Gulácsi Péter és Dárdai Pál a Bundesliga-szezon hősei lettek

Hertha BSC - RB Leipzig Sports soccer Bundesliga Saxony Peter Gulacsi (RB Leipzig) Horizontal
Gulácsi Péter a Bundesliga legjobb kapusa lett, Dárdai Pál pedig megmentette a Herthát
Vágólapra másolva!
Sokan örülnek annak, hogy szombaton befejeződött a Bundesliga 2020-21-es szezonja. A szervezőket igazából csak az vezérelte, hogy valahogy végigmenjen a pontvadászat. A klubok igyekeztek minimalizálni a veszteségeiket. A játékosok pedig próbálták valahogy túlélni ezt a kilenc hónapot. A szkeptikus mondatok magyarázatát mindenki tudja. Olyan körülmények között kellett lebonyolítani ezt a 306 találkozót, amire korábban soha nem volt példa.

A Bundesligában 2008 óta mindig 40 ezer felett volt az átlag nézőszám. Mérkőzésenként.

2003 óta - a tavalyi évadot nem számítva - (amikor a hajrában már szintén üres stadionokban fociztak) minden szezonban többen mentek ki a meccsekre, mint Magyarország teljes lakossága. Amikor a történelemben a legkisebb nézőszámot regisztrálták (az 1972-73-as bajnokságban az olajválság miatti gazdasági nehézségek és a bundabotrány miatt) akkor is 5 milliónál többen voltak a bajnokság mérkőzésein. Nem lehet kérdéses, hogy az idei körülmények miatt nem lehet számonkérni a csapatokon a magasabb szintű szórakoztatást.

Az üres Bundesliga-stadionok látványa lehangoló volt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

Hektikus volt tehát a csapatok teljesítménye is. Talán úgy lehetne fogalmazni, hogy egy részük produkciója botrányos volt, más részüké többnyire botrányos, és csak néhányuké elviselhető.

Ami a legszembetűnőbb volt, és egyúttal a leglehangolóbb, hogy gyakorlatilag egyetlen csapat egyetlen meccsen sem tudott 90 percig egyenletes szintet hozni.

A közel azonos képességűek találkozóin az egyik félidőben az egyik dominált, a másikban ellenfele. Mint a teniszben: néha én szerválok, és ekkor irányítok, néha fogadok, és akkor védekezek. Különböző játékerőt képviselők találkozásakor az esélytelenebb látványosan feladott 45-60 percet, és a maradék időben próbált valamit alakítani.

Ha a relatív, vagyis egymáshoz viszonyított teljesítményeket nézzük, akkor voltak, akik nagyot buktak. Voltak, akik hozták a tőlük elvárhatót, de semmi többet. És voltak, akik sikeresen zárták a szezont.

A legbotrányosabban teljesítőt, és a legnagyobbat bukfencezőt nem kell sokáig keresgélni, mert

az utolsó helyezett Schalke egész éves produkciója nemcsak a klub 117 éves múltjához volt méltatlan,

hanem az egész Bundesligához is.

A Schalke 04 kiesése az egész szezon legszomorúbb története Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Guido Kirchner

Teljes káosz a vezetésben, esetleges játékospolitika, véletlenszerű edzőválasztások. Ha nem lenne a csapatnak olyan múltja, amilyen, akkor legszívesebben azt mondaná a semleges szurkoló, hogy tűnjön el a profi futball közeléből.

Ám egy hétszeres német bajnok, ötszörös kupagyőztes társulatról van szó, mely utolsó németként hódította el az UEFA Kupát. Tíz éve még elődöntőt játszott a Bajnokok Ligájában.

Három éve ezüstérmet szerzett a Bundesligában. Idén a négy élcsapat elleni nyolc mérkőzésén egyetlen gólt nem rúgott, viszont kapott 33-at!

Egy régió szimbólumáról, a gelsenkircheni bányászcsapatról van szó, mely az egyik legfanatikusabb szurkolótáborral rendelkezik Németországban. Nehéz megmondani, hogy ha a szezonban végig zsúfolt lett volna a Veltins Arena az mekkora erőt ad a csapatnak.

Mert az ottani drukkerek nagyon kritikusak is, nem tűrik az alibizést, a lelketlen ténfergést, az ötlettelen vergődést.

Nem kétséges, hogy amint visszatérhetnek, a másodosztályban is a csapatuk mellé állnak – ha a játékosok megérdemlik. Miattuk is muszáj a vezetőségnek rendet tenni.

