Vágólapra másolva!
Szerdán 21 órakor a norvég bajnok, Molde otthonában lép pályára a Ferencváros a Bajnokok Ligája-selejtező rájátszásának első mérkőzésén. A Fradi 25 éve járt először és eddig utoljára a legrangosabb európai kupa főtábláján, és most két mérkőzés választja el az újabb bravúrtól (a Molde 21 éve volt a BL-ben), így óriási a tét. Rideg időjárás és veszélyes támadósor sor vár a Ferencvárosra, de a magyar bajnok már bizonyította az idei kiírásban, hogy egyetlen riválistól sem kell féltenünk.

A Ferencváros kedden két részre osztva a küldöttséget, két repülőgéppel utazott el a 32 ezer lakosú norvég városba. A rendhagyó megoldásra természetesen a koronavírus-járvány miatt volt szükség, egészen pontosan azért nehogy a norvég egészségügyi szervek belekössenek a magyar bajnok utazásába.

ezért például két repülőgéppel utaztunk ki, az utazás során folyamatosan mindenki maszkot hordott, és tartotta a megfelelő távolságot egymástól" – mondta el Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója, kiemelve, a klubnál mindenki tisztában van a mérkőzés fontosságával, ezért még a megszokottnál is jobban odafigyeltek minden apró részletre.

Az biztos, hogy norvégok is nagyon készülnek a Ferencváros fogadására, hiszen az 1999-es főtáblára jutás óta nem álltak ennyire közel egy BL-szerepléshez. Ugyan mondhatjuk azt, hogy a skót bajnok, Celtic, illetve a horvát bajnok, Dinamo Zagreb búcsúztatása után ennek a párharcnak már az FTC az esélyese, ezt egyik oldalon sem szívesen hallják. Már csak azért sem, mert a Molde egyáltalán nem rossz csapat, ami akkor is igaz, ha az idei szezonban egyelőre nem játszik jól a bajnoki címvédő: a 16 csapatos Eliteserienben ugyan a második helyen áll, de 18 forduló után reménytelen, 16 pontos lemaradásban van a listavezető Bodö/Glimt mögött.

A Tromsö magyar kapusedzője, Gángó András azonban az Origónak sietett leszögezni, hogy senkit nem szabad, hogy megtévesszen a Molde rossz bajnoki formája, mert a csapatban több remek játékos is van, a támadósoruk pedig kifejezetten veszélyes.

A Molde játékosai közül Wolff Eikrem emelkedik ki, aki az egész bajnokság egyik legjobbja, de Leke James is veszélyes támadó" – mondta Gángó.

Az a klub, amelyik olyan csatárokat tud kinevelni, mint a Salzburg után immár Dortmundban is bizonyító Erling Haaland, csöppet sem lebecsülhető ellenfél. Gángó András ugyanakkor a norvégok gyenge pontjára is rá tudott mutatni: a Molde védekezése nem acélos.

Eirik Hestad a Molde egyik legnagyobb értéke Forrás: Sputnik via AFP/Mikhail Kireev

Mindezt valószínűleg ők is így érzik, ugyanis több helyen azt nyilatkozták, hogy elsősorban a Fradi remek formában lévő támadóitól kell tartaniuk. Közülük is a bombaformában lévő, Tokmac Nguentől, aki 2019-ben a Strömsgodset csapatából igazolt a zöld-fehérekhez. De a Ferencváros másik csatára, Franck Boli is jól ismeri a norvég bajnokságot, ő ugyanis 2017 és 2019 között a Stabæk játékosa volt.

"Klassz dolog, hogy a Molde ellen játszhatunk, alig várom már a párharcot. Mindkét klub részéről óriási siker, hogy az Európa-liga főtábláján már biztosan ott lehet (hiszen a párharc vesztese a második számú kupasorozatban folytathatja az őszi szezont – a szerk.).

Remélem, hogy a két csapat jó meccseket fog játszani, ahol sok gól esik majd" – mondta Tokmac Nguen a norvég TV2-nek.

Tokmac Nguentől nem hiába tartanak a norvégok Fotó: Polyák Attila - Origo

A norvégok játéka így várhatóan Tokmac és Boli kikapcsolására fog épülni elsősorban, de ezzel egészen biztosan tisztában van Szergej Rebrov, a Ferencváros vezetőedzője is. Ahogy azzal is, hogy a norvég támadásokat a már említett Wolff Eikrem fogja irányítani, aki legtöbbször valamelyik szélsőt, például Eirik Hestadot keresi majd a labdával. A kapu előtt a két nigériai csatárra, Leke Jamesre és Ohi Omoijuanfóra kell figyelni, míg a középpályán a labdszerzésekért felelős, fáradhatatlan Fredrik Aursnes játéka a kulcs.

Persze ez csak mind találgatás, ahogy az esélyek latolgatásánál abból sem érdemes kiindulni, hogy a Fradi a 135., míg a Molde a 95. helyen áll az UEFA klubrangsorában, viszont a magyar bajnok aktuális játékoskeretének értéke közel a duplája (12,8 millió euró szemben Fradi 24,7 milliójával), mint riválisáé.

Kubatov Gábor, az FTC elnöke a Fradi Médiának a következőket mondta: "Egy lépésre vagyunk a BL-főtáblától. Én most már csalódott lennék, ha ez nem lenne meg.

Most, egy ki-ki meccsen rengeteg dologban föléjük tudtunk nőni."

Kubatov Gábor nyilatkozatát itt tudja megnézni:

A találkozó fontos részlete, hogy

a selejtezősorozat eddigi párharcaival ellentétben az UEFA ebben a szakaszban már alkalmazza a videobírót (VAR).

A pálya mellett álló buszban rendezik be a videószobát, itt fogják visszanézni a vitatott eseteket. Szabó Zsolt, korábbi FIFA-bíró a Ferencváros honlapján olvasható cikkben elmondta, hogy a játékot csak négy esetben állítják meg: a mérkőzésen esett gólok alapos vizsgálata során, a labdaszerzéstől egészen az akció befejezéséig, a tizenhatoson belül történő szabálytalanságok megítélése, a sárga és piros lapos figyelmeztetések, valamint a közvetlen piros lapot érő esetek tanulmányozása során.

A Molde–Ferencváros Bajnokok Ligája playoff párharc első mérkőzését szerdán 21 órától rendezik Norvégiában. A mérkőzést az Origo élő szöveges közvetítésével is követhetik olvasóink.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!