Lewandowski tarthatatlan volt, a Bayern München nyerte a Német Szuperkupát - videó

firo: 17.08.2021, Fuvuball, 2nd Bundesliga, season 2021/2022, SUPERCUP, BVB, Borussia Dortmund - FC Bayern Mvşnchen 2022 BVB Fuvuball season 2021 Borussia Dortmund - FC Bayern Mvşnchen Spo Supercup 2Bundesliga Horizontal
firo: 17.08.2021, Fuvuball, 2nd Bundesliga, season 2021/2022, SUPERCUP, BVB, Borussia Dortmund - FC Bayern Mvşnchen jubilation after his goal: Robert Lewandowski (Photo by Ralf Ibing / augenklick/firo Sportphoto / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A Bayern München 3-1-re legyőzte a Borussia Dortmundot, és megnyerte a Német Szuperkupát. A rendkívül színvonalas első félidő végén Lewandowski fejesével a Bayern szerezte meg a vezetést, majd a második játékrész elején Müller révén újra betalált a német rekordbajnok. Reus egy szenzációs lövéssel visszahozta a dortmundi reményeket, de a védelem hatalmas hibát vétett, amelyből Lewandowski újra gólt lőtt, így a Bayerné lett a Német Szuperkupa 2021-ben.

Az előző szezonban Német Kupa-győztes Dortmund Erling Haaland vezérletével fölényes sikkerrel kezdte az új idényt, míg a Bundesligában címvédő Bayern döntetlent játszott a bajnokság nyitófordulójában.

Mindkét csapat új edzővel vágott neki a 2021/2022-es évadnak, a Német Szuperkupában eddig 8 alkalommal találkozott a két együttes, 4-4 siker született mindkét oldalon.

A Dortmund több kulcsjátékosára sem számíthatott a mérkőzésen, többek között Mats Hummels, Julian Brandt, Emre Can és Thorgan Hazard sem tudott pályára lépni, míg a Bayern hiányzói között a világbajnok Benjamin Pavard volt a legnagyobb név.

Marco Rose a

Kobel - Passlack, Akanji, Witsel, Schulz - Bellingham, Dahoud, Reyna - Moukoko, Reus, Haaland

kezdőt küldte pályára, míg Julian Nagelsmann a

Neuer - Stanisic, Upamecano, Süle, Davies - Kimmich, Goretzka - Coman, Müller, Gnabry - Lewandowski

összetételű csapatnak szavazott bizalmat.

A dortmundi Signal Iduna Parkban 24.724 néző előtt megrendezett mérkőzés eleje a nemrégiben elhunyt legendás német labdarúgó, a Bayern München ikonikus játékosa, Gerd Müller tiszteletére gyászszünettel kezdődött.

Thomas Müller emelte a magasba a legendás Gerd Müller mezét Forrás: AFP/Ina Fassbender

A "Der Klassikert" a Bayern kezdte jobban, a 6. percben Marco Reus rossz passza után Serge Gnabry került helyzetbe, de végül szerelte a visszafutó Felix Passlack. A 14. percben Robert Lewandowski lőtt mellé Manuel Akanji szorításában, majd Gnabry lapos passza után Kingsely Coman tüzelt fölé az ötös bal sarkáról.

A meccs legnagyobb helyzete kicsit később az inkább kontrákra apelláló Dortmund előtt adódott, egy szép akció után Reus szemben állt Manuel Neuerrel, de a kapus lábbal gyönyörűen védett a 20. percben.

Változatos játékot hozott a döntő első 30 perce, mindkét csapat óriási iramot diktált, kifejezetten élvezetes mérkőzést láthatott a publikum.

A 34. percben Joshua Kimmich rendkívül cselesen végzett el egy szabadrúgást, beívelés helyett laposan gurított középre, de Thomas Müller és Lewandowski sem tudott a kapuba találni, nagyot mentett a hazai védelem.

A 36. percben a Szuperkupák történetének legfiatalabb játékosa, a 16 éves Youssoufa Moukoko betalált, és így újabb rekordot döntött volna meg, ám Haaland átadása után lesen volt, ezért nem adták meg a gólját.

A 38. percben Coman szerezhetett volna szépségdíjas gólt, ám kapáslövése kevéssel kerülte el a jobb alsót. A túloldalon Haaland egy szenzációs labdaátvétel után került helyzetbe, Neuer megint védett, majd a norvég csatár szabálytalansága miatt nem folytadódhatott a dortmundi akció.

A 41. percben aztán megvillant a Bayern legnagyobb sztárja, Lewandowski. Gnabry beadására ellenállhatatlanul robbant be a lengyel csatár, és gyönyörű gólt fejelt a védőket megelőzve.

  • Lewandowski zsinórban a 14. Bayern-meccsén szerzett gólt, amellyel megdöntötte saját egyéni rekordját. Nála többször, sorozatban 16-szor éppen a legendás Gerd Müller talált be.

A Bundesliga címvédője ezt az előnyét megtartotta, 1-0 állt az eredményjelzőn az első félidő után.

A második játékrészt ott folytatta a Bayern, ahol az elsőt abbahagyta, megint gólt szerzett.

A bal oldalon egy kényszerítő után az üresen hagyott Alphonso Davies könnyedén adott be, a rövid saroknál érkező Lewandowski a kapust megelőzve gyönyörűen továbbsarkazta a labdát, Müller pedig az üresen maradt kapuba helyezett.

Ezt követően Haaland szinte azonnal betalált, de pechjére éppenhogy lesen volt, érvényes gólt továbbra sem tudott szerezni a Dortmund, amely immár egyre nehezebb helyzetben volt, kétgólos hátrányt kellett volna ledolgoznia.

Nem adta fel Marco Rose csapata, nyomott és alakított ki helyezeteket, az 60. percben Haaland passza jött kicsivel a társ mögé, majd Jude Bellingham lövését kellett védenie Neuernek.

A 64. pecben aztán már érvényes gólt lőtt a Dortmund, méghozzá nem is akármilyet. Bellingham visszatett labdáját káprázatosan csavarta a bal felső sarokba Reus, Neuer ezúttal tehetetlen volt.

Lendületben maradt a közönség támogatását élvező, hazai pályán futballozó Dortmund, izgalmasnak ígérkezett az utolsó 20 perc.

A 74. percben hatalmas hibát vétett Akanji révén a Dortmund, Lewandowski szemben állhatott a kapussal, az ilyeneket ő pedig könyörtelenül ki szokta használni, és be is lőtte önmaga második, a Bayern harmadik gólját a meccsen.

Hiába jött vissza a mérkőzésbe a sárga mezes csapat, ezzel a kapitális bakival minimálisra csökkentette az esélyét a győzelmet illetően.

A folytatásban még küzdött becsülettel a Dortmund, de komolyabb helyzetet már nem tudott kidolgozni, sőt, újabb gólokat kaphatott volna. Összeségében véve a Bayern megérdemelten nyerte meg a Német Szuperkupát, Julian Nagelsmann megszerezte első trófeáját a bajor sztárcsapat élén.

Megérdemelten nyerte meg a Német Szuperkupát a Bayern Forrás: AFP/Ina Fassbender

Német Szuperkupa:
Borussia Dortmund - Bayern München 1-3 (0-1)
gólszerzők: Reus '64, ill. Lewandowski '41, '74, Müller '49