A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A Barcelona és az Atlético Madrid bukása lehet a BL legnagyobb szenzációja

Barcelona vs Benfica - UEFA Champions League Barcelona,Benfica,UEFA Champions League Horizontal
Szomorú és csalódott barcelonai játékosok a lefújást követően
Vágólapra másolva!
Sokszor és sok helyen beszéltünk már arról, hogy a Bajnokok Ligája csoportköre mennyire kiszámítható. Ez nagyban annak is köszönhető, hogy már a selejtezők megkezdése előtt ismert a 32 csapatból 26 kiléte. Ez a cikk most nem arról szól, hogy a BL rendszerét kritizáljuk, csupán egy körrel a csoportkör lezárása előtt megnézzük, melyik csoport az, amelyikben esetleg borult a papírforma és azt, hogy mekkora eséllyel próbálhatta a nemzetközi foci erőviszonyait valamelyest ismerő egyszerű néző megjósolni azt, hogy egy-egy csoportból melyik két csapat juthat majd tovább.

Nem árulunk el nagy titkot, ha már az elején elmondjuk, hogy a klasszikus topcsapatok közül szinte mindegyik biztonságban tudhatja már magát egy körrel a csoportkör zárása előtt. Igazán nagy bajba még a Barcelona csapata keveredhet, és meglepetésre az Atlético Madridnak kell még nagyot küzdenie, hogy továbbjusson a csoportjából.

A Bajnokok Ligája csoportkörében ebben a szezonban összesen 19 csapat indult az öt nagy topligából (angol, francia, német, olasz spanyol) és az utolsó csoportkör előtt mindössze két olyan csapat van közülük, amely nem áll tavaszi folytatást érő helyen a BL-ben vagy akár az Európa-ligában.

Ez a két csapat az Atlético Madrid és a Wolfsburg, de mindkét együttes akár a BL legjobb 16 csapata közé is kerülhet az utolsó kör után.

Európa-ligás, azaz csoportharmadik helyen már több topligás csapatot találunk. Itt foglal helyet a Lipcse, a Milan, a Dortmund, az Atalanta és a Sevilla is, de ezek sem olyan együttesek, amelyek rendre ott szerepelnének tavasszal a trófeáért küzdő gárdák között.

Nézzük meg csoportonként, mekkora harc várható még az utolsó, december 7-én és 8-án rendezendő fordulóban a továbbjutó helyekért.

A csoport

Az A jelű négyes volt halálcsoport, ugyanis a Manchester City és a Paris Saint-Germain mellé bekerült a három magyart is foglalkoztató, bárkire veszélyt jelenthető Lipcse és a Club Brugge. A csoport nem úgy indult, mint ahogy (szinte) véget ért, ugyanis a szerdai eredmények után biztossá vált, hogy a City és a PSG továbbjut az első két helyen, a Lipcse pedig küzd a belgákkal a harmadik helyért. Bombabiztos papírforma már egy körrel a vége előtt.

De nem így indult. A Brugge első két meccsén négy pontot szerzett, miután döntetlent játszott a PSG-vel, majd idegenben nyert a Lipcse ellen. A City eközben kikapott a második körben a PSG-től, amely a harmadik kör után is hibátlan volt. A Lipcse ugyan helyenként jól játszott, de egyhuzamban kapott ki három BL-meccsen.

Szoboszlai Dominik tizenegyesből lőtt gólt a PSG ellen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

A Lipcse az előző körben egy remek meccsen játszott 2-2-es döntetlent a PSG ellen, így a negyedik meccsén szerezte meg az első pontját, Szoboszlai Dominik tizenegyesgóljának is köszönhetően. A Lipcse szerdán végül a félcsapatnyi hiányzója (egyik magyar sem léphetett pályára különböző okok miatt) ellenére 5-0-ra verte a Brugge-t, miközben a Pep Guardiola vezette Manchester City hátrányból felállva 2-1-re verte a PSG-t, így az utolsó körben az első két helyezett kiléte már nem változhat. A City a csoportgyőztes, a PSG a második, a Brugge és a Lipcse is 4-4 ponttal áll.

Az utolsó körben a Lipcse a Manchester Cityt fogadja, a Brugge Párizsba látogat. Kérdés, melyik nagycsapat mennyre pihentet majd. Ha a Lipcse ugyanannyi pontot szerez minimum, mint a belgák, akkor a német csapat folytathatja majd az Európa-ligában tavasszal.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Bayern München 6 5 0 1 12-6 6 16
GY
GY
GY
D
GY
2.
FC Köbenhavn 6 2 2 2 8-8 0 8
V
V
GY
D
GY
3.
Galatasaray 6 1 3 2 10-13 -3 5
GY
V
V
D
V
4.
Manchester United 6 1 4 1 12-15 -3 4
V
GY
V
D
V

B csoport

Talán mind közül ez az egyik legérdekesebb csoport az utolsó kör előtt. A 2019-es győztes Liverpool már az előző kört megelőzően is biztos csoportelső volt, de az angolok mögött óriási a harc. Jürgen Klopp csapatáról elég annyit leírni, hogy ötből ötöt nyert eddig, de a Porto, a Milan és az Atlético Madrid még óriásit küzd majd a toábbjutásért.

Mohamed Szalah és a Liverpool megállíthatatlan, az Atlético Madrid szenved a BL-ben Forrás: AFP/Gabriel Bouys

Jelenleg a fenti sorrendben áll a három csapat, ami már önmagában elég vaskos meglepetés, ahogy az is, hogy mindhárom csapat mindössze egyetlen csoportmeccsét tudta megnyerni az ősz folyamán, ráadásul elég nagy körbeverések voltak. Az Atlético úgy tűnt, simán megy majd tovább, miután a Porto elleni döntetlen után nyert Milánóban, de azóta zsinórban három meccsen kapott ki Simeone csapata. Kétszer a Liverpooltól, szerdán pedig a Milan tudott nyerni Madridban.

A Milan éppen fordított utat járt be, három vereség után nekik is összejött egy döntetlen a Porto ellen, majd az Atlético elleni madridi siker. A portónak két döntetlenje és egy sikere van, összesen négy pontot szerzett az olaszok ellen.

Az utolsó körben még mindhárom csapat továbbjuthat, bármelyik lehet második is és akármelyik ki is eshet.

Az utolsó körben AC Milan-Liverpool és Porto-Atlético meccseket rendeznek majd. Ha az Atlético Madrid és a Milan is nyerne, akkor a gólkülönbség dönthetne a második hely sorsáról, ami most eggyel jobb az olaszoknak, így a spanyol bajnoki címvédő komoly gondba kerülhet, ugyanis nincs teljesen a saját kezében a sorsa. Számukra az a forgatókönyv, hogy mindenképp nyerni kell, méghozzá nagyobb különbséggel, mint ahogy azt esetleg a Milan teszi a Liverpool ellen. A Porto győzelme esetén nem lenne kérdés, akkor a portugálok megtartanák a csoportmásodik helyüket, ami kisebb szenzációval érne fel. Utóbbi esetben az Atlético akkor kerülhetne Európa-ligás helyre, ha a Liverpool alaposan megverné a Milant egy számára tét nélküli meccsen.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Arsenal 6 4 1 1 16-4 12 13
V
GY
GY
GY
D
2.
PSV Eindhoven 6 2 1 3 8-10 -2 9
D
D
GY
GY
D
3.
Lens 6 2 2 2 6-11 -5 8
GY
D
V
V
GY
4.
Sevilla 6 0 4 2 7-12 -5 2
D
V
V
V
V

C csoport

A C csoport az Ajax jutalomjátékát hozta, Erik ten Hag csapata ugyanis igazi erődemonstrációt tartott. Azt azért nem lehet mondani, hogy a világ legnehezebb négyese lett volna a Sportinggal, a Dortmunddal és a Besiktassal kiegészülve, de az, hogy ilyen simán, egy körrel a vége előtt már csoportgyőztes az amszterdami csapat, az hatalmas bravúr.

Az Ajax a Liverpoolhoz hasonlóan ötből ötöt nyert, 16 gólt szerzett és mindössze hármat kapott. Újjászületett a csapatban a tavaly Hollandiába visszatérő Sebastien Haller, aki a West Hamtől tért vissza a holland bajnokságba. Haller a csapat 16 góljából kilencet szerzett, ezzel vezeti is a góllövőlistát holtversenyben Robert Lewandowskival. Mindenképp ki kell emelni az Ajax Dortmund elleni meccseit. Hazai pályán 4-0-ra, idegenben 3-1-re nyert az Ajax és ez akkor sem von le semmit a hollandok érdemeiből, ha hozzátesszük, hogy a Borussia Erling Haaland sérülése után szinte fogatlan oroszlán lett a BL-ben.

Sebastien Haller bombaformában futballozik ebben a szezonban Forrás: AFP/Francois Walschaerts

A második helyre a portugál Sporting jött fel, amely azzal, hogy szerdán megverte a Dortmundot, be is biztosította a továbbjutását a tavaszi egyenes kieséses szakaszba. A Dortmund így az Európa-ligában vigasztalódhat majd az utolsó kör eredményeitől függetlenül, miután a Besiktas még pontot sem szerzett a csoportkörben.

Egy biztos, Marco Rosét nem dicsérik majd meg azért, hogy egy ilyen csoportból nem tudta megélni csapatával a BL-tavaszt.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Real Madrid 6 6 0 0 16-7 9 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
SSC Napoli 6 3 2 1 10-9 1 10
V
GY
D
V
GY
3.
Braga 6 1 4 1 6-12 -6 4
GY
V
V
D
V
4.
Union Berlin 6 0 4 2 6-10 -4 2
V
V
D
D
V

D csoport

A D csoportban hatalmas szenzáció volt kinézőben, de szép lassan minden kiegyenesedett a végére. Az abszolút BL-újonc Sheriff Tiraspol két győzelemmel kezdett a legrangosabb kupasorozatban, ráadásul a második a Bajnokok Ligája egész történelmének egyik legnagyobb szenzációja lett.

A moldáv kiscsapat a Santiago Bernabéu stadionban, az egész sorozat legeredményesebb csapatának otthonában tudott nyerni 2-1-re.

A győztes gól az eredmény mellett is történelmi volt, ugyanis egy luxemburgi játékos, Sebastien Thill szerezte.

Sebastien Thill szenzációs gólt szerzett a Santiago Bernabéuban Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

A négyesben szerepel még az olasz Internazionale és az ukrán Sahtar Donyeck. A Sheriff a második kör után ugyan még csoportelső volt, de azóta kétszer legyőzte az Inter, egyszer a Real, de a szenzáció így sem maradt el. Egy körrel a vége előtt már biztos, hogy az újonc első nekifutásra megéli a tavaszt, ha nem is a BL-ben, de az Európa-ligában szerepelhet majd.

A sok szenzációs eredmény után ma már kicsit furcsa, de bejött a papírforma, ugyanis az utolsó körben rendezendő Real Madrid-Internazionale meccs dönt majd a csoportelsőségről, ahogyan azt sokan várták. A madridiak szépen lassan lendültek formába kedvenc sorozatukban, ahol továbbra is Karim Benzema viszi a hátán a csapatát, aki öt meccsen öt gólt szerzett és adott egy gólpasszt is.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Internazionale 6 3 0 3 8-5 3 12
GY
GY
GY
D
D
2.
Real Sociedad 6 3 0 3 7-2 5 12
GY
GY
GY
D
D
3.
Salzburg 6 1 4 1 4-8 -4 4
V
V
V
D
V
4.
Benfica 6 1 4 1 7-11 -4 4
V
V
V
D
GY

E csoport

Ha valaki rápillant az E csoport tabellájára egy körrel a vége előtt, akkor nyugodtan kijelentheti: papírforma. Az első helyen már továbbjutott a tavalyi győztes Bayern München, a második helyen pedig ott áll a szebb napokat is látott Barcelona a Benfica és a Dinamo Kijev előtt.

