Vágólapra másolva!
Váratlan vereséggel indult, felemás európai kupaszerepléssel, majd évközi edzőcserével folytatódott a Ferencváros bajnoki idénye, hogy aztán egy bajnoki címvédést jelentő szenzációs hangulatú Újpest elleni győzelemmel érjen véget. Habár egy kupadöntő még hatra van a szezonból, a legfontosabb célját már teljesítette a Fradi, így nem korai számvetést csinálni.

Új edző a házban

Az előző idény utolsó harmadában már tudni lehetett, hogy a Ferencvárossal sorozatban három bajnoki címet nyerő, a csapatot 25 év után, 2020 nyarán újra a Bajnokok Ligája főtáblájára vezető Szergej Rebrov távozik a zöld-fehérektől. Hamarosan az is kiderült, hogy a korábban

a Bundesligában szereplő 1. FC Köln mellett a Borussia Dortmundot is irányító osztrák Peter Stöger érkezik a helyére.

Az Austria Wien kispadját elhagyó, így lila-fehérből zöld-fehérbe öltöző Stöger Rebrovhoz hasonlóan zárkózott volt, csakhogy míg elődje szállította a jobbnál jobb eredményeket, addig az osztrák mester kezei alatt nem igazán akart formálódni az új Ferencváros.

Peter Stöger nem tudta kihozni a Fradiból, amit vártak tőle Fotó: Koncz Márton - Origo

Igaz az is persze, hogy alaposan átalakult a Fradi kerete 2021 nyarán. Az alapcsapatból olyan meghatározó játékosok távoztak, mint Lovrencsics Gergő, Isael, Marcel Heister (ő ráadásul a riválisnak tartott MOL Fehérvárhoz), Michal Skvarka vagy Roko Baturina. Érkezőkből sem volt hiány, de egyrészt kérdéses volt, hogy milyen minőséget képviselnek az új játékosok, másrészt, hogy a korán kezdődő szezonra (a Fradira már július 6-án BL-selejtező várt a Pristina ellen) készen lesz-e a csapat, sikerül-e megteremteni az egységet az öltözőben, és kialakítani a játékstílust a pályán.

Az viszonylag gyorsan kiderült, hogy például a marokkói válogatott támadóval, Ryan Mmaee-val jó vásárt csinált a Fradi, ugyanez viszont nem volt elmondható fenntartások nélkül Kristoffer Zachariassenről (aki azóta alapembere lett a Fradinak), vagy a szurkolók által várva várt, a csapathoz hét év után visszatérő egykori közönségkedvencről, Muhamed Besicről.

A csapat négy győzelemmel, 11-2-es gólkülönbséggel vette első két BL-selejtezős párharcát, igaz, sem a Pristina, sem a litván Zalgiris Vilnius nem az előző szezonokban az Európa-liga, majd a BL főtábláján szereplő magyar bajnok súlycsoportja. A Kisvárdáról is ezt hitték a címvédő drukkerei, ezért is érte őket váratlanul a 2-1-es hazai vereség a bajnoki nyitányon.

A szurkolók egy meglehetősen ötlettelenül játszó csapatot láthattak,

ami egyesekben máris kérdéseket vetett fel Stöger alkalmasságát illetően. A bajokat tovább súlyosbította, hogy a Várda elleni meccs előtti egyik edzésen súlyos sérülést szenvedett Sigér Dávid.

Sigér Dávidra (balra) sérülés miatt nem számíthatott Stöger, míg Isael távozott a klubtól Forrás: MTI/Illyés Tibor

A csapat egyik legfontosabb játékosának, a válogatott védekező középpályásnak egy rossz mozdulat után elszakadt a keresztszalag az egyik térdében, így biztos volt, hogy szinte az egész idényt ki kell hagynia.

Szerencsére jött a Slavia Praha elleni újabb BL-selejtezős párharc, és a Fradi az itthon 2-0-s győzelem után Prágában is megőrzött egy gólt az előnyéből, így búcsúztatta az előzetesen esélyesebbnek tartott cseh bajnokot. A mezőkövesd elleni 4-1-es siker után már-már úgy tűnt, hogy alakul a csapat, a képet azonban gyorsan lerombolta a Young Boys elleni két 3-2-es vereség a BL-selejtező rájátszásában. A szurkolókat leginkább az bosszanthatta, hogy a svájci bajnok nem éppen sztárcsapat, mégis modernebb, gyorsabb, összeszedettebb focit bemutatva győzte le a magyar bajnokot, amelyik így is az Európa-liga főtábláján folytathatta a szereplését.

A bajnokságban és a Magyar Kupában jól szerepelt a Fradi, a Várda elleni vereséget követően csak október közepén kapott ki újra (ismét hazai pályán, ismét 2-1-re, ismét egy „kiscsapattól", a ZTE-től), miközben győzött Fehérváron, és simán nyerte az szezon első Újpest elleni derbijét (3-1).

Csakhogy a Fradi esetében az igazi fokmérő már nem az NB I, hanem az európai porond,

és a EL-ben kijött, hogy a csapat nem lépett előre. Egy nem éppen világverő csoportban, a Betis, Celtic, Bayer Leverkusen trió ellen egyetlen sovány 1-0-s siker jött össze az utolsó fordulóban a már biztos csoportelső németek ellen.

Az egyetlen győzelmet az EL utolsó fordulójában aratta a Fradi Fotó: Koncz Márton - Origo

A Fradi vezetősége is látta, hogy Stögerrel nem lépett előre a csapat, sőt. A szurkolók is egyre elégedetlenebbek voltak, Orosz Pálék pedig döntöttek, és miután négy nappal a Leverkusen elleni 1-0-s sikert követően a csapat csapnivaló játékkal 2-0-ra kikapott Debrecenben, kirúgták az osztrák edzőt. A Fradi ekkor – igaz csak egy pont hátránnyal – csupán a harmadik helyen állt a bajnokságban a Kisvárda és a Puskás Akadémia mögött. A játékosok kedvetlenek voltak, a játék semmilyen volt, nem volt fegyelem az öltözőben (Franck Boli például engedély nélkül utazott haza Elefántcsontpartra még a szezon elején), így elkerülhetetlen volt a váltás.

Idő kellett Csercseszovnak

A Ferencváros vezetősége úgy látta, hogy a Rebrov-féle vonal működött a klubnál, így ismét keleten kerestek edzőt, és találtak is, méghozzá nem is akárkit: a 2018-as oroszországi világbajnokságon a hazaiakat a nyolcaddöntőbe vezető Sztanyiszlav Csercseszov lett az új edző, aki még karácsony előtt megérkezett Budapestre. A vezetőség egyértelműen azt várta tőle, hogy rendet tegyen az öltözőben, és visszaállítsa a csapat kissé megtépázott tekintélyét idehaza.

Az orosz szakembernek mindjárt két nehézséggel kellett megküzdenie: egyrészt sérülések, és főleg koronavírusos megbetegedések miatt le kellett mondani a januári spanyolországi edzőtábort, illetve az Afrika-kupa miatt fontos játékosok – a Mmaee testvérek és Aissa Laidouni – estek ki hetekre a felkészülésből. Ráadásul a csapat egyik legjobbját, Myrto Uzunit eladta a klub a spanyol élvonalban szereplő Granadának.

Myrto Uzuni személyében egy nagyon jó játékost veszített el a Fradi januárban Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

A kifelé szigorú szakemberről a játékosai azonban csupa jót nyilatkoztak, és a szurkolók bizalmát is sokkal jobban élvezte, mint Stöger, még annak ellenére is, hogy ő is egy vereséggel, a Puskás Akadémia elleni 0-1-el kezdte magyarországi karrierjét.

A következő meccsen viszont Stipe Loncar góljával a Fradi ismét legyőzte az Újpestet,

ezúttal idegenben, és ez mindig gyógyír a sebekre.

Februárban kisebb hullámvölgybe került a csapat, a Paks elleni hazai 0-3 sok drukkert szíven ütött, ahogy a két kiesőjelölt, az MTK, illetve a Gyirmót elleni döntetlen is. A Fradi azonban ekkor már vezette a bajnokságot, ugyanis a két legfőbb rivális, a Kisvárda és a Puskás Akadémia nem tudta vele tartani a lépést. A felcsútiak jól kezdték az évet, idei első három bajnokijukat megnyerték, azóta viszont tíz meccsből csak egyet nyertek három vereség és hat döntetlen mellett. A Kisvárda 2022-es mérlege hasonlóan gyenge: 12 meccsből mindössze három győzelem, hat döntetlen és három vereség mellett.

A Fradi viszont a Paks elleni vereség óta lejátszott tíz bajnokin egyaránt veretlen maradt, hét győzelem mellett három döntetlenje van a bajnokcsapatnak: azaz míg a két kihívó 2022-ben 15 (Várda), illetve 18 (Puskás Akadémia) pontot szereztek, addig a Fradi 27 pontot gyűjtött, így végül a döcögős kezdés után még egy fordulóval korábban lett bajnok, mint az előző kiírásban. Akkor a 30. fordulóban egy Újpest elleni 3-0, most a 29.-ben ugyancsak a lila-fehérek elleni 2-1-es siker hozta meg a bajnoki elsőséget.

Sztanyiszlav Csercseszov együtt ünnepelte a játékosokkal első magyar bajnoki címét Fotó: Csudai Sándor - Origo

Csercseszov mondhatni rehabilitálta Tokmac Nguent, aki egy meccset kivéve az összes idei bajnokin pályára lépett, újra lehetőséget kapott Franck Boli, ahogy Zachariassen is szép lassan alapember lett. Kialakult egy biztos gerince a csapatnak, amelyben Dibusz Dénes helye továbbra is megkérdőjelezhetetlen, ahogy a védelemben is Micha Blazic, Botka Endre és Sammy Mmaee szereplése is. A középpályán Laidouni és Vécsei Bálint számít alapembernek, míg a csatársorban Tokmac és Ryan Mmaee mellett a télen érkező Fortune Bassey kap sok szerepet.

Csercseszov felfedezettje lehet a februárban Soroksárról érkező fiatal Pászka Lóránd, a Győr elleni kupameccs után az Újpest elleni aranycsatában is kezdő volt, és kiválóan játszott.

A Fradi a bajnoki címig vezető 29 meccséből 19-et megnyert, 5 döntetlen mellett mindössze 5 vereséget szenvedett.

Az 51-23-as gólkülönbsége most talán nem annyira imponáló, mint a korábbi szezonokban (előző idény végén például 69-22 volt), de így is messze a legkevesebb gólt kapta (a második Puskás 30-at), és a legjobb a gólkülönbsége (a 69 gólnál járó Paks a második ebben a rangsorban +14-el).

Dibusz Dénes minden edzőnél biztos pont volt a csapat összeállításakor Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Fradi számára minden évben a BL-indulás lehetőségét megteremtő bajnoki cím megszerzése élvez prioritást, ebből nem csinál titkot a klubvezetés. És valljuk be: olyan lehetőségekkel, mind anyagi, mind személyi, mind pedig infrastrukturális tekintetben, mint, amivel a Fradi rendelkezik, ez valóban a minimális cél kell, hogy legyen idehaza. Nem csoda, hogy Sztanyiszlav Csercseszov is a szokottnál egy fokkal lazább volt.

– idézi a klub honlapja a szakembert, aki azért gyorsan leszögezte, hogy még nincs vége a szezonnak, mert a csapatra még vár egy Magyar Kupa-döntő, és bizony jó lenne duplázni.

Mindent egy helyen az Eb-ről