A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A Ferencváros vezetőedzője, Peter Stöger azt mondta az Origónak, hogy a Bayer Leverkusen inkább BL-szintű csapat, mint Európa-ligás, ennek ellenére a Fradi nem feltett kézzel fut ki a pályára csütörtökön este 18.45-kor a leverkuseni BayArénában. Somalia és Botka Endre sérült, ők nem utazhattak el a csapattal. Helyszíni beszámoló. 

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Leverkusenből.

Őszi, de trópusi körülmények közé csöppent a Ferencváros, amely szerdán reggel indult el Budapestről az Észak-Rajna-Vesztfália tartományban található Leverkusenbe.

A Fradi csütörtökön este 18.45-től a Bayer Leverkusen otthonában lép pályára az Európa-liga csoportkörének első fordulójában.

A borult idő, a fülledt meleg és a legváratlanabb pillanatokban leszakadó ég furcsa volt az otthoni, két hete tartó szeptemberi kánikula után. Egy biztos, az időjáráson semmi sem fog múlni a csütörtök esti mérkőzésen.

A németek már szerdán délben megtartották a sajtótájékoztatót, erről itt olvashatnak bővebben. A Fradi szerdán este 18 órakor tartotta meg a meccs előtti kötelező sajtókonferenciát a BayArénában, majd utána kezdődött el a magyar csapat edzése, amelynek első negyedórája volt sajtónyilvános. A magyar bajnokcsapat edzője, Peter Störger mellett Vécsei Bálint jelent meg a sajtóértekezleten.

A BayArena, itt játszik csütörtökön a Ferencváros és a Leverkusen Forrás: Origo

Vécsei Bálint a következőket mondta: "Tudjuk, hogy egy Bundesliga-csapat ellen játszunk, papíron magasabban jegyzik a Leverkusent, mint bennünket. A múltban már megmutattuk, hogy tudunk ilyen csapat ellen is eredményesen játszani. Ellenfelünk gyors támadófocit játszik, sok gólt rúg, de sokat is kap. Ha a csütörtöki meccsen adódnak kontrák, akkor azokat értékesítjük, zárt védekezésből kell indítani a meccset, aztán meglátjuk, mire megyünk ezzel a taktikával. A szélsőjük, Diaby Moussa nagyon gyors játékos, rá oda kell figyelni, mögötte ott van a Frimpong is, az az oldala nagyon veszélyes lehet a Leverkusennek. A területek megfelelő lezárásával kellene megakadályozni a német csapat játékát. Azért jöttünk, hogy pontot, pontokat szerezzünk. A Bayer és a Betis erősebb, mint a Celtic, de ez nem akadályoz meg bennünket semmiben. Meglátjuk, hogy mennyire becsülnek le bennünket, ők játszanak hazai pályán. Biztos vagyok abban, hogy ők is úgy lépnek pályára, hogy számukra csak a győzelem lehet az elfogadható eredmény. Luganóban már kétszer játszottam El-főtáblán, nagy élmény volt, most, hogy egy magyar csapattal tehetem ezt meg, még jobb dolog ez. A BL és az El között csökken a különbség, az Európa-liga lassan felzárkózik a BL mögé, éppen ezért óriási dolog a Fradinak, hogy sorozatban a harmadik évben is főtáblán játszhat valamelyik európai kupasorozatban."

Az Origo azt kérdezte a Fradi edzőjétől, Peter Strögertől, hogy szerinte a Bayer Leverkusen mennyire veszi komolyan az Európa-liga sorozatot, mennyire lehetnek csalódottak, hogy az előző szezonban lemaradtak a BL-indulás lehetőségéről?

"A Bayer Leverkusennek megvannak azok a kvalitásai, amelyek egy BL-induláshoz szükségesek. Biztos vagyok abban, hogy nagyon komolyan veszik az első meccset. Új edzőjük van, neki is akarnak bizonyítani. Ugyanakkor elismerem, hogy a Bayer inkább BL-szintű csapat, mint Európa-ligás."

Peter Stöger vezetésével most először játszik ilyen erősségű csapat ellen a Ferencváros. Erről a következőket mondta az osztrák tréner. "Minden meccsre 100 százalékosan felkészülünk, minden meccset komolyan veszünk. Nem lenne becsületes dolog, ha a gyengébb ellenfelekkel szemben nem tennénk bele mindent a felkészülésbe. Nem teszünk különbséget ellenfél és ellenfél között. Pontszerzésben bízunk, és nagyon szeretnénk a maximumot kihozni ebből a meccsből."

Vécsei Bálint (középen) és Peter Stöger, a Fradi edzője (jobbra) a Bay Arénában Forrás: Lantos Gábor

"Kölnbe nagyon jó érzés volt visszatérnem, ahol edzőként a Bundesliga-karrierem kezdődött, sok emberrel nem tudtam beszélni. Ami Vécsei Bálintot illeti, nagyon nagyra becsülöm, nagyon profi játékos. Nem vagyok a statisztikák híve, de Vécsei elképesztő, amit a felkészülésbe tolt. Elképzelhető, hogy játszani fog a Leverkusen ellen."

Botka Endre és Somalia nem utazott el a csapattal, ezért ők nem lépnek pályára csütörtökön. Mindketten sérültek. Somalia izomsérülést szenvedett a hét végi bajnokin, Botka Endre pedig a keddi edzésen sérült meg.

A Bayer Leverkusen-Ferencváros labdarúgó Európa-liga-mérkőzés csütörtökön este 18.45-kor kezdődik a német városban. A meccset az Origo élőben közvetíti.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!