Vágólapra másolva!
Kedd este kezdetét vette a labdarúgó Bajnokok Ligája 2022/23-as szezonjának csoportköre, a játéknap legnagyobb rangadóján pedig a PSG hazai pályán 2-1-re legyőzte a Juventust. A címvédő Real Madrid és a végső győzelemre is esélyesnek tartott Manchester City is győzelemmel rajtolt. A három magyar válogatott focistát is foglalkoztató RB Leipzig ugyanakkor meglepetésre 4-1-re kikapott az ukrán Shaktar Donyecktől.

Csúcsrangadóval indult a labdarúgó Bajnokok Ligája idei szezonjának csoportköre, ugyanis a Lionel Messivel, Kylian Mbappéval és Neymarral felálló Paris Saint-Germain a Juventust fogadta kedd este a a Parc des Princes stadionban. A párizsiak jól kezdték a szezont, hét meccsből hatszor nyertek, és még veretlenek, ráadásul a színvonalas játékkal, illetve a gólokkal sem maradtak adósok. Ezzel szemben a torinói együttes hullámzóan kezdett a Serie A-ban, és bár szintén veretlen, öt meccsből csak kettőt tudott megnyerni. Ettől függetlenül mindkét csapat jó előjelekkel várhatta az összecsapást, ugyanis a PSG az elmúlt tíz évben csupán egyszer kapott ki hazai környezetben BL-csoportmeccsen, míg a Juventus csupán egyszer kezdett vereséggel a főtáblán.

Ami a két együttes közös múltját illeti, nyolcszor csaptak össze az európai kupaporondon, ám

a párizsiak ez idáig még egyszer sem tudták legyőzni a Juventust, sőt történetük legsúlyosabb vereségét éppen a torinói sztárcsapattól szenvedték el 1997 januárjában, amikor 6-1-re alul maradtak.

Kylian Mbappé és Neymar is kiváló formában várta a BL-rangadót Forrás: AFP/Franck Fife

A Juventusnál nagy mozgás volt a nyáron, ám az új igazolások közül többen is sérültek, így többek között éppen a PSG-től szerződtetett Ángel Di María be sem került a meccskeretbe, mint ahogy a világbajnok Paul Pogba sem. Ennek is betudható, hogy Massimiliano Allegri más felállásban küldte pályára csapatát, amely a Perin – Bremer, Bonucci, Danilo – Cuadrado, Miretti, Paredes, Rabiot, Kostic, Milik, Vlahovic tizeneggyel kezdett.

A túloldalon Christophe Galtier viszont a lehető legerősebb kezdőt tudta kijelölni az összecsapásra, így

a PSG a Donnarumma – Sergio Ramos, Marquinhos, Kimpembe – Hakimi, Verratti, Vitinha, Mendes – Messi, Mbappé, Neymar összeállításban lépett pályára.

Nagy elánnal kezdett a hazai együttes és már az ötödik percben megszerezte a vezetést.

Neymar varázslatosan emelt Mbappé elé, aki kapásból kilőtte a kapu jobb oldalát.

A világbajnok támadó félelmetes statisztikával bír, ugyanis az 54. BL-meccsén az 54. gólból vette ki közvetlenül a részét. Ráadásul ez volt az 5. olyan BL-gólja, amit egy adott találkozó első öt percében szerzett. Ennél több gólt a meccseken ezen szakaszában csak Lionel Messi lőtt a legrangosabb európai kupasorozatban, szám szerint hatot.

A Juventustól viszont támadásban gyakorlatilag egyetlen épkézláb támadást sem láthattunk az első negyedórában. Aztán a 19. percben az olaszok is eljutottak helyzetig, Milik közeli fejesét kellett Donnarummának hatalmas bravúrral védeni, majd a kipattanót Kosztics lőtte mellé.

Kylian Mbappé két varázslatos gólt lőtt az első félidőben Forrás: AFP/Franck Fife

A Juventus helyzete ébresztőleg hatott a hazaiakra és három perccel később tovább növelték előnyüket.

Verratti gyorsította fel a párizsiak játékát és egy gyönyörű Hakimi-Mbappé összjáték után utóbbi lőtt a jobb alsóba.

Ezt követően kisebb kakaskodás tört ki a pályán, miután Bremer keményen odalépett Mbappének. A brazil védő és a lökdösődő Sergio Ramos is sárga lapott kapott.

Allegri együttese a folytatásban sem tudott feljavulni, míg a PSG támadásaiban rendre ott volt a veszély.

A második félidőt ott folytatta a Paris Saint-Germain, ahol az elsőt abba hagyta. Előbb Neymar lövését védte Perin, majd Mbappé dönthette volna el a mérkőzést, de passz helyett öt méterről jócskán mellé lőtt. Neymar mérgesen számon is kérte csapattársát, hogy miért nem passzolt neki.

A második félidőben feljavult a Juventus, de csak a szépítésre futotta Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A kihagyott helyzetek pedig megbosszulták magukat, ugyanis szinte a semmiből szépített a Juventus az 53. percben Weston McKennie fejesgóljával.

A gól jótt tett a meccsnek, az olaszok pedig egyre bátrabban kezdtek el futballozni. Vlahovics közeli fejesénél hatalmasat kellett védenie Donnarummának.

A 67. percben az addig keveset mutató Lionel Messi lőhetett volna gólt, de 16 méterről a jobb alsó mellé tekert, majd öt perccel később az argetin klasszis lövését védte Perin.

A párizsiak védekezése azonban közel sem volt tökéletes, amit a torinóiak egy-egy kontra után rendre zavarba tudtak hozni. Támadásban viszont remekelt a PSG, az utolsó percekben még Mbappé és Neymar is ziccerbe került, de újabb gól már nem esett, így a franciák győzelemmel kezdték a csoportkört.

Győzelemmel kezdett a Paris Saint-Germain a BL-ben Forrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

Az F csoportban a címvédő Real Madrid a Celtic Glasgow vendégeként kezdte meg szereplését a BL idei kiírásában. A skótok bizakodva várhatták a meccset, hiszen szombaton 4-0-ra legyőzték az ugyancsak BL-főtáblás Rangerst, ráadásul a szezonban még hibátlanok. Akárcsak a spanyol sztárcsapat, amely négy forduló után vezeti a spanyol bajnokságot. A 14-szeres BEK/BL-győztes abszolút esélyesként várta a meccset

Ezzel szemben meglepetésre a Celtic kezdte jobban a meccset, a 21. percben pedig csak a kapufa mentette meg a vendégeket McGregor lövésénél. Az első valamire való Real-helyzetre 29 percet kellett várni, akkor Valverde lőtt a kapu mellé. Egy perccel később

aztán a spanyolok elveszítették az UEFA-nál az Év játékosának választott Karim Benzemát, akit sérülés miatt le kellett cserélni. A francia támadó helyett Eden Hazard állt be.

Karim Benzema fél óra után megsérült, de nélküle is nyert a Real Madrid Skóciában Forrás: AFP/Andy Buchanan

A belga szélső akár megszerezhette volna a vezetést az első félidő hajrájában, ám ígéretes helyzetben eltörte a labdát és a kaput sem tudta eltalálni. Vinícius lövését pedig hatalmas bravúrral védte az egykori angol válogatott kapus, Joe Hart, így gól nélküli döntetlennel vonultak szünetre a felek.

A fordulás után aztán négy perc alatt eldöntötte a Real Madrid a mérkőzést, előbb Vinícius volt eredményes, majd

a 100. BL-meccsén szereplő Luka Modric lőtt csodálatos gólt. Hazard passza után a horvát középpályás csinált egy cselt a tizenhatoson belül, majd külsővel emelt a kapu hosszú oldalába.

Luka Modric fantasztikus gólt lőtt a Celtic ellen Forrás: AFP/Andy Buchanan

A 3-0-s végeredményt eden Hazard állította be a 77. percben. A címvédő ezzel győzelemmel rajtolt, míg a Celtic tizenegyedik alkalommal maradt nyeretlen a nyitómeccsén a legrangosabb európai kupasorozatban.

A csoport másik meccsén a három magyar válogatott játékost is foglalkoztató RB Leipzig a hétvégi kínos vereség után hazai pályán fogadta az ukrán Sahtar Donyecket, amely 17. alkalommal szerepel a BL-főtáblán, ám tavaly ősszel egyetlen meccset sem tudott megnyerni. A lipcsei csapatban Gulácsi Péter, Willi Orbán és Szoboszlai Dominik is kezdett, míg a vendégeknél a Ferencváros korábbi játékosa, Olekszandr Zubkov kapott helyett a kezdőben.

Gulácsi hatalmas potyagólt kapott a Sahtar ellen Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Jan Woitas

Az ukrán együttes a 16. percben szerzett vezetést, amihez Gulácsi hatalmas hibája is kellett. A kapujából kijövő magyar kapus a térfél közepén eladta a labdát, amit Sved könnyedén az üres kapuba lőtt.

