Vágólapra másolva!
Az OTP Bank Liga 8. fordulójában megtört az átok, a Puskás Akadémia 2-1-re legyőzte a MOL Vidi FC-t a felcsúti Pancho Arénában - Marko Scsepovics a 102. percben büntetőt hibázott -, így a két csapat történelmében az első sikerét ünnepelhette a PAFC. Az Újpest megverte a Debrecent (1-0), a Mezőkövesd gyorsan háromgólos előnybe került a DVTK ellen, végül „csak" 4-2-re nyert, a Kisvárda 4-1-re kiütötte a Haladást, míg a Paks 3-0-ra verte az MTK-t.

A két együttes történelme egyértelmű székesfehérvári fölényt mutat, így a MOL Vidi nyugodtan készülhetett az összecsapásra.

A forduló előtt tíz NB I-es bajnokit játszott a két csapat, a Vidi még egyszer sem kapott ki:

a fehérváriak 7 mérkőzést megnyertek a felcsútiak ellen, háromszor pedig ikszeltek velük. Ami az eddigi bajnoki teljesítményeket illeti, a Vidi veretlenül, a PAFC nyeretlenül, az utolsó helyről várta a találkozót.

Az összecsapás egyperces gyászszünettel kezdődött. Az életének 75. évében elhunyt Géczi Istvánra, a Ferencváros legendás kapusára emlékeztek a Pancho Arénában. A találkozó első próbálkozására a 6. percig kellett várni, ekkor Bachana Arabuli próbálkozott 16 méterről, de Kovácsik Ádámnak nem okozott gondot a lövés. Nem sokkal később a Vidi is veszélyeztetett, de Huszti szabadrúgása után Stopira jó helyzetben kapu mellé fejelt.

Kovács István nagyot harcolt a Puskás Akadémia védőivel Forrás: MOL Vidi FC

Az első negyedóra végén Kiss Tamás lőtt távolról a jobb kapufa mellé, majd menetrend szerint jött a válasz a fehérváriaktól, de Kovács István nagy szóló végén hét méterről Branislav Danilovicsba rúgta a labdát. A 24. percben már a felcsúti kapus is tehetetlen volt: egy perccel előtte Jonathan

Heris vágta fel a tizenhatoson belül Marko Scsepovicsot, a sértett pedig a jobb alsóba lőtte a büntetőt,

hiába érezte jól az irányt Danilovics.

A kapott gól kicsit felrázta a Puskás Akadémiát, de Hegedűs János lövését blokkolták, majd Kiss lövése után az oldalhálóban kötött ki a labda. A 38. percben érdekes jelenetek után a PAFC is tizenegyeshez jutott: Kovácsik és Paulo Vinícius ütközése után Arabuli fejelt a kapufára, de közben

a magyar válogatott védő fejbe rúgta, így jöhetett a büntető, amelyet Josip Knezevic magabiztosan lőtt a bal alsóba.

Az első félidő végén Még Juhász Roland és Arabuli kakaskodtak egy kicsit egy-egy sárga lapért, ám újabb gól már nem esett, így 1-1-es döntetlennel vonultak a csapatok az öltözőbe.

Hatalmas küzdelem volt a Puskás Akadémia-Vidi mérkőzésen Forrás: MOL Vidi FC

A második játékrész elején Arabuli kapott nagyot Hadzictól, a felcsúti játékos nem is tudta folytatni a játékot. A kényszerű csere után Stopira fejelt megint kapu fölé Huszti szabadrúgása után, majd a másik oldalon Knezevic lőtt egy kontra végén kapu fölé a tizenhatos sarkáról.

Az 56. percben Pátkai Máté helyére beállt

Georgi Milanov, a bolgár játékos tehát debütált az NB I-ben.

Négy perccel később a hazai játékosok Viníciusnak reklamálták a második sárga lapot – a védő Kiss Tamást lökte el jó helyzetben –, de megúszta a játékos, Knezevic pedig a szabadrúgást kapu fölé lőtte 22 méterről.

Heris keményen fogta Lazovicsot Forrás: MOL Vidi FC

A 61. percben nagyjából a harmadik labdaérintéséből

gólt szerezhetett volna Milanov, de kapásból a felső lécet találta telibe a tizenhatoson belülről.

A 70. percben a Vidi védelme kis híján összehozta az újabb gólt a PAFC-nak, Boban Nikolov rosszul hátratett labdáját Vinícius nem érte el, a labdára Dejan Trajkovski csapott le, Kovácsik Ádám nagy bravúrral védte a közeli lövést. A fehérváriak kapusa ütközött a felcsútiak játékosával,

az eset után nyakmerevítőt kapott Kovácsik, és hordágyon kellett levinni a pályáról,

de szerencsére magánál volt. A helyére Tomas Tujvel állt be a meccs utolsó felére.

Tíz perccel a meccs vége előtt Lazovics terült el a földön Hegedűs szorításában, de a játékvezető szerint az eset nem ért büntetőt, majd a másik oldalon Mioc lépett ki ziccerben, de Tujvel hatalmasat védett. Ám nem ez volt a meccslabda, a 85. percben ugyanis a Puskás Akadémia megszerezte a vezetést:

Mioc szolgálta ki az ugyancsak debütáló Bryan de Jesúst, aki 11 méterről a bal alsóba lőtt.

A hátralévő percekben - pedig 12 percet hosszabbított a játékvezető - Danilovics nagy bravúrjainak köszönhetően már nem tudott egyenlíteni a Vidi.

Pedig a 102. percben Scsepovics még tizenegyest rúghatott Heris kezezése után, de Danolivics ezt is megfogta,

így a két csapat történelmének 11. meccsén megszületett az első Puskás Akadémia-győzelem, míg a fehérvári klub elszenvedte az első vereségét a bajnokságban. A lefújás után sajnos elszabadultak az indulatok, Benczés Miklós is a földre került, majd Marko Scsepovics ugrott neki kis híján Varga Józsefnek.

A találkozót követően a MOL Vidi honlapjának nyilatkozott a két vezetőedző:

„Gratulálok a hazaiaknak a győzelemhez. Különösebb érdekességet nem tudok most mondani. Természetesen csalódott vagyok a vereség miatt, nem engedhetnénk meg magunknak ilyen pontvesztéseket. Kontrolláltuk a mérkőzést, vezettünk is, a kapushibáig, amely végül az egyenlítéshez vezetett. A második játékrészt is jól kezdtük, helyzetek, kapufa, de jött Kovácsik sérülése, amely után több cserelehetőségünk már nem is maradt. Feszült jelenetek voltak a pályán és a pályán kívül is, amikor ezekre kerül a sor, azt nem kezeljük jól. A labdarúgásra kell koncentrálni, az hozza majd a minőséget. De még egyszer gratulálok a Puskás Akadémiának a győzelemhez és köszönet azoknak a Vidi-szurkolóknak, akik a helyszínen szurkoltak" - mondta Marko Nikolics.

Benczés Miklós így értékelt: „Nagyon nagy öröm számunkra, hogy megszereztük az első győzelmünket, az csak erősíti az érzést, hogy a tavalyi bajnokot győztük le. Gratulálok a srácoknak, ez egy emlékezetes találkozó marad. Nem csak azért, mert 102 perc után szereztük meg a győzelmet, hanem azért is, mert sokszor állítottuk nehéz feladat elé a Vidit. Sok olyan helyzetünk volt, amivel eldönthettük volna a találkozót, de hozzátartozik az igazsághoz, hogy az utolsó 10 percben nagy nyomás alá kerültünk. Sok olyan találkozó volt, ahol a fordulópontokból nem jöttünk ki jól, de ez most más volt. Kellettek ehhez olyan labdarúgók, mint Varga Józsi és Mioc. Nekünk jól jött a válogatott szünet, be tudtunk illeszteni új embereket, kipróbáltunk új játékrendszert is. Két férfias csapat feszítette egymásnak a vállait, én nem neheztelek senkire a lefújás után történtek miatt. A stábtagok igyekeztek nyugtatni mindkét felet."

18Sárga lapBenedikt Mioc
22Sárga lapMáté Pátkai
30Sárga lapJonathan Heris
38Sárga lapVinicius
43Sárga lapRoland Juhász
43Sárga lapBachana Arabuli
85GólBryan de Jesus
89Sárga lapIstván Kovács
Összeállítások
4-2-3-1
4-1-2-1-2
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Az Újpest legyőzte a Debrecent

A találkozó előtt egyperces gyászszünettel emlékeztek a hétfőn 74 évesen elhunyt Géczi Istvánra, a Ferencváros olimpiai ezüstérmes kapusára.

