A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaNorvégia-Magyarország
HUNPóta Georgina
10:00AsztaliteniszYu-Bin Shin-Georgina Pota
HUNTóth Krisztián
10:50CselgáncsKrisztian Toth-Alex Cret
HUNGercsák Szabina
10:50CselgáncsAoife Coughlan-Szabina Gercsak
HUNMagyarország
13:30VívásHungary-Italy
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A Real Madrid edzője, José Mourinho a győztesek nagyvonalúságával nyilatkozott a Galatasarayról, és látványosan haverkodott török kollégájával, Fatih Terimmel. Pedig nem sok olyan szakember van, akivel Mourinhónak ilyen jó a viszonya: Sir Alex Fergusonon és Louis van Gaalon kívül gyakorlatilag már mindenkivel konfliktusba került.

Mourinho karrierje során hetedik alkalommal jutott be csapatával a Bajnokok Ligája elődöntőjébe, de azért a Real Madrid a vártnál jobban megizzadt a Galatasaray ellen. A spanyolok portugál szakvezetője, José Mourinho a meccs után szokatlanul gáláns volt az ellenféllel, kollégája, Fatih Terim elmondása szerint még a Galata öltözőjébe is bement, hogy gratuláljon a törököknek, és a két szakember közötti viszony is láthatóan kiváló.

Akikkel kölcsönös a tisztelet

Amikor Mourinho még az első meccs előtt személyesen ment el, hogy megnézze leendő ellenfelét a Kayseri elleni bajnokin, akkor Terim felment hozzá a lelátóra, és a két tréner látványosan átölelte egymást, majd váltottak pár szót.


Ez is jelzi, hogy a sokak által arrogánsnak tartott portugálnak akadnak olyan kollégái, akikkel kifejezetten jó a viszonya, kölcsönösen tisztelik egymást. Ebből a szempontból elsősorban a Sir Alex Fergusonhoz való viszonya ismert, hiszen ők eleinte nem ettek egymás tenyeréből, de mára kifejezetten jó barátok lettek. Ehhez persze az is kellett, hogy Mourinho méltó ellenfélnek bizonyuljon, és kivívja Ferguson tiszteletét.

A jelek szerint Mourinho elsősorban a nála idősebb kollégáival ápol jó viszonyt, hiszen Terim is majd egy évtizeddel öregebb nála, akárcsak a holland Louis van Gaal, aki gyakorlatilag egyik tanítómesterének tekinthető Sir Bobby Robson mellett. Mourinho Van Gaal segítője volt a Barcelonánál az 1990-es évek második felében, és a holland maximálisan megbízott benne: idővel egyre több felelősséget adott neki, és nemegyszer előfordult, hogy ő tartotta az edzéseket. Az így megszerzett tapasztalat Mourinho számára döntő volt abban, hogy tovább építse karrierjét, és amikor a 2010-es Inter-Bayern BL-döntőn ellenfélként találkoztak egymással, akkor mind a ketten nagy tisztelettel és elismerően beszéltek a másikról.

Wenger kukkoló, Ranieri örök vesztes

Ezzel azonban gyakorlatilag ki is merült azoknak a trénereknek a száma, akik jó viszonyt ápolnak Mourinhóval, a többi kolléga és vetélytárs mind megkapta a magáét, legalábbis verbálisan. Az Angliában eltöltött időszakban a portugál például kukkolónak nevezte Arsene Wengert, aki szerinte valósággal megszállottja volt a Chelsea-vel kapcsolatos történéseknek.

Forrás: AFP/Dani Pozo

A francia szakember állítólag még perrel is megfenyegette a fenti kijelentés miatt Mourinhót, aki később persze váltig állította, hogy esze ágában sem volt megbántani Wengert, akit egyébként is nagyon tisztel. A békülés azonban nem tartott sokáig, 2010-ben, immár a Real Madrid trénereként Mourinho például kijelentette: "Wengernek meg kellene magyaráznia az Arsenal-szurkolóknak, hogy miért nem nyert a csapatuk semmilyen trófeát 2005 óta."

Olaszországban pedig Mourinho gyakorlatilag minden edzővel összeveszett, aki egy kicsit is riválisa volt. 2009 márciusában hangzott például el a híres nyilatkozat, ahol elmondta, hogy a riválisok (AC Milan, AS Roma, Juventus) mind trófea nélkül fogják befejezni az idényt, amit kicsit hibás olaszsággal a "zero tituli" kifejezéssel mondta.


Ebből aztán valóságos szlogen lett az olasz drukkerek és újságírók körében. Egy évvel később pedig az akkor éppen az AS Romát irányító, így aktuális riválisának, Claudio Ranierinek szólt be: "Nem az én hibám, hogy amikor 2004-ben a Chelsea-hez érkeztem Ranieri helyére, akkor azt mondták nekem: nyerni akarnak, és ez vele sohasem történne meg. Nem az én hibám, hogy a Chelsea-nél vesztesnek tartották."

A legrosszabbul azonban az a Rafa Benítez járt, aki Mourinho távozását követően az Internazionale trénere lett. A spanyol radikálisan szakítani akarta elődje szokásaival, és az olasz lapok szerint egyik első lépése az volt a felkészülési időszak kezdetén, hogy az Appiano Gentilében található edzőközpontban levetette Mourinho képeit a falakról. A portugál erre a rá jellemző módon reagált: "Nincs szükségem a fotóimra ahhoz, hogy emlékezzenek rám a klubnál, és amikor én voltam az Inter mestere, sohasem kértem, hogy távolítsák el Roberto Mancini vagy Helenio Herrera képeit. Egyvalami biztos: Benítez nem lesz eredményesebb nálam. Még ha meg is nyeri a klubvilágbajnokságot, azt is az én trófeámnak tekintem majd" - jelentette ki a "Special One".

Benítez megpróbált ugyan válaszolni, a csapatot sújtó sérüléshullámot például így magyarázta: "A srácok két éven keresztül egyáltalán nem jártak konditerembe, így most a saját szakállukra próbálják bepótolni az erőnléti munkát, az én tudomásom nélkül, és ebből jönnek a problémák, a sérülések" - mondta, amivel gyakorlatilag elődje edzésmódszereit kritizálta. Ebből a párharcból azonban nem jöhetett ki győztesen.

www.globalsoccerapp.com

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!