A Fradi monacói bravúrja minden képzeletet felülmúlt

Fradi, Monaco, EL
Ferencvaros' Hungarian midfielder Balint Vecsei shoots and scores a goal during the UEFA Europa League Group H group stage football match between AS Monaco and Ferencvaros TC at the Louis II Stadium (Stade Louis II) in the Principality of Monaco on September 15, 2022. (Photo by NICOLAS TUCAT / AFP)
Vágólapra másolva!
Szenzációs győzelmet aratott a Ferencváros az Európa-ligában, miután idegenben győzte le 1-0-ra a francia élvonal bronzérmesét, az AS Monacót. A Fradi az újabb sikerrel nem csupán hibátlanul vezeti két forduló után a H csoportot, de megmutatta, hogy, amelyik csapat egy kicsit is lebecsüli, az nagyon ráfizet.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Monacóból.

Bajban vagyunk, de ha valamiért, akkor ezért biztosan nem neheztelünk a Ferencvárosra.

Lassan ugyanis kifogyunk a jelzőkből, amivel méltatni lehetne a szinte hétről-hétre egyre nagyobb bravúrokat felmutató 33-szoros bajnokcsapatot.

Rögtön adódik is egy kérdés: meddig bravúr egy kiemelkedő eredmény, és mikortól válik, ha nem is természetessé és elvárttá, de valami olyanná, amire azt mondja a szurkoló, a sajtó és akár a kívülálló is, hogy "szép volt, de azért erre számítottunk".

Nem akarjuk elkiabálni a Fradi szerencséjét, de lassan eljön az pillanat! A BL-selejtzőkben már látszott, hogy a Fradi igenis képvisel egy minőséget, és a Qarabag elleni kudarc, azaz a kiesés, mintha csak felszította volna a tüzet. Azóta a Fradi - a takaréklángon lehozott dublini 0-1-től eltekintve - csak nyerni tud. Az, hogy a bajnokságban hatból hatot nyertek, és a csapat két meccsel kevesebbet játszva, mint riválisai máris meggyőző, négypontos előnnyel vezeti a tabellát, szinte már papírforma.

De az, hogy az Európa-liga főtáblájána vezeti a halálcsoportnak titulált H jelű négyest, már korántsem az!

A három bajnokot és az Európa ötödik legerősebb bajnokságának tartott Ligue 1 előző idényének bronzérmesét felvonultató négyest sokan tartották, tartják a legkiegyensúlyozottabbnak, amelyben - hiába húzták a harmadik kalapból - a közmegegyezés (a külföldi, nem a hazai) a Fradit tartotta a leggyengébb szereplőnek. A zöld-fehérek ellendrukkerei azt mondták, örüljenek egy-egy döntetlennek is, de a csapat drukkerei is aggódtak kicsit kedvenceikért, főleg, hogy először a Trabzonspor látogatott a Groupama Arénába, majd a csoport sztárcsapata, a Monaco várta Sztanyiszlav Csercseszov csapatát.

Amelyik előbb tíz emberrel legyőzte a törököket, majd egy kiegyenlített meccsen, több nagy helyzetet kidolgozva megérdemelten verte meg az eurómilliárdos tulajdonosa által támogatott sztárcsapatot.

Azt már megtanultuk, hogy Sztanyiszlav Csercseszov, ha nem is a világ legszórakoztatóbb sajtótájékoztatóit tartja, soha nem beszél a levegőbe.

Sztanyiszlav Csercseszov fennállása egyik legnagyobb sikerére vezetheti a Ferencvárost Forrás: AFP/Nicolas Tucat

A Fradi edzője ragaszkodik hozzá, hogy mindig csak a következő meccsre koncentráljanak a játékosai, ezért mondta azt a Trabzon elleni katartikus győzelem után, hogy nem sokáig ünnepeltek, mert vasárnap már jön a Kisvárda, és a Monaco legyőzése után is azzal kezdett, hogy egyik meccs lefújása után már a következőre készülnek, most éppen a Bicske elleni Magyar Kupa-meccs vasárnap.

"Ma már nem gondoltunk a Trabzon elleni sikerre, az már történelem. Ahogy ez a mai siker is az, hiszen minden sikert addig kell értékelni, amíg le nem fújják a meccset. A meccs utáni pillanat a következő meccs előtti pillanat, hiszen két nap múlva már kupameccset játszunk, és már arra fogunk koncentrálni.
Ettől függetlenül persze ez egy nagyon fontos győzelem és nagyon fontos három pont, de csak egy lépés a céljaink felé.

A Fradi edzője emellett hidegvérű stratéga is: nem esett kétségbe, amikor Eldar Civicet kiállították a Trabzon ellen, hanem rögtön cserélt, és Botka Endre remekül szállt be a meccsbe. Monacóban sem láttuk rajta az idegesség jeleit, amikor kimaradtak a Fradi helyzetei, vagy, amikor a második félidő első felében jöttek a francia lehetőségek.

És megint remekül cserélt: a Muhamed Besic helyére beálló Vécsei Bálint szerezte ugyanis a meccs egyetlen gólját!

"Úgy érzem, hogy az egész mérkőzést kontrolláltuk, mert ugyan voltak helyzeteik, de mi is lőhettünk volna akár több gólt is" - mondta Vécsei a lefújás után az Origónak.

