Újabb felháborító UEFA-döntés a Honvéd ellen

Arnold Hunter északír játékvezető térdel, miután a közvetlen közelében felrobbant egy pályára bedobott hanggránát a labdarúgó Európa-liga második selejtezőfordulójának visszavágójaként játszott Universitatea Craiova - Budapest Honvéd mérkőzésen Craiovában
Vágólapra másolva!
Hétfőn délután az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) fegyelmi és etikai bizottsága elutasította a Budapest Honvéd óvását a botrányosan véget ért Craiova elleni Európa-liga selejtezővel kapcsolatban. A döntést követően kedden rendkívüli sajtótájékoztatót tartottak a kispestiek, amelyen részt vett Mendelényi Dániel társtulajdonos, valamint Kun Gábor ügyvezető is.

Az UEFA azért utasította el a Honvéd óvását, mert az eset a 119. percben történt, az európai szövetség szerint így az incidens nem befolyásolta döntően a mérkőzés végkimenetelét. Emlékeztetőül: ekkor a meccs eredménye összesítésben is 0-0 volt, a továbbjutás ezután, a tizenegyespárbajban dőlt el, ahol az összezavarodott negyedik játékvezető egyszer sem fújta le a román kapus szabálytalan védéseit.

Kun Gábor ügyvezető igazgató elmondta, 8 oldalas indoklást küldött az UEFA a számukra, amely rengeteg ellentmondással van tele. Számos olyan tényezőt hagyott figyelmen kívül, amely miatt a klub benyújtotta az óvást. Három napja van a Honvédnak a fellebbezésre, ezt természetesen már ma benyújtja a klub, amely után további öt nap áll a rendelkezésükre, amelyben még inkább rá kell világítani azokra a részekre, amelyeket tárgyalni kell. Személyes meghallgatást is kér a kispesti klub.

Mendelényi Dániel társtulajdonos felháborítónak nevezte az UEFA döntését.

Emellett ma délelőtt kaptunk egy levelet az UEFA-tól, hogy a Honvéd ellen is eljárást kezdeményez, a szurkolók és a csapat nem megfelelő viselkedése miatt, ami szinte egészen hihetetlen. Látszik, hogy ez egy olyan harc, amit nem biztos, hogy meg tudunk nyerni, de a végsőkig harcolunk az igazunkért.

Van egy hatalmas UEFA-gépezet, amelyik inkább jogi, a futballhoz szinte alig kötődik. Ebbe a gépezetbe most porszem került azzal, hogy nem nyugszunk bele a történtekbe, és minél erőszakosabb módszerekkel próbálnak elcsitítani minket, de nem hagyjuk magunkat.

Nagyon szomorú, hogy a szövetség gyakorlatilag szembe megy mindennel, amit hirdet, és ami ellen harcol. A román drukkerek a "halott magyar a legjobb magyar" és hasonló rigmusokat kiabáltak, mégis minket akarnak meghurcolni kirekesztés és rasszizmus címén. Teljesen nonszensz. Amit viszont kiemelnék, az a magyar klubok példás összezárása és támogatása, a szurkolókról nem is beszélve, hálásak vagyunk.

Újságírói kérdésre azt is elmondták a jelenlévők, hogy a Honvéd egy példás, precedens értékű ítélettel elégedne meg, amely a hozzá hasonló kluboknak megfelelő jogorvoslatot biztosít hasonló esetekben.