A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
09:30Kajak-kenuKajak 500m-négyes 1. forduló 1. futam
HUNMagyarország
10:10Kajak-kenuKajak 500m-négyes 1. forduló 2. futam
HUNMagyarország
10:30Kajak-kenuKenu 500m-páros 1. forduló 1. futam
HUNMagyarország
11:10Kajak-kenuKenu 500m-páros 1. forduló 2. futam
HUNMagyarország
11:40Kajak-kenuKajak 500m-páros 1. forduló 2. futam
HUNMagyarország
12:00Kajak-kenuKajak 500m-páros 1. forduló 4. futam
HUNMagyarország | Magyarország
12:20Kajak-kenuKajak 500m-páros 1. forduló 2. futam
HUNLévai Zoltán
12:30BirkózásZoltan Levai-Burhan Akbudak
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Szerda este teljessé vált a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének mezőnye, miután az utolsó játéknapon az olasz bajnok AC Milan és a három magyar válogatott focistát is foglalkoztató RB Leipzig magabiztos győzelemmel biztosította helyét a legjobb 16 csapat közé. A lipcsei sikerből Szoboszlai Dominik góllal vette ki a részét. Ám a legnagyobb meglepetést a H csoport szolgáltatta, amelyben a PSG ugyan 2-1-re legyőzte a Juventust, de a kvartett másik meccsén a Benfica elképesztő végjáték után 6-1-re ütötte ki az izraeli Makkabi Haifát, így pontszámban, egymás elleni eredményben és gólkülönbségben sem volt eltérés a két csapat között, végül mégis a portugálok örülhettek. Jöjjenek a főszereplők nyilatkozatai és a játéknap további érdekességei.

Szoboszlai-gól, lipcsei parádé

Magyar szempontból a legérdekesebb meccset Varsóban rendezték, ahol a Szoboszlai Dominikot, Willi Orbánt és a jelenleg térdsérüléssel bajlódó Gulácsi Pétert foglalkoztató RB Leipzig az ukrán Sahtar Donyeck ellen igyekezett kivívni a továbbjutást. Ehhez a német együttesnek már egy döntetlen is elegendő lehetett. Mrco Rose csapata azonban nem bízta a véletlenre és tíz perc után megszerezte a vezetést, amiben Szoboszlainak nagy szerepe volt, ugyanis az ő labdaszerzése után talált be Christopher Nkunku, aki idei harmadik BL-gólját szerezte. Az ukránok gyakorlatilag semmi veszélyt nem tudtak jelenteni a lipcseiek kapujára.

Fordulás után egy gyors góllal megduplázta előnyét a Lipcse, majd Szoboszlai került ziccerbe és megszerezte pályafutása hatodik BL-gólját, mivel gyakorlatilag eldöntötte a meccset és a továbbjutását kérdését is.

Szoboszlai Dominik, miután gólt szerzett a labdarúgó Bajnokok Ligájának csoportkörének hatodik fordulójában a Sahtar Donyeck ellen Forrás: MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski

Szoboszlait a gólja után lecserélte Marco Rose vezetőedző, de a magyar válogatott középpályás helyére beküldött Dani Olmo gyakorlatilag az első labdaérintéséből hatalmas gólt rúgott, és beállította a 4-0-s végeredményt.

A Leipzig zsinórban negyedik meccsét nyerte a Bajnokok Ligájában, ami története legjobb sorozata.

A németek számára külön öröm lehet, hogy a legutóbbi 12 BL-meccsükből csupán egyen kaptak gólt, miközben a támadók folyamatosan szállítják a gólokat: a legutóbbi nyolc meccsükön mindig lőttek legalább két gólt a legrangosabb európai kupasorozatban.

"Jól kezdtük a meccset, szerencsére korán sikerült vezetést szereznünk, ami kényelmessé tette számunkra a folytatást.

– fogalmazott a mérkőzés legjobbjának választott Christopher Nkunku.