Vécsei Bálint gólöröme a Monaco elleni Európa-liga meccsen Forrás: MTI/Kovács Tamás

Vécsei szerencsésnek mondta a gólját, de gyorsan húzzuk alá, a találat egy nagyon szépen kidolgozott támadás végén született, egy valóban kissé szerencsés lövésből.

Az pedig, hogy most már a legmagasabb szinten is meccsről-meccsre megvannak a helyzetei a Fradinak, és szinte mindig betalál (a szezonban lejátszott 16 meccsből csupán kétszer nem lőttek gólt Tokmacék), az már messze nem a véletlen műve, ahhoz rengeteg gyakorlás, és egy jól működő gépezet - hívjuk ezt csapatnak - kell.

Azt ugyanis a meccs után minden megszólaló kiemelte, hogy csapatként megint tökéletesen működött a Ferencváros.

Amelyikben vannak szinte nélkülözhetetlen alkatrészek, mint a kapuban Dibusz Dénes, vagy a támadósorban a Monacóban is óriásit játszó Adama Traoré, de igazságtalan lenne csak őket kiemelni, és nem beszélni az óriási munkát végző középpályásokról, a hihetetlen nyomás alatt kisebb hibáktól eltekintve végig remeklő védőkről, vagy a fentebb már méltatott támadókról nem beszélni.

Ha küzdeni kellett, akkor küzdöttek, itt például Ryan Mmaee harcol meg egy labdáért Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Ferencvárosnál a két győzelem után már a játékosok is kimondják azt, amit a sorsolás után csak Orosz Pál, a klubot üzemeltető FTC Zrt. vezérigaztatója mondott ki, miszerint a csapat célja idén már a továbbjutás a csoportból, szintet kell lépnie a Fradinak.

És egyre inkább úgy tűnik, hogy ez sikerül is a csapatnak. A Trabzon legyőzése után Kristoffer Zachariassen mondta, hogy a pályán és azon kívül, közösségként is szintet lépett a csapat. Sztanyiszlav Csercseszov erről azt mondta a Monaco elleni találkozót megelőző sajtótájékoztatón, hogy

Nos, legyőzte, tehát a szakvezető értékítélete szerint is megtette azt a lépést.

Most már valóban megtette azt a bizonyos lépést előre az FTC Forrás: AFP/Nicolas Tucat

Azok pedig, akik úgy gondolják, hogy a Monaco félvállról vette a meccset, igen nagyot tévednek. Egyrészt a belgrádi győzelem után az első forduló szintén győztes Ferencváros elleni sikerrel lépéselőnybe kerültek volna a riválisokkal szemben. Másrészt senki ne gondolja, hogy a francia bronzérmesnek nem fontos az európai kupasiker. Harmadrészt pedig nem lebecsülte, hanem lehet, hogy tartott a Fraditól a Monaco a magyar bajnok meccseit elemezve. Most már elmondhatjuk, minden okuk megvolt rá.

A vezető francia sportlap, a L'Equipe a meccsről szóló cikkében a Monaco játékát az elképzelés nélküli, és a pontatlan jelzőkkel illeti. Mint írják, hagyták, hogy a Fradi veszélyes támadásokat vezessen, és

az ASM már a 20. percben hátrányba kerülhetett volna, ha a játékvezető "két hosszú percnyi videozás után" nem érvényteleníti Tokmac gólját.

A helyi lap, a Monaco Matin igyekszik annyival letudni a meccset a Fradi egy kétszer megpattanó lövésből született szerencsés góllal nyert. Azt viszont kerek perec leírják, hogy a csapatból többen átlag alattit nyújtottak, köztük a csapatkapitány, Wissam Ben Yedder. Annak viszont örülnek, hogy Didier Deschamps két fiataljukat, Youssouf Fofanát és Benoît Badiashile-t is meghívta a francia válogatottba.

Látva a jól összerakott játékot, bízhatunk benne, hogy a Fradi lendülete a válogatott szünet után is kitart. Ha a csapat sikerrel venné a Crvena zvezda elleni két meccset (előbb idegenben, majd hazai pályán mérkőznek a szerb csapattal), akkor már egész biztosan továbbjutnak, csak az a kérdés, hanyadik helyen.

Ami mellett még nem mehetünk el szó nélkül, az a Fradi szurkolótábora. Amelyiktől félt a francia sajtó, csak azért, mert sokan vannak, és fekete egyenpólót viselnek. Pedig nincsenek annyian, mint a Marseille-t vagy Nizzát "megszálló" frankfurti és kölni drukkerek, és nem is robbantottak ki utcai balhékat, ahogy a stadionban is úgy viselkedtek, hogy arra a kényes monacói elit is csak csettinthetett.

A Fradi-tábor a II. Lajos Stadionban Forrás: MTI/Kovács Tamás

A közel 1000 fradista végigszurkolta a meccset, a nagyjából 30 fős hazai tábornak, meg a további pár száz nézőnek a hangját sem lehetett hallani.

- mondta a lefújás után Vécsei.

Ez a csapat ilyen drukkereket érdemel, és ugyanez fordítva is igaz. Az elmúlt hónapokban pedig mindkét fél kitett magáért, és reméljük, hogy a java még csak eztán következik.

Egy biztos, hogy ez a monacói túra szinte minden magyarnak örökké emlékezetes marad.

Mindent egy helyen az Eb-ről