A Barcelona nagyot mentett. A Bayern és a Benfica elleni 0-3 után hozta a két kötelező sikert a Dianmo Kijev ellen. Az elsőnek még Ronald Koeman örülhetett, a másodikon már a megbízott vezetőedző Sergi Barjuan ült a kispadon. Kedden már a visszatért klublegenda, Xavi vezetésével zárhatta volna le a nyitott kérdéseket a Barcelona, de nem tette meg, aminek még nagy ára lehet. Utólag örülhet a Barcelona, mert a Benfica játékosa, Seferovic az utolsó pillanatokban ziccerben hibázott, ha az bemegy, akkor most hét pontja lenne a Benficának, hat a Barcelonának és egy Dinamo elleni sikerrel a legjobb 16 közé menetelhetne a portugál csapat.

Szomorú és csalódott barcelonai játékosok a lefújást követően - a Barcelona és a Benfica is csak szabálytalan gólig jutott a meccsen Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Adria Puig

Miután a fociban sincsen ha, így

a Barcelona szurkolói azzal nyugtathatják magukat, hogy a sorsuk a saját kezükben van, ami igaz is meg nem is.

Ugyanis a sorsuk a biztos csoportelső Bayern München kezében is van egy kicsit. Kérdés, hogy Münchenben mennyire engedheti meg magának a bajor csapat, hogy ne vegye komolyan az utolsó csoportmeccset annak fényében, hogy eddig öt meccsen 19 gólt lőtt és mindössze hármat kapott.

Robert Lewandowski látványos mozdulattal ollózott gólt Kijevben - eddig 9 gólos a BL csoportkörében Forrás: Anadolu Agency via AFP/2021 Anadolu Agency/Anatolii Stepanov

A Benficánál abban bízhatnak, hogy a Dinamo Kijev elleni sikerük mellett Nagelsmann csapata igenis komolyan veszi a Barcelona elleni, számukra teljesen tét nélküli meccset. Xavi és csapata is ebben bízhat, mert ha a bajorok mindent beleadnak, akkor a két csapat jelen pillanatban közel sincs azonos súlycsoportban és akkor az a csúfság eshet meg, hogy a Barca az Európa-ligában lesz kénytelen szerepelni – és akár ott kivívni a következő évi BL-indulást a végső sikerrel.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Atletico Madrid 6 4 0 2 17-6 11 14
GY
D
GY
GY
GY
2.
Lazio 6 3 2 1 7-7 0 10
GY
V
GY
GY
V
3.
Feyenoord 6 2 4 0 9-10 -1 6
V
GY
V
V
V
4.
Celtic 6 1 4 1 5-15 -10 4
V
D
V
V
GY

F csoport

Az F csoport kicsit olyan volt, mint a D. Itt is sok minden történt, de a végére az történt, amire a legtöbben számíthattak. Ennek ellenére

az, hogy a Manchester United az utolsó kör előtt biztos csoportelsőként továbbjutott az szinte maga a csoda.

Az első körben a Young Boys otthonában kapott ki az angol csapat, majd a Villarreal és az Atalanta ellen mutatott be parádés fordításokat az Old Traffordon Cristiano Ronaldo vezetésével. A portugál öt meccsen öt gólt szerzett a BL-ben, tovább javítva saját maga hihetetlen rekordjait. Az Atalanta ellen idegenben a döntetlen is elég volt, de a jó BL-szereplés sem mentette meg Ole Gunnar Solskjaer állását.