A lipcsei örömmámort kissé beárnyékolja Timo Werner sérülése, a német válogatott csatárt már egyedóra után le kellett cserélni, mert a bal bokája megsérült. Marco Rose vezetőedző szerint azonban nincs komoly baj, de hozzátette, biztosat, csak az orvosi vizsgálatok után tud mondani.

Ancelotti megelőzte Sir Alex Fergusont

A csoport másik meccsén a címvédő Real Madrid 5-1-re verte a Celtic Glasgow-t a Santiago Bernabeuban. A spanyolok számára nem volt teljesen tét nélküli a meccs, ugyanis győzelemre volt szükségük, hogy bebiztosítsák csoportelsőségüket. Ennek megfelelően már a félidő derekára kétgólos előnyre tettek szert, Modric és Rodrygo tizenegyeseivel.

  • A horvát aranylabdás 37 éves és 54 naposan a BL történelmének legidősebb tizenegyesből betaláló gólszerzője lett – a korábbi rekorder a Chelsea-nek idén márciusban 36 évesen 244 naposan betaláló Lille-ben játszó török, Burak Yilmaz volt.
Luka Modric immáron a legidősebb játékos, aki tizenegyesből gólt lőtt a BL-ben Forrás: AFP/Thomas Coex

Az első félidőben még a skótok is kaptak egy büntetőt, de nem tudtak élni a lehetőséggel. A fordulás után beindultak a madridiak és húsz perc alatt három gólt lőttek. A skótok erejéből csak a szépítésre futotta, ám Jota húsz méteres szabadrúgásgólja alighanem a forduló egyik legszebb találata volt.

A Real magabiztos győzelmével eldőlt, hogy csoportja élen végez, immáron története során 17. alkalommal.

Carlo Ancelotti számára pedig egy másik okból is különleges lehetett a találkozó, ugyanis ez volt a 103. győztes BL-meccse, amivel megelőzte a Manchester United legendás edzőjét, Sir Alex Fergusont, aki 102-ig jutott karrierje során.

"Az utóbbi időben Benzema nélkül kellett játszanunk, így azontúl, hogy meg kellett birkóznunk ezzel a helyzettel, a megfelelő megoldást is meg kellett találnunk. Vinícius egyre jobban mozog labda nélkül is, Valverde pedig egészen elképesztő mennyiségben termeli a gólokat idén.

A teljesítményünket nem érheti panasz. Persze, gólt kaptunk most is, de az ellenfeleink is játszanak, csak az emberek ezt hajlamosak elfelejteni.

Marco Asensio beállásával még tovább nőtt a támadásaink minősége Ő egy olyan játékos, aki különbséget jelent a nagy meccseken. Ma is rendkívül jól játszott, akárcsak Valverde vagy Rodrygo. Számukra szerintem a csillagos ég szabhat határt" – dicsérte játékosait a Real vezetőedzője, Carlo Ancelotti.

Gálázott a címvédő a Celtic ellen Forrás: NurPhoto via AFP/Jose Breton/NurPhoto/Jose Breton

Az olasz bajnokkal lett teljes a nyolcaddöntő mezőnye

A Lipcse kora esti továbbjutás után már csak egy kiadó hely volt a BL-nyolcaddöntőben. Ezért a helyért Milánóban ki-ki meccset vívott az AC Milan és az osztrák Salzburg, ám végül egészen simán, 4-0-ra nyert az olasz bajnok. A piros-feketék sikeréből a 36 éves világbajnok francia csatár,

Olivier Giroud két góllal vette a ki a részét, amivel Filippo Inzaghi óta a legidősebb Milan játékos, aki duplázni tudott a BL-ben.

Ezzel a Milan utolsóként kvalifikálta magát a nyolcaddöntőbe, a 2011/12-es szezon óta pedig először fordult elő, hogy mindkét milánói együttes ott lesz a Bajnokok Ligája kieséses szakaszába.

Olivier Giroud trathatatlan volt, két gólt lőtt a Salzburg ellen Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Piero Cruciatti

"Továbbra is alázatosnak kell maradnunk, persze most van idő, hogy jól érezzük magunkat, aztán meglátjuk, mit hoz a sorsolás. Fantasztikus este volt a szurkolóink előtt.

– mondta a meccs után Olivier Giroud, akit a mérkőzés legjobb játékosának választottak.

Veretlen maradt a PSG, de így is elbukta a csoportgyőzelmet

A játéknap legnagyobb rangadóját Torinóban rendezték, ahol a H csoportban a végső győzelemre is esélyesnek tartott PSG-t fogadta a már biztos kieső Juventus. Mindkét csapat számára nagy volt a tét, hiszen a Paris Saint-Germain az első hely megszerzésért küzdött, a Juventus számára pedig fontos volt a pontszerzés, hogy legalább az Európa-ligában folytathassa szereplését tavasszal.

Nem kezdett rosszul a Juventus, ám mégis gyorsan hátrányba került Kylian Mbappé pazar góljával.

A világbajnok francia támadó a 59. BL-meccsén a 40. gólját szerezte, márpedig ilyen fiatalon még senki sem jutott el ennyi gólig a sorozatban.

A PSG sztárja 23 évesen és 10 hónaposan érte el 40 gólt, amivel megdöntötte Lionel Messi rekordját, amit az argentin 24 évesen és 8 hónaposan állított fel.

Kylian Mbappé gyönyörű gólt lőtt a Juventus ellen Forrás: AFP/Franck Fife

A tartalékos és ezer sebből vérző olaszok derekasan helyt álltak az első félidőben, és még a szünet előtt egyenlítettek Leonardo Bonucci fejesgóljával. A torinóiaknak meglepő módon háromszor annyi kapura lövésük volt az első játékrészben, mint a párizsiaknak, igaz, a tíz próbálkozásból csak egyszer találták el a kaput.

A szünet után kiegyenlítetté vált a mérkőzés, majd a 69. percben a csereként beálló Nuno Mendes szinte rögtön a pályára lépése után visszavette a PSG-nek a vezetést. A csoport másik meccsén a Maccabi Haifa otthonában a Benfica ekkor már 3-1-re vezetett, vagyis a torinóiak El-szereplése nem forgott veszélyben. A portugálok azonban elképesztő hajrával az utolsó negyedórában még három gólt szereztek, amivel végül 6-1-re ütötték ki az izraeli csapatot, amivel nagy meglepetésre a csoport élén végeztek.

Sergio Ramos, Achraf Hakimi és Hugo Ekitike csalódottan veszi tudomásul, hogy a győzelem ellenére a PSG csak csoportmásodikként jutott tovább Forrás: AFP/Filippo Monteforte

Mivel a PSG és a Benfica is 14 ponttal zárta a csoportküzdelmeket, így pontszámban, egymás elleni eredményben és gólkülönbségben sem volt eltérés a két csapat között, ezért az idegenben szerzett több gólt döntött a portugálok javára.

A francia L'Equipe óriási csalódásról írt, ami nem is meglepő, hiszen ilyen valószínűtlen helyzet korábban még soha nem történt a Bajnokok Ligája történetében.

"Keserédes párizsi győzelem" – áll a L'Equipe címlapján.

Ennek elenére a PSG-nél nem katasztrófaként élik meg az utolsó pillanatban elbukott csoportelsőséget. A párizsiak egyik legnagyobb sztárja, Kylian Mbappé szerint mindegy hányadik helyen jut tovább egy csapat, mert a végső győzelemig mindenképp a legjobbakat kell legyőznie.

"Az a legfontosabb, hogy továbbjutottunk. Persze, meg akartuk nyerni a csoportot, de ilyesmi előfordul a futballban. Kicsit bizonytalanul játszottunk, de személy szerint örülök, hogy gólt szereztem, és még inkább, hogy nyertünk.

