A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Története során először jutott fel az olasz élvonalba az FC Crotone labdarúgócsapata, amely két csődöt is túlélt, előbb a nyolcad-, majd a hetedosztályból verekedte magát egyre feljebb – bár elképzelhető, hogy a maffia pénzéből. A korábbi edzői sorában nemcsak világbajnok futballistát, hanem magyar edzőt is találtunk.

Tavaly majdnem kiesett a Serie B-ből, idén viszont három fordulóval a bajnokság vége előtt már a feljutást ünnepelhette a Crotone: története során először játszhat az olasz focibajnokság első osztályában.

Horvát edzővel a csúcsra

Pedig a keret mindennek mondható, csak világverőnek nem. A legismertebb játékos a Juventusban, a Genoában és a Parmában megfordult háromszoros olasz válogatott Raffale Palladino, rajta kívül még az egyszeres román válogatott Adrian Stoian, illetve a 16 találattal házi gólkirály horvát Ante Budimir neve lehet ismerős.

Története legnagyobb sikerét érte el az FC Crotone Forrás: Facebook


A csapat edzője a szintén horvát Ivan Juric, aki korábban maga is lehúzott játékosként öt évet a klubnál. Edzőként először a Genoa utánpótláscsapatánál dolgozott, aztán az Internél és a Palermónál Gian Piero Gasperini segítője volt, mielőtt a Mantovánál vezetőedző lett. Jelenleg első idényét tölti a Crotonénál. A csapat általában a 3-4-3-as formációban játszik, amit Juric még Gasperini segítőjeként kedvelt meg.

Egy tatabányai ismerős

A csapat korábbi edzői között akadnak még ismerősök, itt kezdte edzősködését 2001-ben a világbajnok védő, Antonio Cabrini, az olasz női válogatott jelenlegi kapitánya, de dolgozott a klubnál a 13-szoros olasz válogatott Bruno Giordano is, akit legutóbb Tatabányáról menesztettek.

A hazai meccseket az Ezio Scida-stadionban játsszák, ahova 9500 néző fér be. A névadó Scida a klub történetének legjobb játékosa volt, 1946-ban, 30 évesen hunyt el, amikor autóbaleset szenvedett egy idegenbeli meccsre tartva.

Forrás: Hollandse Hoogte


A helyi politikusok már azon gondolkoznak, hogyan lehetne legalább 16 ezresre bővíteni az arénát, elvégre a topcsapatokat mégsem illik egy kis létesítményben fogadni. A legenda szerint a trükkös szurkolók így is meg tudják oldani, hogy lássák a meccset: a San Giovanni di Dio-kórház a stadion mellett található, így ha nincs jegy, csak el kell játszani a rosszullétet, hogy valamelyik emeleti szobából megtekinthessék a mérkőzést.

Azt viszont nem tudni, hogy mi lesz a helyi amerikaifutballisták sorsa, hiszen eddig társbérletben használta a két csapat a pályát.

Ne hasonlítsanak minket a gazdagokhoz

Tavaly is volt két olyan csapat, amelyik úgy jutott fel a Serie A-ba, hogy előtte sosem szerepelt még az élvonalban: a Frosinone és a Carpi. Előbbi már kiesett, utóbbi a kiesés ellen küzd. "Az a két klub az ország gazdag régióiból jutott fel.

– tiltakozott az összehasonlítás ellen Riccardo Cantafora, a Crotone szurkolói klubjának vezetője, utalva arra, hogy az Olaszország egyik legelmaradottabb térségének számító Calabria tartományban 31 százalék a munkanélküliségi ráta.

"Ez pályafutásom legnagyobb élménye, boldogság látni, ahogy emberek sírnak a meghatottságtól” – mondta az ünneplés közepette Ivan Juric, akinek több kérője is akad, ezért egyelőre nem tudni, marad-e a csapat edzője a következő idényben.

"Először a Milan elleni kupameccsen nyújtott teljesítmény győzött meg arról, hogy képesek lehetünk a feljutásra.

ez a tartomány egy gyönyörű terület a tenger és a kulturális örökség adta lehetőségekkel. Remélem, a futballal sikerül megpezsdíteni az életet" – nyilatkozta a klubelnök Raffaele Vrenna.

A 2015-16-os idényt egy hatalmas, 0-4-s pofonnal kezdte a Crotone, de a cagliari vereség után egy kilenc mérkőzésből álló veretlenségi sorozat következett. A csapat a 6. forduló óta folyamatosan a bajnokság első három helyezettje között volt, a 29. forduló óta pedig az első. A kupában is közel állt a meglepetéshez, a nyolcaddöntőbe jutásért vívott mérkőzésen az AC Milant hosszabbításra kényszerítve esett csak ki. "Nagyon meglepődtem, nem vártam ilyen kemény meccset. Egy nagyon jól szervezett, lelkes, önbizalommal teli csapattal találkoztunk" – mondta Sinisa Mihajlovic, a Milan akkori edzője.

