Vágólapra másolva!
A címvédő Manchester City rögtön egy rangadóval kezdi a Premier League 2021-22-es szezonját, ugyanis már az első fordulóban a Tottenham otthonába látogat. Kérdéses, hogy Harry Kane-t addigra melyik csapat mezében láthatjuk játszani. A nyár egyik legnagyobb slágerigazolása még nem valósult meg, de az élvonalbeli angol csapatok nyári erősítéseit megvizsgálva latolgattuk az esélyeket, hogy vajon melyik együttes lehet képes megállítani Pep Guardiola bombaerős Cityjét.

A szurkolóknál jobban kevesen várják, hogy elkezdődjön ismét a világ legerősebb bajnoksága. A szigorú koronavírus-korlátozások rendkívül nehéz helyzetbe hozták a klubokat, a játékosokat és nem utolsó sorban a drukkereket, akik a zárt kapus bajnokik miatt szinte az egész szezonban távol voltak. A brit kormány februártól fokozatosan enyhítette a koronavírus-járvány nyomán bevezetett intézkedéseket, így az utolsó két fordulóban korlátozott számban ugyan, de visszatérhettek a szurkolók, az új idényben pedig már telt ház előtt rendezhetik a bajnokikat.

Az angol Szuperkupa-mérkőzést már nézők előtt rendezték Forrás: AFP/Adrian Dennis

Öt éven belül negyedszer is City?

Nem indult jól a Manchester City idei szezonja, ugyanis a Chelsea ellen májusban elveszített Bajnokok Ligája döntő után egy újabb megszerezhető trófeát bukott el az idény elején. Az angol labdarúgó Szuperkupában ugyanis az FA Kupa-győztes Leicester City legyőzte a bajnoki címvédőt a Wembley Stadionban.

Ettől függetlenül Pep Guardiolának nincs oka aggódni, hiszen a City az előző idényben hatalmas fölénnyel nyerte meg az aranyérmet, az amúgy is bombaerős keret pedig a nyáron tovább erősödött. Az Eb-ezüstérmes Jack Grealishért 100 millió fontot fizetett a klub az Aston Villának, ezzel Anglia közönségkedvence a Premier League történetének legdrágább játékosa lett. A 25 éves középpályáson vélhetően

óriási lesz a nyomás, hiszen azon túl, hogy csillagászati összeget fizetett érte a manchesteri együttes, megkapta a 10-es mezt,

amely a klub történetének legeredményesebb játékosa, Sergio Agüero távozása után vált szabaddá.

Grealishtől sokat várnak Manchesterben Forrás: AFP/Adrian Dennis

Korábban Agüero nélkül elképzelhetetlennek tűnt a Manchester City, bár az argentin csatár új csapatánál, a Barcelonánál is hasonló a helyzet, hiszen senki sem gondolta volna, hogy a klub legendáját, Lionel Messit egy nap más csapat mezében láthatjuk majd, aztán tessék. Persze, a két eset nem teljesen ugyanaz, mivel Agüero az előző szezonban már nem igazán volt kulcsember a Cityben, rendszeresen küzdött izomproblémákkal, és térdsérüléssel is bajlódott. Ennek következtében mindössze 12 bajnokin lépett pályára és négy gólt lőtt. A szezon elején látszott is a támadó hiánya, hiszen nyolc meccsen mindössze tíz gólt szerzett Guardiola csapata, amely az idény nagy részében "valódi" csatár nélkül játszott, de a szezon felénél beindult a City szekere és a csapat Agüero nélkül is jól teljesített.

Lezárult egy korszak: Agüero 10 év után elhagyta a Manchester Cityt a nyáron Forrás: AFP/Peter Powell

Bár tudjuk, hogy a Premier League-et „bárki megnyerheti", mégis hatalmas meglepetés lenne, ha nem a City végezne az élen. Guardiola csapata már az elmúlt években is toronymagas esélyese volt a bajnokságnak – a legutóbbi négy kiírásból hármat megnyert - ráadásul minden posztra van legalább két hasonló képességű játékos, így az ellenfelek még csak abban sem bízhatnak, hogy a bajnokság a BL rovására menne, aminek megnyerése idén is célja a csapatnak.

Vajon megtudja védeni bajnoki címét a City? Forrás: AFP/Dave Thompson

Ki állíthatja meg a címvédőt?

A City története legjobb BL-idényét zárta tavaly, ugyanis bejutott a sorozat döntőjébe, ott viszont elbukott a Chelsea-vel szemben. Nos, a londoniaknál fontos megemlíteni Thomas Tuchelt és Löw Zsoltot, akiknek a januári érkezésével a Chelsea óriási lendületet vett és nem lenne meglepő, ha a fantasztikus tavaszi meneteléshez hasonlóan kezdené az új szezont. Már csak azért sem, mert a Bajnokok Ligája győzelem után a Stamford Bridge közönsége már hazai porondon szeretne ünnepelni, ezért pedig a Chelsea minden eddiginél nagyobb erőket mozgósít, hogy öt év után ismét PL-t nyerjen.

A hírek szerint már mindenben megegyeztek korábbi játékosukkal, Romelu Lukakuval,

aki az olasz labdarúgó-bajnokságban címvédő Internazionale csapatát hagyná ott, hogy Premier League-et nyerjen a Chelsea-vel. Érdekesség, hogy a belga válogatott támadó korábban nyolc szezont húzott le az angol élvonalban, de csupán egy FA-Kupa-győzelme van, amit ugyancsak a Chelsea-vel hódított el, még 2012-ben. Lukaku korábban három évig volt a Chelsea futballistája, de nem tudott gyökeret verni, csupán 15 meccsen lépett pályára. Az Interben kiválóan teljesítő csatár számára viszont most jöhet el az idő, hogy kulcsembere legyen egy valóban bajnokesélyes csapatnak.

Azért valóban, mert bár korábban a Manchester Unitedben is szerepelt Lukaku, de a Vörös Ördögök akkoriban fényévekre voltak a bajnoki címtől.

Ole Gunnar Solskjaer irányításával azonban az elmúlt években rohamosan javuló tendenciát mutatott a csapat.

Edinson Cavani és Bruno Fernandes a Manchester United húzóemberei voltak az előző szezonban Forrás: AFP/Kacper Pempel

Az előző szezont egy meglepő vereséggel zárta a csapat, ugyanis az Európa-liga döntőjében elbukott a Villarreal ellen, a szurkolók és a tulajdonosok között pedig elmérgesedett a viszony, miután kiderültek a Szuperligával kapcsolatos tervek. A nem éppen barátságos viszonyt rontotta az is, hogy a United négy éve nem nyert trófeát és a legutolsó bajnoki címet még 2013-ban Sir Alex Fergusonnal ünnepelhették.

Alighanem most az elvárások még nagyobbak, mint voltak, hiszen a szurkolók arra vágynak, hogy Solskjaer csapata esélyes kihívója legyen a bajnoki címért küzdő vetélytársaknak.

Erre talán most minden esélye megvan a Unitednek, amely remekül erősített a nyáron. Raphael Varane személyében világbajnok játékos érkezett a Real Madridtól. A francia bekk vélhetően stabilitást tud majd hozni a védelembe, ami az előző szezonban hagyott némi kívánnivalót maga után, ugyanis a City, a Liverpool, a Chelsea, de még az Arsenal is kevesebb gólt kapott a bajnokságban. Ami a támadó szekciót illeti, Jadon Sancho is nagy fogás, hiszen látványosan fejlődött a karrierje a Borussia Dortmundnál töltött ideje alatt. Ráadásul visszatért a West Ham Unitedben parádés tavaszi szezont produkáló Jesse Lingard is, így bőven van merítési lehetősége a norvég trénernek. Kérdés viszont, hogy a meghatározó játékosok közül például Pogba vagy Lingard milyen arcát mutatja majd a szezonban, illetve, hogy az új játékosok milyen gyorsan tudják felvenni a Premier League tempóját. Az sem feltétlen jó hír a szurkolóknak, hogy a csapat sztárja, Marcus Rashford sérülés miatt mintegy három hónapig nem lesz bevethető.

Marcus Rashford sérülés miatt kihagyja az új szezon elejét Forrás: AFP/Kacper Pempel

Solskjaerral szemben Jürgen Kloppnak biztosan nem kell az új játékosok beilleszkedése miatt törnie a fejét, ugyanis a Liverpool kerete nem sokat változott a nyáron. A védelembe érkezett a mindössze 22 éves Ibrahima Konaté a Lipcsétől, ő szép lassab Virgil Van Dijk párja lehet majd a védelemben. Érzékeny veszteség lehet Georginio Wijnaldum távozása, aki szerződése lejárta után ingyen igazolt a PSG csapatához.A kulcsjátékosok megtartása és a sérültek visszatérése ugyanakkor kis túlzással felér egy új igazolással. A Liverpoolt jókora sérüléshullám tizedelte tavaly, ami miatt csak szenvedett az előző szezonban, de a sérültek folyamatos visszatérésével és a csapat elképesztő formajavulásával a dobogó harmadik helyén zárt. Kilenc hónap kihagyás után Virgil van Dijk a Dárdai Pál irányította Hertha BSC elleni felkészülési mérkőzésen tért vissza a pályára július végén. Kérdéses, hogy kilenc hónap kihagyás után milyen formában fog játszani tétmérkőzésen. A hollandon kívül az ugyancsak súlyos sérülésből lábadozó Joe Gomez is közel van a visszatéréshez, márpedig ha minden játékos Klopp rendelkezésére fog állni a szezonban, akkor nem lehet kérdés, hogy a Liverpool a bajnoki címért fog küzdeni.

Virgil van Dijk visszatért Forrás: AFP/Peter Powell

Ami a többieket illeti, az Arsenal már régóta nem tekinthető bajnokesély csapatnak, azonban miután tavaly augusztusban megnyerte története 14. FA-Kupa-győzelmét, a szurkolók azt gondolták, hogy a londoni klubnál megtalálták Arséne Wenger méltó utódját, viszont az előző szezon rávilágított a szomorú valóságra, vagyis, hogy ez nem így van. Mikel Arteta irányításával ugyanis az Arsenal huszonöt éve nem produkált annyira pocsék szezont, mint tavaly, így a londoni együttes lemaradt a nemzetközi kupaindulásról. Az ágyúsok az Európa-ligában ugyan az elődöntőig meneteltek, de a későbbi győztes Villarreal elleni kiesés ugyancsak kudarcként fogható fel, lévén, hogy egygólos győzelem elég lett volna a fináléba jutáshoz. A csalódást keltő eredmények ellenére Mikel Arteta maradhatott a kispadon, és továbbra is élvezi a vezetők támogatását, de minden bizonnyal óriási lesz rajta a nyomás.

Nem lennénk meglepődve, ha egy esetleges gyenge szezonkezdet után a tulajdonosok nélküle folytatnák a megkezdett munkát.

A londoni csapat átalakítása ugyanis megkezdődött a nyáron, bár eddig még olyan játékost nem sikerült igazolniuk, aki minőségbeli különbséget jelentene. Érkezett ugyan Nuno Tavares a Benficától, valamint bankot robbantottak az angol válogatott védő, Ben White játékjogáért. Utóbbit a jövő nagy reménységének tartják Angliában, bár az angol válogatottban egyetlen percet sem játszott az Európa-bajnokságon. A jelenlegi kerettel szinte valószínűtlennek tűnik, hogy az Arsenal a legjobb négy között végezzen. A realitás talaján maradva az Európa-liga indulást érő helyek elérése lehet a cél Mikel Arteta csapata számára, de könnyen lehet, hogy még ahhoz is további erősítésekre lesz szükség.

Újabb betli Mikel Arteta állásába kerülhet Forrás: NurPhoto via AFP/Action Foto Sport/NurPhoto/Action Foto Sport

Egy másik londoni csapatra, a West Ham Unitedre is érdemes lesz figyelni. David Moyes csapata a tavaszi idény legkellemesebb meglepetése volt, és végül sikerült a TOP6-ban végeznie, amivel kiharcolta az Európa-liga csoportkört. Kapusposzton erősítettek a nyáron, ráadásul megtartották az egyik legnagyobb sztárjukat, az Eb-ezüstérmes Declan Rice-t is. Ettől függetlenül kérdéses, hogyan bírják majd a kettős terhelést. Mindenesetre idén is nagyszerű menetelést várhatunk tőlük.

A Tottenham abszolút fekete ló. A kerete alapján az első hatban lenne a helye, de kérdés, hogy a csapat legnagyobb sztárja, Harry Kane marad-e a klubnál. Az Európa-bajnoki ezüstérmes támadójátékos trófeákat akar nyerni, ennek érdekében pedig csapatot váltana a nyáron. A címvédő Manchester City már jelezte, hogy szerződtetné az angol válogatott csatárt, amivel aztán még inkább toronymagas esélyese lenne a bajnokságnak. Az üzletet bonyolíthatja, hogy a hírek szerint

a Spurs nem akarja mindenáron eladni Kane-t idén nyáron, és 150 millió fontos ajánlatra lenne szükség ahhoz, hogy a vezetőség bárkivel tárgyalóasztalhoz üljön.

Így tehát Kane leigazolása nem a Cityn, hanem a Tottenhamen múlik.

Kane leigazolása nem a Cityn, hanem a Tottenhamen múlik Forrás: AFP/Mike Egerton

Szintén kérdéses, hogy a nyáron vezetőedzőnek kinevezett Nuno Espírito Santo mennyire válik be a londoni klubnál. A portugál edző irányításával a Wolverhampton szorosan ott volt az elmúlt években a TOP6 nyomában. Ráadásul most jóval erősebb kerettel dolgozhat, ettől függetlenül a bajnoki címért folytatott harcba nem lesz beleszólása a Tottenhamnek. Nuno Espírito Santónak már az első fordulóban nehéz feladatot kell megoldania, ugyanis a Spurs edzőjeként rögtön egy Manchester City elleni rangadóval kezdi a szezont.

A Leicester City tavaly története során először nyerte meg az FA-Kupát, majd az idei szezont rögtön a Community Shield elhódításával kezdte. A Rókák úgy tűnik meg tudják tartani egyik legértékesebb játékosukat, James Maddisont, akit az Arsenalt szemelt ki magának. Bár az előző idényben mindössze egy ponttal maradtak le a Bajnokok Ligája indulást jelentő negyedik helyről, vélhetően idén is harcban lesznek a legjobb négybe kerülésért. Ennek elérésben segíthet a csapat új szerzeménye, Patson Daka is, akit Szoboszlai Dominik korábbi csapatától, az Red Bull Salzburgtól igazoltak le. A zambiai válogatott támadó az osztrák bajnokság gólkirályaként érkezik a Premier League-be. Daka az osztrák Bundesliga legutóbbi kiírásában 28 találkozón 27 gólt szerzett, így Kelechi Iheanachóval és James Vardyval már három gólerős támadó áll Brendan Rodgers rendelkezésére, tehát a leicesteri csapattal is számolni kell az élmezőnyben.

Másodszor nyerte meg az angol Szuperkupát a Leicester City Forrás: AFP/Adrian Dennis

Azonban mivel a Premier League a világ legerősebb bajnoksága, ahol bármi megtörténhet, könnyen lehet, hogy már az első pár forduló után megdől a bajnoki címért folytatott harcról írt teória. Mindenesetre két dolog biztosra vehető. Egyfelől, hogy lesznek meglepetések az idényben, másfelől pedig az, hogy nagyon nehéz lesz megtörni a Manchester City uralmát.

A Premier League első fordulójának párosítása:

Augusztus 13. 21.00 Brentford-Arsenal

Augusztus 14. 13.30 Manchester United-Leeds
16.00 Burnley-Brighton
16.00 Chelsea-Crystal Palace
16.00 Everton-Southampton
16.00 Leicester-Wolves
16.00 Watford-Aston Villa
18.30 Norwich-Liverpool

Augusztus 15. 15.00 Newcastle-West Ham
17.30 Tottenham-Manchester City

Mindent egy helyen az Eb-ről