Nem probléma, hogy nem nyertük meg a csoportot.

Megcsináltuk, amit elterveztünk, sajnos a csoportgyőzelemhez nem volt elég, de ott vagyunk a tizenhat között, szóval meglátjuk, mit hoz a sorsolás" – mondja Mbappé góljáról.

A párizsik számára azonban örömteli lehet, hogy a PSG megőrizte veretlenségét, immáron húsz meccs óta nem talált legyőzőre. Ráadásul

Galtier csapata olyat tett, ami korábban még soha nem sikerült egyetlen francia csapatnak sem a BL-ben, vagyis legyőzni a Juventust Torinóban.

Mbappé szerint nem probléma, hogy PSG csak csoportmásodikként végzett Forrás: AFP/Filippo Monteforte

"Először is gratulálok a Benficának.

Várjuk meg a sorsolást, és meglátjuk, kit kapunk a nyolcaddöntőben. Úgy érzem, túl sok gólt kaptunk a csoportkörben, ha eggyel kevesebbet kaptunk volna, akkor most a csoport élén lennénk. Nagyon hiányzott most is a stabilitás a középpályáról. Miután Fabián Ruizt sérülés miatt elvesztettük, nem volt egy olyan játékosunk sem, aki felgyorsíthatta volna az előrejátkunkat. Végig tisztában voltam a másik meccs alakulásával, ezért változtattam is két alkalommal, mert láttam, hogy nyernünk kell. A stábtagjaim két-három perccel a lefújás után azt mondták mi végeztünk a csoport élén, de ekkor még csak 5-1 volt az állás" – mondta a PSG vezetőedzője, Christophe Galtier.

Kylian Mbappé és honfitársa, Adrien Rabiot ölelkezik össze Forrás: AFP/Filippo Monteforte

A csalódást keltő BL-szezon után a Juventus tavasszal az Európa-ligában szerepelhet majd, s bár a kiesés utáni minimális célját elérte az olasz együttes, felhőtlenül nem voltak boldogok a lefújás után.

A folytatásban még keményebben kell dolgoznunk, hogy elérjük a céljainkat" – tekintett már a jövőbe Leonardo Bonucci, a Juventus Európa-bajnok olasz védője.

"Hatból öt meccset elvesztettünk, szóval érthető, hogy dühösek vagyunk. Ezt a dühöt tovább kell vinnünk magunkkal a szezonban, hogy segítsen elérni a céljainkat" – fogalmazott a Juventus vezetőedzője, Massimiliano Allegri, aki edzői pályafutása során 100. alkalommal ült BL-meccsen a kispadon.

Torinóban sem a Juventus, sem a PSG játékosai nem lehettek elégedettek Forrás: AFP/Franck Fife

A H csoport sorsolásakor sokan gondolhatták, hogy a Juventus és a PSG között dől majd el a csoportelsőség, ám a Benfica már tavaly a Barcelona kiejtésével is bizonyította, hogy helye van a legjobbak között és nem lehet félvállról venni. A portugálok idén a Juventus együttesével babráltak ki, majd az utolsó játéknapon gyakorlatilag az utolsó pillanatban happolták el a PSG elől a csoportelsőséget. Roger Schmidt csapata ráadásul 14 pontot gyűjtött, ami klubrekord, ugyanis soha ennyit korábban nem szerzett a legrangosabb európai kupasorozatban.

"Mint mindig, most is aggódtunk a győzelem miatt, aztán kezdtük úgy érezni, hogy elérhetjük az első helyet is, ezért még több gólhelyzetet alakítottunk ki. Nagyon boldog vagyok, hogy egy újabb góllal segítettem a csapatot" – mondta a portugálok támadója, Goncalo Ramos.

"Megérdemeltük, hogy az első helyen végezzünk, mert végig nagyon jól játszottunk a csoportmeccsek alatt.

– mondta a Benfica második gólját szerző Petar Musa.

A Benfica játékosai ünneplik a győzelmet Forrás: AFP/Jack Guez

A BL nyolcaddöntőjébe jutott csapatok:
csoportelsőként:
SSC Napoli (olasz), FC Porto (portugál), Bayern München (német), Tottenham Hotspur (angol), Real Madrid (címvédő, spanyol), Chelsea (angol), Manchester City (angol), Benfica (portugál)
csoportmásodikként:
Liverpool FC (angol), Club Brugge (belga), Internazionale (olasz), Eintracht Frankfurt (német), RB Leipzig (német), Borussia Dortmund (német), AC Milan (olasz), Paris Saint-Germain (francia)

Az Európa-liga kieséses szakaszába átkerülő csoportharmadikok:
Ajax Amsterdam (holland), Atlético Madrid (spanyol), FC Barcelona (spanyol), Sporting CP (portugál), Sahtar Donyeck (ukrán), Sevilla (spanyol), Salzburg (osztrák), Juventus (olasz)

Hosszabbítás

Végül jöjjenek a játéknap érdekességei:

  • Kevin De Bruyne az idei naptári évben 41 meccsen 40 gólból vette ki közvetlenül a részét (16 gól, 24 gólpassz), ezzel a legeredményesebb a Premier League-játékosok között.
  • 17 évesen és 346 naposan Rico Lewis lett a BL történetének legfiatalabb játékosa, aki pályafutása első BL-meccsén gólt szerzett, megdöntve ezzel Karim Benzema által tartott rekordot. A francia klasszis 17 évesen és 352 naposan debütált góllal a Lyon színeiben 2005-ben.
  • A Salzburg a Bajnokok Ligája történetének második legfiatalabb (21 év és 226 nap) kezdőjét küldte pályára a Milan ellen. A rekordot az Arsenal tartja, amely 2009 decemberében 21 éves és 215 napos átlagéletkorú csapattal lépett pályára az Olympiakosz ellen.
  • Federico Chiesa 297 nap után tért vissza a pályára januári keresztszalag-szakadását követően.
  • Leonardo Bonucci megszerezte karrierje harmadik gólját a BL-ben, legutóbb 2016 novemberében a Sevilla ellen volt eredményes a Juventus csapatkapitánya.
    Így ünnepelte Leonardo Bonucci a PSG elleni gólját Forrás: AFP/Filippo Monteforte
  • Federico Valverde öt gólt lőtt eddig a tizenhatoson kívülről ebben a szezonban, ami a legtöbb az öt európai topligát figyelembe. Lionel Messi és Daichi Kamada is csupán négy gólnál jár.
  • Thibaut Courtois a legutóbbi 10 büntetőből ötöt kivédett (kivéve a büntetőpárbajokat).
  • Rodrygo 33 meccsen 13 gólt szerzett eddig a Bajnokok Ligájában, a brazil támadónak ennél több gólja egyetlen másik sorozatban sincs.
  • A Leipzig 36 meccs alatt még soha nem játszott gól nélküli döntetlent a Bajnokok Ligájában.
  • A Chelsea 7. percben került hátrányba a Dinamo Zagrab ellen, ennél mindössze kétszer vették be hamarabb a BL-ben a londoniak kapuját a Stamford Bridge-en: a 2019–2020-as idényben a holland Ajax a 2., a 2009–2010-es kiírásban a ciprusi Apoel Nicosia a 6. percben talált be.
  • Lionel Messi után Julián Álvarez (22 évesen és 275 naposan) lett a legfiatalabb argentin játékos, aki közvetlenül részt vett három gólban egyetlen BL-mérkőzésen. Messi a Bayern München ellen 21 évesen és 288 naposan állította fel a rekordot 2009-ben.
    A Manchester City argentin játékosa, Julian Alvarez gólt és gólpasszt is jegyzett a Sevilla ellen Forrás: AFP/Oli Scarff
  • A Sevilla ebben a szezonban 18 meccsen 31 gólt kapott minden sorozatot figyelembe véve, ennél többször egyetlen La Liga-csapat kapuját sem vették be az idei szezonban.
  • Isco 2013 decembere óta először rúgott gólt és adott gólpasszt két egymást követő mérkőzésen a Bajnokok Ligájában.

Bajnokok Ligája, csoportkör, 6. (utolsó) forduló:
E csoport:
Chelsea (angol)-Dinamo Zagreb (horvát) 2-1 (2-1)
gól: Sterling (18.), Zakaria (30.), illetve Petkovic (7.)

AC Milan (olasz)-Salzburg (osztrák) 4-0 (1-0)
g: Giroud (14., 57.), Krunic (46.), Junior Messias (91.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Atletico Madrid 6 4 0 2 17-6 11 14
GY
D
GY
GY
GY
2.
Lazio 6 3 2 1 7-7 0 10
GY
V
GY
GY
V
3.
Feyenoord 6 2 4 0 9-10 -1 6
V
GY
V
V
V
4.
Celtic 6 1 4 1 5-15 -10 4
V
D
V
V
GY

G csoport:
Manchester City (angol)-Sevilla (spanyol) 3-1 (0-1)
g: Lewis (52.), Alvarez (73.), Mahrez (83.), illetve Mir (31.)

FC Köbenhavn (dán)-Borussia Dortmund (német) 1-1 (1-1)
g: Haraldsson (41.), illetve T. Hazard (23.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Manchester City 6 6 0 0 18-7 11 18
GY
GY
GY
GY
GY
2.
RB Leipzig 6 4 2 0 13-10 3 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Young Boys 6 1 4 1 7-13 -6 4
D
V
V
GY
V
4.
FK Crvena Zvezda 6 0 5 1 7-15 -8 1
D
V
V
V
V

H csoport:
Juventus (olasz) - Paris Saint-Germain (francia) 1-2 (1-1)
g: Bonucci (39.), illetve Mbappé (13.), Mendes (69.)

Makkabi Haifa (izraeli)-Benfica (portugál) 1-6 (1-1)
g: Chery (26., 11-esből), illetve Ramos (20.), Musa (59.), Grimaldo (69.), Rafa Silva (73.), Araujo (88.), Joao Mario (92.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Barcelona 6 4 2 0 12-6 6 12
GY
GY
V
GY
V
2.
FC Porto 6 4 2 0 15-8 7 12
V
GY
GY
V
GY
3.
Sahtar Donyeck 6 3 3 0 10-12 -2 9
GY
V
GY
GY
V
4.
Royal Antwerp 6 1 5 0 6-17 -11 3
V
V
V
V
GY

F csoport:
Real Madrid (spanyol)-Celtic Glasgow (skót) 5-1 (2-0)
g: Modric (6., 11-esből), Rodrygo (20., 11-esből), Asensio (51.), Vinícius Junior (61.), Valverde (71.), illetve Jota (84.)

Sahtar Donyeck (ukrán)-RB Leipzig (német) 0-4 (0-1)
g.: Nkunku (10.), A. Silva (50.), Szoboszlai (62.), Olmo (68.)

Tabella

Helyezés Csapat LM GY V D Gól GK Pont Forma
1.
Borussia Dortmund 6 3 1 2 7-4 3 11
D
GY
GY
GY
D
2.
Paris Saint-Germain 6 2 2 2 9-8 1 8
V
GY
V
D
D
3.
AC Milan 6 2 2 2 5-8 -3 8
D
V
GY
V
GY
4.
Newcastle United 6 1 3 2 6-7 -1 5
GY
V
V
D
V

A nyolcaddöntő párosításainak sorsolására november 7-én, hétfőn kerül sor.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!