A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
10:10Kajak-kenuKajak 500m-négyes 1. forduló 2. futam
HUNMagyarország
10:30Kajak-kenuKenu 500m-páros 1. forduló 1. futam
HUNMagyarország
11:10Kajak-kenuKenu 500m-páros 1. forduló 2. futam
HUNMagyarország
11:40Kajak-kenuKajak 500m-páros 1. forduló 2. futam
HUNMagyarország
12:00Kajak-kenuKajak 500m-páros 1. forduló 4. futam
HUNMagyarország | Magyarország
12:20Kajak-kenuKajak 500m-páros 1. forduló 2. futam
HUNLévai Zoltán
12:30BirkózásZoltan Levai-Burhan Akbudak
HUNMagyarország | Magyarország
12:40Kajak-kenuKajak 500m-páros 1. forduló 4. futam
NyílNyíl

Totális Barcelona-katasztrófa, romokban hever az egész csapat

Barcelona v Internazionale - UEFA Champions League Barcelona,Camp Nou stadium,Football,football match,Internazional Horizontal
BARCELONA, SPAIN - OCTOBER 12: Barcelona's Spanish forward Ferran Torres gestures during the UEFA Champions League football match between FC Barcelona and Internazionale at the Camp Nou Stadium in Barcelona, Spain on October 12, 2022. Adria Puig / Anadolu Agency (Photo by Adria Puig / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Vágólapra másolva!
A Barcelona fordulatos meccsen 3-3-as döntetlent játszott szerda este az Internazionale ellen a Bajnokok Ligája negyedik csoportkörében. A totális szégyent ugyan elkerülte a Barca – azaz nem dőlt el teljesen a sorsa már a negyedik meccsen, de szinte biztos, hogy tavasszal csak az Európa-ligában szerepelhet majd Xavi csapata. A Liverpool Szalah történelmi triplájával tett óriási lépést a továbbjutás felé, de továbbjutott a meglepetéscsapat Brugge és a bombaformában lévő Napoli is. Lássuk, hogy élték meg a főszereplők a szerda esti meccseket.

Élet-halál párharcban maradt alul a Barcelona

A katalánoknak nem csak a presztízs miatt lett volna fontos a kettőből egy meccset megnyerni az Inter ellen, hanem a továbbjutás szempontjából is nagyon fontos lett volna. Azzal, hogy két meccsen egy vereség és egy döntetlen lett az Inter elleni mérleg, azt jelenti, hogy a Barcelona csak akkor juthat tovább, ha az Inter az utolsó két meccséből egyiket sem nyeri majd meg – és a kettő közül az egyik a már kiesett Viktoria Plzen elleni lesz. A Barcelona (minden bizonnyal) nem csak a továbbjutását sirathatja majd, de súlyos összegektől esik majd el azzal, hogy az Európa-ligában lesz kénytelen szerepelni tavasszal – ami a nyári pénzügyi manőverek után újabb gazdasági nehézségek felé taszíthatja a klubot.

Pedig minden jól kezdődött. A csoportban is, hiszen az első körben kiütötte a Plzent Xavi csapata és az Inter elleni meccsen is. A kezdeti Inter-helyzeteket megúszva rohamozott a Barca, az első félidő végén Ousmane Dembélé meg is szerezte a vezetést. A francia a Ferencváros elleni csoportmeccs után talált be ismét a BL-ben, és a kabala most is bejött, már 33 meccsen lőtt gólt Dembélé, és ezek közül egyik meccset sem bukta el a Barcelona.

Pedig minden jól kezdődött Forrás: AFP/Josep Lago

A második félidőben Nicoló Barella szinte azonnal egyenlített, majd Lautaro Martínez a vezetést is megszerezte. Lewandowski a 82. percben 2-2-re egyenlített, majd a csereként beállt Gosens a 89. percben újra előnyhöz juttatta az Intert. A 89. percben tehát kiesésre állt a Barcelona, miután a Bayern 4-2-re verte a Plzent. De jött Lewandowski, aki a 92. percben 3-3-ra mentette a meccset és megóvta a a Barcelonát a még nagyobb szégyentől.

Lewandowski mellett ter Stegen tett még ezért nagyon sokat, aki gyakorlatilag az utolsó másodpercben is ziccert fogott (nem először a meccsen), így maradt minimális esélye a továbbiakban a továbbjutásra a Barcának.

A 94. percben védte ezt a ziccert ter Stegen:

Ismételjük tehát, akkor mehet tovább a Barcelona, ha az Inter már nem nyer meccset, a Barcelona pedig hozza a sajátjait (vagy az Inter kétszer kikap, akkor a négy pont is elég a katalánoknak).

„Az idei Bajnokok Ligája nagyon kegyetlen velünk. Sok gólt kaptunk a második félidőben. Az első rendben volt, aztán kaptuk a gólokat, az elsőt és a másodikat is védekezési hibából.

mondta Xavi, aki szerint a csapata nem védekezett jól.

„Az első félidő intenzitásával elégedett vagyok, de nem használtuk ki a lehetőségeinket maradéktalanul. A BL-ben sokba kerülnek a hibák, a mieink most a meccsünkbe kerültek. Ha nem sikerül nyernünk az Inter ellen hazai pályán, akkor nem érdemlünk továbbjutást. Most már a Real Madriddal kell foglalkozunk, és azzal, hogy ellenük felkészüljünk" – mondta Xavi, aki vállalja a felelősséget.

Piqué megmozdulása szinte mémmé vált. Miatta nem volt lesen a gólszerző Barella, majd nyugalmat intett, miközben hagyta, hogy átszálljon felette a labda és az olasz gólt szerezzen:

„Ha a védelem elbukik, akkor én is elbukok. Ha Piqué, Busquets, Pedri vagy Dembélé hibázik, akkor én is hibázok. Enyém is a felelősség, ha a játékosok hibáznak. Bosszantó az eredmény, mert a kezünkben volt a siker, de hagytuk elúszni. Látom a fejlődést a csapaton, de önkritikusnak kell lennünk, az elkövetett hibáink rettenetesen fájdalmasak, de remélem, hogy ezen túl tudunk majd lépni" – tette hozzá.

Xavi arca mindent elárul Forrás: AFP/Pau Barrena

A vasárnapi el Clásico előtt Sergio Busquets elmondta, nem lesz könnyű dolguk felállni, mert természetesen ez a meccs még hatással lesz rájuk, de nincs más választásuk, mint a végsőkig küzdeni a Real Madrid ellen is.

Elszántan kellett focizunk, és soha nem adtuk fel. Sok helyzetünk volt a bekapott gól előtt, félidőben azt kértem, hogy játsszunk tovább, mert tudtam, hogy sok helyzetünk lesz majd" – mondta az Inter kiállított edzője, Simone Inzaghi.

Simone Inzaghi újabb fontos taktikai csatát nyert meg Forrás: AFP/Pau Barrena

„Olyan hibákat követtünk el, amiket ezen a szinten már nem lehet büntetlenül. A meccsen az történt, amit szerettünk volna. Magasan védekeztünk, letámadtunk, labdákat szerezünk. A második félidőben ezt szerettük volna folytatni, de ott ez már nem sikerült. Amikor kockáztattunk és három védővel játszottunk, az ellenfél 15 perc alatt kivégzett bennünket" – mondta Eric García, a Barcelona védője.

„Nagyon akartuk a győzelmet, de helyette egy pontot szereztünk, amivel nagyon boldogok vagyunk, mert remekül küzdött a csapat. Elégedettek vagyunk, mert egy rosszabb sorozatot zárhatunk le ezzel, és visszatérhetünk oda, ahol korábban már jártunk. A továbbjutás sorsa még nem dőlt el, ezért kell még küzdenünk" – mondta a meccs legjobbjának választott olasz Nicolò Barella.

A csoport másik meccsén úgy nyert 4-2-re a Bayern München, hogy a szünetben már 4-0-ra vezetett. Julian Nagelsmann csapata ezzel be is biztosította a továbbjutását. A Bayern ezzel tovább nyújtotta a saját maga rekordját, azaz már 32 meccse veretlen Bajnokok Ligája csoportmeccseken.

Szalah történelmet írt, pedig nem is kezdett

Miután a Napoli másodszor is legyőzte az Ajaxot, és bebiztosította a továbbjutását, fontos lépést tett a továbbjutás felé a Liverpool is. Mohamed Szalah nélkül gyorsan hátrányba került a Liverpool a Rangers otthonában, de Roberto Firmino két, valamint Darwin Nunez egy góljával fordított az angol csapat. A csereként beállt Szalah 13 perce volt a pályán, amikor már három gólt szerzett, az eső és a harmadik gól között alig hat perc telt el. A hajrában Harvey Elliott is betalált, így lett 1-7 a vége, és így elég lesz egy döntetlen is az Ajax ellen a következő körben a biztos továbbjutáshoz.

