Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
A legnehezebb feladatot megoldotta a magyar labdarúgó-válogatott, amely Skócia 1-0-s legyőzésével most arra vár, hogy a csoportban megszerzett 3 pont és 2-5-ös gólkülönség elég lesz-e a továbbjutáshoz a legjobb 16 közé.

Nézzük akkor először a tényeket:

 a magyar labdarúgó-válogatott az A-csoport 3. helyén végzett 3 ponttal. A gólkülönbsége negatív: 2-5, azaz mínusz 3.

Skócia - Magyarország, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, csoportkör, A csoport, MHPArena, Stuttgart, euro2024magyarok, 2024.06.23. Szoboszlai
Most még csak reménykedhetünk a magyar válogatott továbbjutásában
Fotó: Fotó: Mirkó István - Magyar Nemzet / Magyar Nemzet/Magyar Nemzet

Mielőtt belemennénk a számolgatásba és a részletekbe, érdemes felidézni az 1986-os mexikói vb-t, amelyen szintén 24 csapat indult és amelyen pontosan olyan volt a lebonyolítás, mint a mostani Eb-n. 

Ott az uruguayi csapat 2 ponttal (akkor még 2 pont járt a győzelemért) és 2-7-es gólkülönbséggel jutott tovább. Tehát az a helyzet, amiben most a magyar csapat van, egyáltalán nem lehetetlen - már ami a továbbjutást illeti.

Térjünk akkor most vissza Németországba és az Eb-re. Itt a hat csoportgyőztes és a hat csoportmásodik biztosan jut be a legjobb 16 közé és velük tart a hat csoport 4 legjobb harmadik helyezettje. Mivel e cikk írásakor még csak az A-csoport küzdelmei értek véget, a magyar csapat számára most több napon át tartó, idegőrlő várakozás veszi kezdetét. Igaz, már hétfőn este is sokkal okosabbak lehetünk.

Skócia - Magyarország, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, csoportkör, A csoport, MHPArena, Stuttgart, euro2024magyarok, 2024.06.23. Szoboszlai
Nagy Zsolt is szeretne még legalább egy meccset játszani
Fotó: Fotó: Mirkó István - Magyar Nemzet / Magyar Nemzet/Magyar Nemzet

Zárnak a csoportok

A hétfői napon a B csoport küzdelmei fejeződnek be. Nézzük akkor ennek a csoportnak az állását:

  • B csoport: 1. Spanyolország 6 pont, 2. Olaszország 3 (2-2), 3. Albánia 1 (3-4), 4. Horvátország 1 (2-5).

A B-csoport utolsó fordulójában a párosítás: Albánia-Spanyolország és Horvátország-Olaszország. Ha a spanyolok megverik Albániát (papírforma) és az olaszok a horvátokat, akkor Albániának és a horvátoknak 1-1 pontjuk marad. Ez a magyar csapat számára a legjobb forgatókönyv lenne. A horvát-olasz meccs döntetlenje sem lenne rossz, mert ebben az esetben a horvátok 2 ponttal mögénk szorlnak. Ha azonban Luka Modricék legyőzik az olaszokat, akár csak 1 góllal, az már nekünk nem kedvez, mert ebben az esetben a 3 pontos horvátok gókülönbsége biztosn jobb lesz. (Az albánok spanyolok elleni győzelmét nem tartjuk reálisnak.)

Kedden a C és a D-csoport zár. 

  • C csoport: 1. Anglia 4 pont, 2. Dánia 2 (2-2), 2. Szlovénia 2 (2-2), 4. Szerbia 1 (1-2).
  • D csoport: 1. Hollandia 4 pont, 2. Franciaország 4, 3. Ausztria 3 (3-2), 4. Lengyelország 0.

A keddi párosítás: Dánia-Szerbia és Szlovénia-Anglia (C), Franciaország-Lengyelország és Hollandia-Ausztria (D)

Skócia - Magyarország, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, csoportkör, A csoport, MHPArena, Stuttgart, euro2024magyarok, 2024.06.23.
Jó lenne, ha a magyar drukkerek legalább még egy meccset átélhetnének az Eb-n
Fotó: Fotó: Mirkó István - Magyar Nemzet

A C-csoportban ha Dánia és Anglia nyer, az is tökéletes lesz a magyar csapatnak. A D-csoportban a holland-osztrák meccs lehet a mi helyzetünkre hatással, de az osztrákoknak súlyos vereséget kellene szenvedniük, hogy mi eléjü kerüljünk. Reálisan tehát a C-csoportan kell reménykedni és abban, hogy az eddig rosszul játszó angolok legyőzik a szlovénokat. Dánia pedig Szerbiát. Egyik sem lehetetlen.

Szerdán az E és az F-csoport küzdelmei fejeződnek be.

  • E csoport: 1. Románia 3 pont (3-2), 2. Belgium 3 (2-1), 3. Szlovákia 3 (2-2), 4. Ukrajna 3 (2-4).
  • F csoport: 1. Portugália 6 pont, 2. Törökország 3 (3-4), 3. Csehország 1 (2-3), 4. Georgia 1 (2-4).

A szerdai párosítás: Szlovákia-Románia, Ukrajna-Belgium, illetve Csehország-Törökoszág és Grúzia-Portugália.

Az E-csoportban mind a négy csapatnak 3 pontja van, itt aligha születhet olyan eredménysor, ami nekünk kedvező lenne. Az F-csoportban a portugáloknak illene győzni a grúzok ellen, illetve a törököknek is a csehek ellen. Ez is a magyar csapatnak kedvezne.

Összefoglalás

Összességében tehát három olyan csoport van, amelyben a számunkra kedvező eredménysor születhet meg. Ez a B, a C és az F. Ebből a háromból kellene kettőnek teljesülnie ahhoz, hogy továbbjussunk a legjobb 16 közé. Az látszik, hogy a D és az E csoportban a harmadik helyezettnek minimum 3 pontja lesz, és jelenleg Ausztria +1-es, Szlovákia pedig 0-s gólkülönbséggel áll. Arra tehát jóval nagyobb az esély, hogy legyen két olyan csoport, ahol nem szerez három pontot a csoportharmadik, ez ugyanis biztosan elég lenne a nyolcaddöntőbe jutáshoz.

  • A B csoportban ez így lesz, ha Albánia nem győzi le Spanyolországot ÉS Horvátország nem győzi le Olaszországot.
  • A C csoportban ez így lesz, ha Szlovénia kikap Angliától – ebben az esetben ugyanis a dán-szlovén-szerb hármasból csak egynek lesz minimum 3 pontja.
  • Az F csoportban ez így lesz, ha Csehország nem győzi le Törökországot ÉS Georgia nem győzi le Portugáliát.
Turkiye v Portugal - UEFA EURO 2024, Cristiano Ronaldo
Cristiano Ronaldo ellen is játszhat a magyar csapat
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Andrzej Iwanczuk/NurPhoto

Kik jöhetnek a nyolcaddöntőben?

Vessünk még egy pillantást a nyolcaddöntő ágrajzára. A helyzet itt sem egyszerű. Jelen pillanatban azt sem lehet megmondani, hogy a magyar csapat továbbjutása esetén kivel, mikor és hol játszhat nyolcaddöntőt. Nézzük akkor a lehetőségeket.

2024. június 30. 21.00, Köln: A3-Spanyolország - az Eb-n bombaformában lévő spanyolok lehetnének tehát az ellenfeleink.
2024. július 1. 21.00, Frankfurt: A3-Portugália - ez esetben összejöhetne a Cristiano Ronaldo-Szoboszlai Dominik csata.
2024. július 2. 18.00, München: ABCD3-E1 - itt még azt sem lehet tudni, hogy az A-csoport harmadikjaként egyáltalán ide kerülhet-e Magyarország és az sem, hogy az E-csoportból melyik csapat esik be ide csoportgyőztesként.

Ez tehát most a helyzet, nem tehetünk mást, mint várjuk a csodát és reménykedünk a folytatásban.
 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről