Vágólapra másolva!
Kedd este a nyolcaddöntőkkel folytatódnak a küzdelmek a labdarúgó Bajnokok Ligájában. Minden idők egyik legbotrányosabb sorsolásának megismétlése után is remek párosítások születtek, ráadásul az idegenben lőtt gólok megszűnésével még kiélezetebb mérkőzésekre lehet kilátás. Az egyenes kieséses szakasz meccsei közül kiemelkedik a Paris Saint-Germain-Real Madrid összecsapás, de érdekes párharcnak ígérkezik az Atlético Madrid-Manchester United és az Inter-Liverpool találkozó is. A nagy esélyes Manchester City, a Bayern München és a címvédő Chelsea is könnyebb ellenfelet kapott, és tovább menetelhet a titkos favoritnak kikiáltott Ajax is. 

PSG - Real Madrid

Rögtön egy döntőnek is beillő rangadóval indul a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakasza, ugyanis kedden a Paris Saint-Germain a Real Madridot fogadja a párizsi Parc des Princes Stadionban. A spanyol sztárcsapat már 13-szor megnyerte a legrangosabb európai kupasorozatot, ám a jelenlegi játékoskerete alapján világválogatottnak is tekinthető francia együttes még továbbra is vár a nagy áttörésre.

Nehéz megmondani, melyik klub a párharc esélyese, mindenesetre a félelmetes csatársort felvonultató PSG-nél bíznak a továbbjutásban és Neymar visszatérésében.

A hétszeres aranylabdás Lionel Messi és Kylian Mbappé - aki nyáron éppen a Realhoz igazolhat - között egyre nagyobb az összhang a pályán, és ha a november végén elszenvedett bokasérülését leküzdő brazil klasszis is ott lesz a kezdőben, akkor nehéz pillanatokat élhet át a madridi védelem.

Mauricio Pochettino együttese a csoportkörben egyszer ugyan legyőzte a végső győzelemre is esélyesnek tartott Manchester City-t, de teljesítménye nem volt mindig lehengerlő, ráadásul a gyorsan kontrázó ellenfelekkel szemben rendre meggyűlik a baja, ezt a gyengeséget pedig kihasználhatja a Real.

Vinícius Junior játszhat, Karim Benzema viszont kihagyhatja a párizsi mérkőzést Forrás: NurPhoto via AFP/DAX Images/NurPhoto/Dax Images

Carlo Ancelotti csapatának egyik nagy erőssége a gyors és céltudatos támadójáték, amelynek gyakori főszereplője a remek szezont futó Vinícius Junior, aki szintet lépett a mostani idényben.

Nagy veszteség viszont a spanyoloknak, hogy legnagyobb sztárjuk, Karim Benzema három hete harcképtelen, az ő hiánya minden bizonnyal jelentősen rányomja a bélyegét a csapat teljesítményére.

A francia csatár ugyan ott van a keretben, de játéka erősen kérdéses. A La Ligában legutóbb Gareth Bale kapott lehetőséget a posztján, de a walesi támadó eddig nagyon keveset játszott ebben a szezonban, nagy meglepetést okozna, ha képes lenne érdemben pótolni Benzemát.

Hazája bajnokságát mindkét csapat vezeti, a PSG nyomasztó fölénnyel, de a franciák is tudják, hogy a Bajnokok Ligája teljesen más szintet képvisel, mint a Ligue 1. A Realt tavaly nyáron 16 év után elhagyó Sergio Ramos sérülés miatt nem játszhat volt klubja ellen, de a 2020-ban döntős Paris Saint-Germainnél okkal bízhatnak Lionel Messiben.

Az argentin világsztár a Barcelona játékosaként rekordot jelentő 26 gólt lőtt és 14 gólpasszt adott 45 Real elleni meccsén, nála kevesen ismerik jobban a spanyol gigászt.

Messi a francia ligában ugyan még nem aranylabdás formában futballozik, de a BL-ben eddig hozta magát, tapasztalatával és váratlan megoldásaival nagy szerepet játszhat a továbbjutás kiharcolásában. Persze mindehhez a 2016 és 2018 között sorozatban három BL-serleget begyűjtő Realnak is lesz egy-két szava, és a visszavágót a madridi Santiago Bernabéu Stadionban játsszák, ahová általában nem nyerni járnak az ellenfelek.

