Vágólapra másolva!
Péntek este a Crystal Palace-Arsenal mérkőzéssel elrajtol a Premier League 2022/23-as szezonja, amely rendkívül izgalmasnak ígérkezik. A bajnoki címre ezúttal is Európa két legjobb csapata, a Manchester City és a Liverpool a fő esélyes, de ebben az idényben talán nem csak erről a két csapatról fog szólni a bajnokság, ugyanis a Tottenham és az Arsenal is elképesztően megerősödött. Ennek tükrében könnyen lehet, hogy a Manchester United újra kiszorul a legjobb négyből, különösen akkor, ha tovább folytatódik az a cirkusz, amit Cristiano Ronaldo egész nyáron művelt.

Folytatódik minden idők legnagyobb rivalizálása

Nem kell az angol futball szerelmesének lenni ahhoz, hogy bátran kijelenthessük, napjainkban a Manchester City és a Liverpool nemcsak a Premier League két legjobb csapata, hanem az egész világ legjobbjai – még annak ellenére is, hogy a Pep Guardiola vezette manchesteri csapat drámai küzdelemben elbukta a Real Madrid elleni BL-elődöntős párharcot, a Liverpool pedig kikapott a fináléban Carlo Ancelotti csapatától.

A két csapat áprilisi 2-2-re végződő bajnoki összecsapása előtt a Liverpool legendás védője, Jamie Carragher az angol futball legnagyobb rivalizálásának nevezte a Manchester City és a Liverpool versenyfutását.

– írta Carragher a The Telegraph hasábjain.

Lehet vitatkozni Carragher véleményével, de az előző öt szezonban négyszer a Manchester City, egyszer pedig a Liverpool lett a bajnok. Ez idő alatt ráadásul Liverpool háromszor be is jutott a BL-döntőbe, míg a City 2021-ben lett először finalista.

Jürgen Klopp és Pep Guardiola még csak hat éve gyűrik egymást a Premier League-ben, így még csak a harmadánál járnak annak, amit Ferguson és Wenger véghez vittek.

De ha szigorúan csak a két csapat teljesítményét vesszük alapul, akkor valóban a Liverpool és a Manchester City rivalizálása a legnagyobb, mert annyira a United és az Arsenal sem tudott dominálni, mint ahogyan ez a két csapat teszi ezt Angliában és az európai kupaporondon.

Az előző szezonban a két csapat megismételte a 2018/19-es idényben produkált felejthetetlen csatározását, amikor a Manchester City egy ponttal előzte meg a Liverpoolt, és végül 98 ponttal hódította el a bajnoki címet. Idén tavasszal szintén a City végzett az élen, miután egy, az Aston Villa elleni utolsó fordulós drámai fordítással megint csak egy ponttal végzett a Liverpool előtt.

Klopp a folytonosságban bízik, Guardiola mindent feltett egy lapra

Ami a két csapat esélyeit illeti: az állandóság miatt talán a Liverpool egy hajszállal előrébb tart. A Mersey-parti csapatból ugyan távozott az év afrikai játékosának megválasztott Sadio Mané, de a szenegáli támadó helyére érkezett a Benficától az uruguayi Darwin Núñez, aki már a City ellen megnyert Szuperkupa-meccsen is főszereplő volt, miután kiharcolt egy tizenegyest, majd a meccs végén fejelt góljával kialakította a 3-1-es végeredményt.

Darwin Nunez bemutatkozása tökéletesre sikerült Forrás: AFP/Ronny Hartmann

Az állandóság helyett a Manchester City az idei szezonban valami teljesen mással fog próbálkozni. A csapat megvette az angol válogatott Kalvin Phillipset, és megnyerte az Erling Haalandért folytatott licitháborút, a norvég érkezésével pedig Pep Guardiola úgy döntött, átalakítja csapata játékát, és minden tétet felrak a 22 éves játékosra. A City az átigazolási időszakban olyan sztárjátékosokat engedett el, mint az angol válogatott Raheem Sterling, aki a Guardiola-korszak legeredményesebb játékosa volt. Mellette távozott a támadósor bármelyik pontján bevethető Gabriel Jesus, valamint a védelemben és a középpályán egyaránt használható Olekszandr Zincsenko is.

