Vágólapra másolva!
Szavakba is nehéz önteni azt, amit a Ferencváros labdarúgócsapata véghezvitt: az együttes 25 év után újra a Bajnokok Ligája főtábláján szerepelhet. A norvég Molde ellen idegenben elért 3-3 után a budapesti 0-0 hozta meg a továbbjutást a legjobb 32 közé Szergej Rebrov együttesének. A Fradi ezzel a svéd, a skót, a horvát és a norvég bajnokot kiütve jutott be az elitmezőnybe. Az igazi kásahegynek számító selejtezőből, amelyben összesen 55 csapat indult, mindössze 6 juthatott el a 32 közé. Ebből a hatból pedig az egyik a magyar bajnokcsapat.

Mielőtt felidéznénk a Molde elleni mérkőzést, valamint az ezt követő diadalmas perceket, szögezzük le, hogy miért tartjuk elképesztőnek ezt a sikert.

Azért, mert a Ferencváros utánpótláscsapataiban játszó gyerekek szerdán reggel dagadó kebellel mehetnek iskolába. Azért, mert az egész országban, de különösen vidéken élő fiatalok most egy magyar csapatnak szurkolhatnak a Bajnokok Ligájában, s nem kell azon töprengeniük, hogy a Barcelonát, vagy a Manchester Cityt válasszák-e maguknak. Azért, mert a BL-szereplés olyan lehetőséget nyit meg a Fradi és a magyar klubfutball előtt, amelyre évek óta hiába várunk.

Azért, mert az a szisztematikus munka, amelyet az elmúlt években a Fradi elkezdett, most tényleg beérett.

Jósnak nem megyek el

A Molde elleni első mérkőzés előtt azt mondtam a Szpíker Korner adásában, hogy az idegenbeli meccsen sok eredményt el tudok képzelni, de a 3-3-as döntetlent biztosan nem, az nem lesz Norvégiában. Erre az első mérkőzés végeredménye 3-3 lett.
Pár perccel a budapesti visszavágó kezdése előtt azt írtam a helyszínen lévő kollégának, Hegedűs Gábornak, hogy sok mindent el tudok képzelni, de azt nem, hogy a Fradi egy gólnélküli döntetlennel jusson tovább.
A végeredmény 0-0 lett.
Innentől kezdve én egészen biztosan nem tippelek.

Ezzel együtt minden épeszű ember tudta, hogy a Molde elleni visszavágó nem lesz sétamérkőzés. Nem azért, mert a norvég bajnok képességeiben felülmúlta volna a svéd, a skót, vagy a horvát aranyérmest. Sőt, azt már eleve tudni lehetett, hogy a Fradi jobb képességű csapat az ellenfelénél.

Hanem azért, mert itt már tényleg olyan tétért focizott a Ferencváros, amelynek közelében magyar csapat még sosem járt.

Írjuk ezt akkor is, ha 1995-ben az FTC, 2009-ben pedig a Debrecen már feljutott a főtáblára, de egyik esetet sem lehet a mostanival összehasonlítani.

Ezen a képen minden rajta van. A háttérben a boldog Fradi, az előtérben a gyepre roskadó boldogtalan norvég futballista Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Fradi 2020 nyarán-őszén a lehető legnehezebb sorsolást kapta meg a kvalifikációs sorozatban.

Ez akkor is igaz, ha a pandémia miatt az első három körben csak egy meccsen dőlt el a továbbjutás, és ezzel az is bebizonyosodott, hogy az eleve esélytelennek vélt együttesek az egymérkőzéses akadályokat kicsivel könnyebben tudják megugrani. De azért tegyük a szívünkre a kezünket: ki adott volna előre egyetlen forintot is arra, hogy a Celtic Glasgow félelmetes otthonában, idegenben tud majd továbbjutni a Fradi? Ki merte volna előre leírni, hogy a Dinamo Zagreb ellen a magyar bajnok az esélyes - még akkor is, ha azt a meccset Budapesten rendezték? Nem sokan, ebben biztosak vagyunk.

Abban is volt valami sorsszerű, amikor a 76. percben Dibusz Dénes elképesztő bravúrral védte ki Hestad lövését. Bár a második félidőben a percek múlásával egyre elkeseredettebb norvég bajnok nyomás alatt tartotta a Fradit, a hősiesen védekező magyar együttes nem engedte kiénekelni a sajtot a saját szájából.

A lefújás pillanata és a Fradi kispadja Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ne feledjük, hogy az egész selejtezősorozat két legeredményesebb csapata, a 10 gólt lövő Molde és a 9 gólt elérő Ferencváros játszott itt egymással.

Érdemes kiemelni Botka Endre szerepét: a védő és Leke James párharca különösen emlékezetes marad.

A norvégok házi gólkirályáról tudtuk, hogy jól fejel, a Molde az utolsó időszakban már csak az ívelgetésekben bízhatott, meg abban, hogy James valahogy megoldja. Nem oldotta meg, s ebben óriási szerepe volt a Fradi védőjének (na meg az egész csapatnak.)

Ki kell emelni a stadion előtt összegyűlt szurkolókat, akik - a Dinamo Zagreb elleni mérkőzéshez hasonlóan - most is óriási erőt nyújtottak a bent küzdő Fradi-játékosoknak.

A szurkolók a stadion mellett biztatták a Fradi-játékosokat Fotó: Koncz Márton - Origo

Egészen elképesztő dolgokat produkál az élet: ezek a drukkerek normális esetben a stadionban élhették volna át a csodát, a nézők kirekesztése miatt viszont maradt nekik az Üllői úti járda, az aszfalt, a kinti ordítás. Nem véletlen, hogy a csapat és a vezetők is elsőként hozzájuk rohantak, megköszönni a segítséget.

Fanyalgó norvégok

Mondanunk sem kell, hogy a norvég sajtó óriási keserűséggel vette tudomásul a Molde kiesését. Az Aftenposten cikkírója szerint

a norvég bajnok egy cipőhegynyire volt a továbbjutástól.

Ezzel Hestad kihagyott helyzetére gondolnak, amely a 76. percben - szerintük - mindent eldöntött volna. A spárgázó Dibusz a cipőjének hegyével védett - hüledezett a norvég újságíró. A szakíró emlékeztetett arra, hogy a Molde 1999-ben a spanyol Mallorca ellen egy idegenbeli gólnak köszönhette a továbbjutását, most viszont a Fradi idegenbeli góljainak köszönheti a kiesését.

- jelentette ki a norvég TV2-nek nyilatkozó Hestad, aki azt is hozzátette, hogy élete végéig álmatlan éjszakákat okoz majd neki ez a kihagyott lehetőség.

Fradi-öröm Uzuni-módra Fotó: Csudai Sándor - Origo

A VG című újság arra emlékeztetett, hogy öt év alatt a norvégok másodszor jártak pórul a Groupama Arénában, mert

2015 őszén ugyanitt bukták el annak a lehetőségét, hogy válogatottjuk részt vegyen a 2016-os Európa-bajnokságon.

A cikkben csak azzal tudják magukat vigasztalni, hogy mindkét kupasorozatot figyelembe véve ők lesznek az egyetlen norvég résztvevők ebben a szezonban.

A Dagbladet című lap pedig azt idézi fel, hogy Norvégiának továbbra is várni kell a Bajnokok Ligája-szereplésre. A dicsőség még mindig a trondheimi Rosenborgé, amely a 2007-08-as szezonban kétszer is legyőzte a Valenciát, valamint idegenben döntetlent játszott a Chelsea-vel, amely után menesztették a londoni csapattól Jose Mourinhót.

Valamennyi norvég szakíró egyetértett abban, hogy a Bajnokok Ligája-szereplésért járó pénzdíj elvesztése azt is jelenti, hogy a Molde előtt nem nyílnak meg új távlatok.

De - és ezt már mi tesszük hozzá - a Ferencváros előtt igen.

Szergej Rebrov

Most, hogy vége van a selejtezősorozatnak, érdemes egy kicsit a Fradi edzőjéről is írni, mert meggyőződésünk, hogy ez a siker nélküle nem jött volna össze. (Ugye mindenkinek megvan még, hogy Thomas Doll hány nemzetközi csatát bukott el a Fradival.) Rebrov már játékosként is egészen kiemelkedő képességű futballista volt, edzőként sem adta alább. Ukrajnában, Oroszországban, Angliában és Törökországban is játszott.

Az évek alatt a különböző stílusokat, a tapasztalatait úgy tudta egybegyúrni, hogy mindezt edzőként is hasznosíthatja.

A szinte sosem mosolygó Rebrov a Molde elleni meccs előtt különösen könnyed, mosolygós nyilatkozattal lepett meg mindenkit.

2018. augusztus 22.

A Ferencváros ezen a napon jelentette be, hogy Szergej Rebrovot szerződteti vezetőedzőnek. Orosz Pál vezérigazgató akkor azt hangsúlyozta, hogy a tréner a világ 50 legjobb edzője között van, de ezen a listán állt már a 14. helyen is.
Rebrov az első pillanattól kezdve megmutatta, hogy ő a szakmai úr a háznál, de az is látszott, hogy teljesen szabad kezet kapott. Óriási felhördülést okozott, amikor elküldte a csapattól az ikonnak tartott Böde Dánielt, de nem kisebb meglepetést okozott azzal sem, amikor kitette a keretből Davide Lanzafamét. Ma már tudjuk, hogy ezek a döntések sem véletlenül történtek: Rebrov nagyon jól tudta, hogy kikkel lehet előbbre lépni, és kik azok, akik a nagyobb feladatok megoldására nem alkalmasak.

Azt éreztette, hogy ezen az estén csak a Fradi juthat tovább. Rebrov, aki minden egyes alkalommal elmondja, mennyire nagy hatással volt az életére példaképe, Valerij Lobanovszkij tényleg olyat alkotott, amelyet korábban senki sem:

összerakott egy olyan csapatot, ahol a pályán lévő 11 játékos minden egyes pillanatban képes egymásért és a csapatért meghalni.

Ez nagyon is jellemző volt az úgynevezett Lobanovszkij-iskolában. Meg az a fegyelem, amivel a Fradi játékosai futballoznak. Itt nincs semmi kilengés, kikacsintás, nem létezik olyan, hogy valamelyik játékos a saját, egyéni elképzeléseit teszi ki a pályára.

Szergej Rebrov csodát tett a Fradival Fotó: Koncz Márton - Origo

Ugyanakkor Rebrovnak van egy olyan spanyol segítője, Unai Melgosa, aki másodedzőként szintén rengeteget tett ezért a sikerért. Melgosa - aki szinte sosem szerepel a médiumokban - a spanyol (bocsánat, a baszk) Athletic Bilbaóban, annak az akadémiáján kezdett el dolgozni.

A Bilbao és a jelenlegi Fradi abban is hasonlít egymásra, hogy mindkét csapatnál alapvetés, hogy a játékosok különleges kapcsolatban legyenek a szurkolóikkal.

Idegen szóval ezt identitásnak nevezzük, a Fradi-identitás Rebrov és Melgosa érkezésével egyre erősebb és erősebb lett - ez is ennek a csodás sikernek az egyik fő eleme. Érdemes újra elolvasni azt az interjút, amelyet 2019 januárjában Márványi Péter készített az edzővel

Szergej Rebrov: A Ferencváros nagyon sokat megérdemel

Szergej Rebrov a Dinamo Kijevben és az ukrán válogatottban már a legendák közé került, edzőként sikerült maradandót alkotnia a kijevi kispadon is, most pedig a Ferencvároson a sor. Az ukrán szakember idény közben vette át a Fradi irányítását, eddig 16 meccsen 11 győzelem, két döntetlen, három vereség a mérlege.

A Ferencváros Szergej Rebrov irányítása alatt egyetlen nemzetközi kupameccset sem vesztett el idegenben.

Úgy véljük, hogy ez mindennél többet mondó adat, még akkor is, ha valamivel több, mint két év alatt két hazai összecsapáson (Dinamo Zagreb és Ludogorec) becsúszott két vereség.

Új Fradi-távlatok

Anélkül, hogy a nagy diadal másnapjának hajnalán valamiféle óriási terhet pakolnánk a Fradira és annak vezetőségére, meg kell említeni azt, hogy

ez a BL-főtáblás szereplés tényleg új távlatokat nyithat meg a csapat előtt.

Nemcsak azért, mert az UEFA által folyósított pénzdíj ezt megalapozhatja, hanem azért is, mert az a vezetői filozófia, amely - különösen Rebrov érkezése óta - jellemzi a Fradit, tényleg soha nem látott lehetőségeket hozhat el a magyar együttes számára.

A szurkolók felhőtlen öröme és boldogsága jogos Fotó: Koncz Márton - Origo

A mostani szerepléssel összegyűjtött UEFA-koefficienspontok, a hosszú hónapok alatti tapasztalatok egymásra rakódása, a hihetetlenül profin dolgozó edzői stáb és az őket megértő, az üzeneteket befogadó Fradi-játékosok összességében adják meg a további felemelkedés lehetőségét.

Bízzunk abban, hogy a Fradi tényleg tud ezzel élni - az összes magyar futballszurkoló legnagyobb örömére.

BL-selejtező, playoff, visszavágó: Ferencváros-Molde (norvég) 0-0
Groupama Aréna, zárt kapus, v.: Björn Kuipers (holland)
Továbbjutott: a Ferencváros, 3-3-as összesítéssel, idegenben lőtt gólokkal
sárga lap: Botka (42.), illetve Aursnes (26.), James (49.), E. Hestad (55.)

Ferencváros:
Dibusz - Lovrencsics, Blazic, Botka, Heister - Haratin, Sigér (Laidouni, 79.), Somália (Frimpong, 87.) - Uzuni, Nguen (Isael, 79.), Zubkov
Molde: Linde - Pedersen, Gregersen, Ellingsen, Haugen - Hussain (Omoijuanfo, 81.), Aursnes - E. Hestad, Eikrem, Knudtzon (Brynhildsen, 64.) - James

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!