A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
Bő két hónap pihenő után újra a magyar élvonalbeli labdarúgó-bajnokságtól lesz hangos a hazai futballvilág, ugyanis július 26-án rajtol az OTP Bank Liga 2024/25-ös idénye. Ezúttal is megnéztük, hogyan változtak az erőviszonyok az NB I-ben, az esélylatolgatás mellett pedig arra kerestük a választ, hogy melyik csapatok lehetnek a címvédő Ferencváros legnagyobb riválisai, és persze azt is, hogy előzetesen kiknek kell a kieséstől tartaniuk.

Az NB I-es együttesek többségénél a nyári átigazolási szezonokhoz hasonlóan ezúttal is nagy volt a jövés-menés. A legnagyobb mozgás talán Újpesten volt, ahol közel egy kezdőcsapatnyi játékos érkezett. Ez nem is csoda, mivel azáltal, hogy a negyedik kerületi együttes a MOL-csoport tulajdonába került, új időszámítás kezdődött a Megyeri úton. Az Újpest célja, hogy a csapat három éven belül a dobogóért harcoljon az NB I-ben, öt éven belül pedig jusson ki a nemzetközi porondra. Bár Mészöly Géza tavasszal benntartotta az élvonalban a csapatot, a klub vezetői mégsem hosszabbítottak vele szerződést, ugyanis az új projekthez megszerezték Bartosz Grzelakot, akinek az irányításával a Fehérvár látványos fejlődést mutatott az előző szezonban, és csak utolsó fordulóban csúszott le a dobogóról.

FC Fehérvár, Bartosz Grzelak
A Fehérvár korábbi sikeredzője, Bartosz Grzelak az NB I új idényét már Újpesten kezdi meg
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Jól igazolt a címvédő Fradi és a megerősödő Újpest

Grzelak a kinevezése után Újpestre költöztette három korábbi fehérvári játékosát, az egykori válogatott Bese Barnabást, az NB I egyik legjobb védőjét, Gergényi Bencét és a dán Köbenhavntól kölcsönvett Mamadou Karamokót. Mellettük a magyar élvonal egyik legjobb kapusának számító Riccardo Piscitelli megszerzése is komoly fegyvertény lehet, de fiatal tehetségek is érkeztek szám számmal, többek között az olasz Fiorentinától hazacsábított Dénes Adrián, a Debrecentől megvásárolt U21-es válogatott Baranyai Nimród, vagy a 18 éves Kaczvinszki Dominik. Az előző szezon végén többek között Luca Mack, Stefan Jevtoski, Dzenan Burekovic, Georgios Antzoulas és Albi Doka is távozott Újpestről, de a legnagyobb érvágás talán Csoboth Kevin távozása lehet, a skótok ellen győztes gólt szerző magyar válogatott támadó ugyanis több külföldi klub figyelmét is felkeltette a németországi Eb-n nyújtott teljesítményével.

Bár a felkészülési időszakban csupán egy meccset tudott megnyerni az átalakuló Újpest, az 

szinte borítékolható, hogy idén nem lesznek kiesési gondjai a lila-fehéreknek - igaz, az is meglepetés lenne, ha máris harcban tudnának lenni dobogóért.

Az Újpest mellett a Ferencváros is jól igazolt a nyáron. A Fradihoz eddig érkezett Isaac Pappoe, Raul Gustavo, Kady Borges és Philippe Rommens, emellett visszakerültek a csapatba a kölcsönben szereplő játékosok, és azok is, akiket Dejan Sztankovics száműzött, így Mats Knoester, Amer Gojak, Anderson Estiti, Tosin Kehinde, Owusu Kwabena és Alekandar Pesic is újra lehetőséget kapott a felkészülési időszakban. Ami a távozókat illeti, Muhamed Besic, Samy Mmaee és Henry Wingo távozása érintheti érzékenyen a fővárosi gárdát.

POY_5098
A Fradi erődemonstrációt tartott a BL-selejtezőben
Fotó:  Polyák Attila Origo

Megtörik-e a Fradi-dominancia az NB I-ben?

