A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A Fradi óriásit küzdve nyílttá tette a Young Boys elleni BL-párharcot

Bern, 2021. augusztus 18. Franck Boli, a Ferencváros játékosa (j2) csapattársával, Miha Blazic-csal ünnepli gólját a Bajnokok Ligája-selejtezője negyedik fordulójának Young Boys - Ferencváros első mérkőzésén a berni Wankdorf stadionban 2021. augusztus 18-án. MTI/EPA/Alessandro Della Valle
Vágólapra másolva!
Hatalmasat küzdött az egy órát emberelőnyben játszó Ferencváros a nagyon erős 60 millió eurós összértékű svájci Young Boys otthonában. Végül a magyar bajnok a Bajnokok Ligája-selejtező rájátszásának első mérkőzésén 3-2-es vereséget szenvedett a berni Wankdorf Stadionban. A Fradi Franck Boli góljával megszerezte a vezetést, majd emberelőnybe került, azonban Myrto Uzuni révén tizenegyest hibázott, a kipattanó labdát pedig hiába passzírozta Laidouni a kapuba, a bíró nem adta meg a gólt. A svájciak egy jól eltalált lövéssel megszerezték a vezetést, majd a második félidő közepén egy újabb gól után már minden veszni látszott. A Fradi azonban az utolsó húsz percben újítani tudott, és óriási lelkesedéssel végül teljesen nyílttá tette a párharcot, amelynek jövő héten kedden lesz a visszavágója a Groupama Arénában.

A Ferencváros olyan tettre készült, illetve készül, amire korábban még egyetlen magyar csapat sem volt képes: ha sikerrel veszi a párharcot, akkor első magyar alakulatként mondhatja el magáról, hogy két egymást követő évben ért oda a Bajnokok Ligája főtáblájára.

A zöld-fehérek osztrák mestere, Peter Stöger a találkozó előtt elmondta, ahogy az előző fordulóban a Slavia Prága ellen, úgy ezúttal sem a Fradi számít esélyesnek, de a magyar bajnok már bizonyította, hogy bármilyen rivális ellen képes lehet a bravúrra. Még úgy is, hogy a kiváló formában lévő Tokmac Nguenre nem számíthatott Stöger: a Slavia elleni visszavágón megsérülő norvég csatár továbbra sincs bevethető állapotban. De ettől még nem védekezésre rendezkedett be a Fradi, amelyik így állt fel:

Dibus - Wingo, Blazic, Kovacevic, Botka - Laidouni, Haratin, Somália - Uzuni, Zubkov, Boli objektum

David Wagner, a svájciak amerikai mestere egy helyen változtatott az előző körben a kolozsvári CFR-t 3-1-re verő csapaton, a sárga lapos Aebischer helyett Sierro került be a kezdőbe.

A találkozót, ahogy az várható volt, a svájciak kezdték aktívabban a magyar futball számára az 1954-es vb-döntő óta rossz emlékű Wankdorf Stadionban, ahol a szezon során először lehettek szurkolók a lelátón, és el is kelt közel 16 ezer jegy. A svájciak szokás szerint rettentően fellocsolták a pályát, amire készült a magyar bajnok.

A pályára érkeznek a Ferencváros játékosai a Bajnokok Ligája-selejtezője negyedik fordulójának Young Boys - Ferencváros első mérkőzése előtt a berni Wankdorf stadionban 2021. augusztus 18-án Forrás: MTI/EPA-KEYSTONE/Alessandro Della Valle

Az első perc végén Somáliát kellett ápolni, Sierrótól kapott egyet, majd a harmadik perc végén egy jó beadást követően Moumi Ngamaleu fejelhetett a labda ívét kicsit elszámoló Wingo mellől, de Dibusz látta, hogy nagyjából egy méterrel a kapu mellé tart a labda. A 7. perc végén ismét a kameruni középpályás volt a főszereplő, ezúttal azonban

Dibusz kiejtette a labdát, szerencsére aztán el tudta ütni, a labdakihozatalból pedig első ízben támadást tudott építeni a Fradi.

Somáliát ismét ápolni kellett, az első percben kapott ütés nyomán ismét vérezni kezdett a szemöldöke, de a Fradi tíz emberrel is állta a nem túl kreatív svájci rohamokat. A 14. percben pedig jött az, amit most már nagyon tud a Fradi: könyörtelenül kihasználni az ellenfél hibáját! Ezúttal egy bedobást követően Ali Camara adta el a labdát, amire Boli csapott le, Zesiger nem érte utol a Fradi csatárát, aki 14 méterről kegyetlenül a jobb felső sarokba bombázott (0-1)!

A gól ide kattintva nézhető meg!

Sajnos nem sokáig örülhetett a Fradi, és a stadionban tartózkodó néhány magyar szurkoló, mert két perccel később a kongói Elia a tizenhatosról lőtt, a labda pedig éppen annyira változtatott irányt Fassnachton, hogy Dibusz már ne tudjon hárítani (1-1).

A svájci egyenlítés mintha felébresztette volna a Fradit, mert

ettől kezdve mezőnyben sokkal kiegyenlítettebbé vált a párharc, és a magyar bajnok is többször eljutott a svájci tizenhatosig.

Mi az, hogy eljutott! a 25. percben Botka Endre kapott kiváló labdát a tizenhatoson belül, Silvan Hefti pedig a karjánál fogva rántotta le a kapura forduló magyar válogatott focistát, a skót játékvezető pedig habozás nélkül büntetőt ítélt, a svájci védőnek pedig piros lapot adott.

Franck Boli (balra) különösen a mérkőzés elején okozott sok gondot a svájci védőknek Forrás: MTI/EPA-KEYSTONE/Anthony Anex

A büntetőt Myrto Uzuni végezte el, aki hibázott már tizenegyest a szezonban, és ezúttal sem tudta értékesíteni, a jobb kapufára lőtte a labdát, a kipattanót pedig hiába kotorta be Laidouni, a VAR szerint a tunéziai játékos a lövés előtt belépett a tizenhatoson belülre, így érvénytelen volt a találat, vagyis maradt az 1-1.

Myrto Uzuni (77) kihagyott a tizenegyese a mérkőzés egyik fordulópontja volt Forrás: MTI/EPA-KEYSTONE/Alessandro Della Valle

A Ferencváros kimaradt tizenegyesét ide kattintva tudja megnézni.

Ezt követően enyhe mezőnyfölénybe került a Fradi, a 40. percben azonban jött a hidegzuhany: Dibusz öklözött ki röviden egy labdát, amit a tizenhatos vonaláról Vincent Sierro bombázott kapásból a kapu bal oldalába - azaz emberhátrányban fordított a Young Boys (2-1).

A félidő - ráadással együtt - utolsó majd' tíz perce inkább a Fradi fölényét hozta, a svájciak pedig ekkor már érthetően kontrákra rendezkedtek be. A ráadás utolsó percében előbb Dibusznak kellett bravúrral kiütnie Fassnacht lövését, majd a túloldalon Faivre-nek kellett védenie Laidouni bombáját.

A szünetben egyik edző sem cserélt, a találkozó pedig az első játékrész utolsó perceiben látott forgatókönyv szerint folytatódott: jobbára a Fradinál volt a labda, a Young Boys pedig várta a lehetőséget, amikor végigvihet egy-egy kontrát.

Adnan Kovacevic, a Ferencváros védője rendre nagy csatákat vívott a berni támadókkal Forrás: MTI/EPA-KEYSTONE/Alessandro Della Valle

Az 55. percben Zubkov 23 méteres szabadrúgása után ütötte szögletre a labdát Faivre, amiből aztán Botka lőtt nem sokkal a kapu fölé. A rommá locsolt, rendkívül csúszós műfű többször is megkeserítette a Fradi-játékosok életét, de azért így is sikerült veszélyes támadást vezetni, például, amikor a 60. percben Uzuni csak kevéssel maradt le Laidouni beadásáról.

A 65. percben aztán Ulisses García szerzett labdát a félpályánál, amivel egészen a tizenhatosig tört előre, és miután senki nem támadta, a bal alsó sarokba bombázott (3-1).

Bosszantó volt az újabb gól, mert kicsit jobb védekezéssel talán elkerülhető lett volna. Azonban volt még hátra a meccsből a várható ráadással együtt mintegy harminc perc, a Fradi pedig rá is kapcsolt, hogy faragjon a hátrányból. A 69. percben ennek jegyében érkezett Botka helyére Ryan Mmaee, a svájciak azonban rutinosan tartották az előnyt, sőt Camara révén kis híján a negyedik gólt is megszerezték.

Meschack Elia, a Young Boys játékosa (j) csapattársával, Silvan Heftivel ünnepli gólját Forrás: MTI/EPA/Keystone/Anthony Anex

A Young Boys negyedik gólja helyett azonban a Fradi második gólja jött: a 82. percben Boli lőtte ki fordulásból a kapu bal oldalát a tizenhatosról (3-2). Máris újra nyitott volt nem csupán a mérkőzés, hanem az egész párharc.

Sőt, három perccel később Boli előtt újabb helyzet adódott, majd Mmaee fejelhetett kapura, de kiszorított helyzetből nem volt esélye a gólszerzésre. A hajrára érkezett a Fradiba Robert Mak és Szánthó Regő is, az egyenlítés azonban nem sikerült. Azonban a jövő keddi (Groupama Aréna, 21 óra) visszavágóra megmaradt a Fradi esélye, hogy kiharcolja a továbbjutást, és egymást követő második évben is a Bajnokok Ligája főtábláján szerepeljen. Ezúttal biztosan telt ház, 22 ezer Fradi-Xszurkoló előtt.

Eredmény, Bajnokok Ligája-selejtező, rájátszás, első mérkőzés:
Young Boys (svájci) - Ferencváros 3-2 (2-1)
gól:
Elia 16., Sierro 40., García 65., ill. Boli 14., 82.
piros lap: Hefti 25. (Young Boys)

A visszavágót augusztus 24-én, kedden 21 órától rendezik a Groupama Arénában.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!