A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Futballőrület Debrecenben - kieshet az elmúlt másfél évtized legeredményesebb csapata is

Debrecen, 2020. június 21. A gólszerző debreceni Szécsi Márk (k) örül, mellette csapattársai, Adenji Babatunde (b) és Varga Kevin a labdarúgó OTP Bank Liga 31. fordulójában játszott Debreceni VSC - Diósgyőri VTK mérkőzésen a debreceni Nagyerdei Stadionban 2020. június 21-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-bajnokság idei legnagyobb szenzációja lenne, ha az elmúlt másfél évtized legeredményesebb csapata, a Debrecen kiesne az NB I-ből. Az, hogy címét megvédve a Ferencváros végez az élen és a MOL Fehérvár FC lesz a második, már korábban eldőlt, viszont az Európa-liga selejtezőjéért, azaz a bronzéremért és a bennmaradásért még hatalmas harc várható a labdarúgó NB I 33. fordulójában. Minden meccset szombaton rendeznek, az Origo pedig az összes fontos történésről beszámol. 

Szombaton délután rendezik a labdarúgó NB I utolsó fordulóját. A szövetségnél arra azért figyeltek, hogy azok a csapatok, amelyek közös célért (bronzérem vagy bennmaradás) küzdenek, egy időben szerepeljenek.

Haladjunk időrendben, lássuk, mi vár ránk szombat délután.

ZTE FC-MOL Fehérvár FC 15.15

Lényegi kérdésekről nem dönt ez a mérkőzés, a Fehérvár biztos második, a ZTE helyezése ugyan még nem biztos, de Márton Gábor csapata a tavaszi feltámadásának köszönhetően biztosan a középmezőnyben végez majd.

A Fehérvár a Fradi elleni hétközi meccsen 1-0-ra nyert a pályafutását befejező Juhász Roland góljával. Ezen a meccsen elbúcsúzott Vinícius Paulo is, aki nem Fehérváron folytatja a futballt. A magyar válogatottban is bemutatkozott védő egyelőre nem tudni, merre veszi az irányt. Később derült ki az is, hogy nem láthatjuk többet profi focistaként Huszti Szabolcsot sem, aki súlyos térdsérülését követően nem tér már vissza.

Különleges búcsú 20 év után - visszavonult Juhász Roland

Újabb korszak zárult le a magyar labdarúgásban, kedd este ugyanis lejátszotta utolsó profi meccsét a magyar labdarúgás elmúlt két évtizedének egyik legjobb focistája, Juhász Roland. Nem is akárhogyan, mert a bajnok Ferencváros ellen az ő tizenegyesgóljával nyert 1-0-ra a fehérvári csapat. A Fehérvár játékosa az MTK-ban kezdte, majd Belgiumban légióskodott, mielőtt hazatért Székesfehérvárra.

„Egy nagyon érzelmes Ferencváros elleni rangadón vagyunk túl. Nagyon jól sikerült az a nap, remélem, a szurkolóink is így gondolják. Két remek ember, két remek játékos búcsúzott tőlünk hazai pályán, mindkettőjüknek külön oldalak járnak a klub történelemkönyvében.

– mondta el a klub honlapjának Joan Carrillo, a fehérváriak vezetőedzője.

Természetesen győzelemmel zárná a szezont a ZTE mestere, Márton Gábor is.

„A tavasz folyamán többször találkoztunk a Fehérvárral, bajnokit, Magyar Kupa-meccseket és felkészülési mérkőzést is játszottunk egymás ellen.

Nagy siker, hogy már a múlt héten bebiztosítottuk a bennmaradást, ráadásul a felsőházba is bekerültünk, és most már szeretnénk ott is maradni, amivel megkoronázhatnánk az elmúlt hetek, hónapok teljesítményét" – mondta Márton Gábor.

17.30-tól jönnek a kiesési rangadók

Az előző, hétközi fordulóban a bennmaradásért harcoló csapatok közül nyert az Újpest, a Paks és a Debrecen, a Kisvárda pedig döntetlent játszott. Mind a négy csapat sorsa a saját kezében van, de a legkedvezőbb az Újpest helyzete.

A fővárosi együttes csak úgy eshet ki, ha legalább három góllal kikap a Kaposvártól és közben a Kisvárda döntetlent játszik vagy győz Diósgyőrben, a Debrecen pedig megveri a Paksot. Az újpesti búcsúhoz ezenfelül még az is kell, hogy a Paksnak jobb, vagy - több szerzett találat mellett - ugyanannyi legyen a gólkülönbsége.

Az tehát szinte biztos, hogy az új újpesti edzővel, Predrag Rogannal sikerül majd a bennmaradás a liláknak, de a már kiesett Kaposvárnak is vannak céljai, Waltner Róberték emelt fővel búcsúznának az élvonaltól.

Elképesztő módon, de még a 108 éve NB I-es Újpest is kieshet

Ugyan a Ferencváros már az OTP Bank Liga 30. fordulójában megnyerte a bajnokságot, ennek ellenére az utóbbi évek legizgalmasabb végjátékára van kilátás az NB I utolsó fordulójában, amelyben két csapat küzd a bronzéremért, négy pedig a kiesés elkerüléséért. A 33. forduló hat meccse közül ötnek lesz tétje.

„Nehéz a mérkőzésre való felkészülés, hiszen az ezt megelőző, illetve a mostani meccs előtt is csak két nap állt a rendelkezésünkre, hogy regenerálódjanak a játékosok.

Komoly tétje lesz a Paks debreceni mérkőzésének, valamint annak, hogy a Diósgyőr - négy vesztett találkozó után - magára talál-e, és saját közönsége előtt eredményes lesz-e a Kisvárdával szemben.

A Mezőkövesd szerdai legyőzése létfontosságú volt a még kieső helyen álló debreceniek számára, ha ott nem szerezték volna meg a győzelmet, akkor már biztosan kiestek volna.

Kondás Elemér csapata egy győzelemmel biztosan marad az NB I-ben, de a Paks számára szintén élet-halál meccs lesz a szombati, hisz egy esetleges vereséggel könnyen előfordulhat, hogy kiesik az élvonalból.

Kondás Elemér csodát tehet a DVSC-vel? Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Az volt a lényeg, hogy nyerjünk Mezőkövesden, és ezt elértük. Maximálisan elégedett voltam a hozzáállással, az akarattal és az alázattal egyaránt. Hogy mire számíthat az ember egy olyan csapat ellen, amely szintén az életéért küzd? Nyilván nagyon nehéz találkozóra. Úgy vélem, apró tényezők dönthetnek, melyek, bízom benne, felénk billennek majd. Szeretnénk, ha a Paks ellen is sok drukker előtt léphetnénk pályára. Minden találkozón szeretek nyerni, úgy látom, ezt a fiúk is érzékelik. Úgy kell hozzáállniuk az utolsó kilencven perchez, hogy igenis meg kell oldaniuk ezt a feladatot" – adta ki a parancsot Kondás Elemér.

A Paksnak pontot kell szereznie Debrecenben, ha szeretne 2006 óta 15. alkalommal is az NB I-ben szerepelni.

„Ha az újraindulás óta lejátszott mérkőzéseket tekintjük, kifejezetten előkelő helyen vagyunk, ebből kiindulva mindenkinek maximális önbizalommal kell nekimennie az utolsó mérkőzésnek. Persze

Ahogy a Diósgyőr, úgy a Debrecen ellen sem kell külön motiválni senkit, ebben is biztos vagyok. Felkészülünk, odaállunk, beleállunk az összecsapásba, aztán úgy fogjuk kilencven perc után elhagyni a pályát, hogy elértük a célunkat" – bizakodik Gévay Zsolt, a paksiak védője.

A meccsnek lesz még egy különleges apropója, Debrecenben utoljára lép pályára a csapatkapitány Tőzsér Dániel, aki 35 évesen visszavonul.

Utolsó debreceni meccsére készül Tőzsér Dániel Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

„Próbálok nem foglalkozni azzal, hogy pályafutásom utolsó bajnokijára készülök, hiszen az év legfontosabb rangadója vár ránk. Fontos szerepem van jelenleg az öltözőben és a pályán egyaránt, ráadásul kavarognak bennem az érzelmek, hisz jó pár évnyi futball van mögöttem, ami nyilván nagyon hiányzik majd. Viszont

csak akkor lesz szép számomra a búcsú, ha a csapat bebiztosítja helyét az élvonalban"

- nyilatkozott klubja honlapján a középpályás, aki 2006-tól tíz éven át külföldön futballozott, a magyar válogatottban pedig 31-szer szerepelt.

Szavazzon!

Ön szerint melyik csapat esik ki az NB I-ből?

Sok múlik majd a Diósgyőr-Kisvárda meccsen is. A katasztrofális formában szereplő hazaiak egy győzelemmel nagy szívességet tennének a Debrecen-Paks duónak, de természetesen ehhez Bódog Tamáséknak is lesz majd pár szava.

Ha a Várda pontot szerez Feczkó Tamásék ellen, biztos, hogy bennmarad.

Ha nem nyer a Debrecen, akkor a miskolci eredménytől függetlenül NB I-es marad a csapat. Kiesni csak akkor tud, ha veszít, miközben a DVSC is nyer. Búcsúzik a Paks, ha kikap Debrecenben és a Kisvárda nem veszít.

Az összecsapásnak külön pikantériát ad, hogy a miskolciak bejelentették a Kisvárdáról kirúgott Gherorghe Grozav szerződtetését.

A Bundesliga helyett a DVTK-ban folytatja a Kisvárdáról kirúgott légiós

A Diósgyőri VTK csapatában folytatja pályafutását a a 31-szeres román válogatott Gheorghe Grozav, számolt be az átigazolásról a borsodi klub hivatalos honlapja. "Magyarországon folytatom a pályafutásom, mert a bajnokság egyre jobb, mindenki láthatja, mennyit fejlődtek a körülmények az elmúlt években - mondta el Gheorghe Grozav, aki Horváth János után a DVTK második nyári szerzeménye.

20.00: FTC-Mezőkövesd és Puskás Akadémia-Honvéd

A harmadik helyért és az Európa-liga-selejtezőért küzd a Puskás Akadémia és a Mezőkövesd is. Előbbi a kupagyőztes Honvédot fogadja, utóbbi a már bajnok Ferencváros otthonában lép pályára.

Sokáig Kuttor Attila csapata volt kedvező helyzetben, de a bajnokság május végi újrakezdése óta csak egy mérkőzést tudott megnyerni, így a legutóbbi fordulóban a felcsúti rivális megelőzte.

A Puskás Akadémia egy ponttal jobban áll, ami azt jelenti, hogy újabb cseréhez a Mezőkövesdnek több pontot kellene begyűjtenie a Ferencváros ellen vendégként, mint a Puskásnak otthon a Budapest Honvéddal szemben.

Szavazzon!

Ön szerint melyik csapat szerzi meg a harmadik helyezést?

A versenykiírás szerint pontazonosság esetén elsőként a több győzelem rangsorol, majd a helyezést a bajnoki meccsek gólkülönbsége, azután a több szerzett gól dönti el, és ha mindez egyforma, akkor veszik figyelembe az egymás elleni eredményeket.

Kuttor Attila csapatával nagyot fordult a világ Forrás: Mezőkövesd-Zsóry FC/Twitter

Az Origo Sport 15.15-től egészen a Ferencváros-Mezőkövesd meccs utáni fiesztáig valamennyi fontos pillanatról beszámol majd. Kollégánk a helyszínről jelentkezik majd a Debrecen-Paks mérkőzésről, fotóriportereink ott lesznek Debrecenben és az Üllői úton is.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 33 23 5 5 80-30 50 74
D
GY
GY
V
GY
2.
Paksi FC 33 17 9 7 51-42 9 58
V
GY
D
D
GY
3.
Puskás Akadémia FC 33 15 8 10 60-35 25 55
GY
V
GY
GY
GY
4.
Fehérvár FC 33 16 11 6 55-40 15 54
D
V
GY
V
D
5.
DVSC 33 14 13 6 49-48 1 48
V
GY
V
GY
V
6.
Kecskeméti TE 33 13 14 6 45-45 0 45
GY
D
D
GY
GY
7.
DVTK 33 12 12 9 50-56 -6 45
GY
D
V
GY
D
8.
MTK Budapest 33 12 13 8 43-62 -19 44
GY
V
V
V
D
9.
ZTE FC 33 12 14 7 54-60 -6 43
D
GY
GY
D
V
10.
Újpest FC 33 11 18 4 45-67 -22 37
V
V
GY
V
V
Teljes lista
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!