Vágólapra másolva!
A görög Olimpiakosz Pireusz hosszabbítás után 1-0-ra legyőzte az olasz Fiorentinát a Konferencia-liga 2023-24-es kiírásának döntőjében, ezzel megszerezte 99 éves fennállása első európai kupagyőzelmét. A Fiorentina két éven belül másodszor maradt alul az utolsó percekben kapott góllal a sorozat fináléjában.

Történelmi athéni döntő

A Puskás Ferenc által irányított Panathinaikosz 1971-ben bejutott a Bajnokcsapatok Európa-kupája (BEK) döntőjébe, és egészen 2024-ig az egyetlen görög csapat volt, amelyik európai fináléban szerepelhetett. Most az az Olimpiakosz csatlakozott az athéni zöld-fehérekhez, amelyiknek ez még soha nem sikerült, pedig rutinja van a csapatnak: náluk több meccset egyetlen klub sem játszott úgy, hogy nem ért volna oda egy döntőbe. Most sikerült megtörni ezt az átkot.

Az ellenfelük az a Fiorentina lesz, amelyik ezzel szemben már 1957-ben BEK-döntőt játszott (és kikapott a Real Madridtól), majd kétszer játszottak az UEFA-kupa döntőjében, ahol 1961-ben nyertek a kispadon Hidegkuti Nándorral, a következő évben pedig ezüstérmesek lettek. A firenzei klub pedig tavaly ismét döntőbe jutott: ugyanitt, a Konferencia-ligában, de a végül 11-esekkel kikaptak a West Ham Unitedtól. 

Érdekesség, de egyáltalán nem mellékes momentum, hogy mindkét döntős csapattal megmérkőzött a Ferencváros az idei kiírásban: a Fiorentina ellen idegenben 2-2-t, míg hazai pályán 1-1-et játszott a magyar bajnok, míg az Olimpiakosztól mindkét meccsen 1-0-ra kikapott.

Állandóság a kezdőkben

Vincenzo Italiano, a Fiorentina mestere az egy évvel korábbi döntőhöz képest mindössze három helyen változtatott a kezdő összetételén, csak Arthur Melo, Martínez Quart és Andrea Belotti került be a csapatba.

Az Olimpiakoszt idén télen, éppen a Ferencváros elleni párharc előtt átvevő, a Sevillával 2023-ban Európa-ligát nyerő José Luis Mendilibar alaposan rendbe szedte a piros-fehéreket, akik az őszi gyengélkedés után végül csak befutott a harmadik helyre, és kivívta az EL-szereplés jogát. A spanyol mester a Groupama Arénában látott kezdőjében mindössze kettőt változtatott, a kapus Paszhalakisz helyett Colakisz, míg a középpályán André Horta helyett Daniel Podence kapott bizalmat.

Míg a firenzeiek mellett az szólhatott, hogy veretlenül masíroztak be a döntőbe, a görögök kezdőjében azonban ott volt a sorozat gólkirályjelöltje, a marokkói Ajub El Kaabi. 

Első félidő

Nem sokat kellett várni az első helyzetekre: a 4. percben Terracciano tenyerelte ki Podence bal alsó sarokba tartó labdáját, míg a túloldalon egy perccel később előbb Kouame rúgott luftot Nico González beadása után, majd Belotti gurított estében a jobb alsó mellé. 

A 9. percben Milenkovics már a görög kapuba gurította a labdát, ám a szerb védő lesen volt, amikor a labdát kapta.

Aktívabb és veszélyesebb volt a Fiorentina, a 21. percben például Bonaventura lőhetett tíz méterről középről, de Colakisz védett. Igaz, a 25. percben az olaszok kapusának is védenie kellett egy nagyot Podence fejese után.

A 40. percben Terracciano bokszolta el a labdát El Kaabi elől tíz méterre az olasz kaputól, és a lendülettel a marokkói csatárt is leterítette, de nyilvánvalóan szó sem volt szabálytalanságról, így tizenegyesről sem.

Egy perccel a szünet előtt a vendég szektorban akadt egy kis felfordulás: néhány Olimpiakosz-drukker már csak a Fiorentina-szurkolók közé tudott jegyet venni, és az addigi nagy békesség után egyszercsak elcsattant néhány pofon. 

A rendőrök villámgyorsan a helyszínre értek, és az olasz csapat játékosainak ráhatásával rendet tettek.

Második félidő

Ezt a játékrészt az Olimpiakosz kezdte aktívabban, de Terraccianónak nem igazán akadt dolga, nem úgy Colakisznak, aki a 69. percben hatalmas bravúrral tolta szögletre Kouame rettentően rosszul eltalált, de éppen ezért veszélyes labdáját. Tíz perccel később egy baloldali szabadrúgás után Iborra fejelt kapura, 

Terracciano ugyan repült, de, ha egy kicsit pontosabb a fejes, nem lett volna esélye a hárításra az olasz kapusnak.

A 85. perctől többnyire már mindkét csapat a hosszabbítást várta, még ha az olaszok egyszer el is jutottak a görög kapu közeléig, illetve a Fiorentina kapusának is le kellett húznia egy beadást, de végül 0-0-val ért véget a rendes játékidő.

Hosszabbítás

A szemmel látható firenzei mezőfölény ellenére a görögöké volt a ráadás első komoly helyzete: a lila-fehéreknél egykor éveket töltő Sztevan Jovetics 16-osról rászúrt, bal sarokba tartó labdáját kellett kikotornia Terraccianónak. Fordulás után is az olaszok voltak veszélyesebbek, a 110. percben Ikone lövését kellett kiütnie Colakisznak, és a görögök többször is beszorultak a saját térfelükre. Aztán ahogy az lenni szokott, jött a dráma: a 116. percben egy baloldali beadás után az addig szinte láthatatlan El Kaabi fejelte a kapuba a labdát, amivel megszerezte a vezetést az Olimpiakosz, és két perc videózás után a VAR is megerősítette, hogy a marokkói csatár nem volt lesen.

Olimpiakosz Pireusz, Fiorentina, Konferencia-liga, El Kaabi
Ajub El Kaabi (középen) egyetlen egyszer került igazán helyzetbe, amivel el is döntötte a kupa sorsát
Fotó: AFP

A 119. percben Ikone lövését blokkolta három becsúszó védő, de az olaszok ekkor már lemondtak a győzelemről, az Olimpiakosz pedig gond nélkül kihúzta a maradék három percet. 

A Fiorentina ezzel a második egymást követő Konferencia-liga-döntőt bukta el az utolsó percekben kapott góllal, miközben a görög futball legeredményesebb csapata, az Olimpiakosz megszerezte nem csupán a klub, hanem a görög futball első európai kupagyőzelmét.

Eredmény:
Olimpiakosz Pireusz (görög) - ACF Fiorentina (olasz) 1-0 (0-0, 0-0)
OPAP Arena (Athén), 31 ezer néző, v.: Soares Dias (portugál)
Olimpiakosz: Colakisz - Ortega (Quini 91.), Carmo, Recosz, Rodinei - Iborra, Hezze - Fortunisz (Jovetics 72.), Ciquinho (Horta 78.), Podence (Maszurasz 106.) - El Kaabi
Fiorentina: Terracciano - Biraghi (L. Ranieri 106.), Martínez Quarta, Milenkovics, Dodo - Mandragora, Arthur Melo (Duncan 74.) - Kouame (Ikone 82.), Bonaventura (Barák 82.), Nicolas González (Beltran 106.) - Belotti (Nzola 59.)
gól: El Kaabi 116.

Kapcsolódó cikkek:

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről