Vágólapra másolva!
A Bajnokok Ligájában remekül szereplő Ferencváros továbbra is őrzi előnyét a bajnoki tabellán a MOL Fehérvár FC előtt, miután utóbbi otthonában 1-1-es döntetlent játszott az NB I 9. fordulója, egyúttal az egész őszi idény legnagyobb rangadóján. A fehérváriak hiába voltak aktívabbak az első félidőben, a Fradi az első igazi helyzetéből gólt szerzett, amit a második félidő elején Nikolics Nemanja egyenlített ki tizenegyesből. A mérkőzés végig nagy iramot és nagy küzdelmet hozott, ahogy az elvárható volt a két legjobb hazai csapattól.

A Bajnokok Ligájában szereplő zöld-fehérek egyértelműen feldobódva várhatták a MOL Fehérvár elleni bajnoki rangadót: Dibusz Dénesék szerdán a Dinamo Kijev ellen játszottak 2-2-es döntetlent a Bajnokok Ligája csoportkörében – a lefújás után pedig nem csak annak örülhettek, hogy kétgólos hátrányból álltak talpra, hanem annak is, hogy 25 év után szereztek újra pontot a legrangosabb kupában.

Újabb hatalmas BL-bravúr: kétgólos hátrányból játszott döntetlent a Fradi

A Ferencváros labdarúgócsapata kétgólos hátrányból felállva 2-2-s döntetlent játszott szerda este a Groupama Arénában a Bajnokok Ligája csoportkörének második fordulójában a Dinamo Kijev ellen. Az ukrán sztárcsapat az első félidőben Cihankov és De Pena révén kétgólos előnyre tett szert, a második játékrészben előbb Tokmac révén szépített a Fradi, majd Boli találatával a hajrában egyenlített.

Ugyanakkor azt sem szabad elfelejteni, hogy a Fradi egy brutális sorozat közepén érkezik az Európa-liga csoportörébe jutásról a selejtező utolsó körében lemaradó (1-3 a Standard Liége otthonában) fehérvári csapathoz. A Barcelona, az Újpest és a Dinamo Kijev elleni meccsek után, valamint a Juventus ellni BL-meccs előtt – öt kőkemény találkozó 15 nap leforgása alatt október 20. és november 4. között, magyar csapat számára ritka az ilyen terhelés. Ezért is volt érdekes, hogy ezúttal vajon hogy forgatja a csapatát Szergej Rebrov, kik kaphatnak pihenőt az egyik legfontosabb hazai találkozó előtt. Végül Lovrencsics Gergő, Sigér Dávid, Oleg Zubkov és bombaformában lévő támadó, Tokmac Nguen is csak a kispadon várta a kezdő sípszót.

A MOL Fehérvár szakvezetője, Márton Gábor bizonyára sajnálta, hogy neki nincsenek Rebrovéhoz hasonló gondjai a nemzetközi kupaszerepléssel, ugyanakkor az kétségtelen volt, hogy a kevésbé megterhelő menetrend a Vidi malmára hajthatja a vizet. A fehérváriak a hét közepén Gárdonyban játszottak Magyar Kupa-meccset, és erősen tartalékos összeállításban is kényelmesen jutottak tovább az NB III-as rivális ellen. Azaz semmi akadálya nem volt, hogy a legerősebb kezdővel fogadják a Fradit a hazaiak. És Márton Gábor nem is változtatott a múlt héten Mezőkövesden 2-1-re győzni tudó csapaton, azaz a kapuban ezúttal is a szerb Emil Rockov kezdett a sérült Kovácsik Ádám helyett.

A mérkőzést megelőzően egy mérkőzéssel kevesebbet játszva is egy pont volt a Fradi előnye a tabellán, ugyanakkor a hét meccset letudó Fehérvár is veretlenül várta a rangadót. A két csapat gólkülönbsége azonban jól mutatja, hogy míg a fehérváriak elsősorban támadásban, addig a Fradi védekezésben nyújt átlagon felüli teljesítményt:

míg Márton Gábor együttese hét bajnokin 20 gólt lőtt és tízet kapott, addig Szergej Rebrov csapata hat találkozón mindössze három gólt kapott és 14-et szerzett.

A két csapat utóbbi négy egymás elleni bajnokijából hármat a Ferencváros nyert, az előzőt viszont a Fehérvár, igaz, június 23-án a fővárosiak már bajnokként léptek pályára a MOL Aréna Sóstóban.

Rangadóhoz méltó körítés

Fehérváron komolyan gondolják, hogy a szurkolókért rendezik a meccseket, a Fradi elleni rangadókat meg aztán hatványozottan. A klub így számos akcióval készült, hogy a kezdés előtt érkező szurkolók – a korai érkezésre külön is felhívták a figyelmet, csakúgy, mint a stadionon belüli kötelező maszkviselésre – minél kellemesebben tölthessék az idejüket. Foodtruckokból kínálták a finom fogásokat, a 17 órától a találkozó lefújásáig nyitva volt a Vidi Shop, de akadt időszakos kiállítás egykori és jelenlegi Vidi-játékosok ereklyéivel, ügyességi játéksarok kicsiknek és nagyoknak, de ugyanitt Halloween témájú gyereksarok is volt. A klub kabalája, Stopli is a gyerekeket vette célba: ajándék-ágyújával sálakat és mezeket lőtt a szerencsések kezébe.

A szurkolók is kitettek magukért, ahogy az egy olyan mérkőzésen illik, amelyet mindkét klub az ősz szuperrangadójaként harangoz be, és ennek a tétnek megfelelően is kezel. Ahogy a hazaiak ultrák megtöltötték az egyik kapu mögötti szektor, úgy a zöld-fehérek is csurig töltötték a számukra fenntartott szektort az egyik sarokban.

Első félidő

A kezdősípszót egy rövid halottak napi megemlékezés előzte meg: a játékosok a kezdőkör mentén felsorakozva, míg a szurkolók a lelátón állva adóztak a magyar labdarúgás halottainak emléke előtt.

A két kapus közül először Rockov találkozott a labdával a 3. percben, de Botka Endre próbálkozása inkább volt egy lecsúszott beadás, mint egy kapura lövés.

A Fehérvár több veszélyes támadást vezetett az első félidőben Fotó: Hirling Bálint - Origo

Hazai részről szokás szerint a mindig nagyon aktív, és remekül cselező Lyes Houri igyekezett szervezni a játékot, illetve a fehérvári támadásokat, miközbe a piros-kék védelem igyekezett kemény, de még sportszerű belépőkkel elvenni ugyanettől a vendégek legjobbjának, Isaelnek a kedvét.

Az látszott, hogy az Európa-liga selejtezőiben edződött fehérváriak nem ijedtek meg a BL-szereplő vendégektől,

bátran letámadtak a Fradi tizenhatosának a környékén, és egy ilyen akciót követő labdaszerzés után a korábbi ferencvárosi, Ivan Petrjak lövése után Dibusz Dénesnek már valóban védenie kellett a laposan suhanó labdát.

A Fradi láthatóan leginkább Franck Boli és Isael gyorsaságában bízott, akiket próbáltak minél kevesebb passzból játékba hozni, miközben a Fehérvár inkább felépített támadásokkal operált, amiben nagy szerepük volt a gyors szélsőknek: egy ilyen támadás végén Funsho tudott Dibusz kezébe fejelni.

Az első negyedóra végén be is szorult a Fradi, a Vidi több szögletet is rúgott,

és hol Kovacevicnek kellett fejjel tisztáznia, hol Dibusznak kellett egy bátor öklözéssel felszabadítania. Utóbbit követően Boli indult meg óriási tempóban a nyomában Fiola Attilával, aki csak szabálytalanul tudta őt megállítani a félpályánál.

A félidő közepe tehát egyértelműen a fehérváriaké volt, és, ha a már a magyar válogatottban is bemutatkozó Nego Loic lövésébe nem ér bele egy vendég védő, akkor akár a vezetést is megszerezhették volna a 24. percben.

Lyes Houri (96) megállítása nem volt könnyű feladat a Fradi játékosai számára Fotó: Hirling Bálint - Origo

A Vidi egyre bátrabb lett támadásban, a szélső hátvédek, így Fiola és Bolla Bendegúz is egyre többször ment fel a támadásokkal, kiegyenlítve a hazai védelem létszámfölényét – nem csoda, hogy a 31. percben Nego újra lövőhelyzetbe kerülhetett, de 12 méterre a kaputól rosszul találta el a labdát, ami így nem jelentett igazi veszélyt. Két perccel később Botka Endre beadása a hazai tizennhatosnál viszont már igen, de Rockov kapus remekül vetődött ki a középre lőtt labdára.

A félidő utolsó tíz percére szinte egyszerre kapcsolt rá mindkét szurkolótábor, és a két csapat is mintha fokozta volna a tempót. A 41. percben a Vidi szó szerint centikre volt a vezetés megszerzésétől, Funsho fejelt nagyszerűen középre, de Nikolics Nemanja centikkel lemaradt a labdáról.

A 43. percben pedig megszerezte a vezetést a Ferencváros: szabadrúgást harcoltak ki a vendégek nagyjából 30 méterre a fehérvári kaputól, amit Skvarka nagyszerűen tekert a kapu elé, Somalia pedig tökéletesen érkezett a labdára – 0-1!

Így aztán hiába volt többet a labda (58%-ban) a fehérváriaknál, és hiába volt 4 kapura lövésük a vendégek két kísérletével szemben, Fradi-vezetéssel mehettek szünetre a csapatok.

Második félidő

A játék képe a fordulás utáni percekben sem változott, azaz a Vidi maradt támadásban, és Funsho révén ismét az övék volt az első kapura tartó lövés, amit Dibusz könnyedén szedett össze.

Mindkét edző karba font kézzel figyelte az eseményeket a számukra kijelölt zónából, azonban míg Szergej Rebrov jobbára egy helyben állt, és legfeljebb egy lendületes mozdulattal jelezte, hogy mit várna a játékosaitól, addig Márton Gábor fel-alá sétálva kereste a megoldást, hogy újra a bajnokság eddigi meccsein mutatott eredményes támadójátékot láthassa az övéitől.

A háttérben álló Szergej Rebrovnak az 55. percig kevesebb oka volt az izgalomra Fotó: Hirling Bálint - Origo

Szurkolói biztatása mellett rá is kapcsolt a Vidi, az 54. percben Houri szöglete után Kovacevic fejelte ki a gólvonalról Stopira fejesét, majd az ezt követő szöglet után Boli a tizenhatoson belül felborította Funshót, a jogos büntetőt pedig Nikolics Nemanja a szokott hidegvérrel lőtte a félmagasan a jobb kapufa mellé. Dibusz érezt az irányt, de nem tudott hárítani – 1-1.

A középkezdés követő első akcióból újra megszerezhette volna a vezetést a Fradi, de Boli beadását Marcel Heister tíz méterről kicsivel a kapu mellé lőtte, igaz ebben benne volt egy fehérvári védő lába is. Szemmel láthatóan sürgősebb lett a Ferencvárosnak, az egyenlítést követően náluk volt többet a labda, és ezúttal ők támadták le a Vidi védőit. Talán nem is feltétlenül az újabb gól volt a zöld-fehérek célja, inkább az, hogy megfékezzék az egyenlítés után lendületbe jött Vidit.

Szergej Rebrov azonban mégis máshogy gondolhatta, a 68. percben ugyanis pályára küldte Tokmac Nguent

Isael helyére, és a hazai védőkkel rengeteget harcoló Franck Bolit is a friss Roko Baturinára cserélte, öt perccel később pedig Igor Zubkov is beállt Skvarka helyett – a változtatások pedig egyértelműen jelezték, hogy a Fradi három ponttal szeretne távozni a MOL Aréna Sóstóból.

Az egyenlítés után többet volt a labda a Fradinál Fotó: Hirling Bálint - Origo

A két legjobb hazai csapat csatája izgalmas utolsó negyedórát ígért, mindkét csapat egyértelműen a győzelemért játszott, amit Márton Gábor Budu Zivzivadze pályára küldésével is nyomatékosított.

A 82. percben Tokmac lőhetett 17 méterről, de a labda kevéssel a felső léc fölé szállt, amire a túloldalon egy gyors kontra végén Funsho válaszolt, ő hét méterről lőtt az oldalhálóba – ez volt a nagyobb helyzet.

A 88. percben a Fradi előtt is adódott egy nagy lehetőség, de Rockov nagyszerű védéssel ütötte szögletre Zubkov kb. 20 méterről leadott szabadrúgását. A hosszabbításban már egyik csapat sem vállalt kockázatot, a döntetlen mindkét fél számára megfelelő eredmény volt.

A két csapat között így maradt az egypontos különbség a tabellán, de a fővárosiak eggyel kevesebb mérkőzést játszottak.

Eredmény, NB I, 9. forduló:
MOL Aréna Sóstó, v.: Karakó Ferenc
MOL Fehérvár FC–Ferencváros 1-1 (0-1)
MOL Fehérvár FC: Rockov – Fiola, Stopira, Nego, Musliu - Bolla, Nikolov - Petrjak (Evandro 68.), Bolla, Funsho - Nikolics (Zivzivadze 77.). Edző: Márton Gábor
Ferencváros: Dibusz – Botka, Kovacevic, Dvali, Heister - Haratin (Vécsei B. 88.), Laiduni, Somalia (Sigér 46.), Isael (Tokmac 68.), Skvarka (Zubkov 73.), Boli (Baturina 68.). Edző: Szergej Rebrov
gólszerző: Nikolics 55. (11-esből), ill. Somalia 43.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 33 23 5 5 80-30 50 74
D
GY
GY
V
GY
2.
Paksi FC 33 17 9 7 51-42 9 58
V
GY
D
D
GY
3.
Puskás Akadémia FC 33 15 8 10 60-35 25 55
GY
V
GY
GY
GY
4.
Fehérvár FC 33 16 11 6 55-40 15 54
D
V
GY
V
D
5.
DVSC 33 14 13 6 49-48 1 48
V
GY
V
GY
V
6.
Kecskeméti TE 33 13 14 6 45-45 0 45
GY
D
D
GY
GY
7.
DVTK 33 12 12 9 50-56 -6 45
GY
D
V
GY
D
8.
MTK Budapest 33 12 13 8 43-62 -19 44
GY
V
V
V
D
9.
ZTE FC 33 12 14 7 54-60 -6 43
D
GY
GY
D
V
10.
Újpest FC 33 11 18 4 45-67 -22 37
V
V
GY
V
V
Teljes lista