Gulácsi Péter a Bajnokok Ligájában is hozza a bravúrokat - videó

Gulácsi Péter
Leipzig's Hungarian goalkeeper Peter Gulacsi celebrates after the UEFA Champions League Group G football match RB Leipzig vs Zenit St Petersburg in Leipzig, eastern Germany, on October 23, 2019. (Photo by John MACDOUGALL / AFP)
Vágólapra másolva!
A magyar válogatott kapus klubja, az RB Leipzig kedden este történelmi csatába indul Lisszabonban. A Paris Saint-Germain ellen a tét már a Bajnokok Ligája döntőjébe jutás. A német csapat kapujában ezúttal is Gulácsi Péter áll majd, akinek ez lesz a 16., egyben a legfontosabb meccse a sorozatban.

Gulácsi Péter 2015-ben került az RB Leipzighez, méghozzá a német klub osztrák testvércsapatától, a Red Bull Salzburgtól, ahol az előző két évben a klub meghatározó játékosa volt. Első lipcsei szezonjában még csak 14 bajnokin védett, azt követően, azaz a 2016-17-es szezontól kezdve viszont csak a legritkább esetben nem az ő nevével kezdődik a lipcseiek összeállítása. Ami természetesen már nem csak a bajnokságban, hanem a Bajnokok Ligájában is így van. Sőt, már a 2017-18-as idényben is így volt, amikor a 2009-ben alapított RB Leipzig először lépett ki az európai szintérre, rögtön a BL G csoportjában megmutatva magát.

Az újonc nem vallott szégyent, a Monacót (2 pont) megelőzve 7 ponttal zárt a harmadik helyen (és került át az Európa-ligába) a két továbbjutó, a török Besiktas (14 pont) és a portugál FC Porto (10 pont) mögött. Gulácsi a csoportkör mind a hat meccsén a kapuban állt.

A bemutatkozás felemásra sikerült, hiszen hazai környezetben nem sikerült legyőzni a Monacót: a franciák egyenlítő góljánál egy bravúros védés után nem volt szerencséje Gulácsinak.

A következő fordulóban a Besiktas ellen hiába dolgozott ki helyzeteket a Lipcse elől, ha hátul bizonytalanok voltak, egy nagy lövés és egy közeli fejes okozta a vesztüket. A Porto elleni 3-2-es hazai sikert követően egy 3-1-es vereség jött a sorban a „visszavágón". A Monaco elleni 4-1-es győzelem során sem volt főszereplő, az UEFA élő közvetítésében a 60. percben találkozhattunk utoljára a nevével. A csoportkör záró mérkőzésén, a Besiktas ellen viszont már nem unatkozott, de Negredo 11-esét és Talisca bombáját nem védhette.

Az idei, álomszerű BL-szereplésben mind a kilenc eddigi mérkőzésen Gulácsi Péter állt az RB Leipzig kapujában, és kijelenthető, hogy kivette a részét a sikerből, a lipcseiek ugyanis első helyen jutottak tovább a csoportból, megelőzve a Bayern München elleni szerdai elődöntőre készülő Olympique Lyont (valamint a Benficát és a Zenitet).

A csoportkört rögtön a portugálok elleni idegenbeli 2-1-es sikerrel kezdték, ami a Mitteldeutsche Rundfunk című lap szerint a két gólt szerző Timo Werner mellett Gulácsi Péter érdeme volt legfőképpen.

A Lyon elleni hazai 0-2 során a német csapatnak egyáltalán nem ment a játék. A következő körben a Zenit támadói azonban már a saját bőrükön érezhették, amit az Uefa.com szakértője írt az egyik lövésük után: „Manapság ennél sokkal több kell ahhoz, hogy valaki gólt lőjön Gulácsinak."

Péterváron sem nagyon tették próbára az orosz csapat támadói,

a 2-0-ra megnyert találkozó lett Gulácsi első kapott gól nélküli BL-meccse.

Lisszabonban a Benfica elleni 2-2 során átmenetileg elveszített Gulácsit a csapata, miután a hazaiak első találata után a gólszerző Carlos Vinícius csúnyán fejbe térdelte, és le kellett cserélni.

A Lyon elleni hazai 2-2-vel a Lipcse bebiztosította a csoportgyőzelmet, ami után következhetett az előző kiírás döntőse, a Tottenhat Hotspur elleni nyolcaddöntő. Az 1-0-ra megnyert londoni találkozót követő sajtótájékoztatón Julian Nagelsmann vezetőedző nem véletlenül emelte ki külön is a több nagy védést bemutató magyar kapust.

Lo Celso szabadrúgását érdemes megnézni 6:55-től:

A BL-szezon eddigi utolsó meccsén, az Atlético Madrid ellen 2-1-re megnyert negyeddöntőben sem lehetett panasz Gulácsira, akinek ugyan a vártnál kevesebb dolga volt, azt viszont hibátlanul oldotta meg.

Kérdés, hogy mire megy kedden este (kezdés 21 órakor) a PSG Neymarral, Kylian Mbappéval és talán Ángel Di Maríával felálló félelmetes támadósora ellen, de joggal remélhetjük, hogy Gulácsi Péter már az ilyen súlyú feladatokat is meg tudja oldani.