A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Akkor sem írták le Varga Zoltán nevét, amikor gólt lőtt a Bayern Münchennek

Varga Zoltán akció egész alakos fotó FOTÓ FOTÓTÉMA KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása sportoló SZEMÉLY
Budapest, 1968. június 9. Varga Zoltánt (k) eredménytelenül próbálják szerelni az Egyetértés védői az FTC-Egyetértés NB I-es bajnoki labdarúgó mérkőzésen a Népstadionban 1:1. MTI Fotó: Kovács Gyula
Vágólapra másolva!
Pénteken a kiesés elkerüléséért küzdő Hertha a toronymagasan vezető Bayern Münchent fogadja a Bundesligában. Azt a csapatot, amely a meccs után útnak indul a klubvilágbajnokságra, hogy bebizonyítsa, nem csak Németország, nem csak Európa, hanem a világ legjobb focicsapata. Ha valamikor, akkor most lehet esélye a Dárdai Pál által irányított Herthának a bajor óriás ellen. Mert a Bayern most olyan meccsterhelésnek van kitéve, ami példátlan a labdarúgás történetében.

Rá is férne egy kis siker a fővárosi csapatra a Bayern ellen. Eddigi 71 bajnoki találkozójukból 41-et nyert a München, 20 lett döntetlen. Könnyű kiszámolni: 1963 óta csak 10 bajnokin diadalmaskodott a Hertha. Legutóbb 2018 őszén. Amikor szintén Dárdai Pál volt az edzője. Azt megelőzően pedig – most kapaszkodjanak meg – 2009 februárjában. Azon a mérkőzésen még játszott Dárdai Pál.

Dárdai Pál játékosként 13 alkalommal lépett pályára a Bayern ellen Forrás: DPA/AFP/usage worldwide, Verwendung weltweit/Matthias Schrader

Nem mondható, hogy gyakran legyőzi a Hertha a Bayernt. Ebben az évezredben a két említett meccs mellett csak egy további bajnoki siker részesei lehettek a fővárosi játékosok és szurkolók. 2001. december 2-án 2-1-re győzött csapatuk. Dárdai Pál góljával. 52.000 néző előtt Niko Kovac, a későbbi Hertha-játékos és Bayern-edző szerzett vezetést a bajoroknak, Andreas Neuendorf egyenlített, majd a 84. percben Dárdai megszerezte a győztes találatot. Jobb külsővel emelte át a labdát a Kahnt helyettesítő Stefan Wesselsen. A nagy győzelemről és a fontos góljáról ezt mondta akkor:

Hogy a gólomról mi a véleményem? Szerintem szerencsém volt, hogy kivártam, ha nem így teszek, akkor valószínűleg nem megy be a labda. Egyébként már akkor éreztem, hogy nyerünk, amikor Daei még 1-1-nél kihagyott egy hatalmas helyzetet, már akkor lehetett látni, hogy ellenfelünk picit fáradt. Sok idő nincs az ünneplésre, csütörtökön UEFA Kupa-meccs következik, most már arra készülünk. Azért este apuékkal még megiszom egy pohár vörösbort erre a sikerre."

Dárdai Pál edzőként eddig tíz meccsből egyet nyert meg a Bayern ellen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Thomas Frey

A Bayern egyébként akkor azért volt fáradt, mert öt nappal korábban Tokióban 120 perces meccset játszott a Világkupa döntőjében a Boca Juniors ellen. Ez annak a tornának, a klubvilágbajnokságnak az elődje, amelyre most utazik a pénteki találkozó után. Persze, ez mit sem von le a Hertha győzelmének értékéből. És megállapítható: ha a berlini csapat le akarja győzni a münchenit, akkor főszerepet kell adnia Dárdainak. Vagy egy másik magyarnak!

Az említett három bajnoki diadalt megelőzően 1998 novemberében győzte le a Hertha a Bayernt. Azon a találkozón csereként állt be Dárdai, ám végig Király Gábor őrizte a kaput. 1998 februárjában is Király volt a Hertha kapusa, amikor 2-1-re nyert a csapat. Ezekben az időkben volt még két Ligakupa győzelme is a berlini alakulatnak a müncheni ellen. Ebben a sorozatban a bajnokság előtti felkészülés utolsó fázisában az elmúlt pontvadászat öt legjobbja és a kupagyőztes mérte össze az erejét. Ennek 2001-ben az elődöntőjében, 2002-ben a negyeddöntőjében bizonyult jobbnak a Hertha a Bayernnél.

Mindkétszer Király Gábor védte a kapuját.