Messi és Mbappé sokat tehet a PSG továbbjutásáért Forrás: AFP/Franck Fife

Sporting Lisszabon - Manchester City

A portugál bajnok a 2008/2009-es szezon után mindössze másodszor szerepelhet a kieséses szakaszban, ezért óriási meglepetés lenne, ha minimálisan is meg tudná szorongatni a PSG-hez hasonlóan története első BL-címére hajtó Manchester City-t. A Sporting ezzel együtt bízik abban, hogy jobban teljesít majd, mint az előző alkalommal, amikor a Bayern München 12-1-es összesítéssel ütötte ki a sorozatból.

A százszázalékos Ajax mögött másodikként továbbjutó lisszaboni csapat a csoportkörben bravúrt ért el azzal, hogy megelőzte a Borussia Dortmundot, de ennél nagyobb szenzációt valószínűleg nem fog okozni a mostani BL-idényben.

A tavaly döntőbe jutó Manchester City ezúttal is favoritként vághat neki a kieséses szakasznak, és döbbenetesen jó formában várhatja a folytatást, hiszen minden sorozatot figyelembe véve október 30-án kapott ki legutóbb, azóta zsinórban 20 meccset hozott le veretlenül. Pep Guardiola csapatából télen Ferrán Torres távozott 55 millió euróért a Barcelonához, de ez valószínűleg nem veti vissza az együttest, hiszen többek között olyan futballisták állnak a katalán edző rendelkezésére, mint Kevin De Bruyne, Raheem Sterling, Ilkay Gündogan, Phil Foden és a nyáron rekordösszegért szerződtetett Jack Grealish, aki lábsérülése miatt a lisszaboni összecsapást biztosan kihagyja. Hiába a bombaerős keret, Guardiola nem szereti az elhamarkodott kijelentéseket és óvatosan fogalmazott a nyolcaddöntő előtt.

Guardiola csapata idén is a BL egyik legnagyobb esélyese Forrás: Hans Lucas via AFP/Matteo Cogliati / Hans Lucas/Matteo Cogliati

A klub mindnyájunk fölött áll, és én azt akarom, hogy minél több meccset nyerjünk meg, hogy a miattunk sokat utazó szurkolók elégedetten távozhassanak a stadionból" - mondta a katalán edző a Sporting elleni párharcot megelőzően.

Inter - Liverpool

A PSG-Real Madrid csúcsrangadóhoz hasonlóan kiélezett párharcnak ígérkezik az Inter és a Liverpool összecsapása is. Az olasz bajnokság címvédője Antonio Conte vezetőedző távozása óta is jó formában futballozik, az újabb scudettóért jelen állás szerint az AC Milannal és a Napolival folytat ádáz harcot, de a BL-ben sem teljesen esélytelen. A Serie A leggólerősebb csapata a Bajnokok Ligájában eddig visszafogottabban teljesített, de hozta a kötelezőt és másodikként továbbjutott a Real mögött.

Edin Dzeko és Lautaro Martínez sokat tehet az Inter továbbjutásáért Forrás: AFP/Alberto Pizzoli

Ha a csatársorban Edin Dzeko és Lautaro Martínez jó napot fog ki, akkor Simone Inzaghi együttese bármelyik csapatnak gondot okozhat,

igaz, a Liverpool elleni nyolcaddöntő első meccsét több kulcsembernek is ki kell hagynia. A Giuseppe Meazza Stadionban nem léphet pályára a nyáron Eb-győztes olasz válogatottban is meghatározó szerepet betöltő Nicolo Barella, és a védelemből Alessandro Bastoni hiányát is megérezheti a milánói sztárcsapat.

Ha a három évvel ezelőtti BL-szezonban járnánk, egyértelműen kijelenthetnénk, hogy ennek a párharcnak a Liverpool az egyértelmű esélyese, de a 2019-ben Bajnokok Ligája-győztes angol együttes azóta hullámzó teljesítményt nyújt az első számú európai kupában. Jürgen Klopp csapata tavaly teljesen simán kiesett a sorozatból a Real Madrid elleni negyeddöntőben, az ősszel viszont szárnyalt, a csoportkörből százszázalékos teljesítménnyel jutott tovább. A Liverpool kiváló futballistákból álló kerete a télen tovább erősödött, a Porto fiatal sztárja, Luis Díaz 45 millió euróért érkezett.

Mindemellett a német tréner fellélegezhet, mert az Afrika Kupa véget ért, és a legnagyobb klasszisok - a szenzációs szezont futó Mohamed Szalah és Sadio Mané - visszatértek,

így az angol sztárcsapat a lehető legerősebb összeállításban léphet pályára az olasz bajnok ellen.

