Vágólapra másolva!
A labdarúgó Európa-liga első selejtezőkörében a Paks 4-0-ra kikapott a vajdahunyadi Corvinul Hunedoara együttesétől. Bognár György csapatának bukásához hasonló kudarcra már régen volt példa a magyar labdarúgásban. Cikkünkben összegyűjtöttük a korábbi eseteket, amikor magyar klubcsapatok súlyos vereséget szenvedtek első párharcuk során a nemzetközi kupasorozatokban.

Az előző NB I-es szezonban ezüstérmes és Magyar Kupa-győztes Paks a román másodosztályban szereplő Vajdahunyad ellen kezdte meg a szereplését az Európa-liga selejtezőkörében. A mérkőzés nagyon rosszul indult Bognár György csapata számára, a tolna vármegyei együttes már a 9. percben hátrányba került, majd további három gólt kapott, így 4-0-s vereséget szenvedett. Ezzel gyakorlatilag elszálltak a magyar csapat továbbjutási esélyei, az idegenbeli visszavágón hatalmas csoda kellene ahhoz, hogy a Paks továbblépjen.

BÖDE Dániel
A Paks kiütéses vereséget szenvedett a a vajdahunyadi Corvinul Hunedoara együttesétől
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Súlyos kudacrok a múltban

Vissza kell menni az időben jónéháy évet, amikor magyar klubcsapat legutóbb ilyen súlyos vereséget szenvedett egy európa kupasorozat selejtezőjének első fordulójában. 2008-ban az MTK hazai pályán egy 5-0-s vereségbe futott bele a török élvonalbeli sztárcsapat, a Fenerbahce otthonában, igaz, a budapesti együttes a BL-selejtező második fordulójában kezdte meg szereplését. Garami József csapata számára mindez keserű emlék, mert a párharc első meccsét 2-0-ra veszítette el az MTK, amely így 7-0-s összesítéssel esett ki.

2006 nyarán az Újpest az UEFA-kupa selejtezőjében kezdte meg szereplését az FC Vaduz ellen. A meccs egyértelmű esélyese Bicskei Bertalan csapata volt, ám a Megyeri úton rendezett találkozó döbbenetés meglepetést hozott. 

A svájci másodosztályban szereplő liechtensteni együttes gyakorlatilag kivégezte az Újpestet, fél óra elteltével már 2-0-ra vezetett, majd a meccs 4-0-s idegenbeli sikerrel ért véget. 

A magyar foci egyik legszégyenteljesebb mérkőzésének titulált találkozó után a korábbi szövetségi kapitányt durván kifütyülték az újpesti drukkerek és a távozását követelték. Bicskei egyetlen mérkőzést töltött a kispadon, a súlyos vereség után be is jelentette lemondását. 

151286199
A 80-szoros válogatott Vanczák Vilmos biztosan nem sorolja kedves emlékei közé az Újpest-Vaduz meccset
Fotó: AFP (Photo by FERENC ISZA / AFP)

"Sajnálom ezt a balul sikerült mérkőzést, nem voltam rá felkészülve. Egy hete dolgozom a csapattal, és nem volt benne, hogy ez a mérkőzés így alakul. 

A meccs közben olyan hangulatot tapasztaltam, amelyben nem lehet tovább dolgozni, ezért közöltem az Újpest tulajdonosaival, hogy nem vállalom tovább a munkát" - 

mondta Bicskei a kudarc után.

A közelmúltból még érdemes kiemelni a Győr szereplését, amely 2014-ben a svéd Göteborg ellen kapott ki hazai pályán 3-0-ra az Európa-liga selejtezőjének első körében, egy évvel korábban pedig a Debrecen szenvedett csakugyan 3-0-vereséget ugyanebben a sorozatban a norvég Stromsgodset ellen. A 2017/2018-as idényben a Vasas a Beitar Jerusalem együttesétől kapott nagy pofont Angyalföldön, az izraeli csapat szintén 3-0-ra nyerte meg a párharc Magyarországon játszott meccsét.

Visszatérve a Paks hatalmas kudarcához, Bognár György csapata beállította az Újpest negatív rekordját, hiszen mindkét együttes másodosztályú ellenféllel szemben szenvedett súlyos vereséget egy nemzetközi kupasorozat első párharcában. Szappanos Péterék július 18-án, csütörtökön játsszák a visszavágót a Vajdahunyad ellen, az idegenbeli mérkőzésen pedig már szinte csak a csodában bízatnak a továbbjutást illetően.

Kapcsolódó cikkek

 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről