Vágólapra másolva!
A Ferencváros labdarúgócsapata csütörtökön 1-0-ra legyőzte a német élvonalban szereplő Bayer Leverkusen csapatát hazai pályán az Európa-liga csoportküzdelmeinek utolsó fordulójában, így a magyar bajnok győzelemmel búcsúzott a nemzetközi porondtól.

A második számú európai kupasorozat csoportkörének zárófordulójára tulajdonképpen minden lényegi kérdés eldőlt, így többek között az is, hogy a Ferencváros mindenképpen csoportja utolsó helyén zár.

A magyar bajnok számára legfeljebb az lehetett a tét, hogy a 32 csapatos mezőnyben utolsóként megszerezze becsületpontját vagy pontjait a sorozatban.

Peter Stöger együttesének ezt a bravúrt hazai pályán a Bundesliga dobogójáért küzdő sztárcsapat, a Bayer Leverkusen ellen kellett kiharcolnia. Az erőviszonyokat illetően egyértelműen a vendégek számítottak a mérkőzés esélyesének, hiszen veretlenül végeztek a csoport első helyén, ugyanis a jobb egymás elleni eredményeknek köszönhetően már mindenképpen a második és szintén továbbjutó Real Betis előtt maradnak. Azonban a Fradi éppen ebben bízhatott, vagyis hogy a gyógyszergyáriak számára már tét nélküli lesz a találkozó.

A Ferencváros főpróbája nem sikerült tökéletesen az újabb európai fellépése előtt: az OTP Bank Liga hétvégi rangadóján hazai pályán 1-1-es döntetlent játszott a harmadik Puskás Akadémiával, így éllovasként két pontra csökkent az előnye a Kisvárdával szemben. Ezzel szemben a Leverkusen viszont parádézott a Bundesligában, 7-1-re ütötte ki az utolsó Fürth csapatát, így sorozatban harmadik diadalát aratta a pontvadászatban, összességében pedig már hat meccs óta veretlen.

Ugyan a két csapat első, szeptemberi találkozóján a Leverkusen 2-1-re nyert, ám a magyarok nemcsak vezetést szereztek a meccs elején, hanem többnyire egyenrangú ellenfelei voltak az esélyesebb riválisnak. Így a ferencvárosi szurkolók joggal bízhattak abban, hogy talán most sikerül a bravúr.

Hiába az öt vereség és a szakadó hóeső, a szurkolók lelkesedésén ezúttal sem múlt semmi. A stadion körül már a meccs előtt egy órával óriási volt a tömeg, a kezdésre szinte minden szektor teljesen megtelt. Az ultrák pedig szokás szerint egy gyönyörű élőképpel köszöntötték csapatukat a szezon utolsó nemzetközi kupameccsén.

A ferencvárosi szurkolók ismét kitettek magukért Fotó: Koncz Márton - Origo

Peter Stöger csapatába két magyar válogatott játékos került be, az osztrák szakember a Dibusz – Botka, S. Mmaee, Blazic, Kovacevic – Laidouni, Loncar, Zachariassen – Tokmac, Zubkov – Uzuni kezdőt küldte pályára.

A túloldalon Gerardo Seoane hét játékosának is pihenőt adott, így például a legutóbbi bajnokin négyszer eredményes, az Eb-n félpályás csodagólt szerző cseh válogatott Patrik Schick, illetve a már a német válogatottban is pályára lépett szupertehetség, a 18 esztendős Florian Wirtz sem utazott el Budapestre. A Leverkusen így meglehetősen tartalékos csapattal állt ki.

A Ferencváros bátran kezdte a találkozót és a mérkőzés első helyzete is a magyar csapat előtt adódott: a 4. percben Tokmac vezethette rá egy az egyben a labdát a kapusra, a Fradi támadója el is húzta Lunyev mellett, de hosszan szöktette magát, így kirúgással jöhetett a vendég együttes. Az azonban

a folytatásban is látszott, hogy a Ferencváros komolyan gondolja a pontszerzést.

Az első tíz perc után ébredezett a Leverkusen, és átvette az irányítást. A 12. percben Amiri került ziccerbe, de közelről jócskán fölé rúgta. Nem sokkal később ismét az afgán származású német középpályás került helyzetbe, de a rövid alsóba tartó lövését Dibusz bravúrosan védte lábbal.

Hatalmas volt az iram a Ferencváros-Bayer Leverkusen mérkőzésen Fotó: Koncz Márton - Origo

A követlező percekben kissé leült a mérkőzés, a hazai drukkerek viszont folyamatos énekléssel és buzdítással éltették csapatukat, amely kis híján hátrányba került a félidő derekánál, ám Recosz hiába lőtt a kapuba, egy korábbi szabálytalanság miatt nem adta meg az orosz játékvezető a találatot.

Bár a Ferencváros jobbára csak védekezett a mezőnyfölényben játszó német sztárcsapattal szemben, azt viszont remekül csinálta, a kontratámadásai pedig rendre veszélyt hordoztak magukban, ám a szünetig egyik félnek sem sikerült gólt szereznie, így 0-0-val zárult az első félidő.

Az első félidőben kevés helyzet alakult ki a kapuk előtt, inkább a küzdelem dominált, az iramra azonban nem lehetett panasz. A Leverkusen ugyan 5-ször lőtt kapura, de csupán egy kaput eltaláló lövése volt a szünetig, a Ferencvárosnak két próbálkozásból egyszer sem sikerült eltalálnia a kaput.

FTC - Leverkusen Fradi foci :Európa Liga: Ferencváros-Bayer Leverkusen Fotó: Koncz Márton - Origo

A szünetben Peter Stöger cserével igyekezett frissíteni csaptán, Tokmac helyére beállt Ryan Mmaee. A második félidőt nagy intenzitással kezdte a Frencváros, Kovacevic látványos szólót mutatott be, majd mintegy 20 méterről lőtt nem sokkal kapu fölé.

Az 57. percben ismét betaláltak németek Dibusz kapujába, de a játékvezető ezt sem adta meg, mivel Paulinho lesen volt. Majd 10 perccel később Amirinek, Amari fordult kapura, de Dibusz nagyot védett.

Az utolsó negyedórában ugyan a Bayer Leverkusen birtokolta többet a labdát, látszott, hogy megakarják nyerni a meccset, de a Fradi játékában is benne volt a gól.

A mérkőzés 81. percében aztán megtört a jég, és kis híján felrobbant a stadion, miután a Ferencváros megszerezte a vezetést. Zubkov baloldali beadásáz Laidouni közelről fejelte a jobb alsó sarokba.

FTC - Leverkusen Fradi foci Európa Liga: Ferencváros-Bayer Leverkusen labdarugás Fotó: Koncz Márton - Origo

Az utolsó perceket megnyomta a Leverkusen, de a Ferencváros hősiesen kivédekezte a hátralévő időt és legyőzte jóval esélyesebb riválást. Peter Stöger csapata ezzel megszerezte első győzelmét és három ponttal búcsúzik a nemzetközi porondtól.

Európa-liga, csoportkör, 6. (utolsó) forduló:
G csoport:
FERENCVÁROS-Bayer Leverkusen (német) 1-0 (1-0)
Gólszerzők: Laidouni (81.)
Groupama Aréna, Budapest
Játékvezető: Kirill Levnyikov (orosz)

A csoport másik meccsén:
Celtic (skót)-Real Betis (spanyol) 3-2 (1-0)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!