Következő mérkőzések
Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország
Vágólapra másolva!
A csoportkör első két fordulóján, azaz 24 mérkőzésen vagyunk túl a labdarúgó Európa-bajnokságon, és már "csak" 27 találkozó van hátra. A meccsek nagyjából feléhez érve megvizsgáljuk, mi is történt eddig a foci-Eb-n.

A németországi, 2024-es Európa-bajnokság első 24 meccsén 61 gólt és 1 piros lapot, ezek mellett pedig számtalan érdekességet láthattunk már. Az Eb-csoportkör további izgalmait pedig garantálja, hogy két forduló után mindössze három válogatott biztosította a helyét a nyolcaddöntőben, és csupán egy csapat esett már ki matematikailag is.

Eb 2024, lengyel, Euro 2024, szurkolók, Berlin, csoportkör
Hiába a lengyel szurkolók által teremtett Eb-hangulat, már a csoportkör második fordulója után eldőlt, hogy Robert Lewandowskiék nem jutnak tovább az Európa-bajnokság nyolcaddöntőjébe
Fotó: CARSTEN KOALL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Az említett 61 gólt rengeteg, összesen 58 különböző játékos szerezte: 

6 öngól született, és csupán három focista van, aki két gólt is szerzett. 

A német Jamal Musiala a skótok után a magyar válogatott ellen is betalált, a szlovák Ivan Schranz és a georgiai Georges Mikautadze pedig a válogatottja egyetlen gólszerzője idáig a két-két találatával.

A bombagólokat a legnagyobb számban a török-georgiai mérkőzés hozta, amelyen Mert Müldür és Arda Güler is kipókhálózta a sarkot, de a román Nicolae Stanciu Ukrajna ellen, a svájci Xherdan Shaqiri Skócia ellen vagy a dán Morten Hjulmand Anglia ellen szintén bejelentkezett a legszebb találatért járó elismerésre. 

Nagy arányban születnek gólok a tizenhatoson kívülről, de még meglepőbb az öngólok magas száma, 

hiszen német, osztrák, cseh, albán, olasz és török focista is vétett már öngólt, utóbbi nem is akármilyet

A németországi kontinenstorna már meghozta az Eb-k történetének leggyorsabb gólját (az albán Nedim Bajrami 22 másodperc után lőtt gólt a címvédő Olaszországnak), de a rendes játékidő letelte után is bőven akadtak már gólok, szám szerint hat darab, közülük három pedig a végkimenetelt is befolyásolta.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 1: Group B Italy v Albania
Nedim Bajrami az Eb-k történetének leggyorsabb gólját szerezte, de a címvédő olaszok fordítottak Albánia ellen
Fotó: AFP / AFP or licensors

Minden csapat szerzett már gólt, és csupán a spanyol és francia válogatott nem kapott egyet sem. Kettejük közül viszont csupán a spanyol százszázalékos, és Luis de la Fuente együttese mellett ezt csak Portugália és Németország mondhatja el magáról – éppen 

ez a három csapat az, amely már biztosan továbbjutott, a spanyolok és a portugálok ráadásul már garantáltan csoportelsőként.

Pont nélkül eközben két együttes – a magyar és a lengyel – áll, ám míg a lengyelek már biztosan csoportutolsóként kiestek, addig Marco Rossi válogatottjának még van esélye továbbjutásra egy Skócia elleni győzelem esetén.

A legjobb mérkőzéseket egyelőre a szerényebb képességű csapatok vívták (török-georgiai, ukrán-szlovák, dán-szlovén), köszönhetően részben annak, hogy ők élet-halál küzdelmet vívnak a továbbjutásért, miközben a favoritok várhatóan az egyenes kieséses szakaszra tartalékolják a legjobb játékukat.

Az Eb-csoportkör első kétharmada meglepetéseket és bíróbotrányokat is hozott

Az Európa-bajnokság csoportkörének első két fordulója meglepetésekben sem szűkölködött: Albánia Horvátország elleni és Georgia Csehország elleni pontszerzése mellett a szlovákok győzelme Belgium felett mindenképpen ide tartozik.

A torna eddigi egyetlen piros lapját és a legnagyobb különbségű győzelmet is egyaránt a nyitómérkőzés hozta, a németek 5-1-es, Skócia elleni sikerét azóta sem tudta senki megismételni, még ha ebben szerepe is lehetett a skót Ryan Porteous első félidei kiállításának.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 1: Group A Germany v Scotland
Ezért a megmozdulásért kapott piros lapot a skót Ryan Porteous
Fotó: AFP / AFP or licensors

Több olyan mérkőzés is volt továbbá, ahol a játékvezető, vagy éppen a videóbíró játszotta a főszerepet. Ilyen volt például a Belgium-Szlovákia összecsapás, ám ezen a felvételek megtekintése után valóban jó döntéseket hozott a bírói stáb, többek között Romelu Lukaku érvénytelenített góljainál. Ám voltak olyan találkozók, ahol egyértelmű hibák, vagy legalábbis erősen vitatható ítéletek sújtották az egyik csapatot, és ez végül nagyban befolyásolta a végeredményt. A franciák kétszer is a szerencsés oldalon voltak, hiszen az osztrákok elleni góljuk előtt szöglet helyett kirúgást ítélt a játékvezető, majd a holland válogatott elleni meccs második félidejében Xavi Simons találatát érvénytelenítették egy zavaró, lesen álló csapattársára hivatkozva.

Ami pedig leginkább megmaradhat a magyar szurkolók fejében, az a német-magyar találkozón Danny Makkelie tevékenysége, a holland bíró ugyanis előbb 

nem fújta le Ilkay Gündogan szabálytalanságát a magyar válogatott védőjével, Willi Orbánnal szemben az első német gól előtt, 

majd a hajrában nem ítélt tizenegyest Szoboszlai Dominikéknak, miután Emre Can kezéhez ért a labda a német tizenhatoson belül.

Danny Makkelie, Szoboszlai Dominik, Németország - Magyarország, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, csoportkör, A csoport, MHPArena, Stuttgart, euro2024magyarok, 2024.06.19.,
Danny Makkelie volt az egyik főszereplője a német-magyar Eb-csoportmeccsnek
Fotó: Mirkó István - Magyar Nemzet

Akiről pedig mindenképpen említést kell még tenni, ha az első 24 mérkőzésről beszélünk, az Kylian Mbappé. A nyáron a Real Madridhoz igazoló világbajnok focista a franciák első mérkőzésén, Ausztria ellen több helyzetet is kihagyott, majd a 86. percben egy felugráskor 

úgy belefejelt az osztrák csapat játékosának, Kevin Dansónak a vállába, hogy eltörött az orra

Ezt követően rengeteg Mbappé-maszkos mémet gyártottak az interneten, és végül el is készült a valódi maszk, amiben azonban az UEFA szabályai nem léphetett volna pályára a francia csatár. A hollandok elleni meccset végül nem ezért, hanem biztonsági okokból hagyta ki, de a lengyelek ellen már elképzelhető, az egyenes kieséses szakaszban pedig szinte garantálható a játéka.

A rendkívül eseménydúsan kezdődő Európa-bajnokság tehát nagyjából a felénél tart, és biztosan megéri a folytatásban is követni a mérkőzéseket. Kezdve vasárnap este 21 órától a Magyarország-Skócia mérkőzéssel, amelyen eldől, megmarad-e a magyar válogatott esélye az Eb-nyolcaddöntőbe jutásra – a stuttgarti találkozót az Origo élőben közvetíti.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről