Vágólapra másolva!
Vasárnap éjjel a Copa América bronzmérkőzésén 2-2-es rendes játékidőt követően az uruguayi válogatott tizenegyespárbajban 4-3-ra legyőzte a kanadai csapatot, ezzel Marcelo Bielsa együttese végzett a harmadik helyen a dél-amerikai kontinenstornán.

A kanadaiak a címvédő argentinok, míg az uruguayiak a kolumbiaiak elleni elődöntött veszítették így, de a Copa América bronzérméért így is harcba szállhattak. A uruguayi válogatottban ott volt a Liverpool támadója, az a Darwín Núnez, aki a Kolumbia elleni találkozó után a lelátón verekedett a kolumbiai szurkolókkal, miután azok fenyegetően léptek fel a családjával szemben. A Dél-Amerikai Labdarúgó Szövetség vizsgálatot indított az eset miatt, Núnezt egyelőre nem tiltották el, de a FIFA még nem zárta le az ügyet, így elképzelhető, hogy nem ússza meg komolyabb büntetés, akár több hetes eltiltás nélkül a dolgot.

Uruguay v Canada - CONMEBOL Copa America USA 2024: Third Place Match
A kanadaiak rendkívül bátran futballoztak a bronzmeccsen
Fotó: Getty Images via AFP

A remek iramú mérkőzésen az uruguayi válogatott már a hetedik percben megszerezte a vezetést. Egy szöglet után lefejelt labdát Rodrigo Bentancur bombázott öt méterről a kapuba. A találkozó a folytatásban rendkívül nyílt játékot hozott, mindkét oldalon rengeteg helyzet volt, a 22. percben aztán egy csodagóllal egyenlítettek a kanadaiak. Egy jobb oldali szöglet után Moise Bombito fejelte le a védőjét, az érkező Ismael Kone pedig egy elképesztő karaterúgással átemelte a labdát a kapujából kimozduló Sergio Rochet fölött.

Ezt követően mindkét oldalon rengeteg helyzet volt, de az újabb gólra egészen a 80. percig kellett várni. Ekkor a Lille sztárja, Jonathan David értékesített egy kipattanót, és úgy tűnt, bronzéremhez juttatja a észak-amerikai csapatot. Azonban a találkozóban volt még egy csavar. A 92. perc elején egy remek egyéni alakítás után a csereként beállt Luis Suárez hatalmas ziccert hibázott, de 40 másodperccel később a 37 éves támadó újra helyzetbe került, és hét méterről a bal felsőbe lőtt, ezzel pedig büntetőpárbajra mentette a meccset.

Uruguay v Canada - CONMEBOL Copa America USA 2024: Third Place Match
Luis Suárez volt az uruguayi csapat hőse
Fotó: Getty Images via AFP

Suárez találata nem csak létfontosságú, hanem történelmi jelentőségű is volt, ugyanis a háromszoros aranycipős támadó 37 évesen, öt hónaposan és 21 naposan lőtt gólt a Copa Amércián, ezzel ő lett a torna történetének legidősebb gólszerzője. 

A szétlövésben az uruguayiak mind a négy tizenegyesüket belőtték, míg a kanadaiaktól Ismael Kone és Alphonso Davies is hibázott, így a dél-amerikai csapat lett a bronzérmes a Copa Amércián. 

A lefújás után az uruguayi játékosok egy emberként ünnepelték a 37 éves Luis Suárezt, aki 141 mérkőzésen 68 gólt lőtt a nemzeti csapatban, és minden bizonnyal ez volt az utolsó fellépésé a válogatottban. 

 

Mindent egy helyen az Eb-ről