Nem valószínű. Bár a bajnoki címvédőnél komoly változások történtek a nyáron, azonban akkora gazdasági és szakmai erőfölényben van a többi csapathoz képest, hogy gyakorlatilag kötelező megnyernie a bajnokságot. Az előző idény végén váratlanul távozott Dejan Sztankovics helyét a holland Pascal Jansen vette át a zöld-fehéreknél, aki teljesen más irányvonalat képvisel, mint az elődje. Már a felkészülési időszakban kiderült, hogy 

az új edző taktikája a látványos, támadó stílusú játékra épül,

miközben egyértelműen azt várja a csapattól, hogy uralja a mérkőzéseket, többet birtokolja a labdát ellenfelénél. A Fradi a BL-selejtezőben is parádésan kezdett, miután gyakorlatilag tíz perc alatt eldöntötte a továbbjutást a walesi The New Saints együttese ellen 5-0-ra megnyert találkozón. 

POY_4836
Az új edzővel, Pascal Jansennel remekül kezdte a szezont a Fradi
Fotó:  Polyák Attila  Origo

Előzetesen nagyon nehéz elképzelni, hogy az NB I másik tizenegy csapata közül hosszútávon bármelyik is meg tudná szorongatni a Fradit az előttünk álló idényben, vagyis a legvalószínűbb forgatókönyv szerint ismét a Ferencváros fog odaérni az első helyre.

A címvédő Ferencváros Debrecenben játszotta volna az első bajnoki mérkőzését, ám a szezonnyitó egyik legnagyobb rangadóját december 4-re halasztotta az MLSZ, így a regnáló bajnok augusztus 3-án, a Kecskemét ellen hazai pályán kezdi meg szereplését az OTP Bank Liga 2024/25-ös kiírásában. 

Gyilkos csata a dobogóért, kik lehetnek a Fradi legnagyobb riválisai?

A magyar csapatok közül elsőként a tavalyi második helyezett és kupagyőztes Paksi FC kezdte meg szereplését a nemzetközi kupában, ám a történelmi siker után az Európa-liga selejtezőjében kínos pofonba szaladt bele Bognár György csapata. Miután a tolnai együttes kiesett a román másodosztályú Corvinul Hunedoara ellen, átkerült a Konferencia-liga selejtezőjébe, ahol a második fordulóban a Gyurcsó Ádámot is foglalkoztató ciprusi AEK Larnaca csapatával találkozik, vagyis még nehezebb feladat vár a paksiakra a harmadik számú európai kupasorozatban. 

BOGNÁR György
Bognár György csapata az El-selejtezős kudarc után még a Konferencia-ligában bizonyíthat
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Pakson nem volt eddig nagy játékosmozgás, Ötvös Bence érkezett a tavaly kiesett Kisvárdától, valamint támadót cseréltek a Vasassal, ugyanis megszerezték Zimonyi Dávidot, míg Könyves Norbert Angyalföldre igazolt. Bár az elmúlt években többször is Paksról került ki az NB I gólkirálya, ezúttal ezt nehéz elképzelni, mivel a támadósoruk elég szűkös. 

Ahogy az elmúlt években a Kisvárda és a Kecskemét bravúros ezüstérmét is visszaesés követte, úgy a Paksnál is valóságos csoda lenne, ha meg tudnák ismételni a tavalyi szereplésüket.

Az idei szezonban a Fradi egyik legnagyobb riválisa a Puskás Akadémia lehet, még úgy is, hogy a tavalyi bronzérmes felcsútiak számára meglehetősen csendes volt eddig a nyári átigazolási időszak, hiszen egyetlen játékost sem igazoltak. Ezzel szemben távozott Batik Bence, Corbu Marius és Luciano Slagveer is az alapemberek közül, de úgy tűnik Felcsúton a stabilitást igyekeznek megtartani, ami akár a siker záloga is lehet az új idényben.

Pető Tamás
Pető Tamás lett a Fehérvár edzője, új időszámítás kezdődött a csapatnál
Fotó: Fehérvár FC

Nagy kérdés lesz a Fehérvár szereplése, a piros-kékek ugyanis jelentősen meggyengültek az előző szezonhoz képest. Az anyagi gondokkal küzdő csapatnál ezért új korszak kezdődött: az Újpestre igazolt különítmény mellett Emil Rockov, Hangya Szilveszter, Ruben Pinto, Szabó Levente, Fiola Attila és Sigér Dávid is távozott, miközben az új edző, Pető Tamás pedig zömében fiatalokra építi a csapatát, vagyis talán a tavalyinál is nagyobb bravúr lenne, ha ismét harcban tudnának lenni a dobogóért, miközben még a Konferencia-liga selejtezőjében is érdekeltek.

A Debrecennél éreztetően csalódást keltő volt a tavalyi ötödik hely, így alaposan megerősítették a csapatukat a nyáron. A Puskástól Batik Bence, a dán FC Köbenhavn akadémiájáról Szűcs Tamás érkezett, valamint leigazolták az örmény válogatott Zhirayr Shaghoyant, és a japán Naoaki Senagát is, emellett a hajdúságiak hosszabbítottak Dzsudzsák Balázzsal, így a rutinos középpályás még egy évig biztosan a Lokit erősíti. 

dvsc, Dzsudzsák Balázs, Debreceni VSC
Dzsudzsák Balázsék ismét harcban lehetnek a dobogóért zajló versengésben
Fotó: dvsc.hu

Andrija Majdevac, Joao Oliveira, Baranyai Nimród, Stefan Loncar ugyanakkor távozott, akárcsak a közönségkedvenc Bódi Ádám, aki viharos körülmények között hagyta el a csapatot.

A négy együttes közül a felcsútiak és a paksiak tűnnek a legstabilabbnak, a DVSC-nél és a Fehérvárnál az lesz a kérdés, hogy a sok érkezőből mikorra sikerül csapatot gyúrni. 

Nagy harc várató a középmezőnyben is

A Kecskemét tavaly stabilan bent tudott maradni az élvonalban, ám a nyáron több kulcsjátékos is távozott, többek között a magyar válogatott Horváth Krisztofer, aki jelenleg Torinóban készül az új szezonra. A KTE célja idén is a biztos bennmaradás kiharcolása lehet. Rögtön a bajnokság elején három nagyon nehéz meccs vár Szabó István csapatára, hiszen a nyitófordulóban fogadják a Fehérvárt, majd a Ferencvároshoz látogatnak, utána pedig a Debrecen utazik Kecskemétre, vagyis bravúros pontszerzésekre is szükségük lenne, máskülönben könnyen a tabella alsó felében találhatják magukat.

Németh Krisztián, MTK
Az MTK-nak és a DVTK is az NB I középmezőnyében csatázhat
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Diósgyőrnél és az MTK-nál valamivel jobb a helyzet, hiszen mindkét együttesnél úgy sikerült megerősíteni a keretet, hogy az alapcsapatot gyakorlatilag egyben tartották. Az MTK az előző idényben kétszer is komoly hullámvölgybe került, ennek ellenére sokáig megvolt az esélye, hogy odaérjen a nemzetközi kupaszereplést érő negyedik helyre. Nagy kérdés lesz, hogy Horváth Dávidék idén melyik arcukat mutatják, de egy jó rajttal akár a meglepetés is benne lehet a szezonjukban.

Mit várhatunk az újoncoktól?

Ami a hátsó régiót illeti, a két feljutó, vagyis a Nyíregyháza és az ETO FC Győr rögtön egymás ellen mutatkozik be az első fordulóban. Az NB II-ben tavaly a Nyíregyháza oda-vissza legyőzte a magyar labdarúgó-bajnokság élvonalába 2015 után visszajutó győrieket, akik eddig meglehetősen felemásan teljesítettek az átigazolási piacon. Első sorban a védekezést igyekezték stabilizálni, így többek között érkezett a korábbi ferencvárosi szélső, Zeljko Gavric, valamint Marku Albion és Eneo Bitri személyében két albán válogatott védő. 

