az első találkozón, ráadásul idegenben kellene csodát tenniük.

A Barcának egyszer már sikerült

Ez a Bajnokok Ligája történetében még soha senkinek sem sikerült, de az is ritkaságszámba megy, hogy egy csapat minimum két góllal elveszítse az első meccset idegenben, majd hazai pályán kiharcolja a továbbjutást.

A sorozat 1992 óta íródó történetében ezt a bravúrt mindössze négy alkalommal hajtották végre, és a Barcelona számára nem túl jó ómen, hogy ezek a csapatok mindegyik esetben gólt szereztek az első találkozón idegenben. Viszont Carles Puyol és Xavi jól emlékezhet arra, hogy nem lehetetlen ekkora hátrányt ledolgozni, hiszen ott voltak abban az együttesben, amelynek ez elsőként jött össze a BL történetében.

Az 1999-2000-es idényben még két csoportkör volt a Bajnokok Ligájában, vagyis az első kieséses forduló máris a legjobb négy közé jutásról döntött, és a nagy esélyesnek tartott Barcelonát a Chelsea-vel sorsolták össze. A londoniak tulajdonosa akkoriban még nem Roman Abramovics volt, de ennek ellenére nagyon erős együttesük volt Gianfranco Zolával, Dan Petrescuval, Marcel Desailly-jal és Didier Deschamps-pal - a kispadon pedig Gianluca Viallival.

Az első meccsen meg is lepték a Barcát, főleg Tore-André Flo révén, aki kétszer is betalált - Luis Figo gólja azonban visszahozta a vendégek reményeit. A Camp Nouban a hazaiaknak egy félidő alatt sikerült ledolgozniuk a hátrányt, majd Flo újabb gólja még izgalmasabbá tette a párviadalt, amely végül hosszabbításban dőlt el a Barcelona javára. Persze a katalánok ezt is elkerülhették volna, de a rendes játékidő hajrájában Rivaldo mellélőtt egy tizenegyest - ennek ellenére a hosszabbításban megint odaállt a labda mögé, és nem is hibázott.


2000. április 5, negyeddöntő, első mérkőzés:

Chelsea - FC Barcelona 3-1 (3-0)
London, Stamford Bridge, 34 000 néző
v.: Merk (német).
gól: Zola (30.), T-A. Flo (34., 38.), illetve Figo (64.)

2000. április 18, negyeddöntő, visszavágó:
FC Barcelona - Chelsea 5-1 (2-0, 3-1, 5-1)
Barcelona, Camp Nou stadion, 98 000 néző
v.: Frisk (svéd)
gól: Rivaldo (24., 99., a másodikat 11-esből), Figo (45.), Dani (83.), Kluivert (105.), illetve T-A. Flo (60.)
kiállítva: Babayaro (98.).

Elhasalt a sztárokkal felpumpált Real

Az emlékezetes barcelonai találkozót követően közel négy évet kellett várni hasonlóra, akkor viszont 24 órán belül két csapatnak is sikerült a bravúr. Mindkét meccs hatalmas meglepetést okozott, és nem csak azért, mert az első meccset két (sőt, az egyik esetben három) góllal megnyert együttes kiesett, hanem azért is, mert a továbbjutó gárda ezen a szinten kiscsapatnak számítottak.

Az AS Monacónak senki sem adott esélyt a Real Madrid klasszisai ellen, és az első meccs ennek megfelelően is alakult: a francia együttes kicsit megráncigálta az oroszlán bajszát, de Figo, David Beckham, Zinedine Zidane, Raúl és Ronaldo a szünet után gálázott, a Real pedig 4-2-re nyert. Az előny tetemesnek tűnt, főleg, hogy a visszavágón a spanyolok szereztek vezetést.

A Monacónak azonban még a szünet előtt sikerült egyenlítenie, a második játékrészben pedig csodát láthatott a Louis II stadion közönsége: a 3-1-es eredmény szinte hízelgő volt Realra nézve, a hazaiak ugyanis Ludovic Giuly és Jérome Rothen vezérletével akár nagyobb arányban is nyerhettek volna.


2004. március 24., negyeddöntő, első mérkőzés:

Real Madrid - AS Monaco 4-2 (0-1)
Madrid, Santiago Bernabéu stadion, 70 000 néző
v.: Michel (szlovák)
gól: Iván Helguera (51.), Zidane (70.), Figo (77.), Ronaldo (81.), illetve Squillaci (43.), Morientes (83.)

2004. április 6., negyeddöntő, visszavágó:
AS Monaco - Real Madrid 3-1 (1-1)
Monte-Carlo, Louis II stadion, 18 500 néző
v.: Collina (olasz)
gól: Giuly (45., 66.), Morientes (48.), ill. Raúl (36.)

1-4-ről tett csodát a Depor

A Monaco bravúrja némi bizalmat csepegtethetett a Deportivo drukkereibe, csapatuk ugyanis egy nappal ezután lépett pályára, de helyzete még reménytelenebbnek tűnt. Az első találkozón ugyanis a Depor nem két-, hanem háromgólos hátrányt szedett össze, annak ellenére, hogy már a 11. percben vezetett Walter Pandiani találatával.

A milánóiak azonban erre néggyel válaszoltak, így aztán a visszavágó formalitásnak tűnt - elképzelhetetlennek látszott, hogy a Cafúval, Alessandro Nestával és Paolo Maldinival felálló Milan-védelem, a középpályán Gennaro Gattusóval megerősítve legalább három gólt kapjon, és eközben Kaká, Clarence Seedorf vagy Andrij Sevcsenko ne szerezzen legalább egyet.

Pedig ez történt: a Depor már az első helyzetéből betalált az ötödik percben, valósággal lerohanta a teljesen megzavarodott olaszokat, akiknél előbb Dida, majd Nesta hibázott nagyot, és így a spanyolok egy félidő alatt ledolgozták a hátrányt. Ezzel máris továbbjutásra álltak, de az utolsó negyedórában Fran is gólt szerzett, a Deportivo pedig a BL történetének egyik legnagyobb bravúrját hajtotta végre.

Edzője, Javier Irureta nem hiába imádkozott La Coruna védőszentjéhez, és aligha bánta, hogy be kellett tartania ígéretét, amely szerint továbbjutás esetén végigjárja az El Caminót.

2004. március 23., negyeddöntő, első mérkőzés:
AC Milan - Deportivo 4-1 (1-1)
Milánó, Giuseppe Meazza stadion, 60 335 néző
v.: Ivanov (orosz).
gól: Kaká (45., 49.), Sevcsenko (46.), Pirlo (53.), ill. Pandiani (11.)

2004. április 7., negyeddöntő, visszavágó:
Deportivo - AC Milan 4-0 (3-0)
La Coruna, Riazor stadion, 29 000 néző
v.: Meier (svájci)
gól: Pandiani (5.), Valerón (35.), Luque (44.), Fran (76.)

A Chelsea-nek bejött az edzőváltás

A Deportivo csodákja bekerült a Bajnokok Ligája krónikájába, a spanyol egyesületnek azonban éveken keresztül nem akadt követője. Ez egészen tavaly márciusig tartott, amikor is a Chelsea megmutatta, hogy nem csak elbukni tud ilyen körülmények között. Pedig amikor a londoniak a nyolcaddöntő első mérkőzésén 3-1-re kikaptak Nápolyban, akkor valószínűleg nagyon kevesen gondolták, hogy mégis ők mennek tovább.

A visszavágó előtt azonban Roman Abramovics menesztette André Villas-Boast, és Roberto di Matteót nevezte ki a helyére, aki 12 évvel korábban a Chelsea-vel részese volt a londoniak Barcelona elleni bukásának - ezúttal pedig ő került ki győztesen egy hasonló szituációból. Még a forgatókönyv is olyan volt, mint anno a Camp Nouban: a hazai együttes ledolgozta hátrányt, ám a vendégek betaláltak, így az újabb gól a hosszabbítást jelentette, amelyben aztán a továbbjutás is eldőlt az otthoniak javára

A példa tehát adott a Barcelona számára, és Xaviék akkor járnak a legjobban, ha valóban a Chelsea útját követik - a BL-ben kétgólos hátrányból a visszavágón továbbjutó négy csapat közül ugyanis egyedül a londoniak nyerték meg a trófeát.

2012. február 21., nyolcaddöntő, első mérkőzés:
Napoli-Chelsea 3-1 (2-1)
Nápoly, San Paolo-stadion, 52 495 néző
v.: Velasco Carballo (spanyol)
gól: Lavezzi (38., 65.), Cavani (45+2), ill. Mata (27.)

2012. március 14., nyolcaddöntő, visszavágó:
Chelsea - Napoli 4-1 (1-0, 3-1, 4-1)
London, Stamford Bridge
v.: dr. Brych (német).
gól: Drogba (29.), Terry (47.), Lampard (75., 11-esből), Ivanovic (105.), ill. Inler (55.).

Az első meccs eredménye ugyan óriási csalódás a Barcelona számára, az viszont már némi bizakodásra ad okot, hogy Jordi Roura (vagy Tito Vilanova, nehéz manapság meghatározni, hogy ki hozza a kezdő csapatot illető döntéseket) gyakorlatilag a teljes keretből válogathat. Xavi ismét a rendelkezésre áll, és a csapat a hét végén hosszú idő után végre lehozott egy meccset kapott gól nélkül, miközben több kulcsember is pihent. A Milannál ugyanakkor Giampaolo Pazzini megsérült a legutóbbi bajnokin, Mario Balotelli pedig nem játszhat, így az Allegri-féle háromcsatáros taktikából lehet, hogy csak egyetlen vérbeli támadó (Stephan El Shaarawy) marad, bár elképzelhető, hogy a fiatal M'Baye Niang is kezdő lesz.


www.globalsoccerapp.com

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!