„Hihetetlen. Amikor belőtte az elsőt, mondtam Darwinnak a kispadon, hogy mesterhármas lesz a vége, száz százalék. Éreztem, biztos voltam benne, és igazam lett, nagyon örülök neki" – mondta Firmino Szalah teljesítményéről.

Az egyiptomi első és harmadik gólja között hat perc és 12 másodper telt el, ezzel ez lett a BL történetének leggyorsabb mesterhármasa. Nem mellesleg mindhárom gólpasszt Diogo Joata adta, legutóbb Franck Ribéry asszisztált egy mesterhármashoz, 2012-ben Mario Gomez kapta a gólpasszokat.

„Az első félidő is tetszett, hogy őszinte legyek. Kaptunk egy gólt, de jól reagáltunk rá. Időnként fantasztikusan játszottunk az első félidőben. Szalah kivételes játékos, ezt mind tudjuk, és ma ezt újra be is bizonyította. Firmino is olyan focista, akire bátran számíthatunk. Remek góllal egyenlített, Remek meccse volt a mai, de hogy őszinte legyek, nem sok játékosunk volt, aki nem játszott jól, nagyon elégedett vagyok. Remek volt a hangulat a stadionban, de erre számítottunk is. Ez a meccs sokkal nehezebb is lehetett volna, de remekül játszottunk. Ha odatesszük magunkat, akkor egész jó kis csapat vagyunk és ezt ma bebizonyítottuk" – mondta Jürgen Klopp.

Jürgen Klopp mindenkivel elégedett volt Forrás: AFP/Andy Buchanan

Csoda Belgiumból

Erre ki gondolt? A belga Club Brugge története során először továbbjutott a Bajnokok ligája csoportköréből, ráadásul erre elég volt négy meccs, amiből kettő az Atlético Madrid ellen volt. A hazai győzelem után szerdán Madridban ünnepelhetett a kiscsapat.

„Ez egy valóra vált álom. A végsőkig küzdöttünk, és végre sikerült. Az elmúlt években úgy éreztük, semmi sem sikerült, de tudtuk, ez az év más lehet, mint a többi volt, és tovább is jutottunk. A történetünknek azonban még nincs vége, meglátjuk, meddig juthatunk. Boldog vagyok, hogy ekkora szerepem lehetett újra a csapat sikerében. Nem is gondoltam arra, hogy megúszhatjuk kapott gól nélkül, ez csak hab a tortán. Morata utolsó lövésénél csak próbáltam minél nagyobb felületet kitakarni a kapuból, és sikerült arccal védenem. Utólag azt mondom, megérte – mondta a meccs legjobbjának választott, a belga csapat hőse, a kapus Simon Mignolet.

Simon Mignolet őrületbe kergette az Atlético játékosait Forrás: Belga via AFP/Bruno Fahy

„Nem álltunk hadilábon a szerencsével a meccs végén, de oroszlánokként küzdöttünk. Tudtuk, hogy nehéz lesz, az Atlético nem könnyítette meg a dolgunkat a pontszerzés érdekében, de sikerült, továbbjutottunk, ami hihetetlen érzés. Ez igazi csapatmunka volt, most ki kell élveznünk ezt a pillanatot" – tette hozzá a csapat középpályása, Hans Vanaken.

Tovább robog a Napoli

Egyelőre senkinek sincs ellenszere a Luciano Spalletti vezette Napoli ellen. Az olasz csapat még mindig veretlen ebben a szezonban, vezeti a Serie A-t és máris továbbjutott a BL-csoportkörből is. Maradona egykori csapata két meccsen 10 gólt lőtt az Ajaxnak, és már 17-nél jár a négy csoportmeccs alatt.

Szerdán már 2-0-ra vezetett a Napoi az Ajax ellen, de előbb Klaassen, majd Bergwijn góljaival jött vissza a meccsbe a holland csapat, amely végül 4-2-re bukta el a nápolyi meccset.

„Néha teljesen elmerültem a szurkolók buzdításában. Olyan játékosok edzője vagyok, akik valami nagyszerűt értek ma el. A nápolyi szurkolókkal együtt léptünk ma pályára és az volt a célunk, hogy a lehető legtovább szerepeljünk ebben a sorozatban. A Bajnokok Ligájában bátornak kell lenni, mert a bátraké a szerecse" – mondta Luciano Spalletti és az ellenfél edzője sem volt elégedetlen.

„Talán furcsán hangzik egy 4-2-re elveszített meccs után, de szerintem jó meccset játszottunk. El kell ismerni, hogy nagyon kemény volt az ellenfél. Mindenki láthatta, hogy játszanak, milyen tempót diktálnak" – mondta Alfred Schreuder, az Ajax edzője.

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • A Napoli játékosa Giacamo Raspadori négy gólnál és egy gólpassznál jár élete eső három BL-meccsén
  • Raspadori ia harmadik olasz játékos, aki első három BL-meccsének mindegyikén gólt szerzett Alessandro Del Piero és Fabrizio Ravanelli után
Khvicha Kvaratskhelia a szezon egyik nagy felfedezettje Forrás: AFP/Filippo Monteforte
  • A Napoli grúz focistája, Kvicha Kvaratskhelia eddigi 13 meccsén már 7 gólnál és 7 gólpassznál tart ebben a szezonban
  • A Napoli 17 meccse veretlen, ezeken 52 gólt szerzett és csak 12-t kapott. Vezeti az olasz bajnokságot és a BL-t is a lőtt gólok tekintetében
  • A Napoli története során először nyert meg első négy BL-meccsét egy szezonban
  • Ousmane Dembelével még sosem kapott ki a Barcelona, amikor a francia gólt szerzett. A mérleg 27 győzelem, hat döntetlen
  • Mohamed Szalah 38 BL-gólt lőtt eddig a Liverpool színeiben, a legtöbb, amit angol klubban szereplő játékos eddig szerzett
Mohamed Szalah csereként beállva döntött rekordot Forrás: AFP/Andy Buchanan
  • Szalah a leggyorsabb BL-mesterhármas gazdája, hat perc 12 másodperc telt el az első és a harmadik gólja között
  • A Rangers először kapott hét gólt egy meccsen az európai kupákban
  • Harry Kane és Szon már 50 gólpasszt osztott ki egymás között a Tottenham színeiben (24-26)
  • A Club Brugge mindössze a második belga csapat, amelyik eljutott a BL legjobb 16 csapata közé a Gent 2015-ös szereplése óta

Eredmények, csoportkör, 4. forduló:

A csoport:
Rangers FC (skót)-Liverpool FC (angol) 1-7 (1-1)
gólszerzők: Arfield (17.), illetve Firmino (24., 55.), Nunez (66.), Szalah (76., 80., 81.), Elliott (89.)
SSC Napoli (olasz)-AFC Ajax (holland) 4-2 (2-0)
g.: Lozano (4.), Raspadori (16.), Kvarachelia (62., tizenegyesből), Osimhen (90.), illetve Klaassen (49.), Bergwijn (83., tizenegyesből)
Az állás: 1. (és továbbjutott) Napoli 12 pont, 2. Liverpool FC 9, 3. AFC Ajax 3, 4. Rangers FC 1

B csoport:
Bayer Leverkusen (német)-FC Porto (portugál) 0-3 (0-1)
g.: Galeno (6.), Taremi (53., 64., a másodikat tizenegyesből)
Atlético Madrid (spanyol)-Club Brugge (belga) 0-0
piros lap: Sowah (82., Club Brugge)
Az állás: 1. (és továbbjutott) Club Brugge 10 pont, 2. FC Porto 6, 3. Atlético Madrid 4, 4. Bayer Leverkusen 3

C csoport:
FC Barcelona (spanyol)-Internazionale (olasz) 3-3 (1-0)
g.: Dembélé (40.), Lewandowski (82., 92.) illetve Barella (50.), Martinez (63.), Gosens (89.)
Viktoria Plzen (cseh)-Bayern München (német) 2-4 (0-4)
g.: Vlkanova (62.), Kliment (75.), illetve Mané (10.), Müller (14.), Goretzka (25., 35.)
Az állás: 1. (és továbbjutott) Bayern München 12 pont, 2. Internazionale 7, 3. Barcelona 4, 4. Plzen 0

D csoport:
Tottenham Hotspur (angol)-Eintracht Frankfurt (német) 3-2 (3-1)

g.: Szon (20., 36.), Kane (28., tizenegyesből), illetve Kamada (14.), Alidou (87.)
piros lap: Tuta (60., Frankfurt)
Sporting CP (portugál)-Olympique Marseille (francia) 0-2 (0-2)
g.: Guendouzi (20.), Sánchez (30.)
piros lap: Esgaio (19., Sporting), Pedro Goncalves (61., Sporting)
Az állás: Tottenham 7 pont, 2. Marseille 6 (6-4), 3. Sporting CP 6 (6-6), 4. Eintracht Frankfurt 4

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!