Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok hivatalosan is kérte Trinidad és Tobagótól Jack Warner kiadatását, hogy korrupció, zsarolás és csalás vádjával bíróság elé állíthassa. 

Jack Warner a FIFA-botrány egyik kulcsfigurája, a szervezet korábbi alelnöke, aki ellen már korábban körözést adtak ki korrupciós vádakkal. Több nyomozás is folyik ellene, ám hogy elejét vegye a dolgoknak, Warner a hazájában, Trinidad és Tobagóban jelentkezett a rendőrségen, ahol őrizetbe vették, és ismertették az ellene szóló vádakat.

47 pontból áll a vádirat

A volt FIFA-illetékes - aki jelenleg parlamenti képviselő - ezután közleményt adott ki, amelyben tagadta az ellene felhozott vádakat, sőt ellentámadásba ment át.

"Ez vérre megy" című fizetett politikai üzenetében a FIFA korábbi alelnöke arról beszélt, hogy bár félti az életét, de mindent felfed. Hozzátette, utasította ügyvédjeit, hogy vegyék fel a kapcsolatot az illetékesekkel otthon és külföldön egyaránt.

Sepp Blatter és Jack Warner éveken keresztül szoros kapcsolatban állt egymással leastthing.blogspot.hu


"Nem lehet visszafordulni a történések menetében, már benne vagyok" - szögezte le Warner, aki különböző dokumentumokról tett említést. Olyanokról, amelyek a FIFA-hoz kötődő pénzügyi megállapodásokról szólnak, illetve olyanokról is, amelyek a FIFA-nak a 2010-es Trinidad és Tobagó-i parlamenti választásokban játszott szerepét világítják meg.

- tette hozzá.

Akár öt évig is elhúzódhat a kiadatás

Warnernak július 27-én kell bíróság elé állnia Trinidadban, miközben tagadja az USA vádjait. Az amerikai igazságügyi minisztérium közleménye szerint a New York-i szövetségi bíróságnál kétéves nyomozás eredményeként benyújtott, 47 vádpontot tartalmazó vádiratban többek között az áll, hogy az érintettek zsarolásra, csalásra és pénzmosásra épülő rendszert működtettek több mint két évtizeden keresztül.

Garvin Nicholas, az ország főügyésze egyelőre csak annyit közölt az amerikai kiadatási kérelemmel kapcsolatban, hogy "hivatala megvizsgálja az amerikai igazságügyi minisztérium által beterjesztett iratokat".

Trinidadi jogi szakértők véleménye szerint azonban a kiadatási procedúra akár öt évig is elhúzódhat.

Mindent egy helyen az Eb-ről