Guardiola csapata az utóbbi években rendre középcsatár nélkül játszott. A katalán mesternek nem is volt szüksége csúcsékre, amit bizonyít, hogy az előző szezonban hét támadójátékosa is tíz gól fölött termelt. Haaland megszerzésével viszont mostantól lesz egy fix pont elöl, ami azt is jelentheti, hogy norvég számolatlanul fogja ontani a gólokat, de az is megeshet, hogy felborul miatta az évek alatt felépített csapatjáték.

Haaland veszélyesen játszott a Szuperkupa-meccsen, de csak kapufáig jutott Forrás: AFP/Nigel Roddis

Ráadásul Sterling és Gabriel Jesus elengedésével csökkentek Guardiola variációs lehetőségei is, így, ha Haaland netán megsérül – amire azért többször is volt példa Dortmundban –, akkor nagy bajba kerülhet a katalán mester.

Az Arsenal és a Tottenham túrhatja ki a Top4-ből a Manchester Unitedot és a Chelsea-t

Az Arsenal már az előző szezonban is odaérhetett volna a BL-szereplést érő negyedik helyre, azonban a bajnokság hajárjában Mikel Arteta több kulcsjátékosát is elveszítette, ez pedig fontos pontok elbukását jelentette a végjátékban.

Az átigazolási időszakban azonban az Ágyúsok voltak a legaktívabbak a Premier League-ben, és minden egyes hiányposztra meg tudtak szerezni egy klasszis játékost.

A védelem tengelyében alapember lesz a Marseille-től visszatérő William Saliba, aki ugyan 2019 nyara óta az Arsenal játékosa, de az utóbbi éveket Franciaországban töltötte kölcsönben. A 21 éves védő idén bekerült Didier Deschamps válogatottjába, a Ligue 1-ben pedig megválasztották az év legjobb fiatal játékosának. Szintén a védelembe érkezett Olekszandr Zincsenko, aki további opciót jelenthet Artetának, ugyanis az ukrán játékos nemcsak a szélen, hanem adott esetben a középpálya közepén is bevethető.

Gabriel Jesus emelheti új szintre az Arsenal támadójátékát Forrás: AFP/Justin Tallis

Az észak-londoni csapat a Portótól 35 millió euróért megvette a portugál Fábio Vieirát, aki tavaly az U21-es Európa-bajnokság legjobb játékosának választottak, míg a legnagyobb fogás a Manchester Citytől érkező Gabriel Jesus volt, akiért 52 millió eurót fizetett az Arsenal. A brazil válogatott támadó nem volt alapember a Cityben, ráadásul Guardiola folyamatosan változtatta a szerepkörét. Az Arsenalba viszont kezdő középcsatárnak érkezett, és már el is kezdte meghálálni a belévetett bizalmat, ugyanis öt felkészülési meccsen hét gólt lőtt.

Az Arsenal tavaly azért (is) maradt le a BL-szereplésről, mert a középcsatárként futballozó Alexandre Lacazette-nek tavasszal egy gólt sikerült összehoznia, azt is tizenegyesből lőtte a Leicester City ellen.

A helyére most érkezett egy gólerős támadó, aki Arteta szavaival élve káoszt tud teremteni az ellenfél tizenhatosán belül, és ha hozza azt a formát, amit a felkészülési meccseken mutatott, akkor akár a gólkirályi címre is esélyes lehet.

Az Arsenal mellett szintet léphet a Tottenham is,

amely az előző szezonban őrült hajrá végén ért oda a negyedik helyre, nyáron pedig tovább erősödött Antonio Conte csapata, ami a lehető legrosszabb hír a riválisoknak. A Spurs nyáron több mint 100 millió eurót költött átigazolása. Megszerezték az Evertontól a brazil válogatott Richarlisont, a Brightontól megvették a liga egyik legjobb középpályását, Yves Bissoumát, a Middlesbrough-tól elcsábították a szupertehetségnek tartott Djed Spence-t, a Intertől ingyen megszerezték a horvát vb-ezüstérmes Ivan Perisicet, a Barcelonától pedig kölcsönvették a francia válogatott Clément Lenglet-t.