A Schalke kiesése miatt a gelsenkircheni szurkolók többször is megtámadták a csapatot, ilyenkor a rendőrségnek kellett közbeavatkoznia Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Fabian Strauch

A Schalke mellett értelemszerűen a nagyot bukók csoportjába kell sorolni a másik kiesőt, a Werder Bement. A Bundesliga1 történetében a legtöbb mérkőzést játszó csapat olyan összeomlást produkált, ami ritkaság ezen a szinten.

Utolsó 10 mérkőzésén egyetlen pontot szerzett. A 24. fordulóban úgy volt a 12. helyen, hogy 12 ponttal gyűjtött többet, mint a 17. helyen álló.

Az innen való kieséshez nem kell kommentár. Illetve annyi, hogy a brémai vezérkar az utolsó forduló előtt vált meg a fiatal edzőtől, Florian Kohfeldttől. Aki majdnem négy éven át formálta ezt a csapatot. Tavaly osztályozó segítségével visszamászott a legjobbak közé, de idén meg kellett ismernie a magyar mondást: addig jár a korsó a kútra, míg eltörik.

Az első Bundesliga-bajnok, az 1.FC Köln az utolsó pillanatban (a Bremen hazai veresége miatt) felmászott az osztályozót érő helyre, vagyis pótvizsgázhat.

Ezt annak köszönheti, hogy a vetélytársai közül csak a Bielefeld otthonában kapott ki, és hazai pályán egészen eredményesen csalta a focit az élcsapatok ellen.

A rosszul teljesítők közé tartozik még a főváros nagyobb gárdája, a Hertha is. Annak ellenére, hogy végül nem esett ki. Ám a hetedik legértékesebb kerettel tavasszal végig a szakadék szélén táncolt.

Ha nem váltja időben Dárdai Pál Bruno Labbadiát, biztosan kizuhan.

A magyar szakember összekapta a csapatot. A hajrában, amikor három elhalasztott meccse miatt nagy terhelésnek volt kitéve, remekül forgatta a játékosokat, és váltogatta a taktikát. Továbbá felfedezett egy tehetséget, remélhetően a magyar válogatott számára. A saját fiát. Dárdai Márton jól mutatkozott be a Bundesligában, akkor is be kell férnie ebbe a Herthába, ha nem az édesapja lesz az edző.

Gulácsi Péter a Bundesliga legjobb kapusa lett, Dárdai Pál pedig megmentette a Herthát Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Soeren Stache

Rajtuk kívül találunk nagyot bukó gárdákat feljebb is. A Borussia Mönchengladbachot. Amely tavaly a negyedik helyen végezve a Bajnokok Ligájában szerepelhetett. Sőt, bejutott a legjobb 16 közé. Ám amint kiderült, hogy edzője, Marco Rose a Dortmundhoz igazol, teljesen szétesett. Nem lesz könnyű összekapnia új trénerének, a Frankfurttól érkező Adi Hütternek. Akinek nemcsak egy önmagához képest rosszul teljesítő gárda tagjait kell felráznia, hanem saját magát is. Ugyanis szinte hihetetlen, hogyan bukta el a Frankfurt a BL-szereplést!

A 27. játéknapon nyert Dortmundban, és akkor úgy állt a (BL-indulást érő) negyedik helyen, hogy az ötödikkel szemben (éppen az általa legyőzött BVB) hét pont előnye volt. A következő meccsen még legyőzte az előtte álló Wolfsburgot, majd érthetetlen zuhanásba kezdett. Az utolsóelőtti fordulóban még Gelsenkirchenben is sikerült kikapnia.

A Mainznak legalább érdekes évada volt. A 15. fordulóban, január első hetében még a Schalke mögött szerénykedett. Reménytelen helyzetben. Ám nála bejött a harmadik edzőcsere, a bajnokság második felében csak három gárda szerzett tőle több pontot. Megint megmenekült, Bayernt vert, Leipziget vert, Dortmundban döntetlent játszott, de aligha érdekelne Magyarországon bárkit is, ha nem ott játszana Szalai Ádám. A magyar csatár az ősszel partvonalon kívül volt,

tavaszra bizalmat kapott, és hozta is a tőle elvárhatót. Se többet, se kevesebbet. Az egy árva góllal kevesebbet a vártnál.

Szalai Ádámnak az volt a legfontosabb, hogy újra játszhasson a Mainz csapatában Forrás: AFP/John Macdougall

Sokkal magasabb szinten, de az előre várt eredményt hozta az ezüstérmes RB Leipzig és a bronzérmes Borussia Dortmund. Az előbbi volt sokkal kiegyensúlyozottabb. Minden forduló után BL-indulást érő helyen volt, ezt senki (még a Bayern sem) mondhatja el magáról. A 14. játéknapon bebetonozta magát a második helyre, onnan se lefelé, se felfelé nem mozdult. Utóbbira nem is volt esélye.