A fordulás után a lipcseiek egyenlítettek az 57. percben, Szoboszlai Dominik gólpassza után Simakan volt eredményes.

Azonban alig egy percig örülhettek csak a németek, ugyanis ismét az ukránoknál volt az előny Sved megpattanós lövése után. Aztán Szoboszlai helyzete után az ukránok egy gyors kontratámadással végleg eldöntötték a meccset a 76. percben, majd a hajrában a csereként beállt Lassina Traoré állította be a 4-1-es végeredményt.

Szoboszlai Dominik gólpasszt adott, de simán kapott a Lipcse Forrás: AFP/Odd Andersen

A G csoportban a végső győzelemre is esélyesnek tartott Manchester City Erling Haaland két góljának is köszönhetően 4-0-ra legyőzte a Sevillát. A norvég csatár ezzel történelmet írt, ugyanis Fernando Morientes, Javier Saviola és Zlatan Ibrahimovic után ő a negyedik olyan játékos, aki három különböző csapatban (Salzburg, Borussia Dortmund és Manchester City) is betalált az első BL-meccsén.

Az E csoportban a két favorit, vagyis a Chelsea és az olasz bajnok AC Milan sem tudott nyerni meglepetésre. A londoniak 1-0-ra kaptak ki a Dinamo Zagreb otthonában, míg a Milan 1-1-es döntetlent ért el Salzburgban.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 1. forduló:
E csoport:
Dinamo Zagreb (horvát)-Chelsea (angol) 1-0 (1-0)
gól: Orsic (13.)

Salzburg (osztrák)-AC Milan (olasz) (1-1)
gól: Okafor (28.), illetve Saelemaekers (40.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Atletico Madrid 6 4 0 2 17-6 11 14
GY
D
GY
GY
GY
2.
Lazio 6 3 2 1 7-7 0 10
GY
V
GY
GY
V
3.
Feyenoord 6 2 4 0 9-10 -1 6
V
GY
V
V
V
4.
Celtic 6 1 4 1 5-15 -10 4
V
D
V
V
GY

F csoport:
Celtic Glasgow (skót)-Real Madrid (spanyol) 0-3 (0-0)
gól: Vinícius (56.), Modric (60.), Hazard (77.)

RB Leipzig (német)-Sahtar Donyeck (ukrán) 1-4 (0-1)
gól: Simakan (57.), illetve Shved (16., 58.), Mudrik (76.), Traoré (85.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Borussia Dortmund 6 3 1 2 7-4 3 11
D
GY
GY
GY
D
2.
Paris Saint-Germain 6 2 2 2 9-8 1 8
V
GY
V
D
D
3.
AC Milan 6 2 2 2 5-8 -3 8
D
V
GY
V
GY
4.
Newcastle United 6 1 3 2 6-7 -1 5
GY
V
V
D
V

G csoport:
Borussia Dortmund (német)-FC Köbenhavn (dán) 3-0 (2-0)
gól: Reus (35.), Guerreiro (42.), Bellingham (83.)

Sevilla (spanyol)-Manchester City (angol) 0-4 (0-1)
gól: Haaland (20., 67.), Foden (58.), Dias (90+2)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 6 6 0 0 18-7 11 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
RB Leipzig 6 4 2 0 13-10 3 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Young Boys 6 1 4 1 7-13 -6 4
D
V
V
GY
V
4.
FK Crvena Zvezda 6 0 5 1 7-15 -8 1
D
V
V
V
V

H csoport:
Paris Saint-Germain (francia) - Juventus (olasz) 2-1 (2-0)
gólszerzők: McKennie(53.), illetve Mbappé (5., 22.)

Benfica (portugál)-Makkabi Haifa (izraeli) 2-0 (0-0)
gól: Rafa Silva (50.), Grimaldo (54.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Barcelona 6 4 2 0 12-6 6 12
GY
GY
V
GY
V
2.
FC Porto 6 4 2 0 15-8 7 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Sahtar Donyeck 6 3 3 0 10-12 -2 9
GY
V
GY
GY
V
4.
Royal Antwerp 6 1 5 0 6-17 -11 3
V
V
V
V
GY

A csoportok első két helyezettje a nyolcaddöntőbe jut, a harmadikok átkerülnek az Európa-ligába, ahol a nyolcaddöntőbe jutásért játszanak majd.