Ha Szalah és Mané formában van, nehéz megállítani a Liverpoolt Forrás: AFP/Francois Walschaerts

Salzburg - Bayern München

Az idei BL-szezon egyik meglepetéscsapata és üde színfoltja volt ősszel a Salzburg, ám az osztrák csapat tündérmeséje véget érhet, mert a Bayern Münchennel sorsolták össze a nyolcaddöntőben. Szoboszlai Dominik és Erling Haaland korábbi klubja fantasztikus teljesítményt nyújtott a csoportkörben, a Sevillát és a Wolfsburgot megelőzve jutott tovább a francia bajnok Lille mögött.

Az osztrák Bundesligát nagy fölénnyel vezető Salzburgból kiemelkedik a mindössze 20 éves Karim Adeyemi, aki ősszel 6 meccsen három góllal és két gólpasszal járult hozzá a legjobb 16 közé kerüléshez, valamint a bajnokságban is szórja a gólokat.

Az ifjú tehetséget a hírek szerint a Bayern is szívesen leigazolná, és Adeyemi most a német rekordbajnok ellen is megmutathatja, mire képes.

Karim Adeyemi (balra) a Salzburg legnagyobb tehetsége Forrás: AFP/Hans Punz

Ennek a párharcnak az egyértelmű esélyese a Bayern, amely valóságos erődemonstrációt tartott ősszel, hiszen a Benficát, a Barcelonát és a Dinamo Kijevet is oda-vissza legyőzte, így a Liverpool és az Ajax mellett szintén 18 ponttal jutott be a nyolcaddöntőbe, méghozzá 22-3-as gólkülönbséggel.

A FIFA által az év játékosának választott Robert Lewandowski ebben az idényben is csúcsformában futballozik, a Bundesligában 22 meccsen 26 gólt lőtt, míg a BL-ben eddig 6 találkozón 9 alkalommal volt eredményes.

Az utóbbi öt bajnokiján ugyan kétszer is kikapott, de így is magabiztosan vezeti a ligát a Bayern, amelynek több játékosa is elkapta a koronavírust vagy sérüléssel bajlódott az utóbbi időben. A még mindig a világ egyik legjobb kapusának tartott Manuel Neuer a salzburgi meccset biztosan kihagyja, a világbajnok futballistának február elején megműtötték a térdét. Julian Nagelsmann csapatát azért valószínűleg nem zavarja meg Neuer távolléte, és a papírforma alapján már az első mérkőzésen eldönti a továbbjutás kérdését.

Chelsea - Lille

A Bajnokok Ligája címvédője papíron könnyű ellenfelet kapott, de azért nem árt óvatosnak lennie a Lille együttesével, amely tavaly a PSG-t megelőzve lett francia bajnok és csoportgyőztesként jutott be a kieséses szakaszba. Thomas Tuchel és Lőw Zsolt csapata a Juventus mögött lépett tovább a legjobb 16 közé, és a klubvilágbajnokság megnyerésével hangolt a tavaszi folytatásra a BL-ben. A Manchester City dominanciája miatt a Chelsea-nek a Premier League-ben már nincs esélye a végső győzelemre, a legrangosabb európai kupában viszont továbbra is az esélyesek közé tartozik.

2021-ben a Chelsea nyerte a Bajnokok Ligáját Forrás: AFP/David Ramos

Mi is minden nap azzal a felelősséggel jövünk dolgozni, hogy a világ egyik legjobb klubját irányítjuk, hatalmas elvárások közepette, amit nemcsak a klub támaszt, hanem a külvilág is. Az előző szezonban nyújtott teljesítményünkkel magasra tettük a mércét, megnőttek az elvárások, ezt mi is érezzük" - mondta korábban a londoniak magyar másodedzője, Lőw Zsolt, aki szerint címvédőként nem lehet más a céljuk, mint a trófea ismételt megszerzése.

tette hozzá a 42 éves szakember.

Lőw Zsolt szeretné, ha a Chelsea újra BL-döntőt játszana Forrás: AFP/Adrian Dennis

A Lille nagy meglepetésre az előző idényben megelőzte a Paris Saint-Germaint és megnyerte a francia bajnokságot, ám ezúttal nem lesz címvédés, mert az együttes csak a középmezőnyben tanyázik a Ligue 1-ben.

A BL-csoportkörben az első két meccs után csupán egy ponttal állt a Lille, de megtáltosodott, és végül a G jelű kvartett első helyén végzett.

A franciák játékosállománya nem rossz, a 2016-os Európa-bajnokság felfedezettje, a portugál Renato Sanches is az együttes tagja, de a csapat minősége nem közelíti meg a Chelsea sztároktól hemzsegő keretét. Ettől függetlenül lehet keresnivalója a Lille-nek, mert az UEFA új szabályozása miatt a londoniak oltatlan játékosai nem léphetnek pályára a nyolcaddöntőben.

Villarreal - Juventus

A csoportkör utolsó fordulójában a Villarreal fantasztikus mérkőzésen győzte le az Atalantát, és kiharcolta a második helyet az F csoportban a Manchester United mögött.

Az Európa-liga címvédője nem tartozik a leglátványosabban futballozó csapatok közé, de rendkívül kellemetlen ellenfél, amely képes megnehezíteni a legnagyobb topklubok dolgát is.

Unai Emery együttese a La Liga mostani kiírásában kétszer játszott döntetlent a Real Madriddal és az Atlético Madriddal, a klasszikus nagycsapatok közül csupán a Barcelona tudta legyőzni, ezért a szebb napokat látott Juventusnál nem lélegezhetnek fel, holott az olaszok kaphattak volna nehezebb ellenfelet is.

A Villarreal az Atalanta legyőzésével biztosította helyét a nyolcaddöntőben Forrás: AFP/Isabella Bonotto

A torinói sztárcsapat borzasztóan rosszul kezdte az olasz bajnokságot, az utóbbi időben viszont jobban futballozik, bár még messze van a csúcsformától, jelenleg negyedik helyen áll a Serie A-ben. A BL-ben a Chelsea-t megelőzve csoportelsőként jutott be az egyenes kieséses szakaszba Massimiliano Allegri csapata, viszont helyzetét nehezíti, hogy több kulcsemberére sem számíthat.

A veterán hátvéd, az Európa-bajnok Giorgio Chiellini legalább három hétre kidőlt, a szintén Eb-győztes Federico Chiesa pedig még rosszabbul járt, a 24 éves támadó januárban keresztszalag-sérülést szenvedett, így ebben az idényben már biztosan nem léphet pályára.

A Juve a téli átigazolási időszakban aktív volt, megszerezte a Fiorentina sztárcsatárát, a 22 éves szerb Dusan Vlahovicot, valamint a Borussia Mönchengladbach nagy munkabírású svájci válogatott középpályását, Denis Zakariát.

A torinói klubtól véglegesen távozott Rodrigo Bentancur, kölcsönben pedig Dejan Kulusevski és a gyakran sérüléssel bajlódó Aaron Ramsey, de így is erős a keret, és Allegri csapata esélyesként vághat neki a Villarreal elleni párharcnak.

A Juventus a Chelsea-t megelőzve lett csoportelső Forrás: AFP/Adrian Dennis

Atlético Madrid - Manchester United

Kőkemény küzdelmet, kiélezett csatát hozhat az Atlético Madrid és a Manchester United párharca, amelynek nincs egyértelmű esélyese, látva a két csapat hullámzó formáját. Diego Simeone együttese a spanyol bajnokságban az utóbbi időben őrült mérkőzéseket játszott, de adós a kiegyensúlyozott teljesítménnyel, ezért a címvédésről minden bizonnyal lemondhat a La Ligában.

Az Atlético a BL-ben az utolsó mérkőzésen harcolta ki a továbbjutást a Porto otthonában, mindössze 7 pontot gyűjtve a százszázalékos Liverpool mögött. A csapat védelme nem a megszokott színvonalon teljesít, szokatlanul sok gólt kap az egész szezonban, amely akár a továbbjutásba is kerülhet.

A csatársorban a nyáron visszatérő világbajnok Antione Griezmann továbbra is formán kívül futballozik, valamint Luis Suárez is egyelőre árnyéka önmagának, de a sokszor nyerőembernek bizonyuló Ángel Correa góljaiban okkal bízhat Simeone.

Az Atlético Madrid nehezen jutott tovább a csoportjából Forrás: NurPhoto via AFP/DPI/NurPhoto/Dpi

A Manchester United kaotikus idényt fut, és az Ole Gunnar Solskjaert szezon közben váltó Ralf Rangnick érkezése óta sem javult túl sokat a helyzet. A német szakember csak a jelenlegi évad végéig irányítja a csapatot, majd tanácsadóként folytatja a klubnál, amely a Premier League-ben ezúttal sem a bajnoki címért, hanem a negyedik hely megszerzéséért küzd. A BL-ben ősszel jól szerepelt, és egy esetleges továbbjutásból nagy lélektani előnyt kovácsolhat a United, de minden bizonnyal meg fog szenvedni az Atléticóval. Rangnick leginkább a Bajnokok Ligája történetének legeredményesebb játékosában, a jelenleg 135 gólos Cristiano Ronaldóban bízhat, aki az utóbbi hat MU-mérkőzésén nem talált be, de a BL-ben sokszor tett már csodát, a csoportkörben 5 meccsen 6 gólt szerzett.

