A Dárdai Pál nélküli első szezon katasztrofálisan sikerült a Herthának

Hertha BSC - FSV Mainz 05 Sports soccer Bundesliga disappointed interlaced Arm Arms GESTURES
08 February 2020, Berlin: Football: Bundesliga, Hertha BSC - FSV Mainz 05, 21st matchday, Olympic Stadium. Coach Jürgen Klinsmann of Hertha BSC walks along the edge of the field during the game with his arms crossed and his head lowered. Photo: Andreas Gora/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the regulations of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to exploit or have exploited in the stadium and/or from the game taken photographs in the form of sequence images and/or video-like photo series.
Vágólapra másolva!
A Hertha a 2018/2019-es bajnoki idény végén köszönt el egykori legendás játékosától, majd későbbi vezetőedzőjétől, Dárdai Páltól. A korábban a magyar válogatottat is irányító szakember négy és félév után hagyta ott az első csapat kispadját. A német klub ambiciózus célokat fogalmazott meg a 2019/2020-as szezonra, nemzetközi kupasorozatot érő helyezéssel tervezték befejezni a bajnokságot. Ehhez képest az elmúlt idényben három vezetőedzőt is „elfogyasztottak" és a játékosokra elköltött 100 millió euró is csak arra volt elég, hogy a 10. helyen végezzenek a Bundesligában.

Dárdai Pál jó viszonyban vált el a Herthától még a 2018/2019-es szezon végén. Az egyesület sportigazgatója akkor azt nyilatkozta, hogy a 44 éves szakember fontos része a klub életének, és a jövőben is az marad. A korábban a magyar nemzeti tizenegyet szövetségi kapitányként irányító Dárdait több vezetőedzői ajánlattal is megkeresték az elmúlt egy évben, azonban

ő a megérdemelt pihenését követően úgy döntött, visszatér korábbi klubjához az új szezonra, mint utánpótlás-koordinátor és az U16-osok edzője.

A magyar szakember tavaly nyári távozását követően felgyorsultak az események a Hertha BSC-nél. Júniusban új befektető érkezett a klubhoz Lars Windhorst személyében.

A „német Bill Gates"-nek is nevezett üzletember cége 125 millió euróért vásárolta meg a klub részvényeinek 37,5%-át, amivel megdöntött egy korábbi rekordot, és ez lett a legnagyobb befektetés a német futball történetében.

A csúcsot az Audi tartotta még 2011-ből, amikor 90 millió euróért vásárolt részvényeket a Bayern Münchenben.

Az új tulajdonossal addig nem látott összeg állt rendelkezésre a berlini együttesnél, hogy megerősítsék a keretet.

2019 nyarán a Hertha életében rekordnak számító 20 millió euróért érkezett a csapathoz a Watfordtól Dodi Lukebakio.

A 22 éves szélső mellett még a német korosztályos válogatott Eduard Löwen, valamint a belga válogatott Dedryck Boyata tette át székhelyét Berlinbe.

A kispadon Dárdait a Hertha addig második számú együttesét irányító Ante Covic váltotta, aki első mérkőzését a Bundesligában rögtön a Bayern München ellen játszhatta. A tavaly augusztusi rangadó végül 2-2-s döntetlennel ért véget, és a találkozón a rekordigazolás Lukebakio szerezte a berliniek első gólját.

Ante Covic novemberig ült a Hertha kispadján. Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Stefan Puchner

A horvát-szerb szakember nem sokáig örülhetett a jó kezdésnek, a következő tizenegy bajnokijából mindössze hármat nyert meg vele a Hertha, mellette egy döntetlen és hét vereség volt a mérleg.

A korábbi világbajnok labdarúgó a 15. helyen vette át a berlini együttest és a szezon végéig bízták meg azzal, hogy minél távolabb kormányozza a berlinieket a kiesőzónától. A téli szünetig lejátszott öt bajnokin két győzelem és két döntetlen mellett egyszer kapott csak ki a Hertha, a Borussia Dortmundtól 2-1-re, így biztatóak voltak az első jelek az új vezetőedzővel.

Klinsmann a téli átigazolási szezonban óriási összeget költhetett el új játékosokra, hogy kellőképpen megerősítse együttesét a várhatóan nehéz tavaszi idényre.

Az 55 éves szakember mintegy 78 millió euróért vásárolt futballistákat, amivel az egész európai téli átigazolási szezonban a legtöbbet költötte az összes bajnokságot figyelembe véve.

Csak összehasonlításképpen,

Dárdai Pál a négy és féléves regnálása alatt összesen ennek az összegnek nagyjából a felét fordította új focisták megszerzésére.

A korábbi Európa-bajnok Berlinbe csábította Krzysztof Piateket, aki újabb klubrekordot jelentő összegért, 27 millió euróért érkezett az AC Milan csapatától a Herthához. A lengyel támadó mellett egyből összejött minden idők második legdrágább berlini igazolása is, mivel 25 millió euróba került megszerezni az Olympique Lyon francia középpályását, Lucas Tousart-t.

Jürgen Klinsmann alaposan bevásárolt télen. Forrás: AFP/Odd Andersen

Rajtuk kívül még ketten csatlakoztak az együtteshez. 15 millió euróba került a Lipcse brazil támadója, Matheus Cunha, és 11 millióba a Stuttgart védekező középpályása, Santiago Ascacibar.

A szurkolók ezek után joggal hihették azt, hogy kedvenceik egy nagyon erős második félévet produkálnak és a kiesés elkerülése mellett akár a szezon végére már nagyobb célokért is küzdhetnek.

Ehhez képest a Hertha a Német Kupában a nyolcaddöntőben kiesett a Schalke ellen, a bajnokságban pedig február elejéig két vereség mellett mindössze egyszer tudott győzni és még egy döntetlent elérni.

Ráadásul a Mainz elleni vesztes meccs után február 11-én saját Facebook-oldalán jelentette be Jürgen Klinsmann, hogy alig tíz héttel a kinevezése után lemond vezetőedzői tisztségéről.

A német szakember azzal indokolta a döntését, hogy szerinte nem volt meg a kellő bizalom, a kohézió és a teljes koncentráció, így pedig nem tudott maximálisan az elvárásoknak megfelelni, ezért inkább visszavonul korábbi pozíciójába, azaz a Hertha tanácsadói testületébe.

A meglepő kijelentést követően Klinsmann bejegyzése alatt több szurkoló Dárdai Pál azonnali kinevezését követelte a klubtól.

A 2019/2020-as szezonban a csapat harmadik vezetőedzője Alexander Nouri lett. Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andreas Gora

A Facebook-poszt alatti kommentek mellett a szimpatizánsok elindítottak egy online petíciót is, amelyet bárki aláírhatott, aki a magyar szakember szerződtetését akarta a csapathoz. A nyílt levelet a klub sportigazgatójának, Michael Preetznek és a többi vezetőnek címezték, arra kérve őket, hogy minél előbb tárgyaljanak Dárdai újbóli kinevezéséről.

Erre nem került sor, sőt,

a koronavírus-járvány miatti bajnoki leállás alatt Nourit április elején Bruno Labbadia váltotta a kispadon, azaz kevesebb, mint egy év alatt már a negyedik vezetőedzőt nevezték ki az együttes élére.

Az olasz felmenőkkel is rendelkező német tréner 25 fordulót követően 28 megszerzett ponttal a 13. helyen vette át a Herthát, mindössze hat pont távolságra az osztályozó párharcot jelentő 16. helytől.

Az új trénerrel a támadófutball is feléledt Berlinben, a csapat a járványt követő első négy bajnokiján tizenegy gólt lőtt a riválisainak és mindössze kettőt kapott, ráadásul három meccset kapott gól nélkül hozott le.

A kezdeti szárnyalásnak azonban itt véget is szakadt,

a Bundesliga utolsó öt körében mindössze csak egyszer nyertek a berliniek, mellette négyszer kikaptak.

Így a 2019/2020-as szezont 41 ponttal és a csapatba ölt rengeteg pénz ellenére is csak a 10., egyértelműen csalódást jelentő hellyel zárták.

Hogy miért tekinthető ez gyakorlatilag katasztrofális eredménynek? Nos, ehhez elég megnézni, hogy Dárdai Pál a teljes négy szezonja alatt milyen eredményeket tudott felmutatni úgy, hogy gyakorlatilag alig költhetett új játékosokra, a keret érdemi megerősítésére.

A magyar edző 2015 februárjában vette át a Hertha BSC irányítását, és első teljes szezonjában a hetedik helyig vezette a korábban a kiesés elől menekülő berlinieket, amivel kvalifikálták magukat az Európa-liga (El) selejtezőjébe is.

A 2016/2017-es idényben pedig a hatodik helyen végzett együttesével a tabellán, ezzel egyenesen az El-csoportkörébe került a Hertha.

A kettős terhelés a két évvel ezelőtti szezonban a szűk játékosállománnyal rendelkező csapatnak már soknak bizonyult, így a Bundesligát 43 megszerzett ponttal a 10. helyen zárták, tavaly pedig ugyanannyi ponttal, de egy pozícióval lejjebb végeztek a tabellán.

Dárdai Pál (bal oldalon) távozása után a Herthánál megtört valami. Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Andreas Gora

A Transfermarkt nemzetközi adatbázis adatai alapján a berlini klub labdarúgóinak összértéke jelenleg több mint 180 millió euró még úgy is, hogy a legértékesebb focistáik a gyenge szereplés miatt mind jelentősen veszítettek piaci árukból.

Ezzel a kerettel elméletileg magasabb célokért küzdhetne az együttes, az európai kupaporond még ebben a sűrű mezőnyben sem tűnik elérhetetlennek a számok alapján.

Ugyanakkor, ahogy a legendás holland labdarúgó, Johan Cruyff is megmondta: „Még sohasem láttam, hogy egy zsák pénz gólt lőtt volna."

A Herthánál nagy kérdés lehet a vezetőedző sorsa, mert Labbadia szerződése ugyan 2022.06.30-ig szól a klubnál, de az eddigi berlini gyakorlatot figyelembe véve az sem lenne meglepő, ha elköszönnének tőle, és új trénerrel kezdenék el a 2020/2021-es bajnoki idényt a német fővárosban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!