Messiék döntetlent játszottak Nápolyban, a Bayern három gólt lőtt a Chelsea-nek

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, kedd, február 25., Napoli-Barca
Barcelona's Argentine forward Lionel Messi (C) speaks with German referee Felix Brych (3r) after Barcelona's Chilean midfielder Arturo Vidal (L) received a red card during the UEFA Champions League round of 16 first-leg football match between SSC Napoli and FC Barcelona at the San Paolo Stadium in Naples on February 25, 2020. (Photo by Filippo MONTEFORTE / AFP)
Vágólapra másolva!
Kedden este két odavágó mérkőzést rendeztek a labdarúgó Bajnokok Ligájában: az FC Barcelona 1-1-es döntetlent játszott a Napoli csapatával a San Paolo Stadionban, míg a Bayern München 3-0-ra legyőzte a Chelsea-t a londoni Stamford Bridge-en.

A nyolcaddöntők decemberi sorsolásakor az FC Barcelona toronymagas esélyesnek számított a Napoli ellen, mostanra azonban már korántsem volt ilyen egyértelmű a párharc végkimenetele. A katalán csapatnál a hullámzó teljesítmény miatt januárban edzőváltás történt, Ernesto Valverde helyére Quique Setiént nevezték ki. Az új edző azóta kilenc meccsből hetet megnyert, csapata pedig két pont előnnyel vezeti a La Ligát. Setién dolgát nehezíti, hogy sérülés miatt az idei szezonban már nem számíthat az uruguayi Luis Suárez és a francia Ousmane Dembele játékára, így még nagyobb teher hárul a hatszoros aranylabdás Lionel Messire – aki szombaton mesternégyest lőtt az Eibar ellen.

Az olasz szurkolók egy része a koronavírus miatt szájmaszkban szurkolt Forrás: NurPhoto/Matteo Ciambelli

A Napoli alapjáraton esélytelenként várta a párharcot, azonban Gennaro Gattuso csapata az utóbbi hetekben egyre jobb formában futballozik. Az Olasz Kupából kiütötte a Laziót és az Intert is, míg a Serie A-ban a bajnoki címvédő Juventust győzte le, ami azt mutatja, hogy a nápolyi csapat kifejezetten jól muzsikál a rangadókon.

A találkozónak pikantériát adott, hogy a hatszoros aranylabdás Lionel Messi először lépett pályára a nápolyi San Paolo Stadionban, amely minden idők egyik legjobb futballistájának, Diego Maradonának a szentélye. A vb-győztes argentin legenda 1984 és 1991 között volt a Napoli játékosa. 1987-ben és 1990-ben is bajnoki címig vezette a nápolyi csapatot – amely előtte és azóta sem tudott Scudettót nyerni a Serie A-ban.

A nápolyi csapat játékosai az első félidőben rendkívüli taktikai fegyelmezettséggel játszottak Forrás: AFP/Carlo Hermann

Az olasz csapat meglepően defenzíven kezdte a találkozót, beállt védekezni a saját térfelére, és átadta a területet a Barcelonának. A katalán csapat játékosai azonban nem tudtak mit kezdeni a labdával, az első negyedórában csak ötlettelenül passzolgattak, de előre egy centit sem jutottak.

A találkozón sokáig ez az állóháború zajlott, aztán a 30. percben a semmiből vezetést szerzett a Napoli. Piotr Zielinski elvette a labdát a kényszerbalhátvéd Junior Firpótól, középre passzolt az érkező Dries Mertensnek, a belga támadó pedig 16 méterről, gyönyörűen tekert a bal felső sarokba.

Mertensnek ez volt a 121. gólja a Napoliban, ezzel utolérte a örökranglista élén álló Marek Hamsikot Forrás: OptaJoe/Twitter

A gól után egy szemernyit sem változott a játék képe. A Barcelona játékosai ötlettelenül passzolgattak a Napoli térfelén, de cselre vagy éppen ritmusváltásra senki nem vállalkozott, így a szünetre a hazaiak mehettek egygólos előnnyel.

