A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Csütörtökön, a nyári Európa-bajnokságon ezüstérmet szerzett Anglia ellen folytatja a világbajnoki selejtezősorozatot a magyar labdarúgó-válogatott. A csoport második helyén álló Magyarország a csoport éllovasát fogadja, így sok múlhat a csütörtök esti és az azt követő két játéknapon is.

Közös lehet a két válogatottban a csütörtöki meccs előtt, hogy a nyári Európa-bajnokságon az elvárásokhoz képest mindkét csapat jól teljesített. Gareth Southgate csapata szinte végig hazai pályán szerepelhetett és egészen a döntőig menetelt, ahol az olaszok tizenegyesekkel hódították el az Európa-bajnoki trófeát.

A magyar válogatott mindhárom ellenfele dolgát megnehezítette az Európa-bajnokság halálcsoportjában. A portugálok az utolsó percekben tudtak csak nyerni, majd sikerült pontot szerezni a világbajnok franciák és a németek ellen is, Münchenben pedig az utolsó pillanatokig a továbbjutásért küzdött Marco Rossi csapata. Mindkét csapat egy csalódásnak mondható eseménnyel zárta a kontinenstornát, de az összkép mindkét válogatott esetében pozitív.

A válogatottak jó formáját mutatja, hogy az angolok 13 találkozó óta veretlenek, míg a magyarok legutóbbi 14 meccsükből csupán egyet vesztettek el.

Az angol válogatott kerete néhány helyen változott csak a nyári Eb-hez képest. Újra ott van a csapatban Trent Alexander-Arnold és Jesse Lingard, valamint újoncként szerepel a Leeds csatára Patrick Bamford, ugyanis a támadók közül Dominic Calvert-Lewin, Phil Foden és Marcus Rashford játékára sem számíthat Southgate, aki azt is elmondta, hogy Jadon Sancho kapott egy kisebb rúgást, így könnyen lehet, hogy ő sem szerepelhet majd a mieink ellen.

Az angol kezdő az olaszok ellen Eb-döntőben Forrás: The FA via Getty Images/Eddie Keogh

„A csapatunk magabiztos a nyáron elért eredmények után. Nem csak nyáron, de az elmúlt négy évben is komoly fejlődésen ment keresztül a csapat. Ebből azonban nem lehet megélni, kis túlzással most minden kezdődik elölről. Mentálisan nagyon jó teszt lesz a csapatnak idegenben, 60 ezer néző előtt pályára lépni – mondta Southgate a csütörtöki sajtótájékoztatóján, ahol meg is dicsérte Marco Rossi csapatát.

„A magyarok nagyon jók, nem véletlenül állnak második helyen a csoportban. Pontot szereztek a lengyelek ellen, az Európa-bajnokságon pedig a franciák és a németek ellen is, ez önmagáért beszél"
– mondta az angolok szövetségi kapitánya, aki elmondta: „tudjuk, hogy

Jól szervezett csapat, a legjobbunkat kell majd nyújtanunk."

Marco Rossi is nélkülözni kényszerül pár játékosát. Nagy Ádám eltiltás miatt nem szerepelhet, de a jobboldali védő pozíció is kérdéses, miután Lovrencsics Gergő megsérült, Loic Nego pedig koronavírusos.

Marco Rossi átmentené az Eb-hangulatot a vb-selejtezőkre is Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az Eb-hez képest viszont erősödött a keret azzal, hogy a nemzeti csapat legértékesebb játékosa, Szoboszlai Dominik felépült sérüléséből. A többi támadószellemű játékosunk is jó formában van, a Lipcsében négy meccsen három gólt szerzett Szoboszlai mellett van már gólja a német bajnokságban Szalai Ádámnak és Sallai Rolandnak is. Emellett Sallói Dániel bombaformában futballozik az amerikai bajnokságban, de minden bizonnyal a hosszú utazás miatt sem ő, sem Schön Szabolcs nem kap majd lehetőséget az angolok ellen.

Szoboszlai Dominik újra a válogatottal készülhet Fotó: Csudai Sándor - Origo

„A magyar csapat már bizonyította, hogy van karaktere és képes félelem nélkül játszani. Fontos a jó taktikai felkészülés, de fontos az is, hogy a félelemnek ne engedjünk teret. Tudjuk, hogy nehéz meccs vár ránk, de a nehézségeken együtt, csapatként kell átlépnünk. A hangsúly azon van, hogy csak együtt.

Ha az eredménnyel nem lehetünk elégedettek, a teljesítménnyel akkor is az akarok lenni. Ezt várják a szurkolók is" – mondta szerdán Marco Rossi.

Marco Rossi szerint az angolok az Európa-bajnoki csoportellenfeleinknél is erősebbek.

„Az Eb-meccsek eredményei alapján az angol, a német, a francia és a portugál csapatnál is erősebb. Döntős volt az Eb-n, egy lépésre volt a győzelemtől, csak tizenegyesekkel kapott ki. Tisztában vagyok az ellenfél értékével, csapatként és egyénileg is. Lehet keresni az ellenfél gyenge pontjait, de nagyon kevés van. A világranglistán a negyedik helyen vannak, de szerintem ennél is erősebbek" – mondta Marco Rossi, aki szerint erőt kell merítenünk a hazai szurkolókból, és arra törekedni, hogy a legjobbunkat nyújtsuk, ugyanis nem tudni, milyen lelkiállapotban lesznek az angolok az elveszített döntő után pár héttel.

„A legnagyobb tisztelettel vagyunk az angolok felé, de nem gondolom, hogy bárkit megzavarna, hogy kik az ellenfelek. Remélem, olyan hangulat lesz, mint az Eb-n, azért imádkozom, hogy legyen még ilyenben részem. Várom nagyon a hangulatot, a nézők az egyik legnagyobb fegyverünk. A FIFA rendezvényeken tiszta lappal indulunk, maradjunk is így, a szövetségi kapitány után én is kérek mindenkit, hogy ne tegyen rasszista kijelentéseket" – mondta Schäfer András, aki szerint egy Anglia elleni pontszerzés hatalmas lökést adna a sorozat végéig, de egy jó eredmény után sem szállna el a válogatott, ahogy azt eddig sem tette.

Amennyiben az esélyesebb angolok begyűjtenék a három pontot a telt házas Puskás Arénában, akkor meglépnének a csoport valamennyi tagjától, azaz komoly lépéselőnybe kerülnek a vb-részvételt jelentő első hely megszerzésében, a magyarok pedig - a csoport többi eredményétől függően - visszacsúszhatnak a harmadik pozícióba. A döntetlennel ugyanakkor nyílt maradna a küzdelem, mert ugyanúgy mindössze két pont lenne a különbség az angolok és a magyarok között, mint eddig, egyúttal az lehetőséget adna a lengyelek és albánok számára a felzárkózásra.

A magyar győzelem viszont azt eredményezné, hogy a magyar válogatott átvenné a vezetést a csoport élén.

A csoportban még egy fontos mérkőzést rendeznek, ugyanis a negyedik lengyelek a harmadik albánokat fogadják. A párharc vesztese kifejezetten nehéz helyzetbe kerül, mivel lemarad az első két helyért folyó küzdelemben. A hatos harmadik összecsapásán a két miniállam, az egyaránt nullapontos Andorra és San Marino csapata találkozik egymással.

A csoportból az első helyezett jut ki a 2022-es, katari világbajnokságra, a második pedig pótselejtezőt játszhat a részvételért. A magyar válogatottnak a pótselejtezőre még akkor is van esélye, ha a második helyet sem sikerül megszereznie, mivel tavaly ősszel megnyerte a kvartettjét a Nemzetek Ligája másodosztályát jelentő B divízióban. Az NL-ből ugyanis a két legjobb olyan csoportgyőztes csatlakozik a pótselejtező mezőnyéhez, amely a vb-selejtezők során nem végez az első két helyen. A 12 csapat egymérkőzéses elődöntő-döntő rendszerben küzd majd meg a fennmaradó helyekért.

Európai vb-selejtezők, I csoport, 4. forduló:

csütörtök:
Magyarország-Anglia, Puskás Aréna 20.45
Andorra-San Marino, Andorra La Vella 20.45
Lengyelország-Albánia, Varsó 20.45

A tabella:
1. Anglia 3 3 - - 9- 1 9 pont
2. MAGYARORSZÁG 3 2 1 - 10- 4 7
3. Albánia 3 2 - 1 3- 2 6
4. Lengyelország 3 1 1 1 7- 5 4
5. Andorra 3 - - 3 1- 8 0
6. San Marino 3 - - 3 0-10 0

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!