Cristiano Ronaldo: Egy focizseni villámgyors útja a bukás felé

fbl Horizontal
Portugal's forward Cristiano Ronaldo gestures during the UEFA Nations League, league A group2 football match between Portugal and Switzerland at the Jose Alvalade stadium in Lisbon on June 5, 2022. (Photo by PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP)
Vágólapra másolva!
Ahhoz nem fér vita, hogy Cristiano Ronaldo, a statisztikái alapján minden idők egyik legjobb futballistája, és ahhoz sem, hogy, ahova betette a lábát, ott szinte garantált lett a siker. De mégis lehet, hogy többet vett el egy-egy klubtól, mint amennyit tengernyi góljával hozzá adott? Vannak olyanok, akik pontosan ezt állítják. Ma már nem is alaptalanul.

Cristiano Ronaldo „családi okok"-ra hivatkozva nem jelent meg a Manchester United első edzésén (majd a továbbiakon sem), és végül nem is utazott el csapattal a klub szokásos nyári délkelet-ázsiai, távol-keleti pénzkereső túrájára. Nem is kellett ennél több, azonnal felerősödtek az előző idény vége óta egyre hangosabb pletykák, miszerint az ötszörös aranylabdás portugál világsztár 2009 után ismét elhagyja a Manchester Unitedet. Bár az angol csapat új edzője, Erik ten Hag váltig állítja, hogy számítana Ronaldo szolgálataira, sok szakértő van azon a véleményen, hogy, ha a holland valóban egy új csapatot akar építeni az Old Traffordon, ráadásul olyat, amilyet ő szeretne, akkor azzal kezdenie a keret átalakítását, hogy elköszön a világ egyik legjobb focistájától.

Erik ten Hagnak rögtön egy át kellene vágnia a gordiuszi csomót Forrás: NurPhoto via AFP/Anusak Laowilas/NurPhoto/Anusak Laowilas

Mert az nem kérdés, hogy a munka- és egészségmániás Ronaldo még 37 évesen, a lábában két évtizednyi csúcsfutballal és több mint 1100 tétmérkőzéssel, még az előző idényben is kiemelkedett a MU-ból – némi rosszindulattal persze mondhatjuk, hogy nem volt nehéz dolga... Rendben, ez igaz, de nem csak a MU legjobbja volt, hiszen áprilisban a hónap legjobbjának választották a Premier League-ben, az idény végén pedig bekerült a bajnokság álomcsapatába.

A MU-ban a bajnokságban és összesen is a csapat legjobb gólszerzője volt (18, ill. 24 góllal), mégis sok kritikát kapott a játéka miatt.

Való igaz, míg támadásban mai napig a világ egyik legjobbja, a védekezés soha nem volt az erős oldala, sokak szerint ezért miatt volt teljesen hatástalan a MU letámadása.

Vagyis itt a nagy dilemma: elengedje-e egy edző csapata legeredményesebb játékosát, bízva abban, hogy nélküle maga a csapat lesz eredményesebb? Azaz hozzátesz vagy inkább elvesz egy klub erejéből, ha ott játszik Cristiano Ronaldo?

Félelmetes számok a kapu előtt

Az előző idényben, mint fentebb írtuk Ronaldo 18 bajnoki gólt szerzett, amivel a MU legeredményesebb játékosa volt. Miközben legutóbb a 2008-09-es idényben rúgott ilyen kevés (szintén 18) gólt, a következő 12 szezon egyikében sem adta 21-nél alább, sőt hét idényben a 30-as határt is elérte, vagy átlépte. Ha a 2005-06-os idénytől nézzük, két meccsenként egy gól garantált a portugáltól. Ez nem is igényel különösebb magyarázatot: Ronaldo egy támadó géniusz.

De, ahogy arra többen is rámutatnak, a portugál fantasztikus egyéni számai a csapat – feltételezett – eredményességéből vesznek el, ugyanis nem őt kell beilleszteni egy-egy csapatba, hanem a csapat játékát kell Ronaldóra szabni.

Az ifjú portugál zseni első manchesteri korszakában a Carlos Téve, Ji Sung Park, Wayne Rooney hármas vette le a védekezés terhét a CR vállairól. Távozásakor egy tökéletesen működő csapatot hagyott el, amelyik előtte zsinórban három bajnoki címet nyert, és a következő négy szezonban is kétszer diadalmaskodni tudott. Visszatérése után azonban már nem kapott hasonló segítséget, a csapat pedig látványosan szenvedett. Az Élő-pontszámokat nézve igazán látványos a visszaesés: az erősebb csapatok elleni siker több pontot hoz a konyhára, míg a gyengébbektől elszenvedett vereség többet vesz el: jól látszik, hogy a 2021-22-es szezonban hogy zuhant meg a korábbi sztárcsapat teljesítménye.

Lefelé mutató görbe Forrás: clubelo.com

Természetesen a MU szenvedését óriási hiba lenne Ronaldo nyakába varrni. A mindenféle filozófiát és elképzelést nélkülöző klubvezetés, a csapathoz nem illő edzők (hiába voltak olyan nagy nevek, mint José Mourinho vagy Louis van Gaal, vagy olyan elhivatottak, mint Ole Gunnar Solskjaer), a kapkodó átigazolások, mind-mind szerepet játszottak a mélyrepülésben. Azonban annak csak van oka, hogy míg a 2020-21-es idényben a MU 73 gólt lőve a második helyen zárt, addig a legutóbbi idényben immár Ronaldóval a soraiban 57 gólt lőve lett hatodik.

Az biztosan nem szolgálta a csapat érdekét, hogy jóformán minden támadás a portugál klasszisnál kellett, hogy végződjön, a PL-ben Ronaldo jegyezte a MU kapura lövéseinek 21 százalékát. Hogy ez tervezett volt-e, vagy csak így alakult, az már nem derül ki. Az viszont látszik a statisztikákból, hogy Ronaldo meccsenkénti 6,7 labdaszerzési kísérleténél a MU minden középpályása többet jegyzett.

A teljes PL-t figyelembe véve a támadók utolsó 1 százalékában(!) találjuk a portugált.

De kísértetiesen hasonló volt a helyzet a Juventusnál is. Ronaldo érkezése előtt 2018-ban 95 ponttal és 86 lőtt góllal lettek bajnokok. CR első torinói szezonjában 90 pontot szereztek, azonban már csak 70 gólt lőttek – abból 21-et Ronaldo, a Juve házi gólkirálya. A lövések 28 százalékát (170 kapura lövés) jegyezte, az utána következő Paulo Dybala megállt 64 kísérletnél (az összes lövés 11 százaléka). Ugyanakkor a letámadásból az argentin duplán vette ki a részét, 18,3 visszatámadást mutatott fel szemben CR 9,4-es mutatójával. És a Juve Élő-pontszáma is hasonló grafikont rajzol ki, mint a MU-é: Ronaldo érkezésével bizony lefelé indult el a görbe.

A Juve számai sem mutatnak valami fényesen Forrás: clubelo.com

A portugál elképesztő eredményessége mintha azt mondatta volna a többiekkel, hogy „oké, akkor majd ő megoldja". Nem mintha ez a „ki, ha én nem" gondolkodás távol állna Ronaldótól.

– mondta a Juve egyik veteránja, Leonardo Bonucci tavaly szeptemberben.

Pusztán a trófeákat nézve szinte hihetetlen, de a tendencia Madridban is némileg hasonló volt, legalábbis Ronaldo utolsó Realban töltött évei alatt. A portugál 2009 és 2018 között két bajnoki címet és négy Bajnokok Ligáját nyert (meg annyi más trófea mellett), háromszor volt a La Liga gólkirálya, és ugyancsak háromszor jutott el 40 gólig a bajnokságban. A 2009-10-es „újonc" idényét leszámítva minden szezonban a Real házi gólkirálya volt, azaz a spanyol fővárosban is kisajátította a gólszerzés jogát. Viszont itt csak az utolsó idényében volt látványos a csapat visszaesése.

Cristiano Ronaldo hihetetlen eredményességének is megvan az ára Forrás: AFP/Glyn Kirk

Karim Benzema viszont kiszabadulva Ronaldo árnyékából szinte évről évre hozott egyre jobb számokat, a legjobbakat éppen a legutóbbi idényben, amikor 46 meccsen 44 góllal járult hozzá a bajnoki és BL-duplázáshoz.

Mit kezdjen új csapata Ronaldóval?

A portugál várhatóan új klubban kezdi az idényt, de, ha marad Manchesterben, akkor is ugyanaz a kérdés: hogy lehet úgy kihasználni a még mindig meglévő támadópotenciálját, hogy a védekezésben mutatott gyengesége ne menjen a csapat összteljesítményének rovására? Mert Ronaldo játszani akar, és 37 évesen is hihetetlenül atletikus, de annyira azért nem, hogy 90 percen át 60 méteres területen robotoljon kivéve a részét a presszingből.

Márpedig olyan csapatoknál, amelyek a BL-ben szerepelnek, sőt a végső győzelemre is esélyesek, egyúttal ki tudnák fizetni a portugál bérét, ez az alap.

Ahogy Erik ten Hag Ajaxánál is láthattuk: mindenkinek el kell végeznie a munkát. Miután Ronaldo erre csak az egyik irányban – az ellenfél kapuja felé – képes, távozásával egy nagy gondtól szabadulna meg a holland, akinek így már nem kéne azon gondolkodnia, hogy ültesse a padra csapata legnagyobb sztárját.