Maffiavádak – egyelőre kivédve

A tulajdonosra rá is fért a sikerélmény, az utóbbi időben nagyon komoly támadásokat kellett kivédenie. Az olasz maffiaellenes nyomozó hatóság (DDA) azzal gyanúsította, hogy kapcsolatot ápol a helyi maffiával, a Calabria tartományban székelő 'Ndranghetával.

Raffaele Vrenna Forrás: Hollandse Hoogte


A DDA azt próbálta elérni, hogy klub iratait lefoglalva átfogó vizsgálat indulhasson, de első nekifutásra a bíróság elutasította a kérelmet. A nyomozó hatóság azonban fellebbezett, és azt szeretné, hogy Vrenna kapcsolatait nyilvánítsák a társadalomra veszélyesnek.

Raffaele Vrennát 2006-ban egyszer már négy évre börtönre ítélték maffiakapcsolatai miatt,

de végül másodfokon felmentették.

Birkózólegenda az ókorból

A calabriai város mindig is híres volt sportéletéről, az akhájok alapította település lakosai elsősorban fizikai erejükről voltak híresek. I. e. 588-tól kezdődően Krotónból számos olimpiai győztes került ki, közülük a leghíresebb Milón volt. A birkózóról több legenda is fennmaradt, annyi bizonyos, hogy hat olimpián nyerte el a győztesnek kijáró koszorút, emellett pedig a periodonikész címet is. A "sorozatos győztes" titulus azoknak járt, akik két olimpia között a pánhellén játékok mindegyikén győzelmet arattak, azaz az olimpiai játékok mellett nyertek Delphoiban, Nemeában és Iszthmoszban is.

Milón állítólag elképesztő mennyiségű fehérjét evett.

Athenaeus A bölcsek lakomája című művében azt írta, a napi mennyisége kilenc kiló hús és ugyanannyi kenyér, illetve három kancsó bor volt. A legenda szerint Olimpiában a vállára vett egy négyéves bikát, és körülhordozta a stadionban, majd felszeletelte az állatot, és egy nap alatt egymaga megette. (A másik helyi híresség, a matematikus Püthagorasz Krotónban alapította meg iskoláját Kr. e. 530-ban. Az ő tiszteletére a futballklubot a Pitagorici becenévvel is illetik.)

Egy magyar edzővel indultak

Ilyen történetek fényében nincs mit csodálkozni azon, hogy az 1910-ben Società Sportiva Crotone néven alapított klub hamarosan változtatott, és a Società Sportiva Milone elnevezéssel a helyi legendának állított emléket.

A világháború után, Silvio Messinetti húszéves elnöksége alatt kezdődött a fellendülés, az egyesület Unione Sportiva Crotone néven újjáalakult, és a Serie C-ben szerepelt.

Az első edzőnek a magyar Politzer Lajost kérték fel.

Az 1898. június 1-jén, Budapesten született szakemberről nagyon keveset tudni. 1934-35-ben a Frosinone trénere volt, majd 1935-36-ban az Aquila Montevarchi játékosedzője lett, 1936-tól pedig a háború kitöréséig a Crotone utánpótlásában dolgozott.

Politzer Lajos (felső sorban balról a negyedik) a Molfetta 1955-1956-os csapatával Forrás: Wikipedia


Messinetti elnöksége alatt összesen négyszer volt edző a klubnál (1945-47, 1949-50, 1953-55, 1958-59), első évében playoffig vitte a csapatot, de nem sikerült kiharcolni a feljutást. Miután 1952-ben a klub visszacsúszott a negyedosztályba, ismét Politzerben látták a megoldást, és 1959-ben sikerült is vele visszajutni a Serie C-be.

A Politzer-mágia

Azok után, hogy a Frosinone és a Crotone is élvonalbeli lett, a Serie B-ben playoffra készülő Trapani is reménykedhet a Politzer-mágiában. A magyar tréner ugyanis az akkor még Drepanum néven szereplő klubot is irányította 1948-1949-ben.

1963-ban ismét a negyedosztály következett, de a következő évben sikerült visszajutni a harmadik ligába, és a Critine 14 éven át a Serie C mezőnyét erősítette. Az 1978-as nagy bajnoki reform miatt a Serie C2, egy évvel később pedig egy csőd következett, és a klubot AS Crotone néven újra kellett szervezni. Ez azt jelentette, hogy visszasorolták a nyolcadik ligába, de hiába kapaszkodott vissza 1987-re a Serie C2-be,

1991-ben egy újabb csőd ismét a hetedik vonalba taszította.

2000-ben, az egykori Juventus-futballista, Antonello Cuccureddu vezetésével már a második ligában szerepelt, majd 2009 óta megint a másodosztály tagja volt. Sok vizet nem zavart, a legjobb eredménye eddig egy 6. hely volt, amiért osztályozó járt, de azt elveszítette. Tavaly pedig éppen csak bennmaradt a 17. helyen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!