Megkezdődtek a kiadatási eljárások a FIFA-botrányban

Rafael Esquivel, foci, FIFA, FIFA-botrány
VENEZUELA, Caracas : (FILES) - A picture taken on July 17, 2014 in Caracas shows Venezuela's football federation president Rafael Esquivel giving a press conference. A Swiss court has authorized the extradition of Venezuelan Rafael Esquivel to the United States, as part of the investigation for corruption in the FIFA football scandal according to a statement released on September 23, 2015, from the Office federal Office of Justice in Berne. AFP PHOTO/LEO RAMIREZ
Vágólapra másolva!
A svájci hatóságok jóváhagyták az Egyesült Államok kérelmét, amelyet a Venezuelai Labdarúgó Szövetség korábbi, a FIFA korrupciós botrányában érintett elnöke, Rafael Esquivel kiadatása miatt nyújtottak be.

Esquivel azzal vádolják, hogy a Copa América marketing és értékesítési jogainak odaítélése érdekében 2007 óta folyamatosan kenőpénzt fogadott el, amelynek összege több millió dollárra rúghat. Ha bűnösnek találják, akár 20 év börtönt is kaphat. Esquivelnek 30 napja van fellebbezni a kiadatási döntés ellen.

Május 27-én a svájci rendőrség korrupciós vádak miatt letartóztatta a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség több, az elnökválasztással egybekötött FIFA-kongresszusra érkezett tisztségviselőjét. A letartóztatásokat az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma rendelte el, a vád: csalás, zsarolás és pénzmosás.

Rafael Esquivel Forrás: AFP/Leo Ramirez

A FIFA korábbi alelnökét, Jeffrey Webbet júliusban adták ki az amerikaiaknak, de ő végül óvadék ellenében házi őrizetbe került New Yorkban.

A múlt héten egy másik egykori FIFA-alelnök, az uruguayi Eugenio Figueredo kiadatását is engedélyezték a svájci hatóságot, de ő jelezte, hogy fellebbezni fog a döntés ellen. Hétfőn az Észak- és Közép-Amerikai Szövetség korábbi elnöke, Jack Warner ellen is megindult az amerikai kiadatási eljárás.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!