Az igazán komoly meccsein továbbra sem tud átlépni a saját árnyékán.

Amikor nyílttá tehette volna az aranyért folyó versenyfutást otthon kikapott a Bayerntől, a BL-nyolcaddöntőben tanácstalanul esett ki a Liverpool ellen, és a Dortmunddal szemben a Német Kupa-fináléban is esélytelen volt. A mögötte végző Dortmund azért nagyobb csapat nála továbbra is, mert bármikor legyőzi, és a Bajnokok Ligájában is egy Sevilla-szintű gárda ellen magabiztosan a legjobb nyolc közé jut. Ott is ideig-óráig volt halvány esélye a tökéletesnek tűnő Manchester City ellen.

Gulácsi Péter fantasztikus szezont zárt a Lipcse csapatában Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A Leipzignek viszont van egy szenzációs kapusa, aki szerencsére magyar. Gulácsi Péter 33 mérkőzésen 30 gólt kapott, 15 találkozón érintetlen maradt a hálója. Ez utóbbi adattal a liga legjobb kapusa lett,

de a kiegyensúlyozott jó teljesítményét nézve valószínűleg általánosságban is kijelenthető ez. Bár utóbbi szubjektív. A szintén válogatottunkat erősítő Willi Orbán jobb teljesítményt nyújtott a szezonban, mint a Bayern által elcsábított védőtársa, Dayot Upamecano.

A végül bronzérmes Dortmund nagyon hektikus szezont tudhat magáénak, pedig a játékosállománya jobb, mint a Leipzigé. A hajrá kezdetekor biztosnak tűnt, hogy nem éri el a BL-helyek egyikét sem, ám az utolsó meccseken remekül teljesített. Továbbá azt se feledjük, hogy a Német Kupa megnyerése miatt nem zárja trófea nélkül a szezont.

Végül, de nem utolsósorban kerüljön szóba a Bayern München. Amelyet nem lehet egyértelműen egyik kategóriába sem sorolni. Erre mondhatják szurkolói: persze, mert a Bayern külön szinte képvisel. Ez tény, és egyetlen mondattal ezt igazolni is lehet: sorozatban kilencedszer lett bajnok. És megint magabiztos fölénnyel. Mégsem boldogok maradéktalanul drukkerei, és nem elsősorban azért mert a másodosztályú Holstein Kiel már a 2. fordulóban kiverte a Német Kupából.

Ugyanis tavaly ilyenkor úgy tűnt, hogy egy korszakos csapat jön létre Münchenben, mely olyan győztes szériát produkál majd nemzetközi szinten, melyhez hasonló csak 5-6 volt az európai klubfoci történetében.

Nem lesz így. És nem elsősorban azért, mert a Bajnokok Ligájában a legrosszabb pillanatban találkozott a tavaly a döntőben általa legyőzött PSG-vel.

A Bayern München újabb bajnoki címét ünnepli Németországban Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Peter Kneffel

Amikor a világ jelenlegi legjobb labdarúgója, Robert Lewandowski sérült volt, és további kulcsemberei is kiestek, így minőségi cserék nélkül vívta meg a szezon két legfontosabb mérkőzését. Hanem az utóbbi félmondat miatt:

ugyanis rosszul lett összerakva a keret, és ez folyamatos feszültséget okozott a vezetőedző, Hansi Flick és a sportigazgató, Hasan Szalihamidzsics között. Ez végül az előbbi távozásához vezetett, az utóbbi pedig a már megszellőztetett igazolásokat ismerve nem változtatott eddigi politikáján.

Így nem biztos, hogy a Bayern hamarosan visszatérhet a kontinens csúcsára. Valószínűleg szurkolói is azt mondják most világszerte, hogy szép volt, szép volt az idei újabb bajnoki cím, de kötelező, különösebb helye most az ünneplésnek nincs. Gyorsan lépjünk túl ezen a szezonon.

Három Bayern-szurkoló ünnepli a bajor csapat újabb bajnoki címét Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tobias Hase

Ez utóbbival így lehetnek a többi csapat drukkerei, továbbá mi, semlegesek is. A szörnyű körítés miatt gyatrára sikerült szezonnál csak jobb következhet.

Bár az Európa-bajnokság miatt sok fáradt játékost látunk majd az ősztől, de remélhetően soha többé nem ismétlődik meg az, ami a most zárult évadban.

Vagyis, hogy magnóról bejátszott közönségzajt kell hallgatni a tv-k előtt, és azt lesni, hogy a klubok kreatív szakemberei milyen díszletekkel dekorálják a szurkolók számára fenntartott helyeket.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!