Cristiano Ronaldo góljai fontos pontokat értek a Villarreal és az Atalanta ellen is Forrás: AFP/Marco Bertorello

Vasárnap, a Watford elleni bajnoki kudarc után mennie kellett és a Villarreal elleni idegenbeli meccsre már Michael Carrick vezette a csapatot. A United újabb olyan meccset nyert a BL-ben, amin nem feltétlenül ő volt a jobb csapat, de a három ponttal biztos csoportelsőként várhatja a hazai, Young Boys elleni meccset.

Az Atalanta és a Villarreal egymás között döntheti majd el, melyikük folytatja tavasszal a BL-ben és melyikük az El-ben. Ebbe csak egy bravúrral szólhat bele a Young Boys, de idén már egyszer megtette ezt a Manchester United ellen.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Borussia Dortmund 6 3 1 2 7-4 3 11
D
GY
GY
GY
D
2.
Paris Saint-Germain 6 2 2 2 9-8 1 8
V
GY
V
D
D
3.
AC Milan 6 2 2 2 5-8 -3 8
D
V
GY
V
GY
4.
Newcastle United 6 1 3 2 6-7 -1 5
GY
V
V
D
V

G csoport

A G csoport lett az a csoport a Bajnokok Ligájában, aminek talán senki nem örült a sorsolás pillanatában. Esetleg Sevillában gondolták úgy, hogy egy Wolfsburg, Lille, Salzburg hármas mellől simán tovább lehet jutni, de tévedtek. Abban biztos, hogy simán, a továbbjutásban még nem biztos.

A Salzburg remekül kezdett, egy döntetlennel és két győzelemmel, ami után úgy tűnt, szinte biztosan meglesz az első BL-tavasz a klub történetében. Az osztrákok utolsó két meccse vereség lett a Lille és a Wolfsburg ellen is, ráadásul az utolsó körben a Sevilla megy Ausztriába egy igazi ki-ki meccsre, így könnyen lehet, hogy hamarosan véget érnek az álmok.

A Lille-nek elég lehet az egy pont is a továbbjutáshoz a Wolfsburg otthonában a továbbjutáshoz, de bármi történik, az El garantált. A negyedik helyen álló németek esetében az a különleges helyzet állt elő, hogy már biztosan nem juthatnak az Európa-liga egyenes kieséses szakaszába, de a BL-ben ugyanezt még megtehetik.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 6 6 0 0 18-7 11 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
RB Leipzig 6 4 2 0 13-10 3 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Young Boys 6 1 4 1 7-13 -6 4
D
V
V
GY
V
4.
FK Crvena Zvezda 6 0 5 1 7-15 -8 1
D
V
V
V
V

H csoport

A H csoport egy igazi klasszikus BL-négyes két erős és két gyenge csapattal. A végeredmény sem lett meglepő, a címvédő Chelsea és a Juventus a csoportelsőségért, a Zenit és a Malmö a harmadik helyért küzd(ött).

A címvédő Chelsea kiütötte a Juventust és már biztosan továbbjutott a csoportjából Forrás: AFP/Adrian Dennis

A Juventus a két csapat első meccsét megnyerte a Chelsea ellen, majd a londoniak 4-0-ra kiütötték ellenfelüket kedden. Ezzel el is dőlt, hogy az utolsó körben a Chelsea van lépéselőnyben, elég legalább ugyanolyan eredményt elérnie mint az olaszoknak, és akkor biztos a csoportelsőség.

A Zenit azzal, hogy még szeptemberben nyert a Malmö ellen, kedden pedig döntetlent ért el a svédek otthonában, be is biztosította a továbbjutását az Európa-ligába, így ebben a csoportban már csak a csoportelsőség a tét. A Chelsea Oroszországban lép pályára, a Juventus pedig a Malmőt fogadja majd.

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Barcelona 6 4 2 0 12-6 6 12
GY
GY
V
GY
V
2.
FC Porto 6 4 2 0 15-8 7 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Sahtar Donyeck 6 3 3 0 10-12 -2 9
GY
V
GY
GY
V
4.
Royal Antwerp 6 1 5 0 6-17 -11 3
V
V
V
V
GY
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!