Vágólapra másolva!
A mieinkkel azonos vb-selejtezőcsoportban szereplő Lengyelország könnyedén győzte le 7-1-re San Marinót, az első félidőben két gólt szerző Robert Lewandowski a második 45 percet már a kispadon töltötte. Az Európa-bajnok Olaszország gól nélküli döntetlent játszott Svájcban, ezzel megdöntötte a sorozatban veretlenül megvívott mérkőzések világrekordját. A németek hat, a spanyolok négy, míg a belgák három-nullára tudtak győzni.

Az Albániában 1-0-s vereséget szenvedő magyar válogatottal azonos csoportban szereplő Lengyelországra kellemes feladat várt, hiszen a világ egyik leggyengébb válogatottjához, San Marinóhoz látogatott. És jött is a papírforma, Robert Lewandowski már az 5. percben megszerezte a vezetést, a 21. percben pedig már a második gólját rúgta, miközben Swiderski is betalált, a negyediket pedig Karol Linetty lőtte a 44. percben.

Swiderski gólja:

Paulo Sousa a szünetben Lewandowskit és Szeczsnyt is lecserélte, a hazaiak pedig a 48. percben meglepetésre szépítettek, amire a lengyelek a Lewandowski helyére beálló Adam Buksa három góljával válaszoltak.

Az Európa-bajnok olaszok a hét közbeni Bulgária elleni pontvesztést igyekeztek kiköszörülni, de nem várt rájuk könnyű feladat az Eb-negyeddöntős svájciak ellen. A mérkőzés inkább küzdelmet, mintsem szép játékot hozott, az 53. percben az Eb-döntőben is hibázó Jorginho ezúttal is kihagyott egy büntetőt.

Jorginho (fehérben) hiába szökdécselt, a svájci kapus, Yann Sommer olvasott a gondolataiban Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Az olaszok hiába domináltak a mérkőzés túlnyomó részében, nem tudtak gólt lőni, igaz, nem is kaptak,

így sorozatban 36. veretlenül megvívott mérkőzésükkel megdöntötték a brazilok és a spanyolok által eddig közösen tartott veretlenségi világrekordot.

A lengyelekéhez hasonló könnyű meccs várt a németekre és a spanyolokra is. Hansi Flick csapata Örményországot fogadta, és Serge Gnabry két góljával már a 15. percben 2-0-ra vezetett, majd a félidő második felében Marco Reus és Timo Werner is betalált. Szünet után ugyan alaposan visszavettek a németek, de azért Jonas Hoffman révén csak meglőtték az ötödik, Adeyemi jóvoltából pedig a hatodik gólt is.

A spanyolok a félidőben "csak" 3-0-ra vezettek Georgia ellen Gaya, Soler és Ferran Torres góljaival, illetve volt egy les miatt meg nem adott találatuk, majd a második félidőben Sarabia góljával alakult ki a 4-0-s végeredmény, a PSG támadója a meccs utolsó percében még egy érvénytelenített gólt is lőtt.

A belgák Romelu Lukaku, Eden Hazard és Saelemaekers góljaival a vártnál talán könnyebben győzték le Csehországot. A Chelsea csatára 100. válogatott meccsén a 67. gólját lőtte, de ennél is félelmetesebb az a statisztika, miszerint utolsó 50 válogatott meccsén 50. alkalommal volt eredményes.

Görögország a 93. percig 1-0-ra vezetett Koszovóban, amikor érkezett az egyenlítő gól, így csak egy pontot vihettek haza. Románia hazai pályán verte 2-0-ra Liechtensteint.

Eredmények:
San Marino - Lengyelország 1-7 (0-4)
Svájc - Olaszország 0-0
Németország - Örményország 6-0 (4-0)
Spanyolország - Grúzia 5-0 (3-0)
Belgium - Csehország 3-0 (2-0)
Koszovó - Görögország 1-1 (0-1)
Románia - Liechtenstein 2-0 (2-0)

Mindent egy helyen az Eb-ről