Az Atlético ellen különösen jól szokott menni a játék a portugál világsztárnak, pályafutása során eddig 35 meccsen 25 gólt lőtt a madridi csapatnak, kétszer szerzett mesterhármast ellene a BL egyenes kieséses szakaszában.

Ha valamiben, akkor Ronaldo góljaiban reménykedhetnek a Manchester United szurkolói a spanyol bajnok elleni nyolcaddöntőben.

Cristiano Ronaldóra a Bajnokok Ligájában mindig lehet számítani Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Miguel Fernandez/NurPhoto/Jose Miguel Fernandez

Benfica - Ajax

A Benfica a Bajnokok Ligája csoportkörének egyik legnagyobb sztoriját írta azzal, hogy a második fordulóban 3-0-ra kiütötte hazai pályán a Barcelonát.

Ez az eredmény meg is alapozta a portugál csapat továbbjutását, amely egy ponttal megelőzte és az Európa-ligába száműzte a katalán óriást, és a Bayern München mögött továbbjutott a második helyen.

A Benfica kerete nem hemzseg a sztároktól, de meglepetést okozhat az Ajax ellen, ráadásul a nyolcaddöntőnek új edzővel vághat neki, ugyanis a tapasztalt Jorge Jesustól december végén megvált a vezetőség. A 67 éves szakember helyét korábbi segédje, Nelson Verissimo vette át, aki édesanyja temetése napján tartotta meg első edzését a csapat élén.

Az talán senkit nem lepett meg különösebben, hogy a Bayern és a Liverpool hibátlan mérleggel teljesítette a csoportkört, de az aktuális BL-idény előtt talán nem sokan fogadtak volna arra, hogy az Ajax is a maximális 18 pontot gyűjtve jut tovább a kieséses szakaszba.

A négyszeres BEK/BL-győztes klub manapság nem tartozik az európai topcsapatok szűk elitjébe, mégis lehengerlő teljesítményt nyújtott az ősszel, és a Bajnokok Ligája titkos esélyese lehet.

Az Ajax lehet az idei BL-szezon titkos esélyese Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SVEN SIMON/Anke Waelischmiller/Sven Simon

Az amszerdami együttes a 2018/2019-es idényben a Real Madidot és Juventust is kiejtette, majd nagyon közel került a döntőbe jutáshoz, ám a Tottenham egy utolsó pillanatban szerzett góllal sokkolta. Az Ajax újra elérheti az elődöntőt, sőt, akár fel is múlhatja három évvel ezelőtt mutatott teljesítményét, bár a negyeddöntőben már jóval erősebbé válik a mezőny. A Benfica elleni párharcnak abszolút esélyesként vághat neki, kérdés, hogy ellenállhatatlan formáját mutatja, vagy azt, amellyel olykor a saját szurkolóit is meglepi. A holland bajnokságot 22 forduló után 69:5-ös gólkülönbséggel vezeti, de a BL egyenes kieséses szakasza természetesen nem ugyanaz a szint.

A továbbjutásért sokat tehet az elefántcsontparti Sébastien Haller, aki a góllövőlistán még Robert Lewandowskit is megelőzi, 10 találatával jelenleg a legeredményesebb futballista a BL mezőnyében.

A nyolcaddöntők párosításai:
Salzburg (osztrák) - Bayern München (német)
Sporting Lisszabon (portugál) - Manchester City (angol)
Benfica (portugál) - Ajax (holland)
Chelsea (angol) - Lille (francia)
Atletico Madrid (spanyol) - Manchester United (angol)
Villareal (spanyol)- Juventus (olasz)
Internazionale (olasz) - Liverpool (angol)
Paris Saint-Germain (francia) - Real Madrid (spanyol)

  • Fontos tudni, hogy az idei szezonban az idegenben lőtt gólok szabálya megszűnt, így a 180 perc után döntetlennel végződő mérkőzések hosszabbításra kerülnek, függetlenül attól, hogy az egyes csapatok hány gólt szereztek otthon és idegenben.
  • Ha a további 30 perc hosszabbítás után sincs döntés, akkor jöhet a tizenegyespárbaj.

Az első mérkőzéseket február 15-én és 16-án, illetve 22-én és 23-án játsszák. A visszavágókat pedig március 8-án és 9-én, illetve 15-én és 16-án rendezik.