Son és Kane páros a Premier League történetének egyik legjobb duója Forrás: AFP/Paul Ellis

Az észak-londoni csapat Conte tavaly novemberi kinevezése óta rohamléptekben fejlődött. Ráadásul az olasz mester úgy építette fel a Premier League egyik legjobb csapatát, hogy rendkívül szűk kerettel dolgozhatott. Most azonban Harry Kane és a dél-koreai gólkirály Szon Hung Min mellé elsőrangú játékosok érkeztek, így korántsem lenne meglepő, ha Spurs beleszólna a bajnoki címért folytatott versenyfutásba.

Különösen annak fényében, hogy Conte most végig dolgozhatta az alapozást a csapattal, márpedig az olasz edzőnek mindig a második szezonja a legerősebb az adott csapatával. Igaz, korábban a Chelsea trénereként már az első szezonjában bajnoki címet nyert a londoni kékekkel.

A Chelsea sötét lóként indul

Az előző szezonban bronzérmes Chelsea-nél május elején érkezett az új amerikai tulajdonos. Az előző szezonban bronzérmes Chelsea-nek azt követően kellett új tulajdonost keresnie, hogy az orosz-ukrán háború miatt a brit kormány zárolta a klubot addig birtokló Roman Abramovics vagyonát, illetve felszólították, hogy számolja fel üzleti érdekeltségeit. A londoni klub iránt többen is érdeklődtek, amerikai és közel-keleti befektetőkről is olvasni lehetett, végül előbbiekkel jött létre a megállapodás. A Chelsea végül a Todd Boehly (övé többek között a profi baseball-ligában szereplő Los Angeles Dodgers) vezette Clearlake Capital alapkezelő tulajdonába került.

Todd Boehly vette át a klubot Roman Abramovicstól Forrás: NurPhoto via AFP/MI News/NurPhoto/Mi News

Todd Boehly, a konzorcium "arca", gyorsan ki is nevezte magát sportigazgatónak, és az egész nyarat azzal töltötte, hogy magánrepülőjével járta a világot, és megpróbált sztárjátékosokat igazolni a Chelsea-be. Állítólag Cristiano Ronaldót is meg akarta szerezni, de az üzlet megkötése előtt kikérte Thomas Tuchel vezetőedző véleményét, aki határozottan ellenezte a portugál sztár megvételét. A keretet viszont mindenképpen meg kell erősíteni, mert

távozott a védelemből Andreas Christensen és Antonio Rüdiger, a támadósorból pedig Romelu Lukakunak sikerült visszakönyörögnie magát az Interhez, holott tavaly nyáron 113 millió eurót fizettek érte az olasz csapatnak.

Az érkezők oldalán ott van Conor Gallagher, aki tavaly a szezon egyik legjobbja volt a Crystal Palace játékosaként, támadóként pedig az albán Armando Broja kaphat lehetőséget, aki az előző szezonban kilenc találatig jutott a Southampton csapatában kölcsönjátékosként.

Boehlynak egyelőre három nagy halat sikerült kifogni. 38 millióért megvette a Napoli szenegáli védőjét, a 31 éves Kalidou Koulibalyt, aki a klublegenda John Terrytől kért engedélyt, hogy viselhesse a 26-os mezszámát.

56 millió euróért érkezett Raheem Sterling a Manchester Citytől, akire kulcsszerep várhat, és jött a Brighton csapatától a 24 éves spanyol balhátvéd, Marc Cucurella, akit a Manchester City elől sikerült elhalásznia a Chelsea-nek. Az utóbbi hetek igazolásai nem tűnnek rossznak, azonban a londoni csapat támadószekciója korántsem tűnik bombaerősnek, a védelemben pedig csupa 30 év fölötti játékos van, így Thomas Tuchelnek lehetnek majd gondjai.

Manchesterben robbanhat a Ronaldo-bomba

A Manchester United nyáron megszerezte a holland válogatott Tyrell Malaciát, az argentin válogatott Lisandro Martínezt és a dán karmester Christian Eriksent, akinek valóságos csoda a pályafutása, kevesen hitték ezt azt követően, hogy a tavaly nyári Európa-bajnokságon újra kellett éleszteni a finnek elleni meccsen. Azonban hiába az új igazolások, Cristiano Ronaldo gondoskodott róla, hogy ezen a nyáron is ő vigye el a showt.

Ronaldo július végén tért vissza a Manchester Unitedhez, miután kihagyta a klub thaiföldi és ausztráliai túráját. Ronaldo ekkor találkozott először a csapat holland edzőjével, Erik ten Haggal azóta, hogy megüzente neki: el szeretné hagyni a klubot.

Ronaldo nyáron több csapatnak is megpróbálta eladni magát Forrás: AFP/Daniel Leal

A játékos ügynöke, Jorge Mendes szerette volna felajánlani a portugál sztárt a Chelsea-nek és a Bayern Münchennek, de mindkét klub nemet mondott. Ezt követően az Atletico Madridnál próbálkoztak, de a spanyol klub elnöke, Enrique Cerezo sem kért az üzletből az anyagi lehetőségek hiányára hivatkozva.

Miközben Ronaldo azért hisztizett, hogy újra BL-szereplő, komoly célokért küzdő csapatban szeretne futballozni, Erik ten Hag elkezdett új csapatot építeni, ami sokkal jobban nézett ki a felkészülési meccseken a portugál nélkül.

A Sancho, Martial, Rashford hármassal működött a letámadás, mindenki betartotta a taktikai utasításokat, ellenben ha Ronaldo a pályán van, azzal számolni kell, hogy ő semennyit sem fog beletenni a csapatszintű védekezésbe – ergo nettó emberhátrányt jelent.

Sok Ronaldo-rajongó azt hangoztatja, hogy az ő góljai nélkül a United tavaly a kiesés elkerüléséért harcolt volna, pedig mi sem áll messzebb a valóságtól.

A portugál tavaly ugyan a 18 bajnoki góljával az MU legeredményesebb játékosa lett, de csapatszinten elképesztően káros hatása volt a játékra, amit bizonyít, hogy a United a 2020/21-es szezonban 73 gólt lőtt a bajnokságban, míg az előző idényben csak 57 találatig jutott a csapat.

Ronaldo aztán múlt vasárnap pályára lépett a spanyol Rayo Vallecano elleni felkészülési meccsen, mindezt úgy, hogy a találkozó előtt egy nappal nagyképűen megosztott a közösségi oldalán egy "a király játszik vasárnap" szövegű posztot.

Úgy tűnik, Erik ten Hag nem fog kivételezni Ronaldóval Forrás: AFP/Nigel Roddis

A 37 éves támadó egy félidőt kapott a Rayo elleni meccsen, kihagyott egy nagy helyzetet, az ivószünetben pedig jól láthatóan vitatkozott Erik ten Haggal. Ronaldo aztán nem is várta meg a meccs végét, hanem 10 perccel a lefújás előtt távozott az Old Traffordról.

- kommentálta az esetet Ten Hag, akinek valószínűleg sokkal nyugodtabbak voltak a napjai, amíg Cristiano Ronaldo nem tér vissza a csapathoz.

Az eset pikantériája, hogy vasárnap este a Paris Saint-Germain 4-0-ra megnyerte a Franica Szuperkupa-döntőt, Lionel Messi pedig gólt lőtt, és ismét régi fényében tündökölt, úgyhogy Ronaldo a közösségi oldalakon egyfolytában kapta az ívet, hogy a király valóban játszott vasárnap, csak nem ő az.

Ronaldo posztja elég viccesen hatott Messi zseniális játéka után Forrás: AFP/Jack Guez

A meccs után aztán a holland edző őszintén beszélt Ronaldo helyzetéről. Nem kritizálta, de éreztette, hogy koránt sincs kivételezett helyzete a csapaton belül.

– mondta a holland edző, akinek, úgy tűnik, megvan a tekintélye ahhoz, hogy kispadra küldje Ronaldót.

Ha viszont ezt megteszi, akkor a Manchester United öltözője egy időzített bomba lesz, így pedig ki tudja, lehet-e számolni komolyan a hússzoros bajnokcsapattal. Mindenesetre Erik ten Hagnak sokkal könnyebb dolga lenne a csapatépítéssel, ha Ronaldo nélkül nyithatna új fejezetet a klub életében.

Premier League, 1. forduló:
péntek:
Crystal Palace-Arsenal 21.00
szombat:
Fulham-Liverpool 13.30
Bournemouth-Aston Villa 16.00
Leeds United-Wolverhampton Wanderers 16.00
Newcastle United-Nottingham Forest 16.00
Tottenham Hotspur-Southampton 16.00
Everton-Chelsea 18.30
vasárnap:
Leicester City-Brentford 15.00
Manchester United-Brighton 15.00
West Ham United-Manchester City 17.30