A harmadosztályból is kiesett a Bayern München

A Bayern Münchennek az utánpótlása is kiemelkedő
Vágólapra másolva!
A két osztályozó párharccal befejeződött a Bundesliga 2020-21-es szezonja. Az első osztály küzdelmeivel már foglalkoztunk, most a három profi osztályra együtt tekintünk rá. Ugyanis egyre érdekesebb ezen osztályok összetétele. Ha egy német fociért rajongó az ezredforduló idején elaludt volna, és napjainkban ébred fel, bizonyára nem hinné el, hogy a valóságot látja, ha a záró tabellákra néz. Mert sok furcsa szezon volt mostanában, és ezek sorába tökéletesen illeszkedik a vasárnap az Osnabrück-Ingolstadt osztályozóval zárult profi évad.

Ami biztos, hogy a Bundesliga1 a nevek és tradíciók tekintetében ismét gyengült, hiszen két ikonikus csapatát, a Schalke 04-t, és a Werder Brement elveszítette. Az előbbi Gelsenkirchenben játszik, a Ruhr-vidék azon részén, ahol a bányák többsége volt a (nyugat)német gazdasági csoda megalapozása idején.

Európa egyik legfanatikusabb szurkolói űzik-hajtják azt a gárdát a kontinens (sőt, a világ) egyik legmodernebb stadionjában.

Ugyan soha nem volt bajnok a Bundesligában, ám az azt megelőző időkben hétszer is. Náluk többször csak három csapat, a Bayern, a Nürnberg és a Dortmund. A Schalke hétszer volt ezüstérmes a Bundesligában, és 1997-ben az UEFA Kupát is elhódította.

A Schalke 1997-ben UEFA Kupát nyert, most viszont a másodosztályba szállt alá Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Verwendung weltweit/Firo Sportphoto/

Vagyis kiesésével a német futball egy újabb óriása száll alá a második vonalba. Vele együtt esett ki az a Werder Bremen, amely a Bundesligát is megnyerte négy alkalommal, és 1992-ben elhódította a Kupagyőztesek Európa-kupáját. A négy első helyén túl további 12 alkalommal végzett még a dobogón az 1963-ban létrehozott ligában. Az összes német csapat közül a legtöbb Bundesliga1-es mérkőzést vívta. A kiesésével a következő pontvadászat 27. fordulójában ezen listán elfoglalt első helyét is kénytelen átadni.

A Bayern Münchennek, amely ezzel a szereplési örökranglistán is az élre ugrik. A rekordbajnok akkor is előz, ha nem csinál semmit.

Ezzel a statisztikai adattal ráérünk majd jövő márciusban foglalkozni. Most az a lényeg, hogy a két nagy csapat helyére két lényegesen kisebb érkezik, a Bochum és a Greuther Fürth. A Nürnberg mellett található utóbbi a régi idők focija során szerzett három német aranyérmet, de az utolsót 1929-ben, vagyis majdnem 100 éve. A Bundesliga1-ben a második szezonját kezdi az ősszel, az első során (a 2012-13-as évadban) összesen négy győzelmet aratott. Ennél kevesebbel csak három gárda szégyenkezik az örök ponttáblázaton.

Novothny Soma (balról a második) csapata, a Bochum feljutott a Bundesligába Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Roland Weihrauch

A másodosztály bajnoka, a Ruhr-vidéki Bochum lényegesen több első osztályú szerepléssel rendelkezik, hisz 34 szezon során is a legjobbak között volt. Különösebb eredmény nélkül, ugyanis a Bochum soha, semmit nem nyert, ám arra büszke lehet, hogy az 1938-ban létrejött klub egyik jogelődjét 1848-ban alapították. Vagyis amikor hazánkban még csak a sport életre-halálra menő változatát ismerték és gyakorolták, akkor Bochumban már egy klub kötelékén belül szervezetten sportoltak az ifjak. Ettől természetesen nem lesz meghatározó csapata a német első osztálynak a VfL.

Tehát két nagy csapattal megint szegényebb lesz a 18 csapatos elitosztály, és két kicsivel gazdagabb.

És összetehetik a kezüket a német foci rajongói, hogy nem váltja az első Bundesliga-bajnokot, a stabil ötvenezres szurkolótáborral rendelkező Kölnt a Holstein Kiel. Utóbbi kettő vívott ugyanis osztályozót a 18. első osztályú pozícióért. A párharc első felvonását a Kiel megnyerte Kölnben, így a szombati, hazai visszavágó előtt kedvező pozícióban volt.

Kölni mezek a Rhein-Energie-Stadionban. A Köln osztályozón maradt bent a Bundesliga1-ben Forrás: Picture-Alliance via AFP/Lars Baron

Ám a két legmagasabb Bundesliga-osztály határán való harchoz nagyon értő Friedhelm Funkel vezetőedző végül bent tartotta a világhírű Dóm városának csapatát. A valaha rengeteget foglalkoztatott német edzőt a nyugdíjból hívták vissza a hajrában, hogy segítsen a Kölnön. Ideális megoldásnak tűnt a mindig unalmas gárdákat fabrikáló mester, hisz' az ő kedvenc játszóterén pattogott a labda. Funkel ugyanis hatszor esett ki az első osztályból és ugyanennyiszer vitt oda vissza csapatot. Érdemes volt bízni az „öregben", mert a hazai vereség után Kielben 5-1-es győzelemre vezette a Köln gárdáját, így bent tartotta azt.

A világverő kézilabdacsapatáról híres városka focistáinak viszont még várniuk kell, hogy megmutassák magukat a legjobbak között.

Így is összemérhetőek lesznek az ősztől a két legmagasabb osztály csapatai a múltjuk alapján. Ugyanis a másodosztályban a két már említett, felülről érkező gárdán kívül van még nagy csapat bőven. Ősztől is itt szerepel majd a Hamburg, amely nemcsak hatszoros bajnok (ezekből a címekből hármat a Bundesligában szerzett), hanem 1977-ben a Kupagyőztesek Európa-kupáját, 1983-ban pedig a Bajnokcsapatok Európa-kupáját is elhódította.

A Hamburg 2018-ban esett ki a Bundesliga1-ből és azóta képtelen visszajutni Forrás: Picture-Alliance/AFP/Verwendung weltweit/Jan Kuppert/Sven Simon

Nincs a kontinensen másodosztályú csapat, mely ehhez hasonló címekkel rendelkezik! Itt játszik a kilencszeres német bajnok Nürnberg, melynél több bajnoki aranya csak a Bayernnek van az egykori NSZK területén játszó társaságok közül. Ráadásul a bajor csapat örülhet, hogy itt lehet, ugyanis az idény során folyamatosan a kiesés elkerüléséért harcolt. A Nürnberg mögött végzett a Hannover 96, de ő is megúszta a kiesést. Ő 30 szezont töltött a legjobbak között, kétszer volt bajnok (másodszor 1954-ben, amikor a németek először lettek világbajnokok), egyszeres kupagyőztes.

Ez öt másodosztályú óriás.

Mindegyik nagyobb múlttal, eredménysorral, tradíciókkal rendelkezik, mint az első osztályban az Union Berlin, a Freiburg, a Mainz, az Augsburg és a Bielefeld. Az utóbbiak megszállott rajongóit leszámítva ezt az öt csapatot a világ minden focirajongója elcserélné a korábban felsorolt ötre. Akkor sokkal izgalmasabb lehetne az első osztály.

Van még másik két csapat is a legjobbak között, melyekre ellenségesen tekint a német focitársadalom: a gyökértelen Hoffenheim és RB Leipzig. Mindkettő mögött pénzeszsákok tornyosulnak, ám felettük nem olyan könnyű pálcát törni, mint a korábbi ötös felett. Hisz' az utóbbi években rendszeresen képviselik Németországot a nemzetközi kupákban, a lipcsei gárda tavaly elődöntőt játszott a Bajnokok Ligájában. Őket már nem lehetne egyértelműen „elcserélni" a 25 első osztályú évvel büszkélkedő Fortuna Düsseldorfra, és az eggyel kevesebbel rendelkező Karlsruhéra. Bár mindkettő egyszeres bajnok és kétszeres kupagyőztes. Jelenleg nem valószínű, hogy a Leipzig és a Hoffenheim záros határidőn belül ilyen címeket begyűjt.

Mindenestre már a Bremen-Schalke-Hamburg-Nürnberg-Hannover-Düsseldorf-Karlsruhe hetes miatt is hallatlanul izgalmas lenne a Bundeliga2 ősztől,

ám alulról csatlakozott hozzájuk két nagyon komoly gárda.

A Dynamo Dresden szurkolói a következő szezonban Bundesliga2-es meccseken drukkolhatnak Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Arno Burgi

Az egykori NDK második legsikeresebb csapata (az ott nyolc bajnoki címet szerző) Dynamo Dresden és az utolsó NDK-győztes, a Hansa Rostock, mely a keleti gárdák közül a legtöbb Bundesliga1-es szezonnal rendelkezik, 12-vel. A mai napig a 2006-07-est tartotta mindenki a legizgalmasabb és legszínvonalasabb Bundesliga2-es évadnak, de ez a vélemény a következő pontvadászatban könnyen megváltozhat.

Furcsán átrendeződtek az erőviszonyok a német futballban a legnagyobb hat csapat mögött. Nemcsak közvetlenül mögöttük, hanem ha jócskán lejjebb nézünk ott is. Érdemes néhány szót szólni ugyanis a harmadik osztályról is, melyben szintén profi játékosok kergetik a labdát. Itt is találunk ősztől három olyan gárdát (a Braunschweig, az 1860 München és a Kaiserslautern), melyek a Bundesliga-aranyérmesek szűk, mindössze 12 fős társaságába tartoznak.

Sokan őket is szívesebben látnák az első osztályban az Union-Freiburg-Mainz-Augsburg-Bielefeld közül három helyett.

Továbbá itt játszik majd az 1974-ben (még az NDK Oberligájának csapataként) Kupagyőztesek Európa-kupáját nyerő Magdeburg, és a Német Kupát 1985-ben elhódító Uerdingen. Viszont kiesett innen a Bayern München tartalékcsapata. Amely egy évvel korábban megnyerte ezt az osztályt, csak a kiírás értelmében nem léphetett feljebb. Most „lelépett" innen, ami csak elvileg kudarc. Ugyanis egy profi gárda amatőr csapatának legjobbjai, ha remekül teljesítenek, akkor felkerülhetnek a nagyok közé. Ez siker a klubnak, de érthetően ezzel gyengül a háttérgárda.

A Bayern München tartalék egy éve megnyerte a Bundesliga-harmadosztályt, most viszont kiesett onnan Forrás: MEISTER 3. LIGA6Twitter

A „nagy" Bayern is a sérülések-betegségek idején értelemszerűen kölcsönkért innen focistákat, ám igazából csak Jamal Musiala ragadt meg ott. Úgy valóban nem könnyű dolgozni, ha a keret egy része folyamatosan máshol készül, magasabb szinten számítanak rá. Ezért nem lehet kárhoztatni a „Bayern Campus" szakmai irányítóit és tagjait az idei teljesítményért,

bár furcsa a tavalyi bajnoki cím után a kiesés.

Ám a német struktúra az így felépített rendszertől (is) működik olyan jól.

A legmagasabb osztály összetételét egyre nehezebben tolerálják a tradíciók kedvelői. Persze ha magas színvonalú a játék, akkor sok mindent megbocsátanak a semleges szurkolók. A várható színvonalat nemcsak most, de akkor sem lehet megjósolni, amikor véglegessé válnak a keretek. Viszont ha ősztől ismét tele lesznek a nézőterek, akkor egészen más lesz a nézők hangulata még a képernyők előtt is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!