Vágólapra másolva!
A mezőny egyetlen veretlen tagja a világ legjobb formában lévő csapatához utazik a Bundesliga szombati játéknapján. Ennél nagyobb csemege aligha lesz a hétvégén Európa labdarúgópályáin. Ám ha hozzátesszük, hogy ez a mondat egy Bayern München-SC Freiburg találkozót takar, akkor talán sokan legyintenek. Pedig nem kellene. Mert a Münchenbe utazó kiscsapat nem akármilyen eredményekkel érkezik a rekordbajnokhoz. A hat győzelme közül egyet a Borussia Dortmund ellen aratott, és idegenben múlta felül a Wolfsburgot, a Herthát és a Stuttgartot. Tekintélyt parancsoló eredmények, soha története során még nem kezdett így. Pedig ez már a 22. szezonja a legmagasabb német osztályban.

Ám az igazi erőpróba most jön. Mert a Bayern szenzációs formában van. Az eddigi 10 bajnoki mérkőzéséből csak kettőn szerzett három gólnál kevesebbet. A 10 találkozón berámolt 38 találat pedig egészen lehengerlő. Főleg, ha felütjük a Bundesliga 1963 óta íródó történelemkönyvét, és abból kiderül, hogy a legtöbb gól, amit egy csapat egy bajnokságban szerzett az 101. Ezt természetesen a Gerd Müller-féle Bayern München produkálta az 1971-72-es szezonban. Vagyis pont 50 évvel ezelőtt. Ebből a 101-ből a nemrég elhunyt Gerd Müller 40-et ért el. Rajta kívül a szezon első felében még tinédzser, később a klubot sportvezetőként a mai szintre emelő, Uli Hoeness 13-at. Az elsősorban „verőemberként" ismert Bule Roth is betalált 12-szer, míg a védelem elegáns irányítója, Franz Beckenbauer hatszor.

Ha a maiak tartják a jelenlegi góltermelést, akkor már 30 forduló után 114-nél lesznek. Vagyis nagyon túlszárnyalják az utolérhetetlennek hitt elődöket. Az akkori focit semmilyen szinten nem szabad összehasonlítani a maival, ahogy a játékosokat sem. Az biztos, hogy az akkori sztárok mára legendává váltak, a maiakat a jelenlegi celebszerepeik ellenére sem valószínű, hogy úgy emlegetik 50 év múlva, mint a Császárékat.

A Bayern München játékosai edzés közben Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Sven Hoppe

Pedig a mai túlzsúfolt versenynaptár közepette sokkal nehezebb teljesíteni – érvelhetnek sokan. Ám itt álljunk meg egy szóra, és nézzük meg a Bayern focistáinak 1971-72-es terhelését. A Bundesligában ugyanannyi meccs volt, mint manapság. A Német Kupában a negyeddöntőig jutott a Bayern, és (mivel akkor még nem egy meccsen, hanem kettőn dőlt el egy párharc) ott is vívott hat találkozót. A Kupagyőztesek Európa-kupájában elődöntőig menetelt, vagyis ott is játszott nyolc mérkőzést. Előbbi szériában kettő, utóbbiban négy jutott az őszre, vagyis az a megállapítás nem helytálló, hogy a mostaniak sokkal több találkozót vívnak. Ráadásul a német válogatott gerincét akkor is a Bayern adta, és a szezon során Eb-selejtezőket kellett vívni, majd a Bundesliga zárása előtt jött a kontinensbajnokság végjátéka, melyben a National11 aranyérmes lett. Tették ezt a játékosok a mait meg sem közelítő orvosi háttérrel, fizioterápiás és egyéb szakemberek nélkül.

Persze, ahogy mondani szokták: mindig az adott időben, az adott keretek között kell teljesíteni, és a legjobbnak lenni. Jelen helyzetben a Bayern lenyűgöző. Ám a látszat ellenére a keret nem túlzottan bő. Mert Robert Lewandowski pótolhatatlan, a mögötte-mellette játszó három támadó helyére a 18 éves Musialán kívül csak négy minőségi focista van. A védelem előtt ténykedő Kimmich-Goretzka duó egyik tagja sem pótolható hasonló tudású focistával, mert sem Tolisso, sem Sabitzer közel nincs a két német szintjéhez. A védelem pedig továbbra sem jó. Ez már egy Frankfurt vagy egy Union Berlin ellen is látszik, nem beszélve a Mönchengladbach parádéjáról a kupában. Nyilván a hétvégén a Freiburg ellen majd a támadók több gólt szereznek, mint amennyit a védők kapnak, de majd a Bajnokok Ligája tavaszi mérkőzésein ez kritikus lesz olasz, angol vagy spanyol élcsapat ellen.

Robert Lewandowski a Bayern legutóbbi két meccsén 5 gólt lőtt Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Andreas Gora

De miért egyértelmű, hogy a Bayern simán nyer a szezon eddigi legkellemesebb meglepetését okozó gárda ellen? A rövid válasz: mert sokkal jobb csapat. A kicsit hosszabb: a Freiburg messze erőn felül teljesít, és egy ilyen sorozat törvényszerű, hogy előbb-utóbb véget ér. Erre ideális terep a müncheni stadion. Christian Streich csapata elért egy olyan szintre, ahonnan számára feljebb nem vezet út. A freiburgi menetelés egyik letéteményese maga a tréner, aki 26 éve áll a klub alkalmazásában. A maga módján forradalmasította az edzői szakmát, amikor a '90-es évek közepén az ottani ifikkel dolgozott. Erről a napokban beszélt először:

Én talán más szemmel láttam a dolgokat, majd a felvételekből amatőr módszerekkel összevágtam kisebb filmeket. Ez még VHS technika volt, amivel nem volt könnyű dolgozni. Ezt akkoriban sokan furcsának találták. Ha pedig ma mesélem ezt valakinek, azt hiszik, viccelek."

A Bundesliga egyetlen veretlen csapata a bombaformában lévő Bayern München otthonába látogat Forrás: AFP/Thomas Kienzle

A dolgok újszerű megközelítése meghozta a gyümölcsét. A klubnak legendásan jó az utánpótlásnevelése.

A Bundesligában ma 11 olyan focista van, aki a freiburgi akadémián nevelkedett.

Idén nyáron hatan kerültek fel a közvetlen utánpótlásból a klub profijai közé. Rájuk építhet a klub, és ha filozófiát váltva együtt tartaná a csapatot egy ideig, akkor tényleg sokra vihetné. Ám évtizedek óta megszokott, hogy a legjobbak nem maradnak itt.

A jelenlegi állomány most összeállt, és nagyon egységes. Sajnos Sallai Roland sérülés miatt nem lesz ott az Allianzban. Rajta kívül még hiányozni fog a támadó részlegből a „cserekirály" Nils Petersen. Távollétükben Streich nem alkalmazhatja a jégkorongozóktól ellesett módszerét, vagyis a támadótrió cseréjét a mérkőzés záró harmadában. A magyar és német támadó hiányában előtérbe kerülhet két ebben az évezredben született, saját nevelésű „gyerek", Kevin Schade és Noah Weissaupt szerepeltetése. Akik nyilván tűzbe mennek az edzőért, kérdés, hogy ez mire lehet elég Süle, Hernandez, Davies, Pavard ellen. Lehet, hogy sokra, de ez majd csak szombaton délután derül ki. Ahogy az is, hogy a német kapitány által figyelt Nico Schlotterbeck négy védőtársával, és két további védekező „szakemberrel" mit tud kezdeni Lewandowskiékkal.

A Bayern ellen biztosan nem számíthat Sallai Rolandra a Freiburg edzője, Christian Streich Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Tom Weller

Egy dolgot nem szabad tenni a Freiburgért szorítóknak: megnézni a két csapat örökmérlegét! Ugyanis

a müncheni 21 találkozóból 18-at nyert a Bayern, 3 lett döntetlen és a Freiburg még soha nem távozott győzelemmel a rekordbajnok otthonából. A gólkülönbség: 57-12.