Jó iramban kezdődött a mérkőzés, a hazaiak mezőnyfölényét a vendégek veszélyesebb két gólhelyzete kompenzálta. A 22. percben vezetést szerzett az Újpest - Nagy Dániel remek átlövéssel bombázott a hosszú felsőbe -, a kapott gól pedig megzavarta a vendégeket. A szünetig hátralévő időben a debreceniek semmilyen veszélyt nem jelentettek a kapura, de a játékot irányító újpestiek előtt sem adódott újabb gólszerzési lehetőség.

A második játékrészben a Debrecen bátrabban futballozott, ám játékában nem volt benne a gól. A csapatok döntően a tizenhatosok között küzdöttek egymással. Az Újpest támadójátékát a lefújásig a kontrák jellemezték, akciók kidolgozása helyett inkább fegyelmezetten védekezett.

Az Újpest immár hat forduló óta veretlen, a Debrecen pedig öt forduló óta nyeretlen a bajnokságban. A hajdúságiak legutóbbi hat találkozójukon nem tudtak győzni a Megyeri úton, az Újpest házigazdaként két döntetlen mellett negyedszer győzte le a DVSC-t.

OTP Bank Liga, 8. forduló:
Újpest FC-Debreceni VSC 1-0 (1-0)
Szusza Ferenc Stadion, 2595 néző, v.: Farkas Á.
gólszerző: Nagy D. (22.)
sárga lap: Zsótér (36.), Burekovic (62.), A. Diallo (90.), illetve Kinyik (36.)

Újpest: Pajovic - Pauljevic, Bojovic, Litauszki, Burekovic - Sankovic, Onovo - Nwobodo, Zsótér (Beridze, 66.), Nagy D. (Balázs B., 73.) - Novothny (A. Diallo, 89.)

Debrecen: Nagy S. - Kusnyír, Kinyik, Szatmári, Barna - Ferenczi J. (Calvente, 58.), Tőzsér (Bereczki, 76.) - Bódi, Könyves (Csősz, a szünetben), Varga K. - Takács T.

Az MTK ellen is folytatta jó sorozatát a Paks

Az MTK kezdte aktívabban a mérkőzést, a hazaiak inkább kontratámadásokra rendezkedtek be. Az első félidő felénél aztán alábbhagyott a fővárosiak lendülete, a Paks pedig Hahn János ügyes találatával megszerezte a vezetést. A gól után inkább a házigazdák támadtak, az MTK játéka nagyon pontatlanná vált.

A szünetet követően átadta riválisának a területet a hazai csapat, s a vendégek próbáltak nagyobb sebességi fokozatba kapcsolni. A próbálkozás a játékrész közepén büntetővé érett, miután a sokat bizonytalankodó kapus, Nagy Gergely ismét hibázott. A 11-est azonban kihagyta Lencse László, ez pedig megzavarta a fővárosiakat, s néhány perccel később egy gyors akció végén megduplázta előnyét a Paks.

A hajrában nyomás alatt tartotta a hazai kaput a cserékkel felfrissített MTK, de ez nem hozott eredményt, sőt, az utolsó másodpercekben újabb paksi gól született.

OTP Bank Liga, 8. forduló:
Paksi FC-MTK Budapest 3-0 (1-0)
Paks, 864 néző, v.: Iványi
gólszerzők: Hahn (31.), Kecskés (73.), Simon (94.)
sárga lap: Vass P. (44.), Balogh (66.), Szelin (86.)

Paks: Nagy G. - Kulcsár D., Fejes, Gévay, Báló - Haraszti (Vági, 90.), Kecskés, Papp, Bertus, Remili (Bartha, 84.) - Hahn (Simon, 71.)

MTK Budapest: Kicsak - Ikenne-King, Balogh, Gengeliczki, Katona - Vass Á., Vass P. (Kanta, 62.) - Gera, Bognár (Torghelle, 74.), Schäfer (Szelin, 75.) - Lencse

Otthon először nyert a Kisvárda

Az első félidőben végig a Kisvárda akarata érvényesült, a hazaiak irányítani tudták a mérkőzést, és a 18. percben megszerzett vezetést követően nem engedtek túl sok lehetőséget a vendégcsapatnak.

Fordulás után sem hagyott alább a Kisvárda lendülete, a hazaiak harmadik góljával pedig gyakorlatilag fél órával a lefújás előtt eldőlt a mérkőzés. Bár a szombathelyiek szépíteni tudtak a hajrához közeledve, de erre is azonnal volt válaszuk a kisvárdaiaknak, akik megérdemelten tartották otthon a három pontot.

