A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMuhari Eszter
19:25VívásAuriane Mallo-Breton-Eszter Muhari
HUNMuhari Eszter
19:25VívásEszter Muhari-Auriane Mallo-Breton
HUNMagyarország
21:44ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNPóta Georgina
22:15AsztaliteniszGeorgina Pota-Xiaona Shan
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
Már csak percek választanak el a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság egyik, ha nem a leginkább várt meccsétől, a Németország-Magyarország mérkőzéstől. A házigazda németek magabiztosan várják az összecsapást, abban a tudatban, hogy egy győzelemmel (sőt, valószínűleg egy döntetlennel is) továbbjutnak. Ám az elmúlt évek teljesítménye alapján a magyar válogatott akár ismét meglepheti az ellenfelét, az Eb egyik legnagyobb csodáját végrehajtva.

A magyar labdarúgó-válogatott a legutóbbi, 2021-es Európa-bajnokságon is Németországban, a német válogatott ellen játszotta az utolsó csoportmeccsét. Arra a meccsre Münchenben került sor, most Stuttgart a helyszín. Akkor a harmadik fordulóban mérkőztek meg a csapatok, most a második körben jön az összecsapás. Akkor a német válogatottnak egy pontszerzés, a magyaroknak pedig egy győzelem kellett a továbbjutáshoz, most a házigazda sikere jelentene biztos nyolcaddöntőt, Marco Rossi együttesének viszont egy esetleges vereséggel sem úszik el minden esélye. Akkor (részben a koronavírus-járvány miatt) alig 12 ezren voltak az Allianz Arénában, most csak magyar szurkolóból lesz több tízezer a stuttgarti stadionban.

Magyarország, magyar válogatott, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, euro2024magyarok, Stuttgart, 2024.06.18., pályabejárás
A magyar válogatott a németek elleni Eb-meccs előestéjén már átesett a stuttgarti pálya bejárásán
Fotó: Mirkó István - Magyar Nemzet

Három éve sikerült a földöntúli bravúr a második Eb-csoportmeccsen a magyar válogatottnak

Németország rendkívül magabiztos, 5-1-es győzelemmel kezdte a hazai rendezésű Európa-bajnokságot, míg a magyar válogatott egy Svájc elleni 3-1-es vereséggel nyitott szombaton. A 0 ponttal történő kezdés nem ismeretlen a sorozatban harmadik Eb-jén szereplő magyar csapat számára, hiszen három évvel ezelőtt a nyitómeccsen 3-0-ra kapott ki Portugáliától (a 83. percben még 0-0 volt) a Puskás Arénában. Akkor az Európa-bajnokság halálcsoportjában kevesen gondolták volna, hogy ez lesz az egyetlen veresége Marco Rossi együttesének, ám végül így alakult: előbb az akkor világbajnoki címvédő francia válogatott ellen 1-1-es, majd négy nappal később a németek ellen 2-2-es döntetlen lett a vége – úgy, hogy egyik sztárcsapat sem vezetett a magyarok ellen.

Ha a 2016-os Eb-csoportelsőséggel és nyolcaddöntővel valaki figyelmét nem hívta fel a magyar válogatott, az a szurkoló a 2021 nyári teljesítményre a csoportkörös búcsú ellenére szinte biztosan felfigyelt. Aki pedig még ekkor sem, az a 2022 óta tartó fantasztikus eredményekre kapta fel a fejét. Előbb a Nemzetek Ligájában az angolokat oda-vissza legyőzve és a németek ellen két meccsen négy pontot szerezve lett csoportmásodik a csapat, majd a selejtezőket tavaly veretlenül megvívva csoportelsőként jutott ki az Eb-re. Idén tavasszal 14 meccsesre hízott ez a veretlenségi sorozat, amely az egész világon a második leghosszabb aktív széria volt Kolumbiáé mögött. Ám ennek megszakadásával, majd a Svájc elleni vereséggel is kijelenthető, hogy 

a legutóbbi 18 tétmeccséből 15-öt veretlenül vívott meg a magyar válogatott.

Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, megnyitó, Euro2024megnyitó, 2024.06.14.
Toni Kroosék ellen folytatja az Európa-bajnoki szereplését a magyar labdarúgó-válogatott
Fotó: Fabrice COFFRINI / AFP / AFP or licensors

Egyre erősebb lett a német válogatott az elmúlt években

Az elmúlt három évben három egymás elleni találkozóból egyet sem nyert meg a Nationalelf, amely 70 éve nem győzött Magyarország ellen tétmeccsen. Az Eb-re házigazda lévén felkészülési meccsekkel hangoló németek azonban fokozatosan javuló formát mutattak, és rendkívül magabiztosan várhatják (és a nyilatkozatok alapján várják is) az Európa-bajnokság folytatását.

A stuttgarti stadionban természetesen telt ház lesz, a remek hangulat biztosított – 

jó eséllyel az egész Eb legjobb hangulatú csoportmérkőzése következik. 

Magyar szurkolók tízezrei indultak meg a német város felé, olyanok is, akiknek nincs jegyük a mérkőzésre, és már a vonulás hátborzongató volt. Már csak azért is kiutaztak rengetegen, hogy a stuttgarti szurkolói zónában éljék át a semmihez nem hasonlítható hangulatot. Idehaza pedig milliók ülnek majd a tévékészülékek és a számítógépek előtt, hogy figyeljék a magyarok németek elleni Eb-meccsét.

Németország csapata nagyon erős ellenfél, az Európa-bajnokság egyik legnagyobb favoritja a házigazda. A győzelem itt maga lenne a csoda, de a döntetlen is világraszóló siker. A Svájc elleni vereséggel nem veszett el semmi, és 

egy esetleges újabb vereség sem jelentene biztos kiesést, és a Skócia elleni, vasárnap esti csoportmeccsen még mindenképp lesz továbbjutási esély. 

A kérdés, hogy mekkora, ez pedig szerdán (ma) dől el.

Hajrá, magyarok!

A Magyarország-Németország Eb-csoportmérkőzést az Origo szerdán 17:30-tól élőben közvetíti.

 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!