A Barcának az első félidőben nem volt kaput eltaláló lövése, Quique Setién mégsem változtatott a szünetben, ennek megfelelően a csapata játéka sem változott. A katalánok továbbra sem tudtak helyzetet kialakítani a Napoli kapuja előtt, védőik viszont valamelyest fellélegezhettek, ugyanis sérülés miatt a gólszerző Mertenst le kellett cserélnie Gennaro Gattusónak.

Az 57. percben gyönyörű góllal egyenlített a Barca.

Busquets remek ütempasszával Nélson Semedo lépett ki a jobbszélen, a középre lőtt labdájára pedig Antoine Griezmann érkezett, és nyolc méterről a bal felső sarokba lőtt.

A 63. percben ismét megszerezhette volna a vezetést a Napoli. A Mertens helyére beálló Arkadiusz Milik gyönyörű labdát adott José María Callejónnak, a spanyol szélső ziccerbe került, de a közeli lövését a kivetődő Ter Stegen bravúrral védte.

A folytatásban a Napoli játékosai kezdtek elfáradni, a Barca pedig egyre bátrabban támadott, különösen Messi próbálkozott sok egy az egyezéssel, de komoly helyzetig ő sem tudott eljutni.

Az utolsó percekre emberhátrányba került a Barcelona, ugyanis a chilei Arturo Vidal 10 másodperc alatt kiharcolt két sárga lapot. Egy becsúszó szereplés után elkezdett kakaskodni Mario Ruival – amiért megkapta az elsőt –, majd elkezdte kommentálni a játékvezető döntését – amiért villant a második is.

Az ötperces hosszabbításban már egyik csapatnak sem volt helyzete, így a Barcának kedvező eredmény született, de ezzel a játékkal könnyen bajba is kerülhet a visszavágón.

30GólDries Mertens
49Sárga lapSergio Busquets
57GólAntoine Griezmann
61Sárga lapLorenzo Insigne
66Sárga lapLionel Messi
83Sárga lapAntoine Griezmann
89Sárga lapArturo Vidal
89Sárga lapMario Rui
Összeállítások
4-3-3
4-3-3
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

A Chelsea-Bayern München találkozónak a német rekordbajnok volt az esélye, amely a legutóbbi 12 idegenbeli BL-meccsén veretlen maradt – ebből kilencet megnyert. Frank Lampardnak, a londoni csapat menedzserének több sérült kulcsembere hiányával is számolnia kellett. A legnagyobb érvágás a francia világbajnok N'Golo Kanté hiánya. A világ egyik legjobb védekező középpályása egy hete, a Manchester United elleni rangadón szenvedett izomsérülést, ezért három hetet kell kihagynia. Kanté mellett az amerikai Christian Pulisic és az angol válogatott Callum Hudson-Odoi sem léphetett pályára.

A francia világbajnok Olivier Giroud 713 nap után kezdett ismét BL-meccsen Forrás: AFP/Ben Stansall

A londoniak számára a legkomolyabb feladat az volt, hogy megállítsák a 31 éves Robert Lewandowskit, aki a Bundesligában 23 forduló alatt 25 gólt szerzett, a BL-ben pedig 10 találattal szintén vezeti a góllövőlistát a norvég Erling Haalanddal holtversenyben.

A Bayern München számára kedvelt helyszín London,

2000 óta kilenc BL-meccsből ötöt megnyert, közte 2013-ban a Borussia Dortmund elleni döntőt is. Legutóbb a mostani kiírás csoportkörében aratott sikert a bajor csapat, tavaly októberben a Tottenham otthonában győzött 7-2-re.

A Chelsea és a Bayern München legutóbbi négy összecsapásán 17 gólt született, így gólgazdag meccsre volt kilátás. A németek kezdtek fölényben, és a 11. percben már a vezetést is megszerezhették volna, de a francia Kingsley Coman 15 méterről mellé lőtte a ziccerét.

A 15. percben újabb hatalmas müncheni helyzet maradt ki.

Lewandowski kapott egy mélységi indítást, kilépet egy az egyben, de a 38 éves Willy Caballero remek ütemben jött ki, és testtel blokkolta a lengyel támadó közeli lövését.

Lewandowski már a meccs elején megelőzhette volna a góllövőlistán Erling Haalandot Forrás: AFP/Ben Stansall

A 27. percben Lewandowski már a második ziccerét lőhette. Thomas Müller tökéletes ütemű kiugratása után szembe került Caballeróval, az argentin kapus azonban remek ütemben vetődött ki, a lábában elakadt a lengyel csatár lövése. Két perccel később a remek szezont futó Müller próbálkozott egy 18 méteres bombával, de a lövése néhány centivel elkerülte a bal kapufát.

Az angol csapat első nagy helyzetére a 34. percig kellett várni.

Manuel Neuer rosszul kipasszolt labdája után helyzetbe került a Chelsea, Mason Mount az ötös sarkáról keresztbelőtte a labdát a kapu előtt, a középen érkező Giroud azonban egy arasznyival lemaradt a gólszerzésről. Az ellentámadásból a németek hagytak újabb ziccert. Serge Gnabry baloldali beadására Müller érkezett középen, a fejesénél Caballero már verve volt, de a kapufa kisegítette az argentin veteránt.

Caballero nem véletlenül szorította ki a kapuból a világ legdrágább kapusát, Kepa Arrizabalagát Forrás: AFP/Ben Stansall

Az első félidő hajrájában Neuernek is be kellett mutatni, hogy miért tartják a világ egyik legjobb kapusának. A spanyol balhátvéd, Marcos Alonso egy remek csellel elfektette Benjamin Pavard-t a tizenhatoson belül, majd 13 méterről megcélozta a bal alsó sarkot, de a világbajnok kapus egy remek reflexmozdulattal hárított.

A második félidőt jól kezdte a Chelsea. A 48. percben Mason Mount lépett ki ziccerben, azonban a 21 éves középpályás közeli lövését Neuer lábbal védte.

Ami az egyik oldalon kimaradt, az a másikon már gólt ért, az 51. percben megszerezte a vezetést a Bayern München.

Thiago Alcantara dekázott párat, majd indította Gnabryt, aki Lewandowskihoz játszott a bal oldalra, a lengyel csatár azonnal középre centerezett, az akciót követő Gnabry pedig 10 méterről a kapuba belsőzött.

Négy perccel később újabb gólt lőttek a bajorok, és a főszereplők is ugyanazok voltak. Lewandowski ugratta ki ziccerben Gnabryt, aki ezúttal 12 méterről lőtte ki a bal alsó sarkot.

A német válogatott szélső az 59. percben majdnem mesterhármast lőtt. Egy jobboldali beadás után tíz méterről lőtt fordulásból, de a bombája a kapu fölé ment.

Tíz perccel később eldönthette volna a meccset – és a továbbjutást – a Bayern München.

Thomas Müller baloldali beadása Philippe Coutinhót találta meg a hosszún, a brazil középpályás egy akrobatikus ollózással próbálkozott, de a lövése elment keresztbe a kapu előtt.

Ha Serge Gnabry így folytatja, méltó örököse lehet Franck Ribérynek Forrás: AFP/Glyn Kirk

A 75. percben a bajorok belőtték a harmadik góljukat, és minden bizonnyal készülhetnek a negyeddöntőre. A 19 éves Alphonso Davies viharzott el a balszélen, a középre lőtt labdájára pedig Lewandowski érkezett és közelről a kapuba belsőzött.

A 83. percben emberhátrányba került a Chelsea. Marcos Alonso egy Bayern-helyzetnél odacsapott Lewandowskinak, a játékvezető pedig videózás után kiállította a spanyol játékost.

Az utolsó szűk tíz percben a bajorok még mentek előre a negyedik gólért, de nem tudtak újabb ziccert kialakítani. Azonban a háromgólos előnnyel így is nyugodtan várhatják a visszavágót.

45Sárga lapThiago Alcantara
49Sárga lapJorginho
50Sárga lapJoshua Kimmich
51GólSerge Gnabry
54GólSerge Gnabry
76GólRobert Lewandowski
83Piros lapMarcos Alonso
Összeállítások
3-4-2-1
4-2-3-1
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Mindent egy helyen az Eb-ről