Nem ez lesz az egyetlen rangadó szombaton a Bundesligában. A szerdán a Bajnokok Ligájában elkeserítő eredményt produkáló két csapat, a Leipzig és a Dortmund randevújára Lipcsében kerül sor. Ám szinte mindegy hol! A szász gárdának nagyon nem megy a „porosz" ellen. Az eddigi 11 meccsükből csak kettőt nyert a Leipzig, hetet a Dortmund, közte az idei kupadöntőt, melyen 4-1-gyel söpörte el ellenfelét. Ráadásul a lipcsei csapatnál sok a gond. A PSG elleni döntetlennel matematikailag is eldőlt, hogy nem folytathatja tavasszal a Bajnokok Ligájában. A bajnokságban 10 meccsből csak négyet tudott megnyerni, és Gulácsi Péter előtt széthullott a védelem. A két német, Marcel Halstenberg és Lukas Klostermann mellett kidőlt az a Willi Orban is, aki a múlt heti, Frankfurtban nyújtott teljesítménye alapján bekerült a forduló válogatottjába.

Akadnak gondok a Leipzig védelmében, ráadásul Orbán, Klostermann és Halstenberg is sérült Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Friso Gentsch

Előrébb kisebb a gond, bár André Silva a párizsiak ellen bizonyította, hogy nem lehet rá számítani. Érdekes: Frankfurtban nagyon hiányzik, Lipcsében nem tud gyökeret ereszteni. Hasonló a helyzet az innen távozó Marcel Sabitzerrel is: ő nagyon kellene a Leipzignek, de egyelőre semmi hasznot nem hajt a Bayernnél. Ha az amerikai edző, Jesse Marsch nem számít a portugál Silvara, akkor Szoboszlai Dominik bekerülhet a kezdőcsapatba. A támadók közül a kiváló formában lévő Christopher Nkunku helye megkérdőjelezhetetlen, mellette azonos eséllyel küzd a csapatba kerülésért Szoboszlai, a dán Jussuf Poulsen, a svéd Emil Forsberg és a meggyógyult spanyol Dani Olmo. Továbbá a portugál. Nem az elöl lévők miatt kell aggódniuk a Leipziggel szimpatizálóknak.

A Dortmund drukkerei viszont egy csatár hiánya miatt aggódhatnak. Elsősorban. Ám a BVB sérültlistája jelenleg majdnem olyan hosszú, mint a keret egészséges tagjainak névsora. Nem kevesebben, mint 16-an kényszerülnek pályán kívülre a profi gárdából, Erling Haalandon kívül olyanok is, akik meghatározóak lehetnének még egy lipcsei rangadón is: Can, Dahoud, Guerreiro, Schmelzer, Reyna, Zagadou, valamint az éveken át elsőszámú kapus Roman Bürki. A Dortmundnak azonban nagyon bő kerete van, Haalandon kívül szinte valamennyien pótolhatóak. A norvég óriás viszont nem, bár meggyógyult a még mindig csak 16 éves Youssoufa Moukoko, és a hétvégén remekül (és góllal) szállt be a Köln elleni meccsbe Steffen Tigges.

Haaland az egyetlen pótolhatatlan játékos a Dortmundban Forrás: AFP/Ina Fassbender

Aligha kérdéses, ha valaki idén tudja tartani a lépést a sorozatban 10. bajnoki címéért menetelő Bayernnel, akkor az nem a Leipzig (és főleg nem a Freiburg) lesz, hanem a Dortmund. A sárga-feketéknek a forduló előtt kilenc ponttal van többjük, mint a szászoknak. Ha ezt szombat estére 12 pontossá növelnék, akkor már a bajnokság egyharmadánál kijelenthető, hogy az RB Leipziggel idén nem kell számolni a Salátástálért vívott harcban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!