Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia
Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában a horvát válogatott 1-0-s vereséget szenvedett Albánia ellen. Az albánok már a 11. percben vezetést szereztek, a horvátok pedig hiába játszottak fölényben, sokáig csak szenvedtek, ám a második félidő közepén két perc alatt fordítottak. A 95. percben jött az újabb fordulat, Albánia kiegyenlített, a fordulatos meccs 2-2-es döntetlennel ért véget.

A németországi Európa-bajnokság halálcsoportjában, a B jelű négyesben az előző vb-n bronzérmes horvát válogatott súlyos vereséggel kezdett, a végső győzelemre is esélyes spanyoloktól 3-0-ra kikapott. Albánia az első fordulóban az Eb-k történetének leggyorsabb góljával szerzett vezetést Olaszország ellen, ám a címvédő gyorsan fordított, és 2-1-es sikerrel rajtolt. Óriási volt a tét a horvátok és az albánok számára, mindkét válogatottnál úgy fogalmaztak a mérkőzés előtt, hogy csakis úgy juthatnak tovább a csoportból, ha megnyerik ezt a találkozót.

Sokkolták az albánok a horvátokat

Albánia már az első helyzetét gólra váltotta, sokkolva a meccset fölényben kezdő horvátokat. 

Egy jobbról érkező beadás után a középen helyezkedő Lacira senki nem figyelt, az albán középpályás pedig öt méterről a jobb alsó sarokba fejelt a 11. percben. 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group B Croatia v Albania
Qazim Laci fejesével szereztek vezetést az albánok
Fotó: AFP

Próbáltak felpörögni a horvátok, a 21. percben Brozovic lövése kerülte el jobb alsó sarkot, majd Perisic beadását húzta le könnyedén Strakosha. A 27. percben Petkovic fejese okozhatott volna veszélyt, majd pár perccel később az albánok kerültek nagyon közel az újabb gólhoz, Asllani lövését azonban bravúrral védte Livakovic. 

A folytatásban Albánia őrizte az előnyét és várta a lehetőségét annak, hogy kontrából veszélyeztessen, a horvátok játékát pedig a tanácstalanság és az ötlettelenség jellemezte. 

A szünet előtt újabb helyzetet dolgoztak ki az albánok, Manaj fejesét viszont könnyedén védte Livakovic, így maradt az 1-0 Albánia javára. 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group B Croatia v Albania
Luka Modricék csak szenvedtek az első félidőben
Fotó: AFP

Két perc alatt fordítottak, mégse nyertek a horvátok

Nagy lendülettel kezdték a második félidőt a horvátok, a csereként beállt Sucic hatalmas lövését bravúrral kellett védenie Strakoshának az 50. percben. Továbbra is nyomtak és támadtak a horvátok, de igazán nagy helyzetet nem tudtak kidolgozni, a 61. percben Perisic lövése akadt el a védelemben, így könnyedén hárított az albánok kapusa. A 73. percben aztán megtört a jég, Budimir passzából Kramaric az egyik védő lábai között 10 méterről a jobb alsó sarokba lőtt. Az egyenlítés után lendületben maradtak a horvátok és szinte azonnal meg is fordították a meccset: 

Sucic közeli lövése után két albán játékos is hozzáért a labdához, amely végül Gjasuláról pattant be a saját kapujába.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group B Croatia v Albania
Két perc alatt megfordították az albánok elleni meccset a horvátok
Fotó: AFP

A hajrában Livakovicot kellett még ápolni, a horvát kapusnak az orra sérült meg egy ütközés után, de végül a pályán tudott maradni. 

Az utolsó pereckre is maradt még egy hatalmas fordulat, Albánia a 95. percben az öngólt szerző Gjasula találatával kiegyenlített. 

Ennek köszönhetően 2-2-es döntetlennel ért véget a meccs, ez pedig egyik csapatnak sem jó, igaz, mindkét együttes továbbjuthat még.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről