Vágólapra másolva!
Az angol bajnokság 12. fordulójának rangadóján a Liverpool 4-0-ra legyőzte az Arsenalt csapatát az Anfielden.

Az észak-londoniak nyolc mérkőzés óta veretlenek voltak a Premier League-ben, ennek köszönhetően a pocsék idénykezdet ellenére feljöttek az élmezőnybe, hátrányuk a Liverpoollal szemben mindössze két pont volt, de a második és harmadik helyen álló Manchester Citytől és West Ham Unitedtől is csak három ponttal maradtak el.

A Liverpool a legutóbbi, West Hamtől elszenvedett vereségét megelőzően - az előző szezon végét is beleszámítva - sorozatban 20 meccsen nem talált legyőzőre a bajnokságban, otthon viszont még veretlen a mostani idényben. Jürgen Kloppnak ráadásul nem kellett tartalékolnia a jövő szerdai Bajnokok Ligája-mérkőzésre, a Liverpool ugyanis már biztosan csoportelső és nyolcaddöntős, így valódi tétje számára nem lesz az FC Porto szerdai vendégjátékának.

Az Arsenal 2012 szeptembere óta nem tudott PL-találkozót nyerni az Anfielden, ugyanakkor tavaly októberben a Ligakupa nyolcaddöntőjében büntetőkkel legyőzte a Liverpoolt. Az előző szezonban Klopp tanítványai oda-vissza verték Mikel Arteta együttesét, az Anfielden 3-1, Londonban 3-0 lett a végeredmény.

Az első félidőben a Liverpool birtokolta többet a labdát, de Jürgen Klopp csapata a szokásostól eltérően most nem rontott neki az ellenfelének.

Az első komoly a helyzetre a 29. percig kellett várni. Thiago Alcantara lövése kipattant Aaron Ramsdale-ről, de az Arsenal kapusa javítani tudta a hibáját és hatalmas védett Sadio Mané közeli ismétlésénél.

Két perccel később aztán nem sokon múlt, hogy átcsapjon bokszmeccsbe a focirangadó. Egy felívelés után Sadio Mané könyökölte az Arsenal védőjét, Tomijaszu Takehirót, mire a Liverpool edzője, Jürgen Klopp szimulálással vádolta a japán védőt, erre az Arsenal edzője, Mikel Arteta annyira dühbe gurult, hogy több embernek kellett lefognia, hogy ne menjen neki német kollégájának.

Az első félidő második felében a Liverpoolnak már több nagy helyzete is volt, de az Arsenal angol válogatott kapusa parádés védéseket mutatott be, de a 39. percben már ő is tehetetlen volt. Trent Alexander-Arnold jobb oldali szabadrúgására Mané érkezett a hosszú oldalon, és hat méterről a kapu bal oldalába fejelt.

  • Mané csak a Crystal Palace ellen (13) szerzett több gólt a Premier League-ben, mint az Arsenal ellen (8).
A Liverpool szenegáli támadójának nagyon megy az Arsenal ellen Forrás: AFP/Paul Ellis

A második félidőt sokkal nagyobb lendülettel kezdte a Liverpool, amely az 52. percben növelni tudta az előnyét. A portugál Nuno Tavares eladott labdája után honfitársa, Diogo Jota került helyzetbe, megcsinált egy cselt a tizenhatoson belül, majd elfektette Ramsdale-t, végül az üres kapuba gurított.

  • Jota több gólt lőtt a Premier League-ben az Arsenal ellen (5), mint bármelyik másik csapat ellen.

Hat perccel később eldönthette volna a meccset a Liverpool. Egy gyors kontratámadás végén ismét Jota került helyzetbe, de Ramsdale egy önfeláldozó kivetődéssel védeni tudta a portugál támadó ziccerét.

A 68. percben ismét az Arsenal kapusa mutatott be egy parádés védést. Mohamed Szalah jobbról bepasszolt labdáját Jota lőtte 11 méterről kapura, de Ramsdale egy elképesztő reflexmozdulattal visszanyúlt a labdáért és szögletre tornázta azt.

Ramsdale egy ideig meccsben tartotta az Arsenalt az Anfielden Forrás: AFP/Paul Ellis

Öt perccel később aztán már Ramsdale is tehetetlen volt.

Egy gyors kontratámadás végén a bal oldalon kiugró Mané lépett ki ziccerben, de lövése helyett a hosszú oldalon érkező Szalah elé passzolt, akinek már csak az üres kapura kellett gólt lőnie.

  • Szalah gólja volt a Liverpool 100. találata a Premier League-ben az Arsenal ellen. Ennél többet csak a Newcastle ellen (105) szereztek a Vörösök a bajnokságban.
  • Ez volt a 20. alkalom, hogy Mané és Szalah közösen hoztak össze egy gólt a Premier League-ben. Ennél csak a Steve McManaman, Robbie Fowler páros (24) tudott többet összehozni a Liverpoolnak.
Mohamed Szalah a 11. gólját lőtte a bajnokságban Forrás: AFP/Paul Ellis

A 77. percben a szezon egyik legszebb gólját lőtte a Liverpool.

Mané tartott meg egy labdát a tizenhatos előtt, Szalahnak passzolt, aki rögtön továbbtette a jobb oldalon felfutó Alexander-Arnoldnak, az angol válogatott jobbhátvéd középre passzolt Takumi Minaminónak, az egy perccel korábban beállt japán csatár pedig az üres kapuba lőtt.

Az utolsó negyedórában a Liverpool kicsit visszavett a tempóból, így az újabb helyzetek elmaradtak, de Jürgen Klopp csapata így is kiütéses győzelmet aratott és feljött a tabella második helyére.

Premier League, 12. forduló:
Liverpool-Arsenal 4-0 (1-0)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!