Vágólapra másolva!
Sajtóértesülések szerint a Holland Királyi Labdarúgó-szövetség (KNVB) arra készül, hogy az amatőr bajnokságaiban eltörli a lesszabályt.

Az országban azért vették fontolóra a lesszabály eltörlését az amatőr ligákban, mert a statisztikák szerint az előző szezonban összesen 1864 mérkőzést kellett félbeszakítani, amiért rátámadtak a játékvezetőre vagy az asszisztensekre egy-egy rossznak gondolt ítélet után. Hollandiában ez az előző évhez képest 11%-os, öt évvel ezelőtthöz képest 58%-os növekedést jelent, leggyakrabban pedig a les beintése vagy éppen be nem intése miatt történik az agresszivitás.

les, lesszabály, asszisztens, partjelző, foci
Eltörölhetik a lesszabályt a hollandiai amatőr focibajnokságokban
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP / picture alliance / firo Sportphoto

„Igaz, hogy az amatőr szinteken viszonylag kis számot jelent az 1864, hiszen évente 780 ezer meccset játszanak le a szövetség szervezésében, de nem szeretnénk elbagatellizálni a helyzetet – mondta Jan Dirk van der Zee, a KNVB igazgatója. – A probléma jelen van, és szeretnénk megszüntetni. 

Az is előfordulhat, hogy egy nap asszisztenseket sem fogunk küldeni ezekre a mérkőzésekre."

Az Athletic arról írt, hogy az agresszív jeleneteket Hollandiában gyakran az okozza, hogy az amatőr bajnokságokban az asszisztensek rendszerint képzetlenek vagy kapcsolatban állnak valamelyik csapattal, ez pedig extra dühöt válthat ki egy-egy játékosnál vitatott ítélet esetén. Van der Zee hozzátette, konkrét tervek még nincsenek a lesszabályok eltörlésére, de fontolgatják, hogy valóban megtörténik az eltörlés.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!