A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Bajnokok Ligája-elődöntő első mérkőzésén a Liverpool 2-0-ra legyőzte a Villarreal csapatát az Anfield Roadon, így Jürgen Klopp együttese várhatja kedvezőbb helyzetből a jövő heti visszavágót.

A két csapat története során csak egyetlen párharcot vívott egymással, az Európa-liga 2016-os elődöntőjében a spanyolok 1-0-ra nyerték hazai környezetben az első felvonást, az Anfielden azonban 3-1-es vereséget szenvedtek. A Vörösök ugyanakkor végül a döntőben elbuktak a Sevillával szemben, amelyet az az Unai Emery irányított, aki most a Villarreal kispadján ül.

Az előző idényben Európa-liga győztes Villarreal bravúrok sorozatát nyújtva jutott el a legjobb négyig, hiszen az egyenes kieséses szakaszban a Juventus, majd a Bayern München ellen is az esélytelenebb csapatnak számított. A német rekordbajnok búcsúztatásával a spanyol együttes elérte története legjobb szereplését a legrangosabb európai kupában. A 2008-09-es idényben a négy között egy angol csapattal, az Arsenallal szemben bukott el.

Kitettek magukért a Liverpool-szurkolók Forrás: AFP/Oli Scarff

A Villarreal elsősorban kiváló védekezésében bízhatott hiszen az egyenes kieséses szakaszban mindössze két gólt kapott eddig. Unai Emery a kulcsjátékosai közül nem számíthatott a combizomsérüléssel bajlódó Gerard Morenóra, helyére Samuel Chukwueze került be a kezdőbe, aki a müncheni negyeddöntőben gólt szerzett. A korábban a Liverpoolban is megfordult Alberto Moreno pedig márciusi keresztszalag-szakadása után még lábadozik.

A Villarreal a Rulli – Foyth, Albiol, Torres, Estupinan – Chukwueze, Parejo, Capoue, Ciquelin – Lo Celso, Danjuma tizeneggyel kezdett.

A Liverpool bombaformában van, mi sem bizonyítja jobban, minthogy az idei naptári évben négy döntetlen mellett 21-szer győzött és csupán egyszer veszített, még márciusban az Inter elleni nyolcaddöntő visszavágóján kapott ki 1-0-ra. Az olasz bajnok után Klopp csapata a portugál Benficát búcsúztatta. Érdekesség, hogy idegenben nyerte a párharc első felvonását, de egyik visszavágón sem tudott győzni otthon. Az Anfielden ugyanakkor az elődöntőket tekintve szinte makulátlan a Vörösök mérlege, 11 mérkőzésből kilenc győzelem és két döntetlen szerepel a statisztikában.

A Liverpool legnagyobb hiányzója Roberto Firmino, aki a Benfica elleni visszavágón két gólt is lőtt. Jürgen Klopp az Alisson – Alexander-Arnold, Konaté, Van Dijk, Robertson – Henderson, Fabinho, Thiago – Szalah, Mané, Luis Díaz kezdőnek szavazott bizalmat.

Ahogy az előzetesen várható volt, a története tizedik BEK/BL-döntőjére hajtó Liverpool hatalmas elánnal kezdte a mérkőzést. Az első tíz percben nyomasztó volt az angolok fölénye, közel 80 százalékban birtokolták a labdát, amit a spanyol együttes jószerivel csak másodpercekre tudott megtartani, így amikor csak lehetősége volt rá, látványosan húzta az időt.

A 12. percben akár már gólt ünnepelhetett volna az Anfield közönsége, Mané fejelhetett teljesen tisztán, de öt méterről nem talált kaput. Majd Luis Días távoli lövését, ha nem is könnyen, de fogta Rulli. A követlező percekben mintha a spanyolok teljesen feladták volna a támadások építését és kizárólag a védekezésre fókuszáltak. Máskérdés, hogy a Liverpool nem is engedte kibontakozni ellenfelét, már a Villarreal térfelén letámadt és igyekezett labdát szerezni.

A Villarreal védelme ezúttal is állta a sarat az első félidőben Forrás: AFP/Oli Scarff

A felállt védelemmel szemben nehezen boldogult az angol sztárcsapat, ám így is akadt veszélyes helyzete. A 34. percben Capoue elveszített labdáját Mané tűzte kapura távolról, majd Szalah lőtt kapásból nem sokkal fölé. Az első félidő hajrájában Thiago távoli bombalövése csattant a kapufán.

A Liverpool az első játékrészben 12-szer próbálkozott kapuralövéssel, igaz ebből csupán kétszer talált kaput, ezzel szemben a Villarreal abszolút veszélytelen volt támdásban, egyetlen kaput eltalált lövése sem volt. Ugyanakkor a

spanyol csapat hősieses védekezése ezúttal is működött, így az idei BL-szezon kieséses szakaszának egyetlen meccsén sem kapott gólt az első félidőben.

A fordulás után sem változott a játék képe, a Liverpool nyomott, a Villarreal pedig állta a sarat. Ugyan az 50. percben Fabinho fejese után szinte felrobbant az Anfield, ám Van Dijk lesről adta a gólpasszt, így a játékvezető érvénytelenítette a találatot.

Két gyors góllal kezdte a második félidőt a Liverpool, amely nagy lépést tett a döntőbe jutás felé Forrás: AFP/Lluis Gene

Három perccel később aztán már megtört a jég és egy szerencsétlen öngóllal megszerezte a vezetést a Liverpool.

A csapatkapitány, Jordan Henderson adott középre, Estupinán lábán megpattant a labda, a kétségbeesetten vetődő Rulli is belekapott még, de menteni már nem tudott. A gól után szinte felocsúdni sem volt ideje a vendégeknek, az 56. percben megkapták a következőt Mané révén.

A folytatásban is egykapuzott a Liverpool, érezhető volt, hogy a két együttes nem azonos súlycsoport. Klopp csapata a játék minden elemében riválisa fölé nőtt, és akár több gólt is szerezhetett volna, de Robertson lesről talált a kapuba.

Sadio Mané góljával hatalmas lépést tett a BL-döntő felé a Liverpool Forrás: AFP/Oli Scarff

A hátralévő időben a Liverpool igyekezett a harmadik gólt is megszerezni, amivel végképp lezárhatta volna a párharcot, az azonban nem jött össze, így kétgólos előnnyel utazhat az angol gárda a spanyoországi visszavágóra. A Unai Emery tanítványai végül kaput eltalált lövés nélkül zárták a mérkőzést. Klopp együttese viszont sikerével hatalmas lépést tett a döntő felé.

A visszavágót jövő kedden rendezik Spanyolországban.

Bajnokok Ligája, első elődöntő:
Liverpool (angol)-Villarreal (spanyol) 2-0 (0-0)
gólszerzők: Estupinán (53. - öngól), Mané (56.)

1Sípszó (kezd + vég)
32Sárga lapVirgil van Dijk
32Sárga lapVirgil van Dijk
46Sípszó (kezd + vég)
47Sípszó (kezd + vég)
47Sárga lapPervis Estupinan
47Sárga lapPervis Estupinan
53ÖngólPervis Estupinan
53ÖngólPervis Estupinan
55Gól
55GólSadio Mane
57CsereFrancis Coquelin
62Sárga lapGiovani Lo Celso
62Sárga lapGiovani Lo Celso
72Csere
72CsereSadio Mane
80CsereTrent Alexander-Arnold
86CsereArnaut Danjuma
93Sípszó (kezd + vég)
Összeállítások
4-3-3
4-4-2
Football Pálya

Kezdők
Cserék

Kezdők
Cserék
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!