OTP Bank Liga, 8. forduló:
Kisvárda FC-Szombathelyi Haladás 4-1 (2-0)
Kisvárda, 2000 néző, v: Németh Á.
gólszerzők: Ilic (18., 69.), Horváth Z. (29.), Misic (57.), illetve Priskin (66.)
sárga lap: Vári (85.), illetve Kolcák (28.), Gaál (31.), Jancsó (87.)

Kisvárda: Felipe - Melnik, Anderson, Ene, Vári - Lucas, Protic, Misic (Milevszkij, 64.), Sassá (Gosztonyi, 71.), Ilic - Horváth Z. (Karaszjuk, 78.)

Haladás: Király - Schimmer, Kolcák, Benes, Habovda - Grumic (Jancsó, a szünetben), Jagodics - Bamgboye, Gaál (Rabusic, 58.), Rácz (Németh, 83.) - Priskin

Villámrajttal hazai győzelem Mezőkövesden

A mérkőzés előtt negyven perccel nagy eső zúdult a pályára, de a kezdésre elcsendesedett, a játéktér pedig viszonylag jó állapotban maradt. A hazaiak nagy lendülettel kezdtek, illetve jószerivel minden támadásuk góllal zárult a találkozó elején: bő tíz perc elteltével 3-0-ra vezettek.

Ezután taktikusan futballoztak, időnként pedig pontos passzokkal jutottak el a vendégek kapujáig, és többször lövéssel fejezték be támadásukat. A diósgyőrieknek lett volna miért felpörögniük, de ettől messze voltak, nem jelentettek veszélyt a hazai kapura és időnként hátul is bizonytalankodtak.

A második félidő elején szépített, majd a játékrész közepén egy megpattanó lövéssel egy gólra felzárkózott a DVTK, így egy időre ismét nyílttá vált a mérkőzés. A mezőkövesdi Vajda aztán tíz perccel a vége előtt nagy gólt lőtt távolról, ezzel eldöntötte a három pont sorsát. Sikerével a hazai csapat a negyedik helyre lépett előre a tabellán úgy, hogy csak hét mérkőzést játszott.

OTP Bank Liga, 8. forduló:
Mezőkövesd Zsóry FC-Diósgyőri VTK 4-2 (3-0)
Mezőkövesd, 2500 néző, v.: Berke
gólszerzők: Szeles (7.), Cseri (9.), Vajda (11., 81.), illetve Tajti (52.), Makrai (68.)
sárga lap: Tóth Be. (45+2.), illetve Rados (37.), Tajti (45+2.), Vernes (61.), Márkvárt (70.)

Mezőkövesd: Dombó (Szappanos, 86.) - Farkas, Pillár, Katanec, Vadnai - Mevoungou, Szeles - Cseri, Tóth Be. (Molnár, 69.), Vajda (Szalai, 90.) - Drazic

Diósgyőr: Rados - Sesztakov (Bacsa, a szünetben), Brkovic, Karan, Juhar - Tóth Ba. (Sazbó Be., a szünetben), Tajti, Márkvárt - Vernes, Mihajlovic, Forgács (Makrai, 67.)

OTP Bank Liga, 8. forduló, további eredmények:
Puskás Akadémia FC-MOL Vidi FC 2-1 (1-1)
Kisvárda-Haladás 4-1 (2-0)
Mezőkövesd-Diósgyőr 4-2 (3-0)
Paks-MTK 3-0 (1-0)
Újpest-Debrecen 1-0 (1-0)

A bajnokság állása:

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 33 23 5 5 80-30 50 74
D
GY
GY
V
GY
2.
Paksi FC 33 17 9 7 51-42 9 58
V
GY
D
D
GY
3.
Puskás Akadémia FC 33 15 8 10 60-35 25 55
GY
V
GY
GY
GY
4.
Fehérvár FC 33 16 11 6 55-40 15 54
D
V
GY
V
D
5.
DVSC 33 14 13 6 49-48 1 48
V
GY
V
GY
V
6.
Kecskeméti TE 33 13 14 6 45-45 0 45
GY
D
D
GY
GY
7.
DVTK 33 12 12 9 50-56 -6 45
GY
D
V
GY
D
8.
MTK Budapest 33 12 13 8 43-62 -19 44
GY
V
V
V
D
9.
ZTE FC 33 12 14 7 54-60 -6 43
D
GY
GY
D
V
10.
Újpest FC 33 11 18 4 45-67 -22 37
V
V
GY
V
V
Teljes lista

Mindent egy helyen az Eb-ről