ETO FC Győr, Nyíregyháza Spartacus
A Szpari és a Győr már az első fordulóban összecsap egymással az NB I-ben
Fotó: nyiregyhazaspartacus

Összességében elmondható, hogy 

a feljutást kiharcoló kereten nem nagyon változtattak Győrben

 – ez persze nem feltétlenül baj, elég csak a 2022/23-as idényben újoncként ezüstérmet nyert Kecskemét példájára gondolni – zömében külföldi játékosok adják a csapat magját. Bár Világi Oszkár tulajdonos komoly célokat tűzött ki az ETO-nál, az biztos, hogy az NB II-ben mutatott játékhoz képest többre lesz szükség ahhoz, hogy bennmaradjon a Győr az első osztályban.

Akárcsak a Zalaegerszegnél, Nyíregyházán is olyan edző ül a kispadon, aki korábban már bizonyította, hogy gyengébb keretből is képes a legjobbat kihozni. Tímár Krisztián csapata nem csak magabiztosan nyerte meg az NB II előző kiírását, de a Magyar Kupában is egészen az elődöntőig menetelt, ahol aztán a Fradi szoros csatában megállította. Mindezt úgy, hogy a hazai mérkőzéseit Balmazújvárosban játszotta, ám az NB I harmadik fordulójától már a vadonatúj stadionjában léphet pályára, ami hatalmas pluszt adhat az újoncnak.

A ZTE tavasszal a második legtöbb pontot gyűjtötte az NB I-ben, így simán bennmaradtak, de Márton Gábor együttese a nyáron elveszítette a legutóbbi idény ezüstcipősét, Antonio Mancét ráadásul rajta kívül pedig Bedi, Meshack, Dombó, Gyurján és Lesjak távozása is érzékeny veszteség lehet. A sok érkező közül Yohan Croizet lehet a legnagyobb erősítés, aki már az előző idényt is a ZTE-nél töltötte kölcsönben, kilenc gól mellett pedig kiosztott négy gólpasszt is.

Az előzetes erőviszonyok alapján tehát a Győr, a Nyíregyháza és a Zalaegerszeg küzdhet a legnagyobbat a bennmaradásért,

de akárcsak az elmúlt szezonokban, most is elképzelhető, hogy lesznek meglepetések.

ZTE, Zalaegerszegi TE, Puskás Akadémia
Ha a Zalaegerszeg úgy futballozik majd mint tavasszal, akkor nem lesznek kiesési gondjai 
Fotó: ztefc.hu

Míg az európai kupacsapataink még állnak a nemzetközi színtéren, addig hétvégén már kezdetét veszi az NB I új idénye. Mivel a Fradi DVSC elleni bajnokiját elhalasztották, így 

az első fordulóban pénteken kettő, vasárnap pedig három összecsapást rendeznek.

Az NB I 2024/25-ös idénye a ZTE-MTK összecsapásával rajtol, majd a két frissen feljutó csapat, a Nyíregyháza és a Győr mérheti össze erejét, immáron az élvonalban. A vasárnapi meccsek közül kiemelkedik az Újpest és a Puskás Akadémia találkozója, de a DVTK-Paks is izgalmasnak ígérkezik.

OTP Bank Liga, 1. forduló
július 26., péntek

  • 18.00: Zalaegerszeg–MTK
  • 20.15: Nyíregyháza–ETO FC Győr

    július 28., vasárnap
  • 18.50: DVTK–Paks
  • 18.50: Kecskemét–Fehérvár
  • 18.50: Újpest–Puskás Akadémia

Pénteken tehát indul a magyar futballszurkolók által legjobban várt bajnoki küzdelem, abban pedig mindenki biztos lehet, hogy ismét érdekes és izgalmas szezonnak nézünk elébe.

Kapcsolódó cikkek:

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!