Vágólapra másolva!
Gary Lineker kérése, hogy vasárnap este ne hangozzon el "A futball hazatér!" kifejezés, elsősorban a BBC Eb-döntős közvetítésében.

Vasárnap este Anglia története első aranyérméért lép pályára az Európa-bajnokságon. Az angol válogatott 2021 után másodszor játszhat Eb-döntőt, ám azt a Háromoroszlánosok az Olaszország elleni büntetőpárbajban elveszítették, így továbbra is csupán az 1966-os világbajnoki cím az egyetlen sikere a nemzetnek férfi világversenyen. A Spanyolország elleni finálé előtt mindent bevetnek az angolok, így a BBC szakértőjeként dolgozó Gary Lineker is egy különleges, de valahol érthető kéréssel fordult a honfitársaihoz: ne hangozzon el az Angliában legendás, "A futball hazatér!" kifejezés.

Gary Lineker, Anglia, angol, Eb, válogatott
Gary Lineker szerint balszerencsét hoz "A futball hazatér!" kifejezés, ezért betiltatta az Eb-döntő idejére
Fotó: FRANCK FIFE / AFP

A korábbi 80-szoros angol válogatott focista, Gary Lineker a mondatával az 1996-os, hazai rendezésű Európa-bajnokságra írt Football's Coming Home című dalra utalt, amely azóta az első számú slágere az angol szurkolóknak, akik nagyon szeretnék már, hogy végre a foci őshazájának tartott Anglia ismét nyerjen egy trófeát. A foci-Eb döntője előtt azonban Lineker (aki már a szerbek elleni nyitómeccs idején is negatívan szólalt meg a dalról) inkább betiltatta ezt a dalt és ezt a kifejezést, mert szerinte balszerencsét hoz, azaz ennek is köszönhetően nem nyert semmit az angol válogatott 1996 (1966) óta.

"Nehéz lesz, de egy történelmi küszöbön állnak, hiszen a futballban még egyetlen angol válogatott sem nyert nagy tornát külföldön. Lassan indult be a csapat [az Eb-n], valami nem volt teljesen rendben, de sikerült megoldani, és a torna előrehaladtával fokozatosan jobbak lettek  – mondta Lineker, majd rátért "A futball hazatér!" szlogenre. – 

A döntő ideje alatt megtiltom, hogy használják ezt a kijelentést, olyan sokáig volt balszerencse!"

A németországi Európa-bajnokság fináléját, a Spanyolország-Anglia mérkőzést vasárnap este 21 órától Berlin rendezi, a meccs az Origo Sporton élőben követhető.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről