Vágólapra másolva!
Hatalmas meglepetésre egy borzasztó gyenge meccsen a 13. perctől emberhátrányban játszó Újpest Csongvai Áron góljával 1-0-ra legyőzte a MOL Fehérvár FC csapatát a Szusza Ferenc Stadionban, ezzel Michael Oening együttese megszerezte szezonbeli első győzelmét.

A forduló előtt a szezonbéli első győzelmére hajtó Újpest szörnyen gyengén kezdte az idei szezont, ugyanis az eddigi 9 bajnokijából ötöt elveszített - háromszor 2-1-re, kétszer pedig 3-1-re kapott ki. Emellett a négyszer döntetlent játszott a csapat, legutóbb éppen a listavezető Kisvárda otthonában szerzett egy pontot Michael Oening együttese úgy, hogy 60 percig emberelőnyben futballozhatott.

A fővárosi lila-fehérek legutóbb 33 éve kezdték ennyire rosszul a bajnokságot:1988-ban kilenc fordulót követően három döntetlen és hat vereség volt az újpestiek mérlege. Akkor egyébként szezon végén a középmezőnyben végzett az Újpest.

13Piros lapBranko Pauljevic
15Sárga lapIvan Petryak
32Sárga lapEvgen Makarenko
50GólÁron Csongvai
79Sárga lapAdrian Rus
82Sárga lapZoltán Stieber
94Sárga lapDávid Banai
Összeállítások
3-4-1-2
4-4-2
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék

Bár az előző szezonban a fehérváriak háromszor is nagy arányú győzelmet arattak az Újpest ellen a bajnokságban, a májusi MOL Magyar Kupa-döntőt - hosszabbításban – 1-0-ra elbukták a lila-fehérekkel szemben.

A vendégek a múlt heti Honvéd elleni győzelmet követően magabiztosan várhatták a péntek esti mérkőzést.

Szabics Imre a Honvéd ellen 2-1-re megnyert bajnokihoz képest csupán egy helyen változtatott kezdőcsapatán, Dárdai Palkó helyett Funsho Bamgboye került be, így a fehérváriak a

Kovács – Fiola, Rus, Stopira, Musliu – Nego, Makarenko, Petrjak, Funsho – Zivzivadze, Kodro

tizeneggyel kezdtek a Szusza Ferenc Stadionban. Míg Michael Oening a Banai – Kastrati, Koutroubis, Pauljevic – Kone, Mitrovic, Csongvai, Mack, Antonov – Katona, Beridze kezdőnek szavazott bizalmat.

Érdekesség, hogy Mory Koné először kezdett az Újpest csapatában, bár az elefántcsontparti középpályásnak lehetnek jó emlékei a Vidi ellen, hiszen az előző csapatával, az örmény Ararat Jerevánnal kiejtették a nyáron a fehérváriakat a Konferencia-ligából.

A papírformának megfelelően a Fehérvár már az első percekben magához vette a kezdeményezést, és próbálta a hazai csapatra erőltetni akaratát.

A 13. percben aztán nagyon nehéz helyzetbe került az Újpest, ugyanis Pauljevics megtaposta Nego lábát, amiért Andó-Szabó Sándor a videovisszajátszás alapján kiállította a hazaiak játékosát.

Branko Pauljevic már a mérkőzés elején nehéz helyzetbe hozta csapatát Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A kiállítás ellenére a vendégek nem találták, hogyan kellene tíz ember ellen játszaniuk. Míg Michael Oening az emberhátrány miatt kénytelen volt már negyedóra után szerkezetet váltani, így Koné helyett Abdoulaye állt be.

A félidő felénél ugyan hatalmas fölényben játszott a Fehérvár, közel 70 százalékban birtokolta a labdát, de kapura egyáltalán nem volt veszélyes.

A 34. percben az addig szinte csak védekező Újpest ígéretes pontrúgáshoz jutott, ám Antonov szabadrúgása nem sokkal a felső léc fölé szállt. A túloldalon Fiola középre tett labdáját tekerte fölé Zivzivadze.

Andó-Szabó Sándor bíró sárgalapot ad a fehérvári Ivan Petryaknak Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A következő percekben sem változott a játék képe, a Fehérvár irányította a játékot, de mindenfajta fantázia nélkül és rengeteg hibával.

A fehérváriak legnagyobb helyzetére a 45. percig kellett várni, akkor Bamgboye mintegy 12 méterről lőtt kapásból, de Banai bravúrral bokszolta ki a léc alól, így némi meglepetésre gól nélküli döntetlennel vonultak szünetre a csapatok.

Egészen hihetetlenül kezdődött a második félidő, pár perc alatt több dolog történt a pályán, mint az egész első félidőben, majd végül

az 51. percben egy hatalmas fehérvári védelmi hiba után megszerezte a vezetést az Újpest.

Csongvai támadta le a bizonytalankodó Musliut és csatárokat megszégyenítő higgadtsággal fejezte be az akciót.

Az újpesti Csongvai Áron ünnepli a gólját Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A folytatásban Szabics Imre igyekezett frissíteni csapatán, és támadóbb szellemű felállásra váltott, így érkezett Nikolics és Dárdai is, de a fehérváriak ezt követően is teljesen tanácstalanul játszottak, nem találták az ellenszert a jól és szervezetten védekező Újpest ellen.

Izgalmakban és helyzetekben a meccs hajrája sem bővelkedett, a lila-fehérek végül hősies védekezésüknek köszönhetően otthon tartották a három pontot. Ezzel az Újpest megszerezte szezonbeli első győzelmét, és másodszor fordult elő, hogy nem kapott gólt a bajnokságban, míg a Fehérvár a második vereségét szenvedte az NB I-ben és akárcsak a Puskás Akadémia, illetve a Debrecen ellen, most sem tudott emberelőnyben győzni.

OTP Bank Liga, 10. forduló:
Újpest FC-Mol Fehérvár FC 1-0 (0-0)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Ferencvárosi TC 33 23 5 5 80-30 50 74
D
GY
GY
V
GY
2.
Paksi FC 33 17 9 7 51-42 9 58
V
GY
D
D
GY
3.
Puskás Akadémia FC 33 15 8 10 60-35 25 55
GY
V
GY
GY
GY
4.
Fehérvár FC 33 16 11 6 55-40 15 54
D
V
GY
V
D
5.
DVSC 33 14 13 6 49-48 1 48
V
GY
V
GY
V
6.
Kecskeméti TE 33 13 14 6 45-45 0 45
GY
D
D
GY
GY
7.
DVTK 33 12 12 9 50-56 -6 45
GY
D
V
GY
D
8.
MTK Budapest 33 12 13 8 43-62 -19 44
GY
V
V
V
D
9.
ZTE FC 33 12 14 7 54-60 -6 43
D
GY
GY
D
V
10.
Újpest FC 33 11 18 4 45-67 -22 37
V
V
GY
V
V
Teljes lista