Király Gábornak is volt része sikerekben a bajorok ellen Forrás: DPA/AFP/Miguel Villagran

1978 óta csak ezt a hét győzelmet aratta a Hertha a Bayern ellen. És mindegyiknek volt magyar főszereplője. 43 éve fordult elő, hogy a Hertha úgy tudjon nyerni a Bayern ellen, hogy nem játszik nála honfitársunk.

A '70-es években egyébként négy Bundesliga- és egy Német Kupa-találkozón bizonyult jobbnak a (nyugat-) berlini csapat a müncheninél, és ezen kívül még 1969. november 30-án tudta legyőzni 2-1-re. Ez utóbbi meccseken nem volt magyar főszereplő, de ha lett volna azt mi, Magyarországon élők úgysem tudtuk volna meg. A magyarázat az előbb említett kifejezésben, a „nyugat-berliniben" van. Ugyanis a Bundesliga alapításától 1990-ig a Hertha BSC nem mint az NSZK fővárosának gárdája szerepelt ott, hanem mint egy idegen állam által körülvett független városrész klubja. Mivel Magyarország nem ismerte el Nyugat-Berlint az NSZK részének (nem is volt az jogi értelemben), nem is ápolt jó viszonyt vele, így egyáltalán nem jutottak el hozzánk a hírek a csapatnál történt eseményekről.

Magyar játékos hivatalosan nem játszhatott ott, ha mégis igen, akkor az illegálisan, az akkori törvényeket kijátszva került oda. És arról nem lehetett hírt adni. Vagyis ha az első öt Bayern elleni győzelemnél lett is volna magyar játékos, arról mi itthon nem értesülünk. Utólag tudjuk, hogy nem volt.

Viszont játszott a nyugat-berlini csapatnál a '70-es években két magyar focista is. Az 1970-71-es szezonban mindkét Bayern elleni mérkőzésen szerepelt az erdélyi Gergely László, de ő nem hagyott komolyabb emlékeket maga után. Annak ellenére, hogy Nyugat-Berlinben 3-3-at játszott vele a gárda. A másik magyar focista viszont beírta magát a történelembe! Ám hiába volt meghatározó szereplője 1971. augusztus 21-én egy Hertha-Bayern München találkozónak, azt mi csak évtizedekkel később tudhattuk meg Magyarországon.

Az akkori Népsport pontosan egy mondatot szánhatott az eseményre. A „Meglepetés Angliában" című és „Az NSZK-ban a Schalke vezet, Svájcban a két zürichi csapat" alcímű cikkben. Ez az egy mondat így hangzik: "Nyugat-Berlinben az 1970-71 évi bajnokság 3. és 2. helyezettje találkozott egymással a Hertha-Bayern München mérkőzésen, s a rangadó döntetlent hozott."

Akinek a nevét nem lehetett semmilyen formában leírni a meccsel kapcsolatban az a "disszidens" Varga Zoltán.

Pedig ő volt a délután abszolút főszereplője. A 24. percben az ő átadása után Arno Steffenhagen szerzett vezetést a Herthának, de Uli Hoeness a második félidő elején egyenlített. Nem sokkal ezután Lorenz Horr büntetőt hibázott, ha azt a remek rugótechnikájú Varga végzi el, talán már akkor meglett volna másodszor is a vezetés. Ám ami késett, nem múlt: a 69. percben ismét vezetett a Hertha. Varga Zoltán góljával. Egy gól és egy gólpassz a Bayern ellen. Négy perccel ezután Paul Breitner átadását követően Gerd Müller állította be a 2-2-es végeredményt. Ez volt az "örökös gólkirály" első találata abban a bajnokságban, amikor végül 40- ig jutott. És ezzel máig tartja az egy szezonban elért gólok rekordját a Bundesligában. Róla hellyel-közzel még lehetett is hallani Magyarországon, de Varga Zoltánról sokáig semmit. Utóbbi egyébként pályafutása befejezése után Bajorországban telepedett le, és gyakran vett részt a Bayern München öregfiúk edzésein. Azok a világsztárok, akik azon az 1971-es mérkőzésen ellenfelei voltak teljes értékű társként tekintettek rá.

Varga Zoltán legendás hírnévre tett szert Németországban Forrás: Twitter

Varga Zoltánt, ha később kérdezte valaki arról a gólról csak szerényen mosolyogva legyintett, mondván: nagyon régen volt már ez. Sajnos több mint 10 éve már nem lehet őt kérdezni róla.

Dárdai Pál viszont visszatért a Bundesliga vérkeringésébe, és pénteken edzőként szeretne újabb sikert elérni a Bayern München ellen.

Nincs rá sok esély, de a felsorolt Hertha-diadalokat hozó találkozók egyikén sem a